„Babiš nebude kandidovat na prezidenta.“ Pravý důvod zde. Zkušený muž promluvil

12.09.2022 17:51 | Rozhovor

„Proruská demonstrace? Putin by se nad Fialovou vládou zaradoval!“ vrací se k demonstraci 3. září na Václavském náměstí a jejím odsouzení ze strany premiéra historik a ekonom Ladislav Žák. Ten v rozhovoru pro PL dále uvedl, že by ho potěšila i nemohoucnost Německa a celé EU v otázce energetické politiky. V boji o Hrad věří ve výhru generála Pavla, i když tvrdí, že něco takového si tato země nezaslouží.

„Babiš nebude kandidovat na prezidenta.“ Pravý důvod zde. Zkušený muž promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Žák, krizový manažér, na přelomu let 1989/90 vedoucí oddělení ÚV SSM a ÚV KSČ

Vláda stáhla žalobu na Evropskou komisi kvůli blokované dotaci pro Babišův Agrofert. Není to ale věc obecného zájmu?

I kdyby to byla třeba záležitost národního zájmu, tak se nic na tomto rozhodnutí nezmění, protože ho učinila vláda, která drží pohromadě jedině na politice „antibabiš“. A na této platfromě i kandidovala. Takže nelze nic jiného očekávat.

Boj o body do prezidentské kampaně se vede na všech frontách. Jak může Andreje Babiše poškodit začínající soud ve věci Čapího hnízda?

Samozřejmě ho poškodit může, ale spíše jako premiéra.

Takže se jinými slovy domníváte, že Andrej Babiš se o Hrad nakonec ucházet nebude?

Přesně tak, on nechce někde klást věnce, on chce vládnout, chce držet v ruce moc. A jestliže vidí, jak zoufale si počíná Fialova vláda a zároveň ví, že s přicházející zimou bude její pozice čím dál tím hůře udržitelná a ten tlak nespokojenosti ze strany veřejnosti bude sílit, tak si myslím, že zvolí raději ten možný návrat na premiérské křeslo.

Hraje v tom roli i jeho komunistická minulost a spolupráce s STB, kterou opakovaně popřel, ale která byla opakovaně potvrzena?

Hraje roli nepochybně v tom, že on by tak jako tak, ať už by stál proti komukoliv, prostě nemohl vyhrát ve druhém kole, kde už je to opravdu buď a nebo. A veřejnost by povstala proti člověku s touto minulostí, který se navíc chová tak, jak se chová. Arogantně, přezíravě nebo i vulgárně. A dovedete si představit, že by po Miloši Zemanovi nastoupil někdo takový? Že by si to jakýkoliv normální, slušný člověk přál? Takže Babišova případná prezidentská mise je beztak předem prohraná – ještě než začala – a myslím, že on je natolik chytrý, že to dobře ví a zařídí se podle toho.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Procházka

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Masaryk nezakládal republiku, aby tu vládli nejbohatší.“ Do Senátu kandiduje skladník

21:20 „Masaryk nezakládal republiku, aby tu vládli nejbohatší.“ Do Senátu kandiduje skladník

„Skladník do Senátu“, s tímto heslem kandiduje za Sociální demokracii do Senátu Lukáš Nozar z Mladob…