"Je to pravda, ale nesmíte o tom veřejně mluvit!" Rebelka z ČSSD odhalila praktiky ve straně a poslala ostrou výzvu Sobotkovi

11.10.2016 20:45

ROZHOVOR Ostré kritice podrobila fungování sociální demokracie poslankyně této strany Pavlína Nytrová. „Současný ideální sociální demokrat je ‚podržtaška‘, která se zeptá, co si má myslet a jak má hlasovat,“ uvedla mimo jiné Nytrová včera na svůj facebookový profil. Teď své nejniternější myšlenky pro ParlamentníListy.cz ještě více rozvedla. A o předsedovi Bohuslavu Sobotkovi po prohraných volbách říká: „Myslím si, že by měl vyvodit osobní zodpovědnost. Jakým způsobem to udělá, záleží na něm."

"Je to pravda, ale nesmíte o tom veřejně mluvit!" Rebelka z ČSSD odhalila praktiky ve straně a poslala ostrou výzvu Sobotkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavlína Nytrová.

Ve svém vyjádření na Facebooku jste uvedla, že jste čekala v krajských a senátních volbách špatný výsledek, ale že bude tak hrozný, tak to jste prý netušila. „Před několika lety jsem řekla, že ODS je na pitevně a ČSSD stojí před pitevnou. Mé tvrzení se ukazuje jako správné,“ napsala jste. Už máte nějakou reakci ze strany ČSSD na svá slova?

Pokud míníte vedení ČSSD, tak nemám reakci žádnou. Pokud máte na mysli členy sociální demokracie, tak mám jednu reakci člena sociální demokracie typu "co píšete, je pravda, ale veřejně o tom nesmíte mluvit. Dal jsem podnět krajskému předsedovi". Jinak mám velké množství pozitivních reakcí a to jak od členů sociální demokracie, tak i od bývalých členů i od kdysi voličů...

Také píšete, že sociální demokracii chybí sebereflexe a že do ČSSD přestala proudit nová svěží krev. „Proč? Protože ‚bafuňáři‘ úspěšnou a věrohodnou osobnost, která by je mohla ohrozit, nepřijmou ani do strany. Rovněž vypudí každého, kdo má jiný názor a nedrží ‚pusu a krok‘.“ Můžete toto, prosím, rozvést? Dostaly se k Vám kupříkladu nějaké připomínky od někoho, kdo nebyl do strany přijat?

Velmi zjednodušeně. V politické straně se na kandidátku nedostanete vyplněním nějakého testu, který určí, že jste nejlepší na výkon toho kterého mandátu. Dostanete se tam, protože Vás zvolí demokraticky a většinově členská základna. To je správné. Když si však zavážete členskou základnu a nebudete přijímat nové členy, tak každé volby máte bez problémů v kapse. Ten, který to drží v rukách, nemá zájem, aby přišel někdo lepší a on vypadl z kola ven. A to je špatně. Ano, vím o lidech, kteří chtěli vstoupit do strany, poslali přihlášky a nedostali ani odpověď.

ČSSD v Moravskoslezském kraji skončilo na druhém místě, přesto v příští koalici podle všeho nebude. Lze k tomu něco dodat? Copak je krajské vedení ČSSD tak neakceschopné?

Co vedlo možné koaliční partnery k tomu, že s ČSSD o koalici nevyjednávali, se můžu pouze domnívat. Označit krajské vedení ČSSD za neakceschopné bych si však v žádném případě nedovolila. Tohle nebude pravým důvodem, ale spekulovat nebudu.

Nemůže být pro voliče, či pro případné koaliční partnery v Moravskoslezském kraji osoba ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka spíše zábranou?

Lubomír Zaorálek je ostřílený matador. Dovedu si představit, že některé voliče svými názory týkající se zahraniční politiky neoslovil.

Lze už nyní předjímat, jak asi dopadnou pro ČSSD volby do Poslanecké sněmovny, které se budou konat v příštím roce?

Věřím v sebereflexi sociální demokracie a Bohuslava Sobotky, který převezme zodpovědnost za špatné výsledky v krajských volbách. Ze špatných výsledků se sociální demokracie poučí, připraví jasný a srozumitelný program, kterým osloví voliče a bude s nimi komunikovat. Parlamentní volby příští rok dotáhne do vítězného konce.

Měl by předseda strany Bohuslav Sobotka po volebním neúspěchu strany vyvodit osobní zodpovědnost? Měl by odstoupit?

Myslím si, že by měl vyvodit osobní zodpovědnost. Jakým způsobem to udělá, záleží na něm.

Uvedla jste, že z ČSSD odchází řada schopných lidí a nemálo o odchodu přemýšlí. Neměla by se sociální demokracie už z tohoto důvodu více otevřít mladším lidem?

Politici by měli oslovit více mladých voličů, kteří nemají o politické dění zájem. Ano, z ČSSD odcházejí lidé, kteří ve svých osobních, pracovních a často i veřejných životech něco dokázali.

Je podle vás na místě, aby tradiční velké politické strany prohlašovaly, že ve volbách neuspěly proto, neboť nepřišlo k volebním urnám dostatek voličů a ti, co přišli, tak naskočili na laciné vábení oligarchy Andreje Babiše? Údajně strany, která ani nemá program?

Jsem zastáncem toho, aby si každá strana dělala svůj program, stála si za ním a nepoukazovala na program druhých.

Před časem jste na sebe strhla pozornost tím, když jste osočila homosexuály, že budou chtít „zrealizovat sex s dětmi“, když projde možnost osvojení dětí v registrovaných párech. Kvůli tomu prý nebudete kandidovat příští rok v parlamentních volbách za ČSSD. Nemůže ale straně další boj za práva sexuálních menšin - už s ohledem na volební výsledky - spíše ublížit?

Jsem přesvědčena o tom, že podpora menšin (Romové, homosexuálové, migranti) na úkor většiny není správná. Rovněž považuji za nepřijatelné prosazování tzv. genderu a začínám mít odpor k tzv. politické korektnosti. Z ohlasu členů ČSSD i voličů ČSSD jsem přesvědčena o tom, že sociální demokracie touto politikou ztrácí. Petici proti adopci dětí homosexuálům podepsalo po mém vystoupení za dva měsíce dvakrát více petentů. Velmi za tu masivní podporu děkuji.

Členská základna ČSSD, ale i voliči ovšem potřebují jasně a zřetelně slyšet, zda podporujeme či nepodporujeme migraci, adopci dětí homosexuálům, skupiny obyvatel, kteří nechtějí pracovat, neplatiče výživného, lichvu, neplatiče závazků...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…