Tlučhubové, trdla, zloději. Rudý zámecký pán rozdává údery na obranu Zemana a Putina

07.01.2014 13:22

JINÝMA OČIMA Určitou ekonomickou stabilitu pro většinu národa tady vytvořil socialismus. Rusko a Čína jsou našimi nejlepšími ekonomickými partnery a je jen dobře, že se vztahy na všech úrovních s Ruskem zlepšují. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl hudebník, komunista, majitel zámku a ostravský Řek Statis Prusalis. Ke kritice Ruska za porušování lidských práv pak dodal: „To jen zloději křičí: Chyťte zloděje.“ Řeč byla také o vznikající vládě, Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi.

Tlučhubové, trdla, zloději. Rudý zámecký pán rozdává údery na obranu Zemana a Putina
Foto: Archiv SP
Popisek: Statis Prusalis

Anketa

Jste rádi, že pravděpodobně vznikne Sobotkova vláda složená z ČSSD, ANO a KDU-ČSL?

15%
85%
hlasovalo: 9523 lidí

Co čekáte od letošního roku z hlediska politické stability?

Než se nadechneme k dílčímu hodnocení, osloví nás volby do Evropského parlamentu, a než vydechneme, jsou tu komunálky a ty lidi dost zajímají, protože se jich přímo dotýkají. Ale ať je, jak je, určitou ekonomickou stabilitu pro většinu národa tady vytvořil socialismus. Lidé mají své domovy, i jinak to jakžtakž jde, a toto spojení s pohodlím součastné české pivní povahy vytvoří zdání poklidu, a tak budou chlapci u vlády spokojení svou dočasnou stabilitou. Horší to bude o pár měsíců později, až se rozhádají. Víte, léta čekání na funkce, to psychice nepřidá, navíc stojíte-li v čele rezortu, který je vám zcela tabu. To těch situací, kdy jste každý den za blbce, život s sebou přinese. No a pak stabilita vezme za své.

Je vznikající vláda naplněním snů české levice?

Mezi vrcholovými funkcionáři sociální demokracie mám mnoho přátel. Znal jsem jejich názory a znám je i dnes. Jedni převlékli dresy, druzí to tak skutečně cítí. Ale dnešní vláda je o nesehraném mužstvu. Vláda se bude všemožně snažit, to jí neupírám, a snad to lidem něco málo přinese.

Program budoucí koalice počítá také s tím, že se nebudou letos měnit daně, Andrej Babiš slibuje četné úspory především na provozních výdajích státu... Co na to říkáte?

Pan Babiš toho dokázal určitě dost v porovnání s ostatními, kteří na jeho vlně do vrcholné politiky připluli. Má zaděláno na metál. Přesto se domnívám, že Andrej je schopen postavit vesnici i metropoli někde na jižní Moravě. Mohla by se jmenovat ANDREJ CITY, ale stát - to jsou tisíce míst úředníků a kanceláří. To je zavedených systémů a než se mu to jen částečně podaří pochopit a zavést změny, je po mandátu.

Jak vnímáte ústupek od revize církevních restitucí?

Ústupky jsou vlastní chování slabých. Jaké pak chamtění se po majetcích. Páni kněží, faráři, biskupové a kardinálové, je-li pro vás Písmo svaté zákonem božím - za domácí úkol si pozorně přečtěte 3x Bibli. Všichni si přejí, aby se Česko mělo lépe. Co vy na to? A pro koho?  A jak s penězi? A dost. Vyzývám jen malinko k pozemskému křesťanskému chování.

Prezident Miloš Zeman podle mnohých ztrácí autoritu kvůli debaklu zemanovců ve volbách, ale i kvůli povolebnímu dění uvnitř ČSSD. V jaké pozici nyní prezident je? Co byste mu jako jeho dlouholetý přítel doporučil pro „restart“ jeho prezidentování?

Napsal jsem několik skladeb, které měly na to zemanovcům pomoci. To, že jim nestálo za to oslovit mě ani mého „bratra“ Frantu Čecha, dalo tušit, jak to všechno dopadne. Oni nerespektovali ani to, že jsou tady jiní, zkušenější s padesátiletou praxí, kteří chtěli pomoci a ve prospěch cíle se musí umět spojit i s ďáblem.

Prezident neztrácí v žádném případě na své vážnosti, úctě či popularitě. To jen pár tlučhubů ve snaze se zviditelnit píská, tlachá nebo jinak se vyslovuje proti panu prezidentovi. Jsou i takoví jedinci, co odmítnou i pozvání i medaile, ale republika je o deseti milionech. Povolební dění uvnitř ČSSD je výsostnou starostí nedočkavých princů sociální demokracie. Prezident stál pouze o včasné informace a svůj úřad zastává s přehledem. Žádnou roli v téměř bondovce nehrál. S panem prezidentem se setkám nejspíše po skončení jeho prezidentského poslání, ale přeji mu a doporučuji bedlivě střežit zdraví a lásku k tomuto krásnému národu. 

Myslíte si, že Miloš Zeman ustoupí Bohuslavu Sobotkovi v otázce jmenování ministrů? A měl by tak učinit?

Věřím v jeho moudré rozhodnutí. Ať si to všichni vysvětlí po svém, bude to rozhodnutí hlavy státu.

Miloš Zeman vždy podporoval ekonomickou diplomacii s Ruskem, to však čelí kritice za porušování lidských práv mimo jiné v souvislosti se zatčením kapely Pussy Riot. Hovoří se o tom, že Vladimir Putin utlačuje homosexuály a národnostní menšiny. Co si o tom myslíte?

Vidíte další ze správných kroků prezidenta. Rusko a Čína jsou těmi nejlepšími ekonomickými partnery a je jen dobře, že se vztahy na všech úrovních s Ruskem zlepšují. A ty výkřiky o lidských právech? To jen zloděj křičí: Chyťte zloděje. Copak situace u tajných služeb ve světě, které sledují každý náš krok, není porušováním lidských práv? Skupina nahastrošených rádoby zpěvaček v pravoslavném chrámu nebyla porušením zákonů? A pak logicky následuje trest. A zase lidská práva. Jsem zvědav, až někdy budou koncertovat někde na Západě, kdo na ně půjde. A zcela určitě si „vychutná tu muziku“. Trdla hodící se prostě jen těm, co hledají cokoli k rozdmýchání potřebného neklidu. K těm utlačovaným národnostním menšinám v Rusku - vím jedno - i u nás křičí cikáni o potlačování jejich práv a každou chvíli vyhrožují Štrasburkem, a všimli jste si, že by byl jakýkoliv problém s řeckou menšinou? Nikdy. A tak to je v přizpůsobivosti většinové společnosti.

Ať se nediví příslušníci jedné menšiny, když jejich členové vyhodí do vzduchu autobus nebo metro nebo nádraží, že se většinová společnost brání, a dokonce přijímá i zvláštní omezující kroky či opatření. Že by prezident Putin omezoval jinak orientované? Tak tomu nevěřím, ne protože mám prezidenta Putina rád, ale prezident Putin je chlap a určitě nemá čas zabývat se tímto problémem, zvláště teď po rozvodu má zcela jiné starosti. A co k tomu mám já? Mám přátele orientované trochu jinak. Žijí spolu a my je máme rádi. Jsou úžasní společníci. Chováním i vzděláním v mnohém převyšují okolí. Přeji jim, ať spolu vydrží a žijí sto i více let. Ať jsou šťastní. Ať velebí svůj společný domov. Ale… Nedělejme však normál z něčeho, co normál není.

Jak hodnotíte situaci na Ukrajině? Měla by se připojit k EU?

Do opozice na Ukrajině jsou vkládány značné prostředky ve snaze podkopat stabilitu země. Upřímně, copak se nedá obchodovat s Ukrajinou za dané situace? Dá. A chce-li EU Ukrajině nějak pomoci, tak ať tak činí. Kdo bude proti? Ale jsou to jiné zájmy. A pochopitelně i druhá strana má právo na tah na šachovnici. A nečekejme, že dnes někdo vyloží svou strategii. I obava Ruska je ve hře. A nedivme se. Evropa Rusku vnutila v minulosti mnoho bolesti, strádání a léta odříkání.

Co si myslíte o Evropské unii jako takové? Její příznivci říkají, že její existence zabraňuje válkám. Co na to říkáte jako válečný uprchlík?

Byl to sen po celá staletí. Sen o mírovém soužití národu Evropy, která dala světu dvě hrozné války. Ironií však zůstává vztah politiků dvou evropských zemí, dvou dokonce sousedů a členů NATO. Je normální napětí mezi Tureckem a Řeckem trvající celá staletí? Situace na Kypru vyvolává otázku, jsou Evropané schopni vyřešit situaci na jednom malém ostrově? A tady už nejde jen o jmenované dvě sousedící země. Nejsou, neboť to není v zájmu byť jedné evropské velmoci. A tak nebezpečí konfliktu trvá a Evropa se s tím naučila žít. A tak v členské zemi EU každý den voják nabíjí svou zbraň, aby po chvíli stál na místě jen několik málo metrů od toho z té druhé strany, který také nabil, a také se postavil na své místo. A matky tam již téměř půl století vaří obědy pro nezvěstné syny, neboť matka a stůl je vlast.

Kde vidíte zahraniční ukotvení ČR?

Tam, kde je. V srdci Evropy. A chovat se podle toho. Z hrdostí na svou vlast v srdci šířit poselství svých velikánů.

Statis Prusalis (* 1948) je hudebník, skladatel, dokumentarista, člen KSČM, majitel zámku Poruba a blízký přítel prezidenta Miloše Zemana. Do Československa se dostal jako kojenec v době, kdy v Řecku probíhala koncem čtyřicátých let občanská válka a čeští komunisté nabídli, že se postarají o několik tisíc řeckých dětí. Po dokončení základní školy absolvoval automobilovou průmyslovku a přes své mládí se stal řidičem Československého červeného kříže, vozil ale také politiky, např. generálního tajemníka Komunistické strany Řecka nebo čs. vládní činitele. Vystudoval konzervatoř a založil folkrockovou skupinu Atény, s níž absolvoval 5400 koncertů. Prusalis celkem 22 let pracoval pro československé zpravodajské služby. V roce 1990 byla Statisovi a celému souboru Atény zakázána činnost a zastaveno zprostředkovávání koncertů Koncertní a divadelní agenturou krajského kulturního střediska. V Ostravě koupil za 96 tisíc korun zámek Poruba určený k demolici, který dodnes opravuje a v němž také žije a poskytuje pomoc potřebným. V současnosti točí filmy o bezpečnosti silničního provozu pro Centrum bezpečné jízdy v součinnosti s dopravní policií ČR a bez nároku na honorář. Je členem několika mezinárodních hudebních porot. Letos v červnu chystá comeback skupiny Atény a plánuje obnovit festival Ruské písně v Ostravě. Má čtyři dcery, které žijí společně se svými rodinami na porubském zámku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…