„Je to stále prezident mé vlasti, ale minulý týden se můj postoj k Zemanovi změnil.“ Herec Gulyáš pronáší vážná slova

19.03.2017 18:30

ROZHOVOR „Byl jsem loajální do chvíle, než oznámil kandidaturu. Je to stále prezident mé vlasti, ale minulý týden se můj postoj k němu změnil... Vím, jak by měl vypadat prezident. On – a ani nikdo z dalších kandidátů – ale tak pro budoucnost nevypadá,“ říká k ohlášené kandidatuře Miloše Zemana v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz herec, divadelní autor a producent Michal Gulyáš. Dobrým vládcem v jakékoliv zemi podle něj bude ten, kdo bude učit lidi žít svobodně tak, aby chápali, že obsahem naší svobody je čas, který ale patří každému z nás. Tedy nikoliv nějakým novodobým feudálům.

„Je to stále prezident mé vlasti, ale minulý týden se můj postoj k Zemanovi změnil.“ Herec Gulyáš pronáší vážná slova
Foto: Facebook
Popisek: Michal Gulyáš, herec a producent

Miloš Zeman bude usilovat o znovuzvolení. Je to dobře? Jakou má šanci vůči svým protikandidátům? Rozděluje společnost Zeman, anebo jeho odpůrci? Kdo z peletonu kandidátů má vaši podporu?

Byl jsem loajální do chvíle, než oznámil kandidaturu. Je to stále prezident mé vlasti, ale minulý týden se můj postoj k němu změnil. Byť bylo nad slunce jasnější, že jeho slunce bude chtít na obloze ještě dalších pět let hřát – a není v tom jen jeho zájem. Vím, jak by měl vypadat prezident. On – a ani nikdo z dalších kandidátů – ale tak pro budoucnost nevypadá. Není to peloton, je to říčná smečka, která se jistě rozmnoží.

Pokud jde o rozdělování země? Rozdělují ji všichni, kteří straní zlodějně, lži a vlastním zájmům. Nezvykl jsem si na to a nezvyknu si. Lidem se má vládnout tvrdě, ale spravedlivě. Jsem-li vůdcem svého lidu, pak musím být prvním z prvních ve všem, co po lidu žádám. To není romantika, to je realita dobrého vůdce. Odpovězte si na otázku: Vládl tady někdo za posledních 28 let tvrdě, ale spravedlivě? Řekněte si jedno jediné jméno...  a já vám za ně dám deset korun. Za víc stát nebude, protože pod povrchem nakonec najdete žluklé máslo.

Martin Fendrych napsal, že jakýkoliv slušný kandidát má šanci Zemana porazit, protože nejsme země nenávistníků. Michal Horáček řekl, že bude vystupovat proti všemu, co Miloš Zeman ztělesňuje, protože naše země má na víc. Souhlasíte s nimi? A co říkáte prohlášení prezidenta, že vlastně žádnou kampaň vést nebude, nebude chodit do televizních diskusí a nebude útočit na protivníky?

Fendrych má pravdu. Tam ale nebude žádný takový kandidát! A Horáček? Myslel, že máme jako na větší sázku? Jackpot for Czech Republic? Tak proč kandiduje, když máme na víc? A co se diskusí týče, Zeman tam nejde ne z toho důvodu, aby nekomentoval protikandidáty, nebo kontroval. Nejde tam, protože to je pro něj výhodné. Politickou podporu profesionálů má totiž zajištěnou, propagaci zaplacenou, ovečky mu v ohrádce také bééékají a proto má pravdu. Ať si chlapec šetří chatrné zdraví...

Anketa

Jste rádi, že Miloš Zeman bude znovu kandidovat na prezidenta?

hlasovalo: 19773 lidí

V jaké atmosféře žije nyní naše země? Čím dál víc se přetřásá problém nízkých českých mezd, které rostou pomalu i ve srovnání se Slovenskem či s Polskem. Lze tento problém vůbec řešit?

Je to atmosféra naštvaných, někdy letargických a deprimovaných otroků. Hledají prostě svého Spartaka. První větou jsem vám odpověděl na stav, druhou na řešení.

Příštím vítězem voleb nejspíše bude Andrej Babiš. Byl by dobrým vládcem této země? Neutopí jej mediální masáž ohledně jeho majetku a dluhopisů? Prospěl dosud Babiš vůbec něčím naší zemi?

Odpovím literárně, ale jasně: Nastupující kapitalistický feudalismus novodobého typu je zhoubou demokracie a svobod, protože ho zastupuje nikoliv vrstva k vládnutí vychovaných aristokratů, ale skupina obchodem proškolených buranů bez zdravého politického sentimentu a lidské jasnozřivosti. Babiš prospívá této zemi jako velké varování, které se – bohužel – mine účinkem.To jest, bude dokonáno, co dokonáno býti má a přešťastný lid bude obcovat s ďáblem, dokud z něho ďábel nevysaje poslední mízu naděje.

Dobrým vládcem bude ten, kdo bude učit lidi žít svobodně tak, aby chápali, že obsahem naší svobody je čas, který patří každému z nás, nikoliv nějakým novodobým feudálům. Tím, že nás tihle bezohlední vládci okrádají o čas fízlnápady, okrádají nás i o svobodu.

Jak se nejspíše poskládá česká politická scéna koncem roku? ČSSD si potvrdila v čele Bohuslava Sobotku, TOP 09 Miroslava Kalouska, komunisté kolísají. V ODS se objevil mladý Václav Klaus, lidovci jdou do voleb ve spojení se Starosty. Jaká vládní koalice by ČR nejspíše prospěla?

Jak to bude, to vám nemůže nikdo říci. To jsou dohady. Teď se kluci začali rvát o svou budoucí čtyřletku. Jestli výrazně vyhraje ANO, tak je jasné, že si Babiš bude hledat kamaráda. Ale spíš si myslím, že se jen obrátí role. Nevěřím, že ČSSD půjde do opozice. Ztratila by totiž přístup ke kohoutkům. A pak – vždyt za sebou bude mít podporu komunistů! Hoši zprava budou pořád na střídačce, i kdyby nastoupilo deset Klausů. Bohužel.

Když jste zmínil komunisty, nelze nepřipomenout, že v letošním roce budou slavit 100. výročí Velké říjnové socialistické revoluce. Co přinesla světu vláda komunistických stran? Komunisté tvrdí, že po Listopadu bylo rozkradeno vše, co vybudovali. Co jim na to říci?

Tak v Rusku, nebo v Sovětském svazu to znamenalo, že se z totálně zaostalého impéria stal poměrně – velmi v úvozovkách, ale přece jen – moderní stát. Že to stálo miliony lidských obětí? Vždyť oni sami říkají: Nás óčeň mnógo. Tak, když je jich mnógo...

Ale že to přinesli k nám? No, pěkný experiment, ale bohužel nás to poměrně dost zbrzdilo, i když chápu, že to byl pokus nastolit spravedlivější řád. Ovšem nějak se to nepovedlo. Ideologie nebyla v rovnováze s ekonomikou.

Stejně jako se to nedaří udržet současným tajtrdlíkům v demokracii. Tady máme opačný problémeček – ekonomika nám požírá ideálečky a bude z toho za chvíli polízanička.

Jak prozatím hodnotíte prezidentství Donalda Trumpa? Podle mnohých se „uklidnil“, pokud jde třeba o vztah k Rusku, podle jiných je dobře, jak útočí proti migraci. Jak jeho vládu posuzujete vy?

Já doufám, že se především uklidnili jeho kritici a komentátoři. Válka nebude, zaplaťbůh! Ale tak nějak se to přeskupí, inovuje... Je to jako doma. Taky občas uklidíte, vyměníte skříň, sedačku, ale barák nebouráte...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…