„Občané neznají pravdu.“ Levné potraviny od SPD: Ivan David po sprše od novinářů

14.06.2021 12:32 | Rozhovor

Kritika novinářů a zemědělců na adresu kampaně Český jarmark, v rámci níž bude SPD prodávat české potraviny za velmi nízké ceny. „Někteří občané stále nepochopili, že ceny, na které jsou zvyklí, tvoří obchodní řetězce. Jejich přirážky jsou v desítkách až stovkách procent. Občané také nevědí, že ‚výrobní ceny‘ zahrnují i ceny obalů a dovoz do prodejen. Ziskovost zemědělské výroby byla zahraničními obchodními řetězci zatlačena k jednotkám procent a někdy i pod výrobní cenu. Proto bude možné nabízet potraviny v Českých jarmarcích na akcích SPD za tak ‚neuvěřitelné‘ ceny, na kterých ale dodávající firmy neprodělají,“ odráží ji europoslanec Ivan David. Ten hovořil i o zavádění covid pasů či Bělorusku.

„Občané neznají pravdu.“ Levné potraviny od SPD: Ivan David po sprše od novinářů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Ivan David

Velkou pozornost vyvolaly vaše NOVINY SPD, které dostane do schránek většina domácností, a to proto, že ceny potravin, které se budou prodávat na Českých jarmarcích během vaší volební kampaně, jsou prý neúměrně nízké. Na iDnes a Seznam Zprávy vyšly články tvrdící, že jde o podvod a populismus.

Jak každý ví, iDnes rozhodně nepodporuje SPD a Seznam Zprávy jdou po nás velmi ostře. Ceny jsou naprosto v pořádku, jen o málo vyšší než výrobní ceny zemědělských a potravinářských podniků, které vyrábějí efektivně. Někteří občané stále nepochopili, že ceny, na které jsou zvyklí, tvoří obchodní řetězce. Jejich přirážky jsou v desítkách až stovkách procent. Občané také nevědí, že „výrobní ceny“ zahrnují i ceny obalů a dovoz do prodejen. Ziskovost zemědělské výroby byla zahraničními obchodními řetězci zatlačena k jednotkám procent a někdy i pod výrobní cenu. Proto bude možné nabízet potraviny v Českých jarmarcích na akcích SPD za tak „neuvěřitelné“ ceny, na kterých ale dodávající firmy neprodělají.

Současně tím ukazujeme, jak moc bohatnou z peněženek našich spotřebitelů a z práce našich zemědělců a potravinářů zahraniční řetězce. Lidé také uvidí, jak je poškodili poslanci za politické strany, které odmítly vyšší podíl českých potravin ve velkých obchodech. iDnes si jako „zástupce zemědělců“, kteří se k tomu vyjadřují, vybral prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzu, který právě zastupuje zahraniční řetězce, bohatnoucí na předražování. Tyto firmy zaplatily miliony za kampaň, aby znemožnily zvýšení podílu českých potravin v řetězcích. Prezident Agrární komory Jiří Doležal konstatoval, že ceny jsou nízké, komentář k jeho výroku, že nemohou být pro zemědělce výhodné, už dodal redaktor IDnes. Také předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha jenom potvrdil to, co tvrdí SPD dlouhou dobu – výkupní ceny jsou velmi nízké.

Seznam Zprávy také oslovil „zemědělce“ předsedu Asociace soukromého zemědělství Jaroslava Šebka napojeného na KDU-ČSL a Piráty, který má velké příjmy z dotací a málo produkuje, proto tvrdí, že za „tuto cenu nelze vejce vyrobit“. Měl by ale poctivě říci: „Já to nedokážu“. Dalším zemědělcem je „agrární analytik“ Petr Havel, který jen dokazuje, že o cenách nemá přehled. Ať se chlapci od konkurence snaží, my se zase snažíme ukázat, za jaké ceny se vyrábí a za jaké se prodává. Kvalitu si může ověřit každý sám přímo na jarmarku.

Teď k jinému tématu. Evropský parlament schválil covid pasy. Jaký je váš názor na ně?

Nikdo nemá rád omezení. Všichni máme rádi svobodu, tedy nepřítomnost omezení. Jenže svoboda jednoho má končit tam, kde začíná svoboda druhého, jinak jde o svobodnou zvůli. Můžeme se přít, kde končí racionální ochrana před ohrožením, a kde začíná zneužívání nebo nadužívání moci. I na covidu přece někdo vydělává. Ale co když omezení vyžadují aerolinie, hotely, restaurace? Co když je více lidí, kteří tam chtějí být v bezpečí, než těch, kteří odmítají omezení vstupu. Co když jsou ohrožení i ti, kteří nikam nechodí, ale žijí ve společné domácnosti s někým, kdo chodí. Myslím, že opatření byla přehnaná a nevyvážená, ale jsem s dovolením aspoň lékař a kdysi jsem skládal zkoušku z epidemiologie a státnici z hygieny.

Překvapuje mě, kolik lidí má na věci „jasný názor“. Poslanci ze zemí žijících z turistiky byli většinou „pro“, vědí, že lidé nebudou jezdit tam, kde je nebezpečno. Nelze rozhodnout jasně dobře, je to volba mezi dvěma zly. Diskutovat můžeme do nekonečna. Každý přece musí vidět, jak si trojkoalice a dvojkoalice střídavě stěžovaly na nedostatečná a na nepřijatelně silná omezení. Stejně by se chovaly vládní strany, kdyby byly v opozici.

Na očkování proti covidu u nejstarší věkové kategorie se shodnou skoro všichni. Ale co očkování hodně mladých lidí či dokonce dětí? Je to správné?

To může rozhodnout někdo, kdo má věrohodná data a umí je analyzovat. Optimalizovat lze z několika hledisek. Čím méně vzdělání, informací a odpovědnosti, tím jasnější názor. Samozřejmě na očkování někdo těžce vydělává. Komerce ve zdravotnictví dává přednost co nejdelšímu a nejdražšímu léčení nebo profylaxi. Akcionáři to tak chtějí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Masaryk nezakládal republiku, aby tu vládli nejbohatší.“ Do Senátu kandiduje skladník

21:20 „Masaryk nezakládal republiku, aby tu vládli nejbohatší.“ Do Senátu kandiduje skladník

„Skladník do Senátu“, s tímto heslem kandiduje za Sociální demokracii do Senátu Lukáš Nozar z Mladob…