Zkušený Zbořil: Bárta, John a spol. jsou jen blbí a dětinští

10.01.2012 16:52

POLITOLOGOVÉ Nejednotnost výkonné rady Věcí veřejných k otázce církevních restitucích otevírá spekulace politologů. Co za natahovací taktikou nejmenšího koaličního partnera stojí, čeho chtějí ovečky Radky Johna dosáhnout? Jedná se snad o poslední vzdor.

Zkušený Zbořil: Bárta, John a spol. jsou jen blbí a dětinští
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John a Vít Bárta během jednání Poslanecké sněmovny

Současnou napjatou situaci ve vládě vykreslila svým prohlášením protikorupční ministryně Karolína Peake. „Když jsme řekli koaličním partnerům, že bychom na církevní restituce chtěli najít dvě miliardy úspor ve veřejné správě, řekli nám, že buď to máme vzít, nebo nechat tak, jak to je. A že když pro to nebudeme ve středu při jednání vlády hlasovat tak, jak to je, padá vláda,“ uvedla na svém facebookovém profilu Peake.

Sledujeme téma Miliardy pro církve

Stejně to podpoří

Podle politologa Jana Bureše hrají VV opět vysokou hru. „Zdálo se mi, že už v pondělí přišli představitelé strany s tvrdým požadavkem a pochopitelně sklidili tvrdou reakci. Jejich současné natahování mi přijde v duchu zachovat si tvář a nestahovat úplně ocas,“ soudí Bureš. Protahování církevních restitucí podle politologa může vést k jisté protislužbě, kterou by od koaličních partnerů mohly za případné schválení inkasovat.



„Buďto se může změnit současná podoba restitucí, které prosazují ODS a TOP09 nebo dojde na jiný handl, v personálních otázkách nebo jiných věcech,“ predikuje Bureš.

Další komentáře předních politologů pro ParlamentníListy.cz čtěte ZDE

Vzhledem k rozdaným kartám, průzkumech preferencí, které, zdá se, zavřely Věcem veřejným nadobro vstup do sněmovny, politolog soudí, že Véčkaři restituce nakonec podpoří a nebudou riskovat.

Zajímavý postřeh je podle Bureše sudý počet členů výkonné rady VV, která dnes hlasovala v poměru 5 ku 5. „Dnes se obecně inklinuje k tomu, aby rozhodovací orgány měly lichý počet, ačkoli soudím, že i kdyby Véčka měla místo deseti jedenáct členů, tak kvůli získání času by se jeden zdržel hlasování nebo by mu bylo doporučeno, aby na zasedání výkonné rady prostě nechodil,“ uzavřel Bureš.

Tam bylo dusno

Podle informací ParlamentníchListů.cz z důvěryhodného zdroje z VV bylo jednání výkonné rady uzavřené a neslo se ve vážném duchu. "Výkonná rada hlasovala, zda ustoupit ultimátu premiéra a Kalouskovi, nikoli o církevních restitucích," řekl redakci dobře informovaný zdroj.

Anketa

Očekáváte pád Nečasovy vlády?

41%
59%
hlasovalo: 3480 lidí


Nerozhodný výsledek podle Radka Johna znamená, že se VR sejde ještě dnes večer. Výkonná rada se skládá z členů předsednictva, předsedy poslaneckého klubu a ministrů. Jsou jimi: předseda strany Radek John, místopředsedové: Karolína Peake, Tomáš Jarolím, Kateřina Klasnová, Dagmar Navrátilová, Milan Šťovíček, ministři: Josef Dobeš, Pavel Dobeš, Kamil Jankovský a předseda poslaneckého klubu Vít Bárta.

I papež to podpořil, jen Véčka se cukají

Nad chováním Věcí veřejných zůstává rozum stát i zkušenému politologovi Zdeňku Zbořilovi. „ Já fakt nevím, co za tím může být, podle mě jsou jen dětinští a blbí. Nevidím v jejich jednání žádnou politiku, personální handl nic. Ty restituce podporuje ODS, TOP09, kardinál Duka i papež Benedikt. Oni asi chtějí položit vládu do krajských voleb, jinak nevím,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Světlo na konci tunelu nepřijde

Brněnský politolog Miroslav Mareš soudí, že strana současným „trucpostojem“ usiluje o vydobytí lepšího postavení než v současnou chvíli má. „Jde o personální otázky a to nejen o ministerské, ale i náměstkovské. Možná někde v pozadí véčkaři doufají, že by jim to mohlo přihrát voliče zpět, ale tato představa je podle mě zcestná,“ soudí Mareš. Věci veřejné se v podstatě ode dne zvolení parlamentní stranou vytrvale propadají a volilo by jen méně než dvě procenta lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…