„Je to odstrašující a urážka!“ Prezident Evropské federace novinářů posílá přes PL důrazný vzkaz Chovancovu „ministerstvu pravdy“

04.08.2017 11:41

ROZHOVOR „Je to odstrašující a urážlivé,“ reaguje na existenci „závadových“ osob na „ministerstvu pravdy“ pod Milanem Chovancem prezident Evropské federace novinářů Mogens Blicher Bjerregard. Samotní novináři by měli dát podnět k vyšetření této skandální záležitosti. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se věnuje perzekuci novinářů v Turecku a zabývá se konkrétním případem jednoho istanbulského deníku, jehož žurnalisté byli uvězněni a v nedávné době stanuli před soudem. Bjerregard, který pochází z Dánska, kde je jedna z nejsilnějších odborových novinářských organizací, rovněž překvapivě komentuje vlastnictví médií bývalým ministrem financí Andrejem Babišem.

„Je to odstrašující a urážka!“ Prezident Evropské federace novinářů posílá přes PL důrazný vzkaz Chovancovu „ministerstvu pravdy“
Foto: Foto: archiv M.B.Bjerregard
Popisek: Předseda Evropské federace novinářů Mogens Blicher Bjerregard

Evropská federace novinářů se intenzivně zabývá aktuálním soudem několika novinářů v Turecku. Můžete nám k tomu říci něco bližšího?

V Istanbulu, jedná se o turecké noviny Cumhuriyet, bylo obviněno 17 novinářů a jejich vedoucích politickým a smyšleným způsobem za vytváření a podporování takových přístupů v článcích, které by se prý mohly ztotožňovat s teroristickými hnutími. Tito lidé nyní čelí hrozbě až 43 let vězení. Kvůli důležitosti této kauzy se zapojilo velké množství mezinárodních vydavatelských a mediálních organizací a projevilo velmi důraznou solidaritu. Jako prezident Evropské federace novinářů jsem se účastnil mezinárodní delegace a setkal se s kolegy soudně stíhaného štábu z Cumhuriyetu a připojil se k jejich pochodu k soudní budově. Průvod byl pod ochranou policie. Přál bych si, aby byla svoboda tisku v Turecku také tak chráněna. Před soudní budovou se společně shromáždilo téměř 1000 lidí – kolegové, členové rodin, novináři, politici včetně těch z Evropského parlamentu, zastánci lidských práv a zástupci mezinárodních organizací. Zprávy o solidaritě, veřejná prohlášení a vypuštěné „balóny svobody“ ukázaly tureckým úřadům, že je svět sleduje.

Uvnitř soudní budovy se chtěly stovky lidí dostat do soudní místnosti a byla to otázka téměř malého boje prodrat se do místnosti s pouhými 150 místy k sezení. Mnoho lidí muselo zůstat venku. Bylo to extrémně dojemné vidět a slyšet lidi, první stojící na zemi a za nimi na židlích, jak aplaudovali 17 obviněným, když byli přivedeni k soudu. Jeden po druhém, všech 17 novinářů a ostatních členů novinářského týmu, začali se svou obhajobou trvající pět dní. Namísto tradičních obhajob všichni zhotovili společnou obžalobu, aby ukázali, jak vykonstruovaná a politická jsou jejich obvinění, která nikdy neměla být projednávaná u soudu.

Jak může být novinář obviněn z novinářské zvědavosti? Soud nemá právo rozhodovat a vydávat stanoviska ke článcím v novinách. Obhájci a jejich právníci uvedli, že jim nebylo dovoleno vzít si s sebou některé své osobní poznámky a knihy do soudní místnosti. Nyní čekáme na rozsudky, doufáme ve zproštění obvinění. Mezitím jsou zadržení novináři pod zámkem bez možnosti přístupu k médiím mimo několika mála novin. Kontakt s příbuznými je jen na jednu hodinu týdně, a to ještě přes skleněnou stěnu mezi nimi.

Všechny požadavky na propuštění novinářů byly až do současnosti systematicky zamítnuty s absencí jakéhokoli vyjádření. Zastánci novinářů se obrátili na Evropský soud pro lidská práva. Jenže ten nemůže začít s případy před jejich ukončením v Turecku a než se turecké úřady vyjádří k zásadním otázkám. Tato „hra“ může trvat několik let, a proto mezinárodní organizace urgují Evropský soud, aby jednal aktivněji.

Jak se zdá, režim prezidenta Erdogana má daleko k demokracii západního světa. Přesto EU stále koketuje s myšlenkou přijetí této země. Jaký na to máte názor?

EU by měla být mnohem neústupnější ve svých jednáních s Tureckem, co se týká svobody tisku a ostatních lidských práv, a měla by použít potřebné prostředky k donucení Turecka, aby respektovalo naše hodnoty.

Při mediálním zájmu o projednávání situace v médiích v ČR, které proběhlo v Evropském parlamentu, se tam hovořilo také o těžké situaci novinářů v Bulharsku, Rumunsku a Makedonii. Můžete nám říci něco o situaci tamních médií a jak se tomu snaží Evropská federace novinářů pomoci?

Média ve východní Evropě jsou pod politickým tlakem, především pak v jednotlivých veřejnoprávních médiích, která se politici snaží ovlivnit. V mnoha zemích, jako jsou Polsko, Maďarsko a některé státy Balkánu, vlády stále jednají, jako by veřejnoprávní rozhlas byl státním médiem. Tato média musí být nezávislá, vždyť jsou financována z místních daní a poplatků každého občana. Říkám, že klíčem ke svobodě v médiích je princip „délky paže“. Nebo by mělo být možné stejně jako v České republice, aby ministr kterékoli vedoucí strany vlastnil média bez ohledu na to, zda se jedná o hlavní sdělovací prostředky či nikoliv.

Evropská federace novinářů zahájila iniciativu k zaměření se na konflikt mezi médii a politikou na základě diskusní knihy, která se bude připravovat tento podzim. V únoru příštího roku se uskuteční velká konference v Gdaňsku. Organizovat ji budou společně Evropská rada, Evropské centrum tisku a mediální svobody, Skandinávské novinářské centrum, město Gdaňsk a Pomorský region. Doufám, že bude mít příznivý dopad a dostane se i mezi občany.

Za několik málo měsíců začnou u nás parlamentní volby a i přes moratorium ve veřejnoprávním rozhlase se politici budou snažit ze všech sil se nějak prosadit i tam. A to nehovořím o komerčních médiích. Co byste českým novinářům poradil a vzkázal?

Nejlepší cesta k veřejnoprávnímu rozhlasu a novinářům bude, zůstat profesionální a zvídavý a zachovat nekompromisní etické standardy a novinářskou kvalitu.

Při ministerstvu vnitra vznikl úřad, jakési „ministerstvo pravdy“, které sleduje hoaxy a pravdivost médií. Už nyní je veřejným tajemstvím, že v rodícím se seznamu médií „závadných pro stát“ jsou i novináři z našeho internetového média. S velkou pravděpodobností tam figuruji i já, což na jedné straně mohu považovat za určité „ocenění“, že svoji práci dělám dobře. Na druhé straně však – kde mám jistotu, že jednoho dne u mě nezaklepe tajný a se slovy „tak půjdeme“ mě třeba internují,  jak to bylo koncem třicátých let minulého století po nástupu nacismu a v padesátých letech za tuhé vlády komunistů běžné? Jaký máte na to názor?

Je to odstrašující a urážka, že se takový seznam zpracovává. Pro novináře je nejlepší vyžadovat naprostou otevřenost o čemkoli, co se týče tohoto seznamu a zahájit vyšetřování tohoto tématu. Je také velice důležité, aby si v tomto organizace českých novinářů stály pevně za svým ve svých prohlášeních a byly připraveny se angažovat. Problémy s takovými seznamy jsou vždy určité omezení demokracie nebo naopak nedostatek omezení nejvyšších orgánů. Nejlepší cesta, jak bojovat proti falešným zprávám a jiným překážkám, je pro etickou novinařinu seberegulace, při níž novináři přes své spolky a asociace společně se zaměstnavatelskými organizacemi přijmou odpovědnost za dobrovolné etické standardy. Alternativou k seberegulaci je státní regulace a přítomnost cenzury.

reklama

autor: Václav Fiala

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…