Udělejme z Česka daňový ráj. Zrušit minimální mzdu, povolit švarcsystém, kníže do důchodu, hlásí pravicový kandidát

07.01.2014 10:16

ROZHOVOR Za několik dní se ve Zlínském kraji uskuteční doplňovací volby do Senátu. Nově vybraný zástupce občanů tak nahradí Tomio Okamuru, který byl se svým hnutím zvolen do Poslanecké sněmovny. Kandidát Strany svobodných občanů Jiří Remeš pro ParlamentníListy.cz mluví o své představě řízení státu, o svých výhodách oproti ostatním kandidátům a o tom, jak by se měla řešit chudoba či nezaměstnanost.

 Udělejme z Česka daňový ráj. Zrušit minimální mzdu, povolit švarcsystém, kníže do důchodu, hlásí pravicový kandidát
Foto: red
Popisek: Jiří Remeš, místopředseda zlínského krajského sdružení Strany svobodných občanů

Anketa

Jste rádi, že pravděpodobně vznikne Sobotkova vláda složená z ČSSD, ANO a KDU-ČSL?

15%
85%
hlasovalo: 9523 lidí

Do prvního kola doplňovacích voleb zbývá jen několik dní. Jaký způsob kampaně jste zvolil? Chystáte něco na závěr kampaně?

Zvolili jsme levnou formu kampaně převážně na internetu a v okolí Otrokovic, kde bydlím, billboardy. Dnes máme v Otrokovicích besedu s předsedou Svobodných Petrem Machem a místopředsedou Tomášem Pajonkem. Předpokládám, že se také zúčastním ve středu ve společenském domě v Otrokovicích besedy všech kandidátů do Senátu. V průběhu zítřka a pozítří ještě rozneseme poslední várku letáků a plakátů po zúčastněných obcích.

Nedávno jste zdůraznil, že ve svém pracovním životě jste nikdy nebyl závislý na státních penězích. Co vás jako podnikatele v naší zemi nejvíce štve?

Obecně mě asi štvalo placení DPH z nezaplacených faktur, to byl takový strašák pro spoustu podnikatelů. Nejvíc mě ale štve atmosféra, kterou podle mě rozpoutal pan Mládek z ČSSD tím svým výrokem a štvaním proti živnostníkům a podnikatelům. To bylo nepochopitelné.

Místo toho, abychom dohromady se zaměstnanci bojovali proti vládě a vysokým daním, podařilo se jim zaměstnance naroubovat k boji proti živnostníkům a podnikatelům. A z toho, co v této oblasti chystá dle svých výroků budoucí vláda, mám spíše obavu.

V čem spatřujete svoji největší výhodu oproti ostatním kandidátům? Koho vnímáte za svého největšího soupeře?

Svoji největší výhodu vidím asi v tom, že nemám žádnou vazbu na žádné místní podniky, nejsem spojen se státní správou a nejsem nikomu v ničem zavázán. Tak jak slibuji, můžu pracovat poctivě a co nejlépe.

Jako největší konkurenci obecně beru kandidáta ČSSD, má nejvíce peněz na kampaň. Nebezpečí vidím i v kandidátovi KDU-ČSL, protože zlínský region je celkem jejich baštou. Jinak si ale myslím, že šance jsou otevřené.

Vidíte skutečně největšího soupeře v kandidátovi sociální demokracie? Nepředpokládal jsem, že cílíte na stejné voliče…

To určitě ne. Z tohoto pohledu je pro mě soupeř pan Lukáš z ODS, s nímž budeme soupeřit o pravicové voliče. Oproti panu Lukášovi ale mám výhodu, že nesedím na radnici tak dlouho. I když určitě vykonal spoustu dobrého, tak si lidé pamatují spíše to horší a vyčítají mu to.

Co obecně říkáte na kandidaturu Libora Lukáše z ODS, který v posledním roce zažíval v politice porážky, a přesto byl nominován? O čem to pro ODS svědčí?

Mě jeho nominace ze strany ODS také překvapila. Myslel jsem si, že poté, co neuspěli ve volbách jejich staré tváře, zkusí nominovat někoho méně známého. Jak jsem říkal, on pro zlínský region určitě udělal spoustu dobrých věcí, nicméně ty špatné, třeba nesmyslné miliardové investice, mu jsou vyčítány. Čekal jsem, že ODS zvolí jinou taktiku.

Nečekám od vás jednoduchou odpověď… Ale jak by se z vašeho pohledu měly nejefektivněji řešit sociální problémy spojené třeba s Romy, nezaměstnaností či bezdomovci?

Jednoduchá odpověď je, že by se měly řešit dobře. Co je ale dobře. Pro nezaměstnané je podle mě variantou zrušení minimální mzdy, povolení švarcsystému, povolení krátkodobých smluv a umožnění jakékoli dohodu o jakékoli práci bez toho, aby musel někdo na krátkou dobu platit sociální a zdravotní. Aby mi soused natřel plot a já z toho měl trauma, že jsem mu dal tisíc korun a neodvedl za něho sociální a zdravotní, je problém.

Co se Romů týče, přijde mi, že existuje zbytečně moc vládních i neziskových iniciativ, které nic neřeší. Romové jsou stejní občané České republiky jako my a nevidím tam rozdíl v nějakém chování k nim. Pokud něco nedodržují, má na ně padnout zákon jako na ostatní.

My jako Svobodní máme určitou variantu svobodné daně s tím, že jde o vlastně o dávku, podle které by každá rodina mohla žít, kdyby nepřesáhla určité životní minimum, část negativní daně by se jim přičítala. Mělo by to být lepší než současný systém, kdy někdo dostane dávku a ve chvíli, kdy si tři tisíce vydělá, musí dávku vrátit.

Prakticky všechny strany dlouhodobě mluví o potřebě oživit české hospodářství, ale nic moc se neděje. Jak by se do toho měl zapojovat stát?

Z pohledu Svobodných by se do toho vláda pokud možno neměla zapojovat vůbec. Pořád se ale řeší problémy s podnikateli, že utíkají do daňových rájů, tak my nastartování podnikání a zaměstnanosti navrhujeme tím, že z České republiky chceme udělat daňový ráj, ať ti podnikatelé utíkají k nám. Jedna z verzí, jak tomu pomoci, je zrušení daně z příjmů pro fyzické osoby a zjednodušení a zanechání paušálů pro živnostníky a drobné podnikatele.

V investičních pobídkách žádnou výhodu nevidím. Když tady někdo postaví továrnu a stát mu na tři roky zaplatí zaměstnance, je to sice hezké, ale ty peníze se rovnou mohly dát každý měsíc lidem a nemuselo to být přes nějakou zahraniční firmu.

Co říkáte na kritiku, která se vůči Svobodným občas objevuje, že jste asociální strana?

Toto podle mě mohou říkat jen ti, kteří si ještě nepřečetli ani řádku o programových vizích Svobodných a vůbec netuší, co Svobodní nabízí. Že chceme zrušit daně z příjmů fyzických osob, snížit DPH, chceme zrušit povinné platby za televizi a podobně, v tom nevidím nic asociálního.

Rozhodně nechceme sahat na peníze důchodcům a dalším. O tom v našem programu nic není. Jestliže máme do budoucna v plánu zavést platbu vysokoškolských studií, tak naopak ten současný systém je asociální. Sedmdesát procent manuálně pracujících a lidí se základním a středoškolským vzděláním platí vysokou školu dětem z bohatých rodin. V tuto chvíli platí chudí vzdělání bohatým, a to je asociální. Přitom platba školného může přijít třeba až v průběhu 15 let po dostudování, tedy z předpokládaných vyšších příjmů vysokoškoláka.

Jste přesvědčen, že je program Svobodných prosaditelný ze sta procent? Co byste dělali s těmi, kteří se z různých důvodů o sebe nemohou postarat, nechali byste je umřít hlady?

Ze sta procent to asi nepůjde nikdy, ale věřím, že snížení daní, vyrovnaný rozpočet a lidové veto jako obrana proti špatným zákonům jsou věci, které by se prosadit mohly bez větších překážek. Zcela určitě nikoho bez prostředků nenecháme. Samozřejmě někomu přijde divné, když Svobodní říkají, že první, kdo by se měl postarat o postižené dítě nebo o své staré rodiče, je z logiky věci a z tradice rodina.

Poslední dobou se skoro po státu začalo požadovat, aby se postaral o staré rodiče. To není úplně normální. Logické přece je, že se o ně starají děti. Tady možná diskutovaný nový občanský zákoník, který opět zavádí termín výminků, také začal chápat dobu, kdy děti budou mít své rodiče nablízku. Rodiny, které by na tom byly ekonomicky špatně, by na základě naší negativní daně od státu dostaly finance na to, aby mohly žít důstojný život.

Je pro vás jako Stranu svobodných občanů konkurentem TOP 09, která se také označuje za pravicovou?

Má největší chyba, které dodnes lituji, je, že jsem v roce 2010 dal ve sněmovních volbách hlas TOP 09. Tehdy jsem podlehl mediální kampani a myslel jsem si, že volím novou pravicovou stranu. Z toho jsem vystřízlivěl a vím, že to pravicová strana není. Nicméně se díky podpoře v médiích za pravicovou vydává a určitě je naší konkurencí. Několik známých v mém okolí mi říkalo, že v minulých volbách dali také hlas TOP 09, protože ODS už nevěří a je to pro ně alternativa. Lidé ji jako pravicovou vnímají, byť si to my nemyslíme.

Co si myslíte o šéfovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi a Miroslavu Kalouskovi, který je často označován za jednoho z nejschopnějších českých politiků?

Miroslav Kalousek je určitě jeden z nejschopnějších politiků. V nejvyšších patrech je přes dvacet let a za tu dobu se jeho jméno propíralo v několika skandálech, ale nikdy mu nikdo nic nedokázal. Z mého pohledu je nejschopnějším ze současných politiků. Já ho i rád poslouchám, je to dobrý řečník. Nic mu už ale nevěřím.

V případě Karla Schwarzenberga platí, že je dost starý na to, aby šel do důchodu. A privatizace Becherovky a vrácení majetků je u něho poněkud s otazníkem. Určitě díky němu je TOP 09 tam, kde je.

V prvním kole senátních voleb se utkáte také s kandidátem KSČM. Jaký máte ke komunistům vztah? Měli by podle vás být státem zakázáni?

Že mají být komunisté zakázáni, jsem si myslel v roce 1989. Zakazovat je po pětadvaceti letech je zbytečné a pro mě je úsměvné, že můj konkurent do Senátu za komunisty prý provozuje svoji soukromou hospodu a je tudíž podnikající živnostník. To mě u kandidáta za komunistickou stranu přijde úsměvné. Rozhodně ale nesouhlasím s těmi, kteří tvrdí, že za jejich vlády bylo lépe. To v žádném případě není pravda. Z tohoto pohledu nechápu ty, kteří komunisty volí, je to ale jejich volba.

Jedním z hlavních bodů vašeho programu je vystoupení ČR z EU. Jak odrážíte kritiku či neznalost některých promítnutou do názoru, že by naše země zůstala izolována?

Vystoupit z EU se dá různě a náš předseda Petr Mach o tom napsal knihu „Jak vystoupit z EU“. Pokud bychom vystoupili tak, jak píše ve své knize, žádný velký problém bych v tom neviděl. Je to samozřejmě ale teorie a muselo by dojít k dohodě více stran a ta dohoda může být všelijaká. Nejsem ale přesvědčen, že bychom se tím nějak izolovali. Naopak si myslím, že vystoupení ze současné podoby Evropské unie by nám prospělo. Druhým dechem ale dodávám, že jsme pro zachování jednotného trhu a pohybu peněz, zboží i osob tak, aby Evropa byla jeden celek, nicméně složená ze suverénních států.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…