Expert KSČM Skála: Ukrajině seberou úplně všechno. Čas pracuje pro Putina. Českým kavárenským lehkoživkům se hroutí svět

16.07.2014 13:25

ROZHOVOR Většině lidí začíná docházet, že není v našem národním zájmu mít Rusko na kolenou. Nemá-li se svět definitivně zvrhnout v džungli, chce to mocenskou rovnováhu, jejímž rozhodujícím článkem je právě stabilní Rusko. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl historik, publicista a nedávný eurokandidát KSČM Josef Skála. Vyjádřil se také k asociační dohodě, která podle něj z Ukrajiny udělá polokolonii. Evropská unie jí totiž prý ruské trhy nahradit nemůže a ani to nemá v plánu.

 Expert KSČM Skála: Ukrajině seberou úplně všechno. Čas pracuje pro Putina. Českým kavárenským lehkoživkům se hroutí svět
Foto: red
Popisek: PhDr. Josef Skála, CSc. (KSČM)

Anketa

Hrozí v příštích 10 letech vypuknutí opravdu velké války v Evropě nebo západní Asii, která drsně zasáhne i nás?

hlasovalo: 23477 lidí

Na Ukrajině během bojů zemřely stovky civilistů. Dá se v tuto chvíli odhadovat, jak celý konflikt skončí?

Mrtvých jsou tisíce, ne stovky. Nejenom v přestřelkách mezi trestnou výpravou a domobranou. Raketomety „Grad“ likvidují živou sílu v okruhu 4,5 kilometru. Kyjev je nasazuje i proti rezidenčním zónám - byť prý snad zatím ne „plnou salvou“. Odbojná města decimují i eskadry smrti, které si zřídila řada oligarchů. Proti domobraně operují i soldatesky zahraničních kondotiérů. Mučení zajatců signalizují i Human Rights Watch a analogické mezinárodní struktury. Za „neuposlechnutí rozkazu“ masakrovat vlastní spoluobčany už padla i spousta vykonaných hrdelních trestů.

„Filtrací“ - a různými formami „internace“ - prochází i muži ve věku 18-60 let, kteří se ze zóny „protiteroristické operace“ nestačili včas poroučet. Za „příslušnost k teroristům“ se považuje i každá stopa po zranění, k němuž lze přijít také - zdaleka ne však jen - účastí v ozbrojených střetech. A to podle manuálu, který Porošenkovi dodala velevážená americká RAND Corporation. Včera se na internetu objevila faksimile supliky, kterou Porošenkovi předložilo ministerstvo obrany. Ta už počítá i s násilnou mobilizací všech běženců mužského pohlaví ve věku 18 - 65 let.

Na to, jak masivní je to přesilovka - a čeho všeho se neštítí - dosahuje velice chatrných výsledků. Že domobranu nakonec porazí, se samozřejmě vyloučit nedá. Podaří-li se to, bude to Pyrrhovo vítězství. Lidé, s nimiž zachází jako brutální okupant vlastní vláda - vzešlá navíc z ozbrojeného puče v cizím zájmu - se už loajálními ovečkami nestanou ani náhodou. Rusové a Ukrajinci to nemají v nátuře. Teď jsou v módě spekulace, proti komu se obrátí zbraně v rukou těch, kdo stále okupují „Majdan“. Zfašizované ordnery si lze koupit. Miliony lidí, vehnaných do humanitárních kalamit, však jen sotva. Nynější trestnou výpravou, ať už dopadne jakkoli, ukrajinský konflikt nekončí garantovaně.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier ohlásil aktivizaci ukrajinské zprostředkovatelské mise. Co od dalšího vyjednávání míru na Ukrajině očekáváte?

Skoro mám dojem, že je to hlavně úlitba německé veřejnosti. Opakované průzkumy veřejného mínění totiž dokumentují, že podíl těch, kdo odmítají podporu protiruské politiky NATO a EU, trvale roste. Chtít Berlín na Ukrajině opravdu mír, má v rukou i řadu ekonomických nástrojů, jak si ho vynutit. Německou zahraniční politiku však svírají klepeta „omezené suverenity“. Obávám se, že - podobně jako další západoevropské metropole - přitlačí na pilu jedině za situace, kdy si trestná výprava vyláme zuby - ať už přímo, nebo kvůli odporu ukrajinské veřejnosti.

Anketa

Poraďte premiéru Sobotkovi: Které jméno chcete za českého eurokomisaře?

hlasovalo: 5490 lidí

Jak hodnotíte dosavadní působení prezidenta Petra Porošenka?

Porošenko je z TOP 10 privatizační galerky. Miliardy, na nichž sedí, se rodily z kloaky obludných defraudací. Fakt, že stál i v pozadí klíčového zvratu ukrajinské krize - ozbrojeného převzetí moci 22. února - dosud nikdo nevyvrátil. Na rozdíl od většiny ostatních oligarchů však závisí mnohem víc na ruském trhu. Na jeho čokolády EU rozhodně nečeká. I proto byl možná poněkud liknavější vůči některým tlakům krajních „jestřábů“. Panoptikum, okupující „Majdan“, mu vzkazuje dodnes, že si může přijít i pro něj, nepůjde-li mu dostatečně na ruku.

Porošenkovi však funí do zátylku i konkurence - už ne v podobě boxera či „plynové Julije“ , ale hlavně Ihora Kolomojského, gubernátora Dněpropetrovské oblasti. Ten financoval a vyzbrojil i prapory „Azov“, „Ajdar", „Dněpr“ a „Donbas“, proslulé zvlášť brutálními kousky. Ta investice se mu však obratem vrací díky monopolu na zásobování trestné výpravy pohonnými hmotami. Neskrývá zálusk na aktiva Rinata Achmetova - pod hesly „konfiskace do spolehlivých rukou závodů a akcií stoupenců separatistů“.

Kolomojskému už prezidentský post - z „mimořádných voleb“ - prorokuje i německý deník Der Tagesspeiegel. Jediné, co tomu podle něj zatím stojí v cestě, je „přesvědčit o účelnosti této ´rotace´ Američany, stojící zatím za Porošenkem". Čas proto nemarní ani izraelská lobby v USA. Například slovy Edwarda Gallachera z Výzkumného ústavu pro otázky Evropy, Ruska a Eurasie: „Bylo by logické, aby člověk disponující takovými finančními a politickými zdroji a mající konexe v USA, Izraeli i Evropě, získal významnější pravomoci, než jen gubernátora jednoho z regionů."

Ukrajinský televizní kanál „Inter“, ovládaný konkurenčním oligarchou Dmytro Firtašem, o Kolomojském natočil rozsáhlý dokument. Figuruje v něm pod přezdívkou „Chameleón“ - coby těžkotonážní kriminálník, uplatňující drakonické manýry vůči dlužníkům své banky „Privat“, roky těžící i z těsných vazeb na Janukovyče, inscenující podvodné bankroty řady firem i násilné konfiskace cizích majetků. Ukrajině tak zřejmě hrozí i ještě horší varianty, než ta pod Porošenkem.       

Někteří ekonomové věští Ukrajině ekonomický propad kvůli tomu, že bude nucena přijímat evropské zboží v plné šíři a své zboží do EU bude exportovat jen omezeně, přijde o obchodní vztahy s Ruskem a utrpí její zemědělství. Jak vidíte asociační dohodu?

Že asociační dohoda srazí Ukrajinu do kolen polokolonie, neví jen fanatik nebo ignorant. EU jí ruské trhy nahradit nemůže a ani to nemá v plánu. Spousta ukrajinských podniků přijde i o značnou část domácího odbytu. I o ten se podělí „strategičtí partneři“ a kdejaká zahraniční čtvrtá liga. Agrární produkce je z asociační dohody vyčleněna zčásti úplně - a zčásti limitována „kvótami“, které jsou trapným zlomkem toho, co Ukrajina do EU vyváží už teď.

Kocovina však číhá i na řadu oligarchů v metalurgii, těžebním průmyslu i dalších oborech, kteří se už už vidí v západoevropském „klubu vyvolených“. Tamní oligopol je „připustí“ jen za cenu velice poníženého dumpingu. Jen ty ovšem, které rovnou nevyvlastní - "kapitalizací" jejich dluhů, postihem za korupci či jinak..

Bude Evropská unie schopna Ukrajině ekonomicky pomoct? Nepřevzala v případě Ukrajiny náročnější závazek než u Řecka?

„Pomoc" EU je z ranku laciných mediálních klišé. Na tomto světě je k vidění asi jako neposkvrněné početí. Náklady a ztráty všech, kdo tu říkanku vzali vážně, jsou mnohonásobně větší už ve fázi „asociačních“ tanečků. V případě Ukrajiny to navíc zůstane jen u nich - minimálně další desítky let. Kyjevu přitom Brusel hází udici už v situaci, kdy sedí na ranci nesplatitelných dluhů sám - a tedy jako sňatkový podvodník „bez všech přívlastků“.

Ukrajina už byla průmyslově mnohem vyspělejší stát než Řecko. „Postkomunistický“ nálet sarančat ji srazil na 45 procent HDP z konce 80.let - už před dnešní válkou, decimující zemi ještě víc. Na ni se přitom - jak Porošenkovi radí RAND Corporation - má svést i všechna dřívější devastace. S dodatkem, že zničení donbaských dolů a hutí sníží energetickou spotřebu - a tím i závislost na dodávkách plynu z Ruska.

Ukrajina je mnohem větší i lidnatější než Řecko. Hlavně však - měřeno strukturou své ekonomiky i pracovní síly - i ještě nepoměrně rozvrácenější. Všechno to, co se pudruje a ještě napudruje jako „pomoc“, skončí stejně na kontech zahraničních subjektů, kterým v zemi „zamrzly peníze“ - s výjimkou těch ruské provenience, jež naopak stihnou i tyto „sankce“. Analogie s Řeckem je namístě hlavně v jiném směru - Ukrajinu čeká plošné vyvlastnění v podstatě všeho, co ještě zůstalo ve veřejném vlastnictví. Zákonné předlohy, legitimizující zcizení těchto statků - produkčních, infrastrukturních i přírodních - do zahraničí už čile kolují kyjevským parlamentem. 

Jaké jsou podle vás skutečné zájmy Vladimira Putina? A jak hodnotíte jeho přístup ve srovnání s Barackem Obamou?

Pro Obamu je Ukrajina dalším hřištěm „chaosu na export“ - a v daném případě i „proxy war“, „války rukama poskoků“, mající sevřít ještě užší kruh kolem Ruska. Putin se znovu a znovu snaží o řešení, které životní zájmy jeho země uhájí co možná pokojnou, civilizovanou cestou. Není jen pod tlakem zahraničích i domácích kazatelů „lidských práv“ a ostatních liberálních šidítek. Čelí totiž i hlasům, že lidem na jihovýchodě Ukrajiny - Rusům, ale i Ukrajincům a jiným etnikům - třeba proti brutální vládě poskytnout mnohem razantnější pomoc. Moc dobře přitom ví, že mu nesmí zůstat Černý Petr „agresora“. Pokud by reagoval příliš vlažně, „pátá kolona“ to zase podá jako známku jeho slabosti - a dostane za úkol inscenovat něco na způsob „Majdanu“ rovnou na Rudém náměstí.

Chce to pevné nervy. Čas pracuje proti původcům ukrajinského masakru. Pokud lidovou domobranu neporazí do zimy, později to už zvládnou jen sotva. Pak bude v centru vášní dopad „šokové terapie“.- a furiantské hysterie proti „Moskalům“. V miliónech paneláků se chrastím topit nedá. 

Jinak, než po desítky let, se tentokrát láme i české veřejné mínění. Celý ten domeček z karet, sugerovaný lidem přes dvacet let, se rozpadá z obou konců. Hroutí se jak monopol uctivých pukrlat před vším, s čím právě ráčila vyrukovat Amerika a hejno jejích věrných pimprlat, tak přezíravého vztahu k Rusku - a místy až imbecilních klapek na očích před vším, co všechno už dokázalo. Parta polovzdělaných kavárenských lehkoživků právě přichází o hlavní hračku. Většině lidí začíná docházet, že Rusko na kolenou není ani v našem národním zájmu. Že nemá-li se svět definitivně zvrhnout v džungli, kde bere všechno ten nejnařvanější Dařbuján, chce to mocenskou rovnováhu, jejíž rozhodujícím článkem je právě stabilní Rusko. Pro levici, která není na prodej, má přitom k dokonalosti ještě dál, než pro liberální svatoušky. Právě logika střetu, rozehrávaného pohrobky studené války, si však vynutí i mnohem rozhodnější korekci všeho, čím 90. léta poškodila Rusko.

Myslíte si, že se ukrajinská krize bude mít nějaký dopad na Českou republiku, její obyvatele? Může nás tamní situace nějak ohrozit?

Ti, co nám tvrdí opak, třeskutě lžou. Ukrajinu čeká masivní vlna emigrace. Většina profesních elit - i ostatních emigrantů, nepropadlých amoku - už začíná mířit na východ. Opačným směrem to vezmou hlavně drasticky „ztracené iluze“ - křížené navíc i s demagogií, která by byla na kriminál i za Masaryka. Z takové sorty bývá ještě větší furie než ze ženské, oškubané sňatkovým podvodníkem v prvotním slova smyslu. Na západ od Ukrajiny jsme na ráně jako jedni z prvních.     

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…