"Vyštípaný" Tomio Okamura: Podrazili mě. A podrazili i ty babičky, které mě volily, i když se dvě hodiny oblékaly. Nejdu do voleb prezidenta, bude-li kandidovat Zeman

01.03.2015 16:47

ROZHOVOR O sprostých pomluvách, ubohostech a lžích, kterým čelí, hovoří šéf Úsvitu Tomio Okamura: "Hází na mě špínu a bláto a mně nezbývá nic jiného, než si otřít obličej a jít dál," uvedl Okamura v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, ve kterém vysvětluje, proč tvrdí, že pučisté spáchali volební podvod. "Vadí mi hlavně zrada na voličích, Okamura toho přežije hodně," zhodnotil. V rozhovoru také nevyloučil svou prezidentskou kandidaturu a poděkoval Kláře Samkové.

"Vyštípaný" Tomio Okamura: Podrazili mě. A podrazili i ty babičky, které mě volily, i když se dvě hodiny oblékaly. Nejdu do voleb prezidenta, bude-li kandidovat Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura chování svých kolegů označil za puč a zradu na voličích

Anketa

Budou se mít vaše děti na světě lépe než vy?

88%
12%
hlasovalo: 122057 lidí

Tisková zpráva Vašeho hnutí uvádí: "Konference vyjádřila podporu Marku Černochovi v demokratizačním procesu otvírání hnutí,"což v praxi znamená, že vznikne nová politická platforma. Přišel jste uplynulý týden o Úsvit?

Naopak se ukázalo, kdo bojuje za program, který jsme slíbili voličům. Média a také někteří občané vysvětlují situaci jinak, protože se nedokázali do problému hlouběji ponořit. Zazněla argumentace, že Okamura má prý problém s přímou demokracií, kterou přitom hlásá, pravda je ale jiná. Nemám problém s tím být demokraticky přehlasován. Zásadní rozpor vidím v tom, že se kolegové rozhodli založit novou stranu, která nebyla zvolena občany do Poslanecké sněmovny, a to, že ji založí s jiným programem, než má Úsvit. V usnesení, které si poslanecký klub odhlasoval, nejdřív vynechali přímou demokracii. Národní fronta Le Penové ji totiž nemá v programu.

Neprotestuji proti přehlasování nebo proti tomu, že vyjádřili kolegové jiný názor, na to má každý právo. Znovu opakuji, že já protestuji proti zradě na 350 000 voličích ne proto, že byl v nějaké věci přehlasovaný Okamura, ale proto, že kolegové zakládají jinou politickou stranu, kterou nikdo nevolil a chtějí mít program, který opět nikdo nevolil. To je zrada na voličích, to je podstata toho, proti čemu protestuji. Budu proti tomu protestovat do konce. Není možné podvádět voliče. Proto jsme bývalé kolegy vyzvali, aby složili své poslanecké mandáty. Nedostali mandát od voličů, ale chtějí být placeni z jejich daní. To je skutečný důvod a skutečná pointa toho, proč hovořím o puči a podvodu na voličích.

Jak celou situaci, která vznikla, vnímáte osobně?

Všichni kolegové se dlouhodobě mohli seznámit s mými blogy, názory, vydal jsem pět knih. Mé názory se nijak nezměnily a říkám pořád to samé. Všichni se mohli svobodně rozhodnout, jestli chtějí prosazovat myšlenky přímé demokracie nebo ne. Vadí mi ale hlavně zrada na voličích, Okamura toho přežije hodně. Samozřejmě, že mě to mrzí. Když si představím u nás na Zlínsku babičky, které se musely dvě hodiny oblékat, pak přišly k volební urně, aby hodily lístek, uvěřili mě a myšlenkám Úsvitu... Takhle znevážit hlasy obyčejných lidí, podrazit je a podvést, to je absolutní vrchol.

Anonymní tváře se na základě celostátně známého člověka vyšplhaly do funkce s vysokým platem a pak si ani neuvědomují, jaká je to obrovská odpovědnost. Jako veřejně známý člověk bych si tohle v životě nemohl nikdy dovolit, protože mě všichni lidi na ulici poznají a doslova by mě poplivali za volební podraz. Pošpinili by mě na ulici. Mimochodem přímou demokracii si doplnili až do třetího usnesení, až na základě mého upozornění. To je absolutně neuvěřitelná záležitost.

Osobně mě to mrzí, protože, když se chtěli vyšplhat nahoru po mých zádech, tak jim Okamura nevadil. Někteří předvádějí neuvěřitelné veletoče. Také vyšlo najevo, že poslední podpis, který chyběl pod stanovy, které měly umožnit bezproblémové nabírání členů a vytvoření regionálních organizací, byl od jednoho z pučistů. Já jsem tam byl několik měsíců už podepsaný. Myslím, že se časem dozvíme další fakta, která celou záležitost osvětlí. 

Poslanec Marek Černoch se pro Deník podivil: "Na účtu není ani koruna. Poslanec Radim Fiala, který byl revizorem strany, nepředložil za minulý rok žádnou zprávu o hospodaření. Netuším, kde peníze skončily."Vy jste už v médiích vysvětloval, že byly použity na předvolební kampaň. Každopádně pro některé členy hnutí to bylo překvapení. Jak je to možné?

Místopředseda strany a člen předsednictva si mohl kdykoli vyžádat účetnictví. To, že se nezajímá a neinformuje, přeci nemůže svádět na ostatní. Tomio Okamura nikdy za celou dobu působení v hnutí Úsvit nepodal žádný platební příkaz, nikdy k němu nedal pokyn, nikdy nepodepsal žádný protokol o práci od jakéhokoli dodavatele a nikdy nepodepsal sám za sebe ani jednu smlouvu za hnutí Úsvit. Vždy pod jakoukoli smlouvou byl další podpis druhého statutárního orgánu, kterým je tajemník Jan Zilvar, a jelikož je to jeden z pučistů, tak mě těžko může někdo podezřívat, že bych se s ním na něčem domlouval. Jakékoli mé jednání se vždy odvíjelo po širším konsensu, minimálně po odsouhlasení tajemníkem nebo celým předsednictvem.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Hnutí Úsvit existuje přes rok a za tu dobu čtyřikrát proběhly volby. Nejdřív musím vyvrátil lživé mediální tvrzení, že hnutí Úsvit obdrželo 120 milionů korun. Nikdy jsme je neobdrželi. Peníze se totiž, jak všichni ví, dostávají postupně po celé čtyři roky. Média každý den lžou. Účet za kampaň ve volbách byl navíc nejnižší ze všech parlamentních stran. A když se k tomu přidají právní služby, protože předkládáme desítky zákonů? Pak je při výsledném součtu zcela jasné, že činí několik desítek milionů.

Mě stejně jako Radima Fialu zajímá výsledek nezávislého státního auditu. Je pro mě důležité, aby byl závěr bez výhrad. Zprávu auditora budeme mít koncem března. Jestliže měl dřív Marek Černoch nějaké pochybnosti, proč nepodal podnět? Beru to jen jako sprosté pomluvy. Že teď něco říká do médií, mně připadá ubohé. Chci, aby výsledný audit byl kompletní a aby tam bylo jasně řečeno to, co jsem v úvodu říkal, že jsem nepodal sám žádný platební příkaz atd…   

Paní Klára Samková, která měla kandidovat do Evropského parlamentu za Úsvit ale uvedla v textu pro ParlamentníListy.cz: "S lítostí konstatuji, že vedle Úsvitu byla Romská občanská iniciativa sofistikovaným propracovaným manažerským projektem s dokonalou administrativou.Dále také uvedla: "Pan Okamura však zcela ZAKÁZAL jakékoliv vymezování se proti panu Babišovi, tedy, jak on říkal, Andrejovi. Důvod mi sdělil naprosto otevřeně: Pan Babiš mu jménem Hnutí ANO údajně slíbil podporu v příštích prezidentských volbách.Co si o tom myslíte?

Paní Klára Samková nebyla nikdy členem hnutí Úsvit, takže neměla informace o tom, jak funguje. Teď se vyjadřuje k něčemu, co nemohla vědět. V podstatě to nemohu ani komentovat. Poté, co byly zveřejněny informace, které by mohly negativně působit, co se týká její osoby, jsme se rozhodli ji stáhnout z kandidátky. Od té doby se na mě Klára Samková zlobí. Je škoda, že si nám nepostěžovala v době, kdy byla jedničkou na kandidátce do Evropského parlamentu. Jsem ale Kláře hlavně vděčný, jak mě hájila při prezidentské volbě, hájila mě zdarma, strávila s tím obrovské množství práce a chtěl bych jí poděkovat. Snažila se ze všech sil a věnovala tomu spoustu času, takže znovu děkuji a přeji, ať se jí dobře daří.

Vraťme se k Vašemu jednání s vicepremiérem Andrejem Babišem. Také poslanec Marek Černoch v interview ČT24 uvedl, že problém ve straně existoval i se vztahem k němu. "Teď asi budu trochu fabulovat, ale ono to bylo tak, že za případnou podporu Tomio Okamury v prezidentské kampani od Andreje Babiše ho nebudeme kritizovat a jinak ano. To je ale nesmysl, my chceme být konstruktivním opozičním hnutím,“ řekl Černoch ve zmíněném pořadu. Jednal jste o podpoře s vicepremiérem?   

Já jsem už od pana Černocha slyšel za posledních čtrnáct dní tolik lží, že se v tom už ani nevyznám. Už to beru jen jako pomluvy, házení špíny. Hází na mě špínu a bláto a mně nezbývá nic jiného, než si otřít obličej a jít dál. Mně jménem hnutí ANO nikdo žádnou podporu nesliboval.

Nebylo by nakonec lepší, kdybyste opravdu založil novou politickou stranu?

Čekám teď na závěry komise, která prověřuje financování, dohlížíme s Radimem Fialou, aby se na nic nezapomnělo. My, kteří zůstáváme věrni Úsvitu, tam ovšem nemáme zastoupení. Přesto doufám, že vše bude vrcholně korektní. Nejsem zrádce ani přeběhlík. Budu do poslední možné chvíle bojovat v barvách Úsvitu, který jsem založil. Poprvé v historii se dostala do Poslanecké sněmovny strana, která má v programu přímou demokracii. Chápu, že mé názory jsou pro ostatní politické strany extrémně nepohodlné a nepříjemné. Je to vrcholně nepopulární. Tím také naznačuji: Nehledejme za tímto pučem Marka Černocha. Jsou za tím lidé mnohem majetnější a výše postavení.

Hovoří se také o jednání s O.K. stranou…

Pan Janeček mi sdělil, že pro něj je partnerem pro jednání Tomio Okamura. Pan Černoch zmanipuloval poslance a sděloval něco, co neměl úplně domluveno. Nervozita mezi pučisty bude čím dál větší a výsledkem toho budou obrovské antikampaně, házení špíny, podrazy, lži a výmysly, protože to je signifikantní pro každého, kdo ztratil veškeré argumenty, že začne jen neskutečně pomlouvat a plivat. Už jsme toho svědky. Znovu vyzývám poslance, kteří hlasovali pro založení jiné politické strany, aby složili poslanecké mandáty. Ať si klidně stranu založí, ale ať nejprve vystoupí z Úsvitu, pak ať jdou férově za své peníze, se svým programem, názvem strany do voleb a získají mandát od voličů.  

Pokud by Vás odvolali z pozice předsedy, pak byste hájil zájmy Úsvitu jako poslanec…

Nebudu měnit názory podle toho, jestli jsem předseda nebo nejsem předseda. Celou dobu mám názory konzistentní, nejsem přeběhlík ani zrádce a je jedno, v jaké jsem pozici. Nemám ohebnou páteř ani plastický charakter. Snažím se, abych nemusel páteř ohýbat. I když mě odkudkoli kdokoli odvolá, budu pořád stejný. Říkám pořád stejné věci, ať jsou populární nebo ne. Mimochodem stanovy schvaluje ministerstvo vnitra, takže to, že jsem si je vymyslel sám: Ne, to není pravda. Neexistuje strana, kde by nebyl odvolatelný předseda.

Budete kandidovat na prezidenta?

I tohle jsme říkal vždycky. Je potřeba získat takovou pozici, abych mohl prosazovat myšlenku přímé demokracie. Nejedná se mi o funkce, ale o prosazení programu, který jsem slíbil občanům. V případě, že uvidím jakéhokoli lepšího kandidáta, který bude prosazovat program, který má Úsvit, rád ho podpořím. Pokud ne a byla by vhodná atmosféra, pak bych kandidoval. Ovšem jen tehdy, pokud už by nechtěl zastávat prezidentský úřad Miloš Zeman. Z mého pohledu by byl nejlepší možný kandidát a také vím, že není zcela odpůrcem přímé demokracie. Neměl bych problém ho podpořit. Je jasným favoritem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…