Erik Best: Rusové na Ukrajině? Vždyť tam své síly posílá i Západ. Na celé věci nevyděláme ani my, ani Rusko. Vyhraje někdo jiný

02.09.2014 4:46

POLITOLOGOVÉ Politický analytik a novinář Erik Best v komentáři pro server ParlamentníListy.cz rozebírá poslední vývoj na Ukrajině i geopolitickou válku mezi Západem a Ruskem. Podle něho není příliš pravděpodobné, aby prezident Putin v domácím veřejném mínění ztratil, to by prý musel třeba vrátit Ukrajině Krym. V USA navíc podle Besta na rozdíl od Evropy nezní fundované názory na Ukrajinu, jde prý jen o ideologii a politiku.

Erik Best: Rusové na Ukrajině? Vždyť tam své síly posílá i Západ. Na celé věci nevyděláme ani my, ani Rusko. Vyhraje někdo jiný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best

Anketa

Kterého světového politika byste nejraději nechali zmizet?

hlasovalo: 21360 lidí

„Putin opravdu očekával, že místní separatisté budou zdatnější a trošku ho zklamali, a proto tam asi musel poslat další, efektivnější a lepší složky. Několik lidí napsalo, že jde o invazi na začátku, ale já bych v tom hodnocení byl opatrný,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Podle něho je složité odpovědně reagovat na otázku, zda Rusko skutečně na Ukrajinu posílá svoji armádu ve službě, vojáky oficiálně na dovolení nebo i vojenskou techniku. „Tím se tolik nezabývám. Když někdo řekne, že jsou tam Rusové, beru to jako fakt a nemusí to znamenat, že je tam invaze. Stejně jako Západ posílá různé pomocné síly, peníze a techniku, tak to předpokládám, dělají i Rusové, jen to je teď o něco viditelnější a jasnější. Nemyslím, že je to tak zásadní,“ sděluje.

„Považuji to za střet mezi Západem a Ruskem, který se odehrává na Ukrajině ve formátu občanské války. Že spojenci z obou stran jsou v tom velice aktivní, je jasné. Pochopitelně ten, kdo je na straně Západu, nechce mluvit o účasti Západu a kdo je na straně Ruska, nechce mluvit o jeho účasti. Řekl bych, že jsou tam přítomní všichni, ale je to geopolitická bitva a hra, která se odehrává především na té vyšší úrovni,“ konstatoval Best.

Co výsledky nedávného summitu a co si ohledně sankcí může EU reálně dovolit? „V předpovědích jsem opatrný. Teď je jasnější, že některé země další sankce nechtějí, takže to bude znamenat stále větší a větší spor, protože USA budou chtít více tlačit. Už mluví o tom, že by se měly zpřísnit finanční sankce,“ pokračuje americký novinář.

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Ten upozorňuje, že politici, kteří stojí na straně Západu, si neustále udržují pevnou a konzistentní pozici, zatímco politici stojící na straně Ruska mluví ne zrovna zřetelně. „Ten tvrdý protiruský postoj víceméně dodržuje Kalousek, Schwarzenberg, částečně Zaorálek. Ale ti, co byli původně na straně Ruska, jako Zeman či Sobotka, více lavírují. Bohuslav Sobotka v jedné větě řekne skoro dvě různé věci a prezident Zeman například zkritizuje sankce, protože podle něho nejsou efektivní a nikdy nikam nevedly, a nyní řekne, že pokud došlo k invazi, měli bychom sankce zpřísnit. Co to znamená? Máme zpřísnit něco, co nebylo efektivní, aby to bylo ještě méně efektivní?“ komentuje Erik Best.

„Státy, které jsou přímo na hranici s Ruskem, mají o něco tvrdší postoj,“ reaguje analytik na otázku, zda je možné rozdělit Evropu podle různých postojů k ukrajinské krizi.

Zásadnější ale podle jeho slov je, že nikdo nevyjadřuje názor na Čínu. „Před časem jsem řekl, že jde o válku v rámci Západu, ale ten, kdo to vyhraje, nebude Západ ani Rusko, ale Čína. Ti kritici na straně západní i ruské na to zapomínají. Měli bychom o kousek ustoupit a dívat se na celou věc globálněji. Nejsem na straně Západu ani Ruska, protože to podle mě nedopadne dobře pro nikoho. Dopadne to dobře jen pro Čínu, a toho se nejvíc obávám,“ varuje americký novinář a analytik.

Anketa

Který porevoluční ministr zahraničí byl nejlepší?

53%
hlasovalo: 6203 lidí

Podle exministra Cyrila Svoboda vyjednávací pozice Ruska vzroste s příchodem zimy, kdy budeme potřebovat ruský plyn. Dokážeme si zajistit náhradu za dodávky z Ruska? „Fyzicky asi ano, ale Evropa se možná chce domluvit, ale nechtějí to zatím Spojené státy a problém energetiky ten postoj nezmění. Je zajímavé americkou politiku sledovat, protože to má úplně jiný rozměr než to, co slyšíme tady, kde jsou ty argumenty aspoň trochu fundované. To v Americe není, tam jde jen o politická a ideologická prohlášení, která nemají nic společného se skutečností. Když USA budou chtít v tomto pokračovat, problém s energetikou nebude překážkou k tomu, aby celá ta krize pokračovala,“ je přesvědčen Best.

Dále se objevují názory, že Putinova popularita by mohla poklesnout po vystoupení tzv. Ruských matek, jež naříkají nad ztrátou svých synů, vojáků, kteří prý padli na Ukrajině a byli tajně a anonymně pohřbeni. Mohlo by toto a případný další negativní dopad sankcí na ruskou ekonomiku skutečně popularitu Vladimira Putina ohrozit?

„To je analýza, kterou rozšiřuje Rádio Svobodná Evropa. Je to samozřejmě možné, ale podle mě by pokles jeho popularity vyžadoval totální prohru Ruska na Ukrajině, nebo ztrátu Krymu, což nepředpokládám. Evropa se spíš připravuje na to, že východní část Ukrajiny získá Rusko, a to za prohru nepokládám. Spíše bych považoval za možné, že ten konflikt bude pokračovat a bude to mít celkový negativní dopad na celou evropskou situaci ve smyslu finanční i politickém,“ říká Erik Best pro server ParlamentníListy.cz.

Někteří čeští politici obvinili premiéra Bohuslava Sobotku z mnichovanství, protože odmítl podepsat „blanko šek“ v podobě souhlasu s dalšími sankcemi proti Rusku před tím, než budeme znát jejich podobu a dopad na českou ekonomiku.

Byl to postup odpovědného státníka nebo naopak? „Kdyby podobně postupoval celou dobu, tak bychom mohli jen souhlasit nebo nesouhlasit. Jeho problém je ale jiný. Jeho problém je, že lavíruje a ze dne na den či dokonce z věty na větu mění postoj. Chápu to tak, že si vzpomněl na to, co musí dělat, když jde do tuhého, tedy když jsou volby za rohem. Jeho razantnější postup jsem pochopil tak, že se prostě blíží volby,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…