„Eurokomisaři proti Babišovi zostra nevystoupí. Nechtějí ho rozzlobit.“ Významný podnikatel odhaluje vážné důvody

27.12.2018 8:26

ROZHOVOR Podnikatelé a živnostníci jsou v České republice podle šéfa podnikatelských odborů Radomila Bábka zjevně chápáni jako dojná kráva. „Zaměstnavatel je ten, kdo má všechno platit, a především má platit ty nejkrásnější výmysly a výdobytky, které si socialisté všech různých stran, ať už jsou z ANO, ČSSD nebo komunisté, vymyslí,“ prohlásil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz předseda Podnikatelských odborů. České živnostníky a podnikatele stát ždímá a zaklekává na ně, ale velké zahraniční firmy uplácí a daruje jim peníze. A dokud bude mít na fungování státu jakýkoli vliv Andrej Babiš, situace se podle Bábka nezlepší.

„Eurokomisaři proti Babišovi zostra nevystoupí. Nechtějí ho rozzlobit.“ Významný podnikatel odhaluje vážné důvody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelné interpelace na premiéra Andreje Babiše ve sněmovně

Jedna z mála věcí, která může potěšit živnostníky, je změna názoru ministerstva financí, pokud jde o limity u výdajových paušálů. I když sněmovna v září návrh ODS na zvýšení limitů odmítla, ministryně Alena Schillerová najednou obrátila a uvedla, že zvýšení limitu na dva miliony podpoří. Co této změně postoje hnutí ANO, protože bez posvěcení Andreje Babiše by k tomu samozřejmě nedošlo, říkáte?

Za podnikatelské odbory říkám, že zvýšení hranice u výdajových paušálů samozřejmě vítáme. Ani nespekuluji o důvodech, které k tomu pana Babiše a paní Schillerovou vedly. Ty důvody nás živnostníky příliš nezajímají. Osobně nepochybuji o tom, že to má nějaké politické pozadí, ale pro nás to má nulovou hodnotu, důležité je pro nás posunutí limitu u výdajových paušálů na dva miliony korun a jsme za to rádi.

Jiné změny, které prosadila Babišova vláda, už nejsou tak příznivé. Ať už jde o zvýšení minimální mzdy, zrušení karenční doby, teď sociální demokracie i odbory tlačí na to, aby se uzákonilo pět týdnů dovolené. Který z těch kroků je pro podnikatele nejhorší?

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí
Z určitého úhlu pohledu musím tyto změny hodit do jednoho pytle a z jiného úhlu pohledu je rozdělit. Společný jmenovatel všech těchto změn je, že podnikatelé a živnostníci jsou tady zjevně chápáni jako dojná kráva, zaměstnavatel je ten, kdo má všechno platit, a především má platit ty nejkrásnější výmysly a výdobytky, které si socialisté všech různých stran, ať už jsou z ANO, ČSSD nebo komunisté, vymyslí. Jinými slovy společným jmenovatelem tedy toho všechno je, že levicoví politici se dělají hezkými za naše peníze. Navíc neustále dělají z podnikatelů a živnostníků občany druhé kategorie. Na jedné straně jsou zaměstnanci, pro ty je potřeba činit a konat dobro, ale to dobro má zaplatit jejich zaměstnavatel, tedy podnikatel a živnostník. A ještě podnikateli a živnostníkovi je potřeba navalit další povinnosti, podmínky a sankce. V tomto směru se nic nemění, jen pokračuje to utahování šroubů.

Řada podnikatelů si také stěžuje, že k tomu všemu ještě narůstá byrokracie, povinné papírování jim zabírá stále víc času, což je náročné zejména pro živnostníky, kteří si kvůli tomu musí platit další zaměstnance, například účetní.

Byrokracie samozřejmě také narůstá. Když se občas některé ministerstvo nechá slyšet, jak omezilo byrokracii, je to nesmysl. V praxi dobře vidíme, jak se neustále zhoršuje naše situace, jak stále více a více hodin, tedy peněz, musíme vydat na to, co s naším podnikáním vlastně vůbec nesouvisí. A vymýšlí si to na nás výhradně stát. Vrátím se k vaší otázce, jak se díváme na všechny tyto změny. Obecně, kromě té výjimky zvýšení limitu u výdajových paušálů, nevidím jedinou změnu, která by byla pozitivní. Zavádění třetí a čtvrté vlny elektronické evidence tržeb, zrušení karenční doby, prostě všechno, co jste vyjmenovala, jsou změny jednoznačně negativní a neoprávněně přitvrzují chování státu vůči podnikatelům a živnostníkům.

Jsou vůbec živnostníci všechny tyto negativní změny schopni utáhnout, když jsou ještě ždímáni státní byrokracií, narůstajícími kontrolami a leckdy i šikanou finančních úřadů?

Je to tak, že pokud jde o byrokratickou i finanční zátěž nižší úrovně, která je v nějakých desítkách a stovkách tisíc ročně, tak podnikatelé a živnostníci dostávají postupně naloženo čím dál víc. Ale oni jsou taková zvláštní sorta, oni to pořád ještě dokáží zvládat. Je to takový zvláštní jev, kdy se ukazuje, že podnikatelé a živnostníci jsou neuvěřitelně odolná skupina obyvatel. Ale to neznamená, že by bylo oprávněné na ně takhle nakládat. Jistě, někdo by mohl říci, že když to snesou, tak jim to asi nevadí. Ale tak to není. Je to tak, že především to malé a střední podnikání se stává více a více nepříjemným, už se z něj stává spíš řehole, jako by to trochu dělali za trest. Ale kdybyste položila otázku, proč to tedy ti lidé dělají, protože takovou otázku dostávám, odpověď je v zásadě jednoduchá. Protože to je jejich životní úděl. To jsou lidé, kteří nechtějí být někde zaměstnáni, chtějí pracovat na sebe, případně pro jiné, protože podnikání je ve skutečnosti činnost pro jiné. Oni prostě vydrží strašně moc. Bohužel toho právě stát zneužívá. A to je ošklivé.

Jak se v této souvislosti díváte na to, že náš stát podpoří bohatou nadnárodní firmu půlmiliardovou investiční pobídkou jako v případě BMW?

Je to jedno z nosných témat, kterými se podnikatelské odbory setrvale zabývají. Investiční pobídky jsou amorální, možná v jistém smyslu i protiprávní, a nepochybně je to zneužívání veřejných prostředků. Stát, respektive politici, protože stát to není nějaká amorfní entita, kterou bychom si nemohli představit, stát jsou politici a ti tvoří tato rozhodnutí. Proč dá česká vláda investiční pobídky firmě BMW, která má dvě stě padesát miliard korun ročního zisku, nedokáže nikdo rozumně vysvětlit. Na to totiž rozumné vysvětlení není. Možná by někdo řekl, že ta firma u nás bude přece dvě a půl miliardy korun investovat. Ale dvě a půl miliardy korun je jen jedna jediná setina ročního zisku firmy BMW. Ukažte mi českého živnostníka nebo podnikatele, který není schopen investovat do svého rozvoje setinu svého ročního zisku. Takový podnikatel neexistuje. Takže když se mne ptáte, jaký je postoj k tomu, je to v zásadě jednoduché. Česká vláda z důvodů, které nám nikdy nedokáže vysvětlit, protože jsou to důvody pravděpodobně podivné, uplácí a daruje peníze cizím velkým bohatým firmám, zatímco pro české podnikatele a živnostníky má tvrdé podmínky, novou byrokracii, ždímá z nich peníze, zaklekává na ně apod. To je přece zcela nepřijatelné.

Není to podobná politika jako v případě dotací, kdy Česká republika na rozdíl od jiných evropských zemí dává dotace i velkým firmám, koncernům apod., i ty, které jsou původně určeny na rozvoj a podporu především menších a středních firem? Pokud jdou dotace velkým firmám, protože u nás nejsou v zemědělství omezeny velikostí firmy jako jinde v Evropě, slouží spíš k likvidaci menších firem, a ne ke zvýšení konkurence na trhu. Není to tedy chybná politika?

Záleží na úhlu pohledu. Pokud se budou na tuto politiku rozdělování dotací například v zemědělství dívat majitelé velkozemědělských koncernů, z jejich pohledu to bude politika žádoucí a správná. Budeme-li se na to dívat pohledem většiny malých a středních zemědělců, ale i občanů České republiky, tak je to politika nejen nesprávná, ale přímo škodlivá. Protože dotace byly určeny pro malé a střední, ale především pro malé zemědělce, a že si pan Babiš a další, protože v tom nejede sám, pravidla změnili a vyplácení dotací nezastropovali, tudíž sami čerpají absolutně nejvíce, to je česká jedinečnost. V tom jsme skutečně experty. Má to svoje důsledky. Když se podíváte na některý dokument pana profesora Cílka o tom, jak vypadá česká krajina, tak vidíte, že česká krajina se za posledních pět let neuvěřitelně změnila. Ono už to přicházelo předtím, ale česká krajina se dostala zpátky do období jako za socialismu, kdy jsme měli obrovské lány. Ty lány dnes vysychají. Sucho v České republice není z velké části zaviněno globálním oteplováním, ale tím, jak nehospodárně a neefektivně se chová naše zemědělství. Tedy to velké zemědělství, velké holdingy, to jsou ti praví škůdci. A když pan Cílek v dokumentu ukazuje, jak to vypadá přes silnici za hranicí v Rakousku a jak u nás, tak se tomu srovnání ani člověku nechce věřit. Ale je to tak. A zneužívání dotací je to, co tady těm velkozemědělcům, velkoagrárním komplexům pomáhá v  devastaci krajiny.

Myslíte, že alespoň podnikatelé, jako je premiér Andrej Babiš nebo ministr zemědělství Miroslav Toman, tedy lidé, kteří rozhodují o evropských financích, vyjednávají o jejich výši i způsobu rozdělování v České republice, by neměli být, nebo jejich rodiny příjemci dotací? Uvítal jste usnesení Evropského parlamentu, který odsoudil střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše?

Anketa

Dělal Andrej Babiš v roce 2018 České republice v zahraničí ostudu?

11%
89%
hlasovalo: 16213 lidí
Nemyslím si, že Evropský parlament něčeho dosáhl, to je úplně bezzubá instituce. Evropská komise, to je vláda Evropské unie, se zjevně bude snažit o nějaké řízení třeba proti tomu, aby příjemci dotací nebyly velké zemědělské podniky. Ale k výsledku jsem skeptický. Evropská unie má spoustu vnitřních problémů, protože podle mého nastoupila cestu socialismu. A bude potřebovat premiéra každé země, aby se postavil za její politiku. Když si rozklíčujeme chování Andreje Babiše k Evropské unii, domnívám se, že evropští komisaři si moc rozmyslí vystoupit zostra proti Andreji Babišovi, který momentálně téměř ve všem Evropskou unii podporuje. Výjimkou je snad pakt OSN o migraci. Myslím, že si ho nebudou chtít rozzlobit.

Myslíte si, že se v příštím roce situace pro živnostníky a podnikatele změní k lepšímu, nebo naopak k horšímu, pokud bude přijata třetí a čtvrtá vlna elektronické evidence tržeb?

Dokud bude mít Andrej Babiš jakýkoli vliv na fungování českého státu, neočekávám žádné zlepšení. My se o to budeme snažit, pracujeme na tom, například vyjednáváme o schůzce se zastupující generální ředitelkou Finanční správy, se kterou bych chtěl jednat o způsobu a provádění kontrol EET, protože se ukazuje, že to, co dělají, jak argumentují a jak se chovají úředníci v terénu vůči podnikatelům, je nepřijatelné. Takže se budeme snažit to změnit, ale domnívám se, že skutečná změna může přijít až s nástupem jiné vlády, než je vláda Andreje Babiše, protože ten si dobře spočítal, že jeho elektorát jsou lidé, kteří nesnáší podnikatele a malé živnostníky a kterým nevadí, že on je miliardář, který vznikl bůhvíjakým způsobem, že má za sebou obrovské kauzy, minimálně obrovská podezření na velké úniky, že čerpá peníze z dotací, že čerpá peníze ze státního rozpočtu prostřednictvím obrovských státních zakázek, které jdou do jeho firem. Tohle jeho voličům nevadí. Jeho voličům vadí, že Franta Novák ve vedlejší ulici má hospůdku a jak ten hajzlík asi přišel k tomu autu. Takže dokud Andrej Babiš bude u moci, tak jakékoli zlepšení bude nesmírně obtížné. Ale budeme se o to pořád snažit.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…