Americký a britský žoldnéř, bojovníci proti Islámskému státu: Rusové jsou šílení, šel bych bojovat za Ukrajince

26.02.2015 13:31

V médiích se neustále objevují zprávy o zahraničních bojovnících, válčících na straně Islámského státu (IS). Málokdo ale ví, že cizí kontraktory využívá i druhá strana. Dva z nich, bývalí dlouholetí britští a američtí vojáci Jamie Reed (UK) a Buck Clay (USA) poskytli Parlamentním listům exkluzivně rozhovor o svém působení na irácko-syrské frontě. Ještě předtím u nás ale prošli výcvikem v české bezpečnostní agentuře Thor Tactical, založené bývalými českými elitními vojáky ze Special Operation Group Vojenské policie, kteří v Afghánistánu vybojovali řadu bojů s předchůdci IS, teroristy Tálibánu a Al-Káidy.

 Americký a britský žoldnéř, bojovníci proti Islámskému státu: Rusové jsou šílení, šel bych bojovat za Ukrajince
Foto: Petr Blahuš
Popisek: Američan Buck Clay je vlevo, Brit Jamie Reed vpravo

Anketa

Je nutné v rámci reakce na masakr v Uherském Brodě omezit právo na držení zbraně a zpřísnit v tomto směru předpisy?

17%
11%
hlasovalo: 13319 lidí

Jaké byly vaše důvody odejít bojovat do Iráku a Sýrie? A nebáli jste se zajetí? Všichni víme, jak zajatci v rukách Islámského státu dopadnou…

(JR) Důvod, proč jsem tam šel, byl ten, že jsem byl už unaven a zděšen z toho, jakým způsobem se tam zachází s lidmi, že tam dochází k hromadným popravám a mučení.

(BC) Každý mluví o tom, že by se mělo něco udělat. Já jsem se rozhodl, že to něco udělám.

A ten strach?

(JR) Samozřejmě stále máš na mysli a před očima, jak se těm zajatcům usekávají hlavy, cítíš z toho strach, že to udělají i tobě, když tě chytnou, ale tohle musíš v sobě potlačit. Když jsem se už rozhodl tam jít, odsunul jsem to v mozku, co nejdál to šlo.

(BC) Je to věc ideologie, přesvědčení. Tak, jako oni umírají za svou zemi, i já jsem se rozhodl padnout za tu svou.

Potkali jste na straně Islámského státu, třeba mezi jejich zajatci nebo kurdskými bojovníky či iráckou domobranou nějaké zahraniční, západní bojovníky? Třeba i Čechy?

(BC) Bohužel o Islámském státu nemohu říci nic – nedostali jsme se k tomu, abychom spolu pokecali. (smích)

(JR) Slyšeli jsme ale od našich kurdských spolubojovníků, že na straně IS jsou nějací zahraniční bojovníci mluvící anglicky.

A viděli jste na straně protiislámských Kurdů bojovat nějaké profesionální speciální jednotky armád NATO, ať již britské, francouzské nebo americké, jako jsou SBS, SAS, SEAL nebo Zelené barety? Že tam jsou, je už veřejné tajemství…

(JR) V mém operačním prostoru a po dobu, kdy jsem tam byl já, jsem nikoho takového na vlastní oči neviděl, ale slyšel jsem o Britech, kteří tam operují. Možná že by Buck mohl říci více o Američanech, kteří tam jsou…

(BC) Ano, taky jsem o nich slyšel. Další otázku, prosím.

Jaký je vůbec vztah Kurdů ke křesťanským bojovníkům, kteří jim tam přišli pomáhat bojovat proti IS?

(JR) Není žádný rozdíl v našich vírách, v naší ideologii. Všichni Kurdové chtějí vyhrát, to je jediné, co je zajímá.

(BC) V zásadě jsou to, alespoň podle mých zkušeností, ti nejtolerantnější lidé, se kterými jsem se kdy ve svém životě setkal.

Viděl jste v Iráku nebo Sýrii, kde jste bojovali, nějaké české kontraktory?

(JR+BC) Ne.

Z médií víme, kolik IS platí zahraničním bojovníkům za den pobytu na frontě. Jaké bylo vaše služné od kurdských pešmergů?

(JR + BC) Platili nás jídlem, vodou a gesty vřelých díků (smích)

Platí totéž co v Afghánistánu, tedy že nejobávanějšími protivníky jsou skupinky dobře vycvičených zahraničních žoldáků a bojovníků?

(BC) Přesně. IS je ve své většině jen masa nevzdělaných lidí, jsou to barbaři, kteří drží spolu a mají jen jednu víru. Dá se říci, že z deseti procent jsou dobří bojovníci, ale ze zbylých devadesáti procent jsou jen lůzři bez jakékoliv bojové zkušenosti. Těch 10 procent jsou vesměs zbraňoví specialisté, řidiči a posádky amerických obrněných vozidel a tanků, které ukořistili irácké armádě, protitankoví specialisté a tak.

(JR) Ano. Jsou to fanatici. Ale umějí dobře propagandu.

Takže IS má podporu místních obyvatel, ať již vynucenou nebo dobrovolnou na základě ideologie?

(JR) Ano, to jste řekl přesně. Islámský stát se drží jen díky podpoře místních lidí. Sice je mnohdy vynucená, ale ten strach funguje dobře.

(BC) Ano, je to tak. Oni jsou prostě takoví: Král zemřel, ať žije král, posloucháme své nové pány a tečka.

V současné době se ale nebojuje jen v Iráku nebo na dohled od evropských břehů v Sýrii a Libyi, ale také přímo na Starém kontinentu na Ukrajině. Přemýšleli jste o tom, že byste šli bojovat i tam a za jakých podmínek? A na čí straně?

(BC) : Ano. Potřebuji místo, kam bych šel. A bylo by to s Ukrajinci. Rusové jsou šílení.

(JR) : Pokud bych si musel vybrat, byla by to taky Ukrajina. Tím spouštěcím momentem by pro mě ale musel být totální kolaps ukrajinského státu, pokud by Ukrajina začala příliš prohrávat a Rusové by se přes ni dali na pochod k dalším zemím – Polsku, Srbsku, České republice… Pak ano, za takových okolností bych do toho šel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…