„Nesmí se už stát, že policie nebude mít na benzín.“ Senátor Bublan o bezpečnosti naší země i připravenosti na mimořádné situace

15.01.2017 13:52

ROZHOVOR Bývalý ministr vnitra a dnes senátor František Bublan (ČSSD) nevidí velké riziko teroristických útoků u nás, nelze ale zavírat oči před celosvětovou situací, před hrozbami pramenícími z kybernetického zločinu, vývojem na Ukrajině, narůstajícím nacionalismem v Rusku, existencí tzv. zhroucených států jako je Sýrie, nebo Libye.

„Nesmí se už stát, že policie nebude mít na benzín.“ Senátor Bublan o bezpečnosti naší země i připravenosti na mimořádné situace
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

Jak hodnotíte v současnosti bezpečnost České republiky s ohledem na situaci v Evropě, rizika terorismu atd.?

Pokud budeme hodnotit bezpečnost České republiky pouze z hlediska možného teroristického útoku, tak můžeme konstatovat, že riziko není příliš velké. Alespoň prozatím. Nemůžeme však zavírat oči před celosvětovou situací, před hrozbami pramenícími z kybernetického zločinu, vývojem na Ukrajině, narůstajícím nacionalismem v Rusku, existencí tzv. zhroucených států jako je Sýrie, nebo Libye a možných dalších následovníků, klimatickými změnami v oblasti Sahelu, militarismem v Severní Koreji a dalšími jevy, které dosvědčují, že svět je v současné době nejvíce nestabilní od druhé světové války. Nejsme žádným ostrůvkem ve světě a ani v Evropě, každé narušení stability se nás může nějak dotknout. Hodnotit bezpečnost ČR separátně nemá žádný význam.

Jaké riziko představuje v současnosti migrace?

Riziko migrace souvisí s výše uvedenými jevy. Poslední zkušenost s migrací, která silněji proběhla v minulých dvou letech, nás přinutila k hledání řešení, jak si zachovat svoji bezpečnost a současně hodnoty, na kterých je Evropská unie postavena. Jednoduchá řešení a jednoduché soudy v podobě hesel, že nikoho přijmout nechceme, jsou nebezpečné především pro nás samotné a naši evropskou podobu lidství. Rozlišování mezi válečnými uprchlíky a ekonomickými migranty, pomoc v klíčových státech migrace, případně i vojenská intervence, to jsou správné kroky, podpořené větší ochranou evropského prostoru.

Je aktuální riziko spících agentů Islámského státu nebo Tálibánu?

Mluvit o aktuálním riziku spících agentů je téměř nemožné, neboť na tom je princip spících agentů založen. Tento spánek může trvat rok, nebo taky let deset a více.

Je v současnosti česká policie schopná stoprocentně zajistit bezpečnost i v případě mimořádných událostí, jaké se odehrály např. před Vánoci v Berlíně?

Povinností Policie ČR je pracovat na sto procent, připravovat se na možné mimořádné události. To ovšem neznamená, že se nám nemůže nic stát. Nevinné oběti mnoha činů jsou u nás většinou způsobeny vyšinutými jedinci – viz střelec v Uherském Brodě, nebo vraždící žena v supermarketu. Nesmí se však opakovat situace, kdy policie nebude mít peníze na benzín, nebo na přesčasy a bude proto omezovat svoji činnost, jak se již v minulosti dělo.

Na jaké úrovni je v tomto směru výcvik policistů?

Úroveň výcviku policistů je na dobré úrovni, zvláště ve specializovaných útvarech jako je např. URNA. Samozřejmě je však třeba stále něco zlepšovat.

Považujete za bezpečný volný režim žadatelů o azyl v ČR, v jehož rámci se mohou volně pohybovat mimo azylová centra?

Azylový proces probíhá několik měsíců, není možné, a ani dobré, žadatele držet v izolaci zavřené za dráty. Neodpovídá to ani evropským normám.

Jak by měli být žadatelé o azyl prověřováni?

S tím souvisí i prověřování žadatelů o azyl, během pobytu se dá rovněž poznat, jak moc se chce žadatel integrovat, jak spolupracuje, s kým se stýká apod. Základem prověřování je samozřejmě jeho původ, pravdivost informací, které o sobě sdělí a jejich porovnávání s databázemi.

Ze strany některých politiků je napadána důvěryhodnost tajných služeb. Je to oprávněná kritika? Co by se mělo zlepšit?

To, že někteří politici napadají činnost zpravodajských služeb, je velmi falešný postoj. Zpravodajské služby jsou součástí výkonné moci státu, nejsou žádnou politickou stranou, kterou je třeba kritizovat, úlohou politiků je, aby služby měly dobrou úroveň, dobré vedení, aby pracovaly podle dobrých zákonů a s dostatečným rozpočtem. Nelze říkat: my politici a oni zpravodajci. V moci politiků je, aby služby byly kvalitní.

Mohlo znamenat vyjádření prezidenta Zemana v Českém rozhlasu o hledaném muži z Maghrebu narušení práce bezpečnostních služeb?

Prezident Zeman svým slavným výrokem o potulujícím se možném teroristovi samozřejmě mohl narušit práci bezpečnostních složek, ohrozit možnou mezinárodní spolupráci apod. Ale neznám podrobnosti zprávy, ze které čerpal, a nemohu s určitostí definovat možnou škodu. Podstatnější pro mne bylo použití této informace na diskreditaci Centra proti terorismu a hybridním hrozbám na ministerstvu vnitra. To bylo skutečně mimo mísu.

Spory kolem tajných služeb se objevují i v USA. Jak problematická je spolupráce Donalda Trumpa a CIA?

Každý americký prezident využíval služeb zpravodajců a u Donalda Trumpa tomu nebude jinak. Když se mu podaří více sjednotit práci asi čtrnácti institucí, které mají charakter zpravodajských služeb, bude to dobře nejen pro Spojené státy, ale i pro ostatní demokratický svět

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…