„Kunda“ a „Svině“: Miroslav Kalousek vysvětlil PL, jak to myslel

11.04.2017 12:47

Když v roce 2014 Miroslav Kalousek kupoval za 42 000 korun v plzeňské Visio Art Gallery obraz „Kunda z Lán“ od Karla Švugera, profesora střední umělecké školy Zámeček, strhl se poprask. Na autora se podle jeho slov vylil doslova „kýbl sraček“. Přitom to byla umělecká reakce na prezidentské Hovory z Lán. Co se však událo v posledních dnech, kdy ze stejné galerie předseda TOP 09 koupil sošku Vítězslava Netrvala „Svině zbořená“, jejíž cena byla 25 000 korun, to předčilo vše. V krátkém rozhovoru pro ParlamentniListy.cz Miroslav Kalousek vysvětluje, proč prasátko s tváří Miloše Zemana zakoupil – šlo o podporu nezávislosti umění, protože kde začíná cenzura (a to se týká i autocenzury), tam končí autorská i všeobecná svoboda.

„Kunda“ a „Svině“: Miroslav Kalousek vysvětlil PL, jak to myslel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Při zprávě, že jste zakoupil sošku „Svině zbořená“, na sebe nenechaly čekat reakce třeba z Hradu. Hodně komentářů vám rovněž vytýká, že podporujete to, co už je hodně za hranicí kultury a vkusu…

To nejdůležitější na tvorbě je svoboda. Někomu se to dílo může líbit nebo nemusí, ale v okamžiku, kdy jej začneme cenzurovat, tak končí jakákoliv autorská svoboda. Mě nikdy neurážely ty nejtvrdší karikatury na mojí osobu. Naopak, vždycky jsem je snášel a s řadou těch karikaturistů se kamarádím. V tomto případě hájím právo tvůrců vytvořit to, co vytvořit chtějí. Když jsem viděl, že byli vystaveni skutečně veřejnému tlaku a šikaně, tak jsem je chtěl podpořit alespoň tím, že to dílo koupím. Je to moje svobodná vůle to koupit a mít a jak s tím pak naložím, to je také moje svobodná vůle a nechci si ji nechat ukrást.

Nezdá se vám, že  se tím naše společnost čím dále více rozděluje a je tady určitá hysterie?

Hysterie kolem takových věcí v podstatě těm umělcům prospívá. Kdyby si toho nikdo nevšímal, tak nejsou slavní.

Anketa

Má Jiří Zimola vaši důvěru?

29%
47%
hlasovalo: 4285 lidí

Na východ od nás si velcí ruští oligarchové platí umělce, kteří dělají všechno pro to, aby se zalíbili přes svá díla vedení země. Není to v opačném gardu u nás?

To určitě ne. Co se týče těch dvou uměleckých děl, co jsem si koupil v Plzni, tak trvám na tom, že jsou to originální umělecká díla. Mohou být kontroverzní, ale jsou to pořád umělecká díla! Ten můj nákup měl vždycky jako motiv podporu svobodě těch umělců.  Ne, že bych jim platil za něco, co dělají. Oni by si za nic takového také platit nenechali.

Je to tedy vaše určité gesto?

Tak to berte jako gesto podpory. Gesto podpory ne pro to určité dílo. Kdo jsem já, abych hodnotil hodnotu uměleckého díla. Gesto podpory naprosté svobody tvořit, co chci.

Soška s názvem Svině zbořená. Foto: Václav Fiala

Obraz s názvem Kunda z Lán. Foto: Václav Fiala

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…