Hlasitá opozičnice z Ukrajiny: Janukovyč byl zloděj, teď vládnou vrazi. Chtějí do EU, aby zlegalizovali svůj lup

06.10.2015 12:50

ROZHOVOR Jsme pod přímou okupací. Americký velvyslanec si sedne za stůl na místo předsedy vlády a nikdo se tomu ani nepodiví. Takhle a ještě mnohem drsněji se o vládnoucí klice na Ukrajině vyjadřuje šéfka sílícího hnutí Antivojna Viktoria Šilova. Právě ona je z médií na Východě známá jako nekompromisní a často až konfliktní kritička režimu v Kyjevě. ParlamentníListy.cz s ní jako první hovořily hned po jejím příjezdu do Prahy.

Hlasitá opozičnice z Ukrajiny: Janukovyč byl zloděj, teď vládnou vrazi. Chtějí do EU, aby zlegalizovali svůj lup
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Šéfka ukrajinského hnutí Antivojna Viktoria Šilova

Anketa

Jak dopadne TOP 09 s předsedou Kalouskem a čestným předsedou Schwarzenbergem v příštích volbách do sněmovny? Žádáme vás o odhad, ne o vaše přání

1%
2%
2%
5%
11%
8%
66%
hlasovalo: 6591 lidí

Konflikt na Ukrajině lidi většinou rozděluje na proruské a proukrajinské křídlo. Vy hovoříte jako obhájkyně Ukrajinců, a přitom nenávidíte prezidenta Petra Porošenka. Osobně v tom vidím rozpor...

Hnutí Antivojna bylo založeno loni v květnu. Jsme pacifisté, vystupujeme proti válce na Donbasu a stavíme se za její řešení mírnými metodami. Proto jsme podporovali minské dohody. Chápeme totiž, že jestli se válka na Ukrajině rozšíří, dojde ke krachu země a miliony uprchlíků se budou přesunovat na západ, dál do Evropy. Nyní zde máte velký problém s běženci ze Sýrie a Afriky. Kdyby se k nim přidala ještě jedna podobná obrovská vlna, dojde ke krachu Evropy. To je třeba vědět.

Válka na Donbasu dodnes, podle mínění německých novinářů, stála desítky tisíc obětí, z nichž je deset tisíc civilistů a několik set dětí. To je strašné číslo. Máme jedenadvacáté století, jsme kousek od středu Evropy a odehrává se zde taková strašná válka. Jde o občanskou válku. Jedna třetina Ukrajiny je pro Evropskou unii, druhá pro existenci mezi velmocenskými bloky, třetí pro bližší sepětí s Ruskou federací. Země se prostě rozdělila na tři části. V současnosti vládnou lidé, kteří se do svých funkcí dostali státním převratem. Vyhovuje to hlavně té první třetině.

Tato skupina se snaží zlegalizovat právo na celou zemi. Chce natáhnout banderovskou ideologii na celý ukrajinský buben. Když začali válku, tak se stali vlastně válečnými zločinci. Zabíjeli děti, ženy a muže. Nazývali to antiteroristickou operací. Takové množství teroristů není nikde na světě. Strašná hovadina.

Ve svém prohlášení jste uvedla, že byla po Euromajdanu vláda zlodějů nahrazena vládou vrahů...

Je to tak. Janukovyč byl zloděj. Všichni oligarchové kolem něj kradli. Nicméně nezabíjeli. To začali dělat až ti současní právě v čele s Porošenkem. Pochopili, že je třeba zemi rozvrátit, protože celá do Evropské unie a NATO nechce. Nechtěli se domluvit na federalizaci, na určité formě suverenity, ale hned všechny ostatní koncepty zavrhli. Za dva měsíce začali válku a hned bombardovali Luhansk. Prý kvůli tomu, že tam bojují ruská vojska. Nicméně ta jsou v Sýrii, na Donbasu ne. Tam jde o lidi, traktoristy, horníky, chemiky a další, kteří vzali zbraně ze zbrojních skladů policie, armády a začali se bránit. Všichni mají ukrajinské pasy. Určitě mezi nimi jsou i dobrovolníci z ciziny, ale deset procent je maximum.

Právníci z vašeho podnětu apelovali u ústavního soudu, jestli je možné podle ústavy země organizovat antiteroristickou operaci proti osmi milionům teroristů na Donbasu. Jak tento apel dopadá?

Proti mně je vedeno trestní řízení kvůli narušování mobilizací. Ty totiž byly nezákonné, byly protiústavní. Nelze, aby armáda bojovala proti národu. Porošenko nicméně podepsal takový rozkaz, což je zločin. Naše hnutí sepsalo šestašedesát stránek, kde bylo vše rozepsáno, a předalo je ústavnímu soudu. Mnoho mobilizovaných vojáků tím vysvětlovalo protiprávnost své mobilizace. Prostě nechtěli zabíjet bratry na Donbasu. Samozvanci nevěděli, co s tím. Až v lednu 2015 přijali speciální zákon pro mobilizaci, aby si to s ústavou neprotiřečilo.

Byla jsem požádána, abych sebrala podpisy pětačtyřiceti poslanců, protože oni mají právo podobné iniciativy. Pak se mělo přistoupit k dořešení na ústavním soudě. Kdyby soud vynesl verdikt, že to vše bylo nezákonné, válka mohla skončit již loni. Obrátila jsem se třeba na Stranu regionů, a nikdo z nich to nepodepsal. Dokonce ani komunisté to neudělali, báli se. V našem hnutí není žádný poslanec, takže vyšla iniciativa naprázdno. Když nyní všichni tihle politici vystupují proti válce, tak se tomu směju.

Jaká je teď vlastně situace na Donbase? Nebojí se lidé, že přes zimu umrznou?

V Evropě i Rusku říkám, že o všem se lze domluvit. O smrti lidí už ne, protože těm již nic nepomůže. Proto jsem ráda, že právě konflikt nyní zamrzl. Vojáci na Donbasu jsou, ale nestřílí se. Na západní Ukrajině si všichni mysleli, že Evropská unie všechno zaplatí, všechno dodá, všechny nakrmí a zabezpečí. V centrální a jihovýchodní Ukrajině jsme věděli, že takhle se nikam nedostaneme, že potřebujeme pracovat a zlepšovat obchodní vztahy s Evropou, ale i s Ruskem, jinak bude špatně. Neposlouchali.

Ti, co se dostali do vlády, jsou bohatí lidé, oligarchové, kteří ovládají média a mají několik pasů. Izraelské, americké, německé a švýcarské. Igor Kolomojský, Vladimir Kličko, Petro Porošenko, Arsenij Jaceňuk a tak dále. Nikdo to neskrývá. A zem za půldruhého roku třikrát až pětkrát zchudla. Dolar vzhledem k hřivně nesmírně posílil. Nicméně platy a důchody zůstaly stejné, přičemž ceny služeb obrovsky vyrostly. Střední penze u babičky je zhruba tisíc až tisíc tři sta hřiven, což je padesát dolarů. Ona nedokáže zaplatit za jídlo, léky, byt, natož ještě plyn. Na Donbasu tomu tak kupodivu není. Tam poplatky za komunální služby, tedy nájemné, plyn, elektřinu a tak dále, zůstaly stejné. Hromadná doprava je tam levnější, výplaty vyšší. A to je situace na rozbombardovaném Donbasu.

A proč? Tam se do jisté míry vypořádali s oligarchy a nedovolí jim okrádat zemi. Proč naši oligarchové chtějí do Evropské unie? Protože ji chtějí okrádat a také tam chtějí zlegalizovat svůj lup. Ukrajina jim nestačila, chtějí Evropu. Dala bych jim na starost peníze NATO, protože by pakt přestal za pár let existovat. Konečně by byli k užitku. Ukrajinu vždy ovládaly loutky oligarchů, ale Porošenko je první oficiální oligarcha, co vládne. Má půldruhé miliardy dolarů, televizní stanice i noviny. Navíc není ani po mámě, ani po otci Ukrajinec. Premiérem či ministrem může být odborník, přestože nemá s národem společné kořeny. Nicméně prezidentem nemůže být někdo národu cizí.

Nicméně cizí pasy a dvojí občanství má na Ukrajině snad celá vláda, nebo ne?

Je to tak. V podstatě lze přímo říct, že jsme pod okupací Američanů. Ministryně financí Jaresková je Američanka, Jaceňuk má kanadský pas, ministr zdravotnictví je Gruzínec a tak dále. Všichni jejich poradci jsou navíc z Pobaltí nebo USA. Naše vláda prostě není z Ukrajiny. Americký velvyslanec si sedne za stůl na místo předsedy vlády a nikdo se tomu ani nepodiví. Nicméně už i Američané kupodivu zjišťují, že se s oligarchy nedá spolupracovat. Všechny peníze na reformy rozkradou. Tak to u nás chodí.


Kdo je Viktoria Šilova?

Viktoria Šilova je členkou oblastní rady v Dněpropetrovsku a šéfkou hnutí Antivojna, jejímž politickým křídlem je Pravá socialistická strana. Žije v Kyjevě a je svobodnou matkou starající se o dva potomky. Hnutí Antivojna má síť sympatizujících humanitárních organizací po Evropě, na Ukrajině i v Rusku. Tam všude sesbírala pomoc pro Donbas. Sebralo se kolem osmi milionů hřiven. Hnutí organizuje hlavně v Kyjevě antivojenské mítinky Stop válce! Šilova ve čtvrtek od 18:00 vystoupí v Křižíkově sále na Novotného lávce v Praze společně s Markem Obrtelem v pořadu Vojna nebo mír? Aneb Ukrajina 2015. Zanedlouho se také vypraví na Donbas, kde je s ní vedeno trestní řízení kvůli narušování mobilizace, která je podle ní nezákonná. Rozšiřovala totiž protimobilizační letáky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…