Zločin! Vážná dohra debaty moderátora Takáče a Tomia Okamury na ČT

05.09.2018 14:17

„Myslím, že rozčílení pana Okamury bylo sehrané, protože jedním z jeho poznávacích znamení je, že ukazuje lidem, jak mu všichni ubližují, jak mu všichni křivdí, jak se proti němu spikli. I to je politický program," domníval se politolog Lukáš Jelínek, kterého se PL.cz zeptaly na výbušné Interview ČT 24 mezi moderátorem Takáčem a předsedou SPD Tomio Okamurou. Jinak to vidí Petr Štěpánek. „Tendenční a zavádějící je celá Česká televize. Mediální zločin České televize je v tom, že přistupují na tu hru nepohodlného politického protivníka natírat nahnědo a dělat z něj xenofoba a extremistu," upozornil bývalý místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. K pořadu se vyjádřil i mediální expert Jiří Mikeš.

Zločin! Vážná dohra debaty moderátora Takáče a Tomia Okamury na ČT
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Tomio Okamura v pořadu ČT Interview.

Úterní Interview ČT 24, v němž moderátor Daniel Takáč zpovídal předsedu hnutí SPD Tomia Okamuru, nemělo nouzi o dramatické momenty. Takáč Okamuru několikrát svými otázkami rozčílil. Například když se ho zeptal, zda odsuzuje násilí a štvanici na lidi, kteří vypadají jinak, než ti, kteří jsou příslušníci většinové společnosti v té které zemi. Což Okamuru, který také vypadá jinak než příslušníci většinové společnosti v České republice, naštvalo. „Já vůbec nechápu váš odporný dotaz. Já, který jsem celý život i dneska terčem rasismu především od voličů Pirátů a TOP 09, podívejte se na můj Facebook, mě se to přímo dotýká. Rasismus je to nejodpornější, co znám. Nesnáším rasisty, protože jsem terčem rasismu celý život. A právě od těchto rádoby demokratických struktur. Od mainstreamové společnosti jsem neustále terčem rasistických poznámek, proto se mě na to vůbec ptáte? Nepodsouvejte mi takovéto otázky," řekl k tomu předseda SPD.
 

Anketa

Chcete, aby byl Miroslav Poche nakonec ministrem zahraničí?

2%
98%
hlasovalo: 18882 lidí
 
Další, co Okamuru popíchlo, bylo, když Takáč začal předčítat zprávu o extremizmu za rok 2017. „Ta zpráva konstatuje, že vaše hnutí pracuje s agendou tradičně pravicových extremistických uskupení. Pracujete s touto agendou?" zeptal se Takáč a pak ještě jmenoval subjekty o které se jedná - Dělnickou stranu sociální spravedlnosti a Národní demokracii. „Týká se to hlavně se zaměřením na extremisty pravicové používající v prvé řadě nacionální, rasovou, etnickou zášť, sympatizující s historickým fašismem nebo nacismem," dodal. Pak ještě chvíli na Okamuru naléhal, až ten vyřkl: „Nevím, co mi to tu dáváte za otázky. Mně je na zvracení z vašich otázek".
 
„Mám to ze zprávy o extremismu Ministerstva vnitra z roku 2017, kde se o vás píše. Koho jiného než předsedy té strany se na to mám zeptat?" K tomu Okamura uvedl. „Před chvílí jste se mě ptal, jestli je nechutný rasismus. Já, který jsem terčem rasismu, mám šikmé oči a musím s tím tady chodit," stěžoval si a ptal se, v čem je agenda SPD podobná uvedeným uskupením. „Stačí, když řeknete, že v ničem, že tyto strany odmítáte a otázka je zodpovězená. Vycházím ze zprávy Ministerstva vnitra," poradil mu moderátor. „Pane Takáči, tohle je tak zmanipulovaný pořad. Podsouváte divákům nějaké konsekvence, které mají vzbudit v lidech nepříjemné pocity vůči SPD, a nejste schopni říci ani v čem. A vždyť tato zpráva ještě nebyla ani oficiálně vydaná. Na co se mě ptáte? Jaké mi to dáváte děsivé otázky? Nechte už těch manipulací a bavte se s námi o politickém programu jako s jinými stranami," uvedl Okamura na závěr poněkud vyhroceného pořadu.
 
 
Okamura rád ukazuje lidem, jak mu všichni ubližují, křivdí a spikli se proti němu
 
Politologa Lukáše Jelínka se PL.cz zeptaly, zda hnutí Svoboda a přímá demokracie oslovuje i voličské skupiny, o kterých mluví (dosud neschválená) zpráva Ministerstva vnitra o extremismu. „Docela určitě, protože i tyto skupiny voličů chtějí mít nějaké politické zastoupení. A myslím si, že uvažují natolik racionálně, že je jim jasné, že strany jako Dělnická strana sociální spravedlnosti nebo Národní demokracie mají hodně daleko k zastoupení ve vyšších patrech politiky. Zatímco SPD tam je. Proto je pro ně naprosto přirozenou volbou. Stejně tak existuje dle mého velmi pragmatická úvaha SPD s tímto elektorátem aktivně pracovat," konstatoval. 
 
Je v pořádku se ptát Okamury, zda odsuzuje násilí a štvanici na lidi, kteří vypadají jinak, než ti, kteří jsou příslušníci většinové společnosti, když sám spadá přesně do této kategorie, že vypadá jinak než příslušníci většinové společnosti? „On je politik. Musí dostávat otázky, které patří politikům. Jakého je původu či barvy pleti je přeci zcela vedlejší. To by byl jakýsi rasismus naruby. Je tady otázka, jestli náhodou se SPD nebo její sympatizanti nechovají netolerantně k jiným. Taková otázka je podle mě naprosto na místě a nedá se bagatelizovat ani původem pana Okamury. Ani tím, jaké mají Češi solidní soužití s vietnamskou komunitou. Nedá se ani bagatelizovat tím, když řekneme, že máme mezi svými přáteli několik imigrantů či Romů nebo cizinců. Pokud tady existují nějaké tendence k netolerantnímu chování, ať už mezi politickými reprezentanty nebo ve společnosti, tak by se k tomu měli politici vyjadřovat naprosto jasně a srozumitelně, což pan Okamura včera neudělal," domníval se politický analytik z Masarykovy dělnické akademie.
 
„Potom vrcholem všeho je, že zdivočelý dav nebo radikální stoupenci nějakých extrémních názorů neváhají sáhnout k násilí, jaké nedávno zažil v Duchcově i váš fotograf na demonstraci krajní pravice jen proto, že je arabského původu," upozornil. 
 
 
Podle Jelínka bylo úterní Interview ČT 24 naprosto běžné a standardní. „Myslím, že rozčílení pana Okamury bylo sehrané, protože jedním z jeho poznávacích znamení je, že ukazuje lidem, jak mu všichni ubližují, jak mu všichni křivdí, jak se proti němu spikli. I to je politický program. Proto se sotva dá očekávat, že by chválil moderátora za jeho otázky, nebo že by kladně hodnotil průběh pořadu. Druhá věc je, že jsme se z toho pořád vůbec nic nového nedozvěděli. Padaly standardní otázky a od pana Okamury standardní kličkovací odpovědi," ohodnotil pořad Lukáš Jelínek.   
 
Zločin České televize i politiků: Natírat nepohodlné politické protivníky nahnědo
 

Anketa

Který z posledních premiérů byl nejlepší?

4%
4%
3%
89%
hlasovalo: 11145 lidí
Jiné názory na uvedený pořad představil PL.cz zakládající člen ODS a ApČ, ale také bývalý místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek. Byly opravdu otázky Daniela Takáče tendenční a zavádějící, jak si stěžoval Tomio Okamura? „Ona je tendenční a zavádějící celá Česká televize. Zpravodajství a publicistika České televize je tendenční.  Nejenom Daniel Takáč, ale jako celek. Jestliže se tedy Okamura rozčiluje, rozčiluje se právem," je přesvědčen. K otázce Okamurovi o rasismu řekl: „To je snaha politiků i médií hlavního proudu natírat politiky a politické síly, které pojmenovávají největší problém dneška, což je migrace a šíření islámu. Natírat je nahnědo. S tím to souvisí. Takáčova otázka je nesmyslná, notabene když ji dává právě Okamurovi. To je právě ono. Mediální zločin, zločin České televize, zločin Daniela Takáče je v tom, že přistupují na tuto hru nepohodlného politického protivníka natírat nahnědo a dělat z něj xenofoba a extremistu," upozornil.
 
„Není to ovšem bolest jenom České televize a české politiky. Je to bolest celoevropská, možná i celosvětová. Dá se to aplikovat třeba na Merkelovou, nebo Macrona. Oni si chtějí zjednodušovat politické soupeření tím, že část politického spektra, která je jim nepohodlná, vystaví do autu," objasnil.
 
A co na pořad řekl pro ParlamentniListy.cz mediální expert Jiří Mikeš?
 
„Byl to hezký příklad toho, když se setkají dva alfa samci, kteří jsou dobře připraveni vzhledem k dlouhodobým zkušenostem. Jak pan Takáč v televizi, tak pan Okamura jako tiskový tajemník Asociace cestovních kanceláří. Oba jsou to profesionálové. Bylo zřejmé, že moderátor tam šel s jasným úmyslem pana Okamuru vytáčet. Ten dlouho odolával a operoval s argumenty, které jeho strana dlouhodobě prezentuje. Využil dotazy moderátora k propagaci své strany," povšiml si s tím, že však moderátor Takáč Okamuru neustále vytáčel opakováním otázek. „Což způsobilo to, že otázky byly na tu zprávu Ministerstva vnitra a Okamura argumentoval tím, že zpráva nebyla ještě zveřejněná, že nic nečetl. Každopádně mu ruply nervy," konstatoval mediální expert. „Dle mého názoru bude dost diváků, kteří usoudili, že je to jakýsi souboj pražské kavárny s nacionalistou, který je velice schopný demagog a podobné rozhovory využívá k diskreditaci protistrany. Myslím, že tam nebylo vítěze, oba byli na sebe nažhavení. V každém případě však toto interview poslouží panu Okamurovi a jeho straně, aby získali nějaké nové voliče," uzavřel své hodnocení Jiří Mikeš.
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…