"Atomová lady" Drábová otevřeně k billboardu se Zemanem, EU a Brexitu i jaderným zbraním ve světě

20.07.2016 22:20

ROZHOVOR Lidstvo má za sebou tisíce let historie a překonalo válečné vřavy nebo morové rány, které vybily až třetinu evropské populace. Myslíte, že jen pod dojmem hrozby máme zůstat sedět a čekat na konec? To bych třeba já neuměla. Tak hovoří "atomová lady" Dana Drábová. V letošních krajských volbách je na druhém místě kandidátky hnutí Starostové a nezávislí (STAN) ve Středočeském kraji.

"Atomová lady" Drábová otevřeně k billboardu se Zemanem, EU a Brexitu i jaderným zbraním ve světě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Není kampaň hnutí Starostové a nezávislí "Kdo má větší důvěru než Miloš Zeman?" přitažená za vlasy? On je jeden, starostů a obecních zastupitelstev tisíce, přičemž nejde vždy o členy či sympatizanty STAN?

Je to samozřejmě nadsázka a v tiskovém prohlášení jsme výslovně řekli, že průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se týká všech starostů z různých stran a hnutí a také nestraníků, nejen Starostů z hnutí STAN. Ale chtěli jsme upozornit, že starostové a komunální politici vůbec se těší takto velké podpoře veřejnosti. Ta podpora je faktem. A ohledně počtu: Nejde přece o to, zda je prezident jeden a starostů tisíce. CVVM měřil podporu “ústavním institucím”, tedy prezidentovi, vládě, parlamentu, starostovi a tak dále.



Ptám se proto, že bulváru, ale třeba i ParlamentnímListům.cz jsou často vyčítány nadsazené titulky, což titulek kampaně STAN také splňuje….

Nemůžete přece srovnávat novinařinu a volební kampaň, tedy politickou reklamu, to je snad něco zcela jiného. Obojí by nemělo být lživé, ale jinak jde o úplně jiné kategorie slovního projevu.

Jak jste přijala nový zákon limitující výdaje na volby?

Z praktického hlediska to pro STAN neznamená nic. Ve srovnání s jinými stranami a hnutími jsou naše výdaje na kampaň mnohem menší a limity je tudíž fakticky nelimitují, protože jich ani nedosahujeme. Z většího nadhledu to na první pohled vypadá, že je to fajn. Při podrobnějším zkoumání mi to přijde jako Potěmkinova vesnice - pokud nějaké hnutí má za zády velký mediální dům, tak proč limitovat kampaně? Nebo kampaň pana Jančury s fotkou ministra Chovance v době sporu ČSSD versus ANO - započteme ji na konto hnutí ANO nebo na konto ČSSD?

Anketa

Kterého bývalého premiéra chcete zpět do politické funkce?

1%
34%
1%
55%
1%
3%
hlasovalo: 8573 lidí


Co si myslíte o prezidentu Zemanovi?

Přece nečekáte, že budu komentovat mediální obraz pana prezidenta. Jsem vychovaná k velké úctě k úřadu prezidenta republiky, jakkoliv jeho úlohu nepřeceňuji, a ctím vůli většiny voličů, kteří při prezidentských volbách přišli k urnám. Americkému prezidentovi tleskají v Kongresu i jeho odpůrci, protože je to prezident. V tu chvíli jdou osobní pocity stranou. Já osobně jsem si vážila a vážím všech tří našich polistopadových prezidentů.

Jak berete lidi, kteří odmítli jeho medaile či ocenění?

Respektuji právo každého na vlastní rozhodnutí, nepřísluší mi soudit druhé.

Máte tip na nějakého protikandidáta, který by měl v roce 2018 šanci Miloše Zemana porazit?

Jistě máme v našem středu řadu vynikajících lidí, kteří by úřad zastávali s noblesou a důstojně. Však oni se ve vhodnou chvíli přihlásí sami. Budou-li se pro tento úřad cítit předurčeni.

Jak by se měla Evropská unie po odchodu Velké Británie změnit?

Měla by trochu přibrzdit své často hektické a halasné aktivity, ztišit se a zamyslet. A hledat důvody nespokojenosti. Rozhodně ne pracovat na tom, aby se odstředivé tendence projevovaly i jinde. Některá prohlášení vrcholných představitelů EU - například o zavedení eura všude a hned - ale vypadají, jakoby nepochopili nálady v jednotlivých zemích.

Jak vnímáte to, že vás novináři označují za "atomovou lady”?

Lichotí mi to.

Kdo by se vedle Severní Koreje mohl stát dalším vlastníkem atomové zbraně a co by to znamenalo?

O Íránu se diskutuje dlouho a zejména stát Izrael na to dlouhodobě upozorňuje. V loňském roce však byly uzavřeny dohody, které situaci značně zklidnily. Přinejmenším dočasně. Z mého pohledu je jakékoliv další šíření jaderného arzenálu velmi nebezpečné. Stačí, kde všude je už teď.

Myslíte si, že lze ještě dnes bez celosvětového konfliktu užít lokálně atomové zbraně jako v Hirošimě a Nagasaki?

Pokud někdo řekne “nikdy a nikde” nebo “to, co prožíváme, je na věky”, je buď hodně naivní, nebo ho nikdy nezajímala historie ani tím nejpovrchnějším způsobem.

Má v tomto všeobecném chřestění zbraní vůbec cenu přemýšlet nad budoucností v dlouhodobějším časovém horizontu?

Lidstvo má za sebou tisíce let historie a překonalo válečné vřavy nebo morové rány, které vybily až třetinu evropské populace. Myslíte, že jen pod dojmem hrozby máme zůstat sedět a čekat na konec? To bych třeba já neuměla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…