„Násilím proti Babišovi“, šíří se výzva. A odpověď: Tak to zkuste a poslouchejte, jak dopadnete

06.12.2018 4:43

ROZHOVOR „Ještě jedna Slonková, ještě jeden Kubík, ještě dva takové trapasy jako házení kytek do koše, a Andrej Babiš nebude mít 35 procent, ale bude mít padesát procent,“ důrazně varuje advokát Jaroslav Ortman. Opozici i jejím voličům by podle něj mělo dojít, že podobné kroky jsou kontraproduktivní. Návod redaktora deníku Referendum Radka Kubala, který vyzývá k občanské neposlušnosti, označil za blábol. V rozhovoru advokát upozornil, že doba, kdy Žižka táhl s palcátem na Novoměstskou radnici vyházet konšele, dávno skončila.

„Násilím proti Babišovi“, šíří se výzva. A odpověď: Tak to zkuste a poslouchejte, jak dopadnete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod za důvěryhodnou vládu. Sraz demonstrujících byl na Hradčanském náměstí

Redaktor Deníku Referendum Radek Kubala zveřejnil na stejnojmenném webu text, ve kterém nabádá k občanské neposlušnosti proti vládě Andreje Babiše. Přidal „protestní manuál“, v němž popisuje, jak postupovat. Jednou z jeho navrhovaných variant je protest symbolickým obsazením Lidového domu, protože „klíč k porážce Babiše neleží v hnutí ANO, kde jsou jako ve správné firmě všichni loajální šéfovi, ale u jeho koaličních partnerů a podporovatelů“. Skupina lidí má podle instrukcí proniknout do sídla ČSSD, připoutat se tam řetězy, začít troubit na trubky a svůj odchod podmínit tím, že ČSSD odejde z vlády a začne reprezentovat svůj program. Co na to český zákon?

Musím říci v úvodu, že ten člověk je blázen. Mně to spíše zavání nocí dlouhých nožů, nebo jednáním bojůvek SA nežli českým státem. On nás chce vrátit někam do minulosti. Chci říci, aby si tento člověk nezahrával s českým právním řádem, protože může naplnit vydírání, což je paragraf 175 trestního zákoníku, a může to být i narušování domovní svobody, pokud by tam lidé vtrhli, připoutávali se, vyhazovali nábytek a odmítali odejít, což je samozřejmě přečin, nebo případně i trestný čin, zločin. Pokud by to bylo proti konkrétní úřední osobě, jako je třeba ministr, mohlo by jít o násilí proti úřední osobě. Pokud někdo uposlechne tento návod, který je totální blábol, vystavuje se nebezpečí trestního stíhání.

Anketa

Jste hrdí na Armádu České republiky?

12%
78%
hlasovalo: 10002 lidí

Jak je to v případě Kubalova nápadu, tedy obsazení střechy Lidového domu, což je taktika, která se prý osvědčila aktivistům hnutí Greenpeace?

To už nechce lézt do domu, chce lézt na dům. V každém případě tyto okupační kroky jsou… Jestli se někomu líbí, co dělají žluté vesty ve Francii, kdy se zapalují auta a ničí se soukromý majetek... Pokud vím, asi 300 osob skončilo ve vazbě, takže bych si s tím nezahrával. S těmito kroky nesouhlasím a řeknu otevřeně: ještě jedna Slonková, ještě jeden Kubík nebo tenhle člověk, kterého jsem označil za blázna, a Babiš nemá 34 procenta, ale bude mít padesát procent, protože to lidé budou vnímat jako něco neuvěřitelného. Jde o naprosto kontraproduktivní kroky.

Kubala navrhuje i mírnější akce, například zpívání písní na premiérově veřejném vystoupení s tím, že odpůrci smlouvy TTIP prý dokázali – cituji: „Totálně vydeptat eurokomisařku Cecílii Malmströmovou“ zpěvem písně Slyš tu píseň zástupů z muzikálu Bídníci na každém jejím vystoupení. Českému premiérovi bychom prý měli zpívat: Kdepak ty, ptáčku, hnízdo máš? Předpokládám, že zpěv není nijak proti zákonu?

Ne, ale dokazuje to malost těchto lidí. Pokud se pravicová opozice domnívá, zejména Kalousek, který už nemá žádný program a je vlastně jen Antibabiš… Neslyšel jsem od něj, co vlastně chce. Proto lidé volí ODS. Je rozumnější a říká, co chce. Kalousek vůbec neříká, co chce. Kalousek říká, co nechce. Nechce Babiše. Pokud se pravicová opozice domnívala, že demonstrace, troubení, chřestění, pískání a házení kytek se stuhami do koše nějakým způsobem oslabí Babiše, tak se spletla.

Hlavně ale varuji před těmito metodami, tedy pokud by svobodné volby měly nahradit násilné protesty a strhávání vlády. Pak se stane, že příští rok, pokud by vyhrál třeba někdo ze současné opozice, například Piráti, tak je svrhne stejným způsobem, pokud se tento postup jednou legitimizuje.

Pokud se strhával komunistický režim, bylo vše v podstatě v pořádku, protože vůči totalitnímu režimu nemůže být jiná metoda než to, co se stalo 17. listopadu. Ale my proboha žijeme v jiné době. Jestliže by se svobodné volby nahrazovaly demonstracemi, masovými požadavky na odstoupení, tak nemusím chodit k volbám. To ať si tam třeba postaví barikády a zvolí Slonkovou za premiéra.

Tedy mohl by se z toho stát nebezpečný precedens?

Přesně tak. Ale hlavně to ohrožuje podporovatele. Místo aby takovou cestu odsoudili, protože příště se to může stát jim, ještě ji podporují.

Co říci na slova Alexandry Udženije, místopředsedkyně ODS, která mi v nedávném rozhovoru řekla, že respektovat výsledky voleb neznamená, že musíme mlčet a nemůžeme demonstrovat…

Je rozdíl mezi demonstrací za něco. Demonstrují horníci, demonstrují odbory, demonstrují za přidání důchodci nebo učitelé. To je v pořádku. Ale svrhávat vládu na demonstracích, okupovat jejich kanceláře, okupovat vládní budovy nebo Lidový dům, to už není žádná demonstrace. V podstatě jde o pirátský čin a nemohu s tím souhlasit. Varuji před tím i těmi, kdo to dnes podporují.

Kubala dále píše, že pokud by akce neuspěly, doporučuje aktivistu na řepkových polích s tím, že směřuje k okupačním stávkám na pracovištích s ambicí vyvolat stávku generální. „Stávky jsou v historii jednou z nejosvědčenějších metod společenské změny, stály také za změnou režimu v listopadu 1989. Není důvod je v dnešní době opomíjet,“ uvedl. Lze to srovnávat, když dnes rozhodně nežijeme v totalitním režimu?

No právě. Nedávno byly volby, teď se volilo do zastupitelstev obcí a já jsem nezaznamenal, že by někdo zpochybňoval výsledky voleb s tím, že dostal jen čtyři procenta, a proto pořádal okupační stávky, s tím nesouhlasím. Jde o opovrhování voličem, opovrhování demokracií, a to, k čemu vyzývá Kubala, je totální anarchie. To znamená nechodit k volbám, my to za vás uděláme sami, my budeme dělat okupační stávky, demonstrace, budeme strhávat vlády. Doba, kdy Žižka s palcátem táhl na novoměstskou radnici, vyházeli konšele a pak z toho Václav IV. dostal mrtvici, dávno skončila. Jestli se chce někdo vrátit do středověku, ať se tam vrátí, ale beze mě.

Předpokládám, že to samé si myslíte také o případném směřování protestu do sídla Mladé fronty a také do továren a prodejen vlastněných Andrejem Babišem.

Tady je už totálně hrábnuto. Vždy jsem ctil novináře, i když s metodami Slonkové nesouhlasím, tak ve vztahu k ostatním jsem se nikdy nedopustil žádného faux pas. Jsou pilířem demokracie. Ale aby se obsazovaly redakce, aby se nařizovalo, co mají psát, to už není demokracie, to je teror.

Přece není možné okupovat nakladatelství, kde se tisknou noviny. Já si to prostě nedovedu představit. Já jsem zažil jen útoky Arabů ve Francii, které skončily tragicky, kdy postříleli celou redakci nějakého humoristického deníku, ale jestli tohle mají být jejich vzory, tak já nevycházím z údivu. Kdybych já byl na místě orgánů činných v trestním řízení, pozvu takového člověka k sobě a nechám prozkoumat jeho zdravotní stav, jestli je v pořádku.

Co byste vzkázal těm, kteří svůj politický nesouhlas dávají najevo takovými způsoby, jako je vyhození kytek a věnců do koše?

Ještě dva takové pokusy a dva takové trapasy a Babiš nebude potřebovat koaličního partnera. Já bydlím v malém městě Hořovice a vnímám okolí. Nebydlím v Praze, kde je snadné získat na demonstraci i lidi, kteří procházejí, zvědavě se dívají, co se děje, a započítají se do davu. Spousta lidí, kteří volili jiné politické strany, zejména ČSSD, KSČM, ale i Okamuru, přebíhá jednoznačně k Babišovi. A protože Piráti nemají žádné stabilní voliče, mají voliče zejména mezi mladými lidmi, jinak nemají členskou základnu, tak pokud přeženou podobné útoky, může se stát, že voliči budou houfně přebíhat dál. Protože jestli lidé v Čechách něco nenávidí, je to v podstatě… Řeknu to takhle: když někoho ženete do kouta, tak i ta myš skáče. To se podepisuje na psychice voličů tak, že se přimknou k tomu, o kom si myslí, že je mu ubližováno. Kontraproduktivní efekt. Jestli Babiš zvýšil o pět procent, tak je to dílo těchto kytek v koši, protože to se prostě nedělá.

Andrej Babiš také ví, jak to mediálně a marketingově zpracovat…

Když někomu nahraju na smeč, tak se nemohu divit, že smečoval. To je jejich hloupost. Ať udělají ještě dvě takové akce, a budou se divit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…