Energetický velvyslanec Bartuška: Rusko nemá čím zaujmout, kromě svých zbraní. Obejdeme se bez něj

08.04.2014 7:42

ROZHOVOR Rusko je zoufalé, nemá nic, čím svět zaujmout, kromě svých zbraní. Svět má totiž dost ropy i bez něj. Tak se staví k dění na Ukrajině a tlakům ze strany Ruska zvláštní velvyslanec Česka pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška. U myšlenky vzniku kanálu Dunaj – Odra – Labe ho mrzí, že byla mnoha lidmi odmrštěna, protože se jí zastal prezident Zeman.

 Energetický velvyslanec Bartuška: Rusko nemá čím zaujmout, kromě svých zbraní. Obejdeme se bez něj
Foto: hns
Popisek: Velvyslanec Česka pro otázky energetické bezpečnosti Václav Bartuška

Jak vnímáte nestabilitu na Ukrajině z hlediska energetické bezpečnosti?

Tohle není energetická krize, ale regulérní souboj o území a hranice.

Co si myslíte o výzvách některých politiků, aby ruská firma nedostavovala Temelín, neboť půjde o bezpečnostní riziko?

Západ ve vztahu k Rusku přehodnocuje mnohem víc než jen energetické vazby. Vyslovuje se to, co ještě včera bylo nevyslovitelné - na obou stranách. Nedokážu odhadnout, kam dojdeme.

Nemělo by Česko místo uvažování o kanálu Dunaj – Odra - Labe přemýšlet o finanční podpoře ropovodů, které by zmírnily naši závislost na Rusku?

Ropovod ze Západu jsme už postavili, spuštěn byl v roce 1996. Plynovodní propojení ze Západu a kontrakt s Norskem máme od roku 1997. Musím vyslovit uznání českým vládám devadesátých let, že udělaly pro energetickou bezpečnost této země hodně. V této chvíli se bavíme o dalších možných propojeních - s Polskem, s Rakouskem, které by naše postavení dále zlepšily. Hlavní kus práce už byl ale vykonán. A jestli mohu krátce ke kanálu Dunaj – Odra – Labe (D-O-L), vadí mi, že ta myšlenka byla mnoha lidmi odmrštěna jen proto, že se jí zastal prezident Miloš Zeman. Naší zemi stále chybí kusy klíčové infrastruktury, jako dálnice či rychlé vlaky. Zda sem patří i průplav D-O-L, nevím, ale určitě bych podobné projekty posuzoval opatrněji.

Nebude hospodářská válka s Ruskem v podobě sankcí nakonec katastrofou pro Čechy a potažmo EU?

Bude-li hospodářská válka Západu s Ruskem, pak nás bude bolet, ale Rusko podstatně více. Pokud si dobře pamatuju, tak i minulou studenou válku přežil Západ výrazně lépe než Sovětský svaz. Pokud se v Moskvě chtějí vracet ke konfrontaci, je to jejich chyba.

Ruská bojovnice za lidská práva Světlana Ganuškina mi napsala, že bychom si opět měli zvyknout na jízdní kola, abychom mohli Rusko hospodářsky izolovat, a ne se pořád vymlouvat na potřebu jeho surovin. Co vy na to?

A proč bychom si měli zvykat na kola? Svět má dost ropy i bez Ruska.

Před dvěma lety jste prohlásil, že Ukrajina vyčerpala důvěru EU. Vyměnila totiž slevu na plyn za ruskou základnu. Jak to hodnotíte z pohledu dnešních událostí?

Důvěra se buduje činy, ne řečmi. Dodnes - 23 let od nezávislosti Ukrajiny - nejsou na rusko-ukrajinské hranici měřiče plynu. Napříč vládami, přes více než dvě dekády, přišlo ukrajinské věrchušce lepší se obohatit, než pracovat pro svou vlastní zemi. Až se tohle změní, může se začít pomalu rodit důvěra.

Někteří lidé hovoří o možnosti nasazení jaderných zbraní, jak ze strany Ruska, tak ze strany NATO. Co vy na to?

Ze strany NATO jsem o ničem podobném neslyšel. Na ruské straně s tím přišlo už několik komentátorů a mediálních „hlásných trub“. Myslím, že je to projev zoufalství. Rusko nemá nic, čím svět zaujmout, kromě svých zbraní. Teď se rozhoduje, zda se stane surovinovým přívěškem Číny, nebo si ponechá otevřená vrátka se Západem.

Jak hodnotíte odhodlaný postoj polské politické reprezentace vůči Rusku?

Respektuji ty, kdo jsou ochotni bránit sami sebe, svou zemi, své blízké.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…