Autor stotisícové petice: Zeman provokuje a vytváří napětí. Chci sehnat miliony podpisů. Problém Česka nejsou peníze, ale morální hodnoty

02.12.2014 15:27

Jana Němce, autora manifestační petice za rezignaci hlavy státu Miloše Zemana, kterou v pondělí večer odnesli prezidentským kancléřům organizátoři akce „Z Václaváku na Hrad“, jsme zastihli ve vlaku z Prahy do Pardubic. Vlakové výluky mu dovolily odjet z hlavního města až v úterý dopoledne. I přes mráz a dopravní útrapy prý celá akce, v rámci které byly na Hrad doručeny dva tisíce listů se zhruba sto tisíci podpisy obyvatel, stála za to. Prozradil ParlamentnímListům.cz, co se chystá dál a také to, proč bezhlavě nebojuje za knížete.

 Autor stotisícové petice: Zeman provokuje a vytváří napětí. Chci sehnat miliony podpisů. Problém Česka nejsou peníze, ale morální hodnoty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podepisování petice za odstoupení Miloše Zemana z funkce prezidenta

Anketa

Myslíte, že budou do konce roku pokračovat masové protesty proti Zemanovi?

hlasovalo: 28665 lidí

Vy jste včera do Prahy přijel z Pardubic, kde jste radním a zastupitelem, abyste předal petici zástupcům Hradu a až dnes se kvůli omezením na železnici vracíte vlakem zpět?

Ne, že bych chtěl, ale bohužel ano, je to tak.

Jaké máte nyní z celé večerní akce a jejího průběhu pocity? Věřil jste na sto procent, že nakonec petiční archy skutečně předáte?

Určitě. Byli jsme připraveni to předat, neboť jde o údaje konkrétních lidí – bylo potřeba to předat oficiálně a řádně. To proběhlo v pořádku, kancelář prezidenta nám vyšla vstříc. Ze samotného předání mám tedy dobrý pocit. Co se týče přítomných lidí, ještě navíc v tom příšerném počasí, tak ti byli báječní. Přišlo jich přes tisíc, kolegové odhadovali možná i 1200, nedokážu to přesně spočítat. Chovali se slušně, nebyl tam žádný problém. Byli disciplinovaní.

Proč jste vlastně vybrali pondělí 1. prosince, když se přece vědělo, že prezident je na třídenní návštěvě jižní Moravy a tedy nebude v Praze?

Vyplynulo to z faktu, že petice dosáhla rovných sto tisíc podpisů v sobotu večer. Bylo to tedy směrováno k příležitosti dosažení tohoto počtu podpisů.

Kdy vlastně petice vznikla a jak to teď bude dál? Zmiňoval jste někde, že částkou 100 000 to nekončí. Jak dlouho míníte ještě sbírat podpisy?

Myšlenka vznikla přibližně před měsícem. Impulzů bylo mnoho, ale tím posledním byl záznam jeho rozhovoru pro čínskou televizi, který mě naštval a dostal doslova do nepříčetnosti. Můj cíl je získat 2,7 miliónu podpisů (zcela přesně 2 717 405), aby to byla protiváha počtu osob, které daly Miloši Zemanovi hlas v přímé volbě. Spousta lidí ho volila za prezidenta jenom proto, že nechtěli druhého kandidáta, Karla Schwarzenberga. Byla to taková trucvolba. Ale to je jedno, podpisů je třeba nasbírat co nejvíc.

¨
Jan Němec (TOP 09)

Jste politikem za TOP09. Necítíte se tak trochu ve střetu zájmu v této občanské aktivitě? Je přece více než pravděpodobné, že jste příznivcem Karla Schwarzenberga…

TOP09 s tím nemá vůbec nic společného. Je to moje soukromá iniciativa. Že jsem člen nějaké politické strany, neznamená, že nemohu zakládat petici. Lidé se pod ni podepsali, aniž by věděli, že jsem člen TOP09.

Mnozí lidé to ovšem možná budou vidět trošku jinak. Možná tak, že prostě hájíte postoje toho, koho jste vy volil.

Říkám znova, že to není o Schwarzenbergovi ani jakémkoliv jiném kandidátovi. Já jsem byl připraven akceptovat přímou volbu prezidenta. Dopadlo to, jak to dopadlo, v pořádku. Ale prostě pan Zeman se chová čím dál tím hůř.

V čem podle vás konkrétně?

Provokuje společnost. Vytváří napětí. Chová se špatně vůči našim zahraničním partnerům, směřuje nás někam na Východ. To jsou prostě věci, se kterými nesouhlasím a nesouhlasí s nimi řada lidí. On se po své volbě profilovat velice proevropsky, pověsil evropskou vlajku na Hrad. Nyní sledujeme úplný obrat jeho směru. Chce finlandizovat Ukrajinu a tak dále. Asi není nutné připomínat všechny excesy, které v lidech vyvolávají nevoli. Prostě ten člověk byl zvolen a teď se chová podle nějakého schématu. A s tím schématem lidé nesouhlasí.

Myslíte, že demonstrace a aktivity, které se z těchto důvodů konají, skutečně přimějí prezidenta, aby sám rezignoval?

Sto tisíc podpisů asi ne, ale budeme pokračovat.

Někteří lidé se na Facebooku posmívají, že tam máte podpis Adolfa Hitlera či Krtečka a podobně. Co na to říkáte? Jak je to s pravostí všech podpisů?

Tak na to můžu říci to, že pokud to vědí, tak to tam pravděpodobně dávali sami! Nyní tam ale taková jména nejsou, to se vše smazalo. Mazali jsme celkem asi 3000 podpisů, tedy vyloženě vulgární či nesmyslná jména jako například Brouk Pytlík. Také vulgarity od lidí, kteří celou věc chtěli znevážit. Pokud se ale zaregistroval třeba někdo se jménem Miloš Zeman, tak těžko mohu vědět, zda to náhodou skutečně není jmenovec prezidenta. Ke statistické chybě skutečně dojít může. Speciálně jména Adolfa Hitlera jsme mazali několikrát. Pokud někdo podobné věci uvádí, když jsou přitom odstraněné, poukazuje skutečně jedině sám na sebe, jelikož to tam tedy musel napsat on.

Co teď plánujete dál?

V pondělí mimo jiné došlo k první schůzce organizátorů posledních výrazných akcí na prosazení abdikace prezidenta. Byla tam i Kocábova petice, která má asi přes dvanáct tisíc podpisů. Přítomen byl Martin Přikryl, organizátor akce s červenými kartami a další lidé. Nyní by se měla vytvořit jakási platforma, která bude mít v popisu práce vybrat lepšího kandidáta na prezidenta. Tedy kromě toho vyřešení situace, kterou způsobil pan Zeman, říci to B, tedy kdo by byl tím vhodným a široce přijatelným kandidátem.

To by mohl být podle vás třeba kdo?

To zatím nevím. To by mělo vzejít koneckonců z nějaké definice požadavků, zejména morálních, které v poslední době byly odsouvány stranou. Má to negativní vliv zejména v tom, že lidé začínají rezignovat na politické dění, protože morálka se z politiky hrozným způsobem vytratila. Měli bychom se pokusit ji tam vrátit.

Takže neprosazujete konkrétně Karla Schwarzenberga?

To v žádném případě. Opravdu to s TOP09 nemá nic společného, jde prostě o to najít kandidáta, který nám nebude v zahraničí dělat ostudu a nebude morálně devastovat tuto zemi. Může to být klidně třeba sociální demokrat, to je mi jedno, ale prostě musí to být člověk s morálními hodnotami.

Kolik času dáte tomu, aby se sesbíralo co nejvíc podpisů a uspořádalo co nejvíc demonstračních aktivit? Kdy si řeknete, tak už to asi stačí, už asi tolik podpisů pod peticí nepřibude?

Tak ono to přibývá dost rychle. Od včerejška přibylo asi tři tisíce podpisů. To znamená, že si to žije svým životem a jde o to dát najevo, že když se lidem něco nelíbí, měli by pro to něco dělat, samozřejmě v rámci zákona a slušnosti.

Kdybyste měl celkově zhodnotit současnou politickou situaci v zemi – kam směřujeme a co je největší hrozba?

Myslím, že největší hrozba je v tom, že se nás někteří lidé právě snaží dostat ven z prozápadních a demokratických struktur. Spoustě lidem se to nelíbí. Jsme členy NATO a Evropské unie… My jako Česká republika máme tradici v centru Evropy a měli bychom tam zůstat nejen geograficky, ale i postojem.

A kdybyste to měl hodnotit interně, tedy přímo v rámci České republiky? Nezaměstnanost, zvyšující se počet lidí na hranici chudoby a podobně. Co je podle vás největším problémem z tohoto hlediska?

Já si myslím, že hlavní problém není ekonomická krize, oblast peněz, ale ztráta morálních hodnot. V tomto směru se nepodařilo po Listopadu společnost jakýmsi způsobem resuscitovat. Škody byly tak velké, že po nás zůstávají. Nejdůležitější je proto morální obroda společnosti, protože z toho plynou i ony ekonomické aspekty.

Jak hodnotíte současnou vládu, pány Sobotku a Babiše?

To s mojí iniciativou nesouvisí, proto se k tomu nechci moc vyjadřovat. Rozhodl jsem se, že jediná veřejná věc, kterou budu prosazovat, bude náprava stavu, který vznikl přímou volbou prezidenta. Tohle je můj cíl a ostatní věci zatím nechci řešit.

Kdo je podle vás v současnosti takovým dobrým politikem, který splňuje hlediska, o nichž mluvíte, například morální kredit a podobně? Máme nějakého takového?

Myslím, že je potřeba ho začít hledat… A nejdříve v nějakém širším konsenzu si definovat hodnoty, stanovit etalon kritérií, jak by daný člověk měl vypadat. Pak ho v rámci společnosti formou nějaké diskuze hledat.

Jste schopen – byť tomu zimní počasí nyní nepřeje – jít až do takových akcí jako je protestní tábor, jakýsi český Majdan, na konkrétním místě, nebo to už je podle vás příliš „dobrodružné“?

Samozřejmě kdyby pondělní akce byla v létě, v teple, tak přijde rozhodně více lidí. Kdyby se konala o víkendu, přijedou i mimopražští a tak dále. Takže samozřejmě počasí hraje roli, k tomu nálada ve společnosti – je advent, řeší se zcela jiné problémy… Na druhou stranu já jsem se rozhodl řešit to formou petice, využít moderní média – internet, Facebook, takže k extremistickým krokům jako tábory a podobně bych se určitě neuchyloval.

Jeden ze způsobů, jak může odejít ze svého postu hlava státu, je obžaloba ze spáchání velezrady, o čemž někteří docela vážně mluví. O tom si myslíte co?

Podobné pokusy jsme zažili s prezidentem Klausem. Ovšem ta definice je taková, že se to dá dost těžce uchopit. To bychom museli najít zvací dopis, že sem pozval jednotky cizí armády – jako tomu bylo v případě zvacího dopisu z roku 1968. To asi nenajdeme… A i kdyby, tak si vzpomeňte, že dopis ze 68. roku se našel zhruba až za dvacet let. Proto mi tato možnost, byť je daná v Ústavě, připadá spíše jako hypotetická než reálná.

Žil jste nějakou dobu ve Velké Británii. Jak byste srovnal tamní politiku a reprezentativnost země s Českou republikou?

Ve Velké Británii je jedna zásadní věc: lidé se tam nebojí moci úřední a moci politické. Nepohrdají jí, berou ji jako přirozenou součást života. Jsou ochotni to respektovat a přijmout, podílet se na společných věcech. Společnost je tam na morálně vyšší úrovni. Ale je to i tím, že nezažili fašismus a komunismus.


Podle informací z webových stránek TOP09 Jan Němec pracuje jako radní a zastupitel za TOP 09 v Pardubicích. Je členem představenstva společnosti EBA a.s., která provozuje letiště v Pardubicích. Podílí se na práci komise pro cestovní ruch a budování zahraničních vztahů města. V letech 1994 – 2000 působil jako manažer v Pojišťovně České spořitelny, kde řídil komplexní programy a projekty v oblasti majetku a odpovědnosti občanů. Poté čtyři roky zastával funkci oblastního ředitele společnosti Generali v Pardubicích. Následně se rozhodl získat profesní a životní zkušenosti v zahraničí, proto s rodinou odjel do Velké Británie - zde pracoval ve společnosti First Somerset and Avon v Bathu, kde měl na starosti přípravu nových zaměstnanců. V letech 2006 – 2008 byl manažerem pobočky HSBC Bank plc. také v Bathu. Po návratu do České republiky se čtyři roky angažoval jako provozní ředitel společnosti zabývající se personalistikou v oblasti farmacie. Do konce roku 2011 působil také jako předseda představenstva společnosti Dostihový spolek a.s.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…