Potěšilo nás to všechny. Martin Komárek velmi zajímavě o projevu Miloše Zemana

28.12.2015 13:41

ROZHOVOR „Druhá světová válka byl boj dobra a zla. V Sýrii je to boj dvou velkých zel s několika menšími zly. Přidat se na kteroukoliv z těchto stran je velice těžké,“ reaguje na vánoční poselství prezidenta Zemana pro ParlamentníListy.cz poslanec hnutí ANO, bývalý novinář, komentátor a spisovatel Martin Komárek. Nemyslí si, že uprchlická vlna je organizovaná invaze. Evropa podle něj bohužel nezná přesná čísla migrantů, což je její selhání.

 Potěšilo nás to všechny. Martin Komárek velmi zajímavě o projevu Miloše Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za hnutí ANO Martin Komárek

Anketa

Co říkáte na vánoční poselství prezidenta Zemana?

hlasovalo: 12438 lidí

Nejdiskutovanější částí vánočního poselství prezidenta Miloše Zemana se stala závěrečná část o uprchlících, migraci. Prezident zopakoval svůj názor, že migrační vlna je organizovaná invaze. Jak to je?

Prezident je sice prognostik a často mívá překvapivě dobré, paradoxní závěry, ale tohle mi příliš připomíná paranoidní teorii. Nedovedu si představit, že by někdo zorganizoval vražednou, nesmírně barbarskou válku v Sýrii, která je hlavní příčinou uprchlické vlny. Nevěřím tedy tomu, že by někdo zorganizoval, a ještě k tomu tajně, vysídlení deseti milionů lidí, kteří pak, když ztratili veškerou naději, prchají do Evropy. Může to mít samozřejmě určitě prvky organizace ve smyslu toho, že se na tom přiživují zločinecké mafie. Určitě se na tom přiživí i Islámský stát. Ale nevěřím tomu, že by to byla organizovaná invaze.

 

Miloš Zeman tvrdí, že většina uprchlíků jsou mladí muži a odkazuje se přitom na informace od chorvatské prezidentky a prohlášení ředitele německé kontrarozvědky. Oproti tomu Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky uvádí, že z téměř milionu uprchlíků, kteří letos do Evropy přišli, bylo 58 procent mužů a zbytek ženy a děti s tím, že muži přichází často jako první, aby „připravili půdu“ i pro příchod rodiny. Jakým číslům tedy věřit?

Žádným. Přesně to, bohužel, nevíme. Evropu tato vlna překvapila. Nemyslím si, že by měl někdo přesnou statistiku. Spíše i úřady to vidí více z televizních záběrů než z nějakých exaktních zdrojů. Nevíme o tom skoro nic a je to selhání Evropy.

Jak dále ve vánočním poselství prezident Zeman řekl, příchozí mladí muži by měli raději ve své zemi zůstat a bojovat proti IS. Před časem analytik Štěpán Kotrba navrhoval, že by Evropa měla přijmout jen ženy a děti a muži by měli zůstat a bojovat. Naopak Matěj Hollan namítá, že jakmile je tam občanská válka bez pravidel, tak logicky normální lidé utíkají… Spousta frakcí a skupin bojuje proti sobě, válčí se brutálně. Je vůbec možné po těch lidech chtít, aby místo útěku do Evropy bojovali?

V tomto má pan prezident hodně básnickou licenci. Když odcházeli naši mladí muži bojovat do Francie a Británie, tak tu byli jasně daní Good Guys a Bad Guys. Druzí jmenovaní byli Hitler, Mussolini a spol. Druhá světová válka byl boj dobra a zla. V Sýrii je to boj dvou velkých zel s několika menšími zly. Přidat se na kteroukoliv z těchto stran je velice těžké. Museli by ti mladí muži být tak obratní a zdatní, že by v dešti barelových bomb dali dohromady nějakou jednotku a porazili všechny tyto lumpy, co bojují mezi s sebou. Takže tak to prostě není, jak říká pan prezident.

Vánoční poselství hlavy státu se dostalo na stránky zahraničního tisku a masivně se šířilo i na sociálních sítích na Západě. Zpravidla to vyznívalo tak, že Češi uprchlíky nechtějí. Je dle vašeho názoru dobře, že tyto ohlasy vyzněly tímto způsobem? Nevypadáme jako zlá, ošklivá země?

V tomto musím zase panu prezidentovi a vládě dát za pravdu. Není pravda, že Češi uprchlíky nechtějí. Je tady veliká ochota pomáhat například Ukrajincům. Je tu velká komunita Vietnamců. U nás skutečně je mezi veřejností velmi silná obava z imigrantů z islámských zemí, které neznáme a jsou velmi jiní. Prezident a ostatní politici tuto obavu reflektují, protože je to jejich povinnost. Jistě, klasické státy Evropské unie, jako je Německo, jsou daleko vstřícnější. Je to jejich historická tradice. Ale už teď tyto státy poznávají, že pravda je přinejmenším někde uprostřed. Že ten velmi protiuprchlický postoj Visegrádské čtyřky a velmi vstřícný postoj Německa se musí sejít na nějakém rozumném středu.

Prezident pochválil ekonomickou politiku vlády a otevřeně podpořil EET. Což potěšilo Andreje Babiše. Jak vy hodnotíte tuto část prezidentova projevu?

Potěšilo nás to všechny. Byla to realistická slova. V první reakci jsem řekl, že prezident často cituje významné osobnosti. V tomto projevu také jednu citoval. Byl to Andrej Babiš. Je to pro vládu pozitivní hodnocení. Pan prezident je dostatečně opatrný;  kdyby viděl nějaké příznaky výrazného zhoršení situace, tak by asi takhle hodně vstřícně nemluvil.

V projevu ale prezident nemluvil jen o migraci, to bylo závěrečné téma. Značně vyostřené diskuse se hlavně na pravici vedly také kolem jeho prohlášení o tom, že by v Česku rád zavedl model skandinávského sociálního státu, byť je pravdou, že to Miloš Zeman říká už celé roky. Jak se díváte na tohle?

Na to je si potřeba nejdříve vydělat. Lépe na to vyděláme liberálnějším modelem kapitalismu. Samozřejmě modelem kapitalismu, který podle mě má na mysli ANO. To znamená trh, ale v rámci práva. Volná konkurence, právní stát, žádné krádeže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…