Papající partička z České televize a Českého rozhlasu. A sněmovní paňáca Kalousek... Promlouvá historik z regionu

30.10.2017 20:49

ROZHOVOR Zestátnění České televize a Českého rozhlasu – ohraná odrhovačka. Papající partička tyjící ze státního rozpočtu a upřednostňující kamarády a kamarády svých kamarádů. Tak hodnotí média veřejné služby regionální historik, geolog Martin Lang z Muzea středních Brd ve Strašicích na Rokycansku. Rozebírá výsledky voleb a podivuje se – sám to pravicový člověk – jak se předseda ODS spokojeně plácá po plecích, i když výsledky má strana, již do nezáviděníhodné situace dostal Nečasův diletantismus, prachbídné. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se zmiňujeme i o oranžové barvě, která, zdá se, přináší smůlu. Alespoň když ne ukrajinské revoluci, tak českým sociálním demokratům, kteří si pravděpodobně opět ochutnají reálný život.

Papající partička z České televize a Českého rozhlasu. A sněmovní paňáca Kalousek... Promlouvá historik z regionu
Foto: muzeumstrasice.eu
Popisek: Martin Lang při křtu výstavy Kámen svému městu na zámku Ctěnice

Anketa

Znepokojuje vás zdravotní stav prezidenta Zemana?

21%
79%
hlasovalo: 8490 lidí

Národ volil a zvolil… Jak podle vás? Moudře, či nemoudře...?

Zvolil. Alespoň jeho většina, co byla u voleb. Výsledky ukazují, že ani moudře, ani nemoudře. Prostě špatně.

Ovšem je tu velká neúčast, co s takovými? Mají mít vlastně právo hlasovat? Ve starém Římě nebo Řecku volili jen plnohodnotní občané, kteří platili daně... Tento způsob by se nehodil nyní aplikovat?

Co s nimi? Přece vůbec nic! Je to jejich právo nejít k volbám. Máte pocit, že těch povinností se na občana nahrnulo a pořád hrne málo?

... anebo prostě povinně... Ostatně i v některých západních zemích je tendence donutit lidi, aby se vyjádřili. Stejně tak to bylo, myslím, za první republiky a za neúčast byly pokuty...

Pokutuje se skoro všechno, anebo jsou sankce zakotvené v zákonech a vyhláškách. A že jich je, čert se v tom vyznej. Což, jak to tak vypadá, je zřejmě účel. Nebo opravdu ukrutné pohrdání zákonodárců, kteří to mají na svědomí, lidmi.

Babiš premiér. „Dá“ tu vládu, nebo se mu to sesype...? A pokud se to nepodaří, co dál? Prezident si Babiše prostě oblíbil…

Těžko být prorokem. Možná že nakonec podaří. Mohl by se dát dohromady s Tomiem Okamurou. Oba jsou kšeftsmani, oběma nejspíš dojde, že je lepší se dohodnout a nekazit si navzájem byznys. Pěkně si vynadat mohou ke konci volebního období, až se zase bude rozjíždět kampaň.

Hovořit o nových, mimořádných volbách není přece jen trochu za hranou? Nedostali by pak Babiš či Okamura ještě více hlasů?

Nejspíš ANO a nejlépe Přímou volbou, pardon, demokracií.

Zestátnit České televize a Českého rozhlasu, hřmí Tomio Okamura. Ale přece tato média, ještě s ČTK, jsou média veřejné služby, takže jakoby téměř státní... Nejde spíše o frekvence a zázemí, které by se jednomu mediálnímu magnátu moooc hodily?

Tohle je už k uzoufání obehraná odrhovačka. Absolutně bych neměl za normálních okolností problém s privatizací ČT a Českého rozhlasu. Nikomu neslouží, jen té napapané partičce, co se živí z poplatků, jež nejsou ničím jiným než další daní. A hlavně ze státního rozpočtu, což znamená, že opět z našich daní. Je tu jen nebezpečí, že by si ji koupil nějaký nenažraný miliardář, co chce vydělávat přímo na státu, tedy udělá si přes vlastní média promo, že stát je nejlepší řídit jako firmu. A nemusí to být zrovna ten, jehož jméno se v tuto chvíli nejvíc nabízí. Nebo bych ty zájmové frekvence zúžil na jeden kanál, který by poskytoval zpravodajství bez komentářů. A bez „zábavy“, kterou produkují kamarádi a kamarádi kamarádů a jejich kamarádi. Anebo bez donekonečna trvajícího vytahování vyčpělých kusů z bolševických archivů. Jo – a za politické i jiné komentáře na téhle frekvenci udělovat mastné sankce. Aby nebyly obavy, že mnoho zbytečných lidí přijde o zbytečnou práci, mohl by z jejich řad vzniknout početný kontrolní orgán, který to všechno bude řádně dozorovat. A bude odměňován, tedy motivován počtem usvědčených.
 
Je podle vás škoda Miroslava Kalouska? A fandíte Pirátům? A co říkáte debaklu komunistů? O fatální prohře sociálních demokratů raději nemluvit... Nebo ano, řekněte mi, prosím, neobracejí se zakladatelé sociální demokracie či pan Battěk v hrobě, co se stranou udělali „oranžoví“?

Jak – škoda??? Je to politik jako každý jiný. Jen mu David Rath uvolnil židli drzého parlamentního paňáci. To nevadí, on už se někdo jiný najde. Okamura ten plac okamžitě zasedne. Hovoří se o tom, že by Miroslava Kalouska v topce nahradil Jiří Pospíšil. Bůh se smiluj nad ubohou topkou!
Komunisté jsou zřejmě, a naštěstí, opravdu na prahu vyhynutí, alespoň co se elektorátu týče. Nespraví to ani tichá rezignace předsedy, ani běsné vyřvávání pohrobků smrtonosné diktatury, jako je Semelová.
Co se týče sociální demokracie, čemu se divit? Je to analogické někdejšímu pádu ODS. Byli moc dlouho „nahoře“, zapomněli, jaké je to mimo zdi skleněného baráku pod hladinou vody na Malé Straně, kde lom světla probíhá zalomeně a část paprsků se odráží. Tak ať si to ochutnají zase v reálném životě. Pokud si pamatujete, dole už také byli. Vytáhl je tenkrát nahoru Miloš Zeman, nemýlím-li se. A protože, jak známo, se mýlil v politice, vzal si s sebou tehdy do vlády Bohuslava Sobotku, šavli to na finance.
Co lidovci? Dostali po zásluze, co jim patřilo. Asi to bylo mnohem víc, než si věčnou kolaborací s vítězi voleb zasloužili. STAN nemá ve vrcholné politice co pohledávat, to podivné uskupení, které vlastně ani neví, čí je.
A zapomněl jste na modré ptáky, ODS, které jsem před chvilkou zmínil. Stříbrná medaile. Hmmm. Podle mě je ten skoro dvacetiprocentní odstup od zlaté docela slušný výprask. Navzdory plácání se pana předsedy Fialy po vlastních plecích, kterak se zisk hlasů dvakrát zvětšil. Po takovém maléru, do jakého dostal ODS Nečasův trapný diletantismus, mohla k takovému výsledku stranu dovést i Červená Karkulka. Přesto má ještě ODS docela slušné šance. Když přestane platit pravidlo, že hlasy oddřou Čechy a vládnout bude Morava.
Tolik asi k tradičním stranám.
Netradiční a méně tradiční strany a hnutí: Okamurovo uskupení připomíná v mnohém Sládkovy republikány. Myslím, že skončí obdobně. Piráti překvapili, nejspíš oslovením mladé části voličstva. Jsou naprosto nečitelní, a těžko předpovídat, kam se vlastně pohnou.
Nu – a vítěz voleb ANO Andreje Babiše? Je nám souzeno si ho odtrpět, asi spolu s další likvidací české krajiny, životního prostředí, vraždění zemědělství, drobných firem a živnostníků, středního stavu a bůhvíčeho ještě.   
    
Teď mne ještě napadá příměr, za který se musím pochválit – tahle oranžová barva, tedy ČSSD, má, jak je vidno, smůlu přímo kolosální. Jistě vzpomínáte na ukrajinskou oranžovou revoluci copaté Tymošenkové, která nedopadla také dobře. Myslím jak barvu, tak revoluci i expremiérku – krasavici...

Safra! Na tohle bych asi měl použít „smajlíka“, že? Oranžová je třeba také barva nizozemské královské rodiny či dresu fotbalistů té země. Nevšiml jsem si, že by si Nizozemci a občané ostatních provincií v tom státě vedli nějak zvlášť špatně. Oranžová je barva prostředního světla na semaforech. Znamená jen „dej si pozor“ – ale nehledám v tom žádnou symboliku.   

Vážíme si našeho státu a máme k tomu odpovídající znalosti a zázemí?

Jak kdo. Jsou tací, pro něž je zamýšlení se cosi nepatřičného, nemravného, asi jako pornografie. Jsou naopak lidé, kteří si naší samostatné republiky stále váží. Pak jsou tu ti, kteří by ji raději internacionálně rozpustili v internacionalisticky pojaté EU pod vedením Německa a Francie. Stejně jako předtím jiní, avšak jim podobní v Sovětském svazu, anebo třeba v třetí říši. Myslím si, že je ale stále dost těch, kteří se dokážou zamyslet. Jen je zatím není příliš slyšet.
 
A abych nebyl tak pedantický – „mele“ se to i jinde – v Rakousku, Německu – a což teprve ve Španělsku, tedy Katalánsku... Přesto ale Evropa prožívá roky hojnosti. Nejsou to však poslední záchvěvy relativního klidu a míru?

Asi si klid představujeme každý jinak. Klid také může být zahnívající a páchnoucí. Já myslím, že můžeme být optimisty. Demokracie nestojí za moc, ale je jediná možná a dlouhodobě fungující. Tak tedy nebuďme malomyslní, i když nám orkán Gríša zrovna shodil střechu nad hlavou. Jde to opravit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výpalné. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…