Z dotací se stal těžkopádný moloch, který ignoruje potřeby obcí, říká Jana Křižková ze SaS

22.06.2016 16:21

ROZHOVOR Kraj si našel vzor v byrokratických postupech Evropské unie a neustále vymýšlí náročnější způsoby, jak přerozdělovat peníze vybrané na daních. Papírování roste a na složitost systému doplácejí především ty nejmenší obce. Své zkušenosti s neefektivním přerozdělováním peněz má i starostka Komni Jana Křižková.

 Z dotací se stal těžkopádný moloch, který ignoruje potřeby obcí, říká Jana Křižková ze SaS
Foto: red
Popisek: Starostka Komni Jana Křižková (Svobodní a Soukromníci)

Jak hodnotíte současný systém přerozdělování peněz vybraných na daních?

Problematika rozpočtového určení daní prošla od roku 1993 značným vývojem. Jedná se o významný faktor, který ovlivňuje stabilitu a finanční nezávislost obcí na státu. Bohužel vzhledem k nerovnoměrnému osídlení obcí a jejich značnému dělení docházelo a stále dochází k nespravedlivému rozdělování finančních prostředků, které vede obce k soupeření mezi sebou.

Obce by tedy měly hrát při rozdělování peněz důležitější úlohu?

Obce jsou nejmenšími organizačními jednotkami veřejné správy, které mají nejblíže k občanům, a tudíž mohou reagovat na požadavky občanů. Existuje zde nejkratší cesta mezi jednotlivými obyvateli a organizační strukturou veřejné správy. Proto je důležité, aby obce disponovaly dostatečnými finančními zdroji, které by mohly využít dle svého uvážení a kterými by se částečně distancovaly od neohebné státní správy.

Jak lze současný systém změnit?

Upravit příjmy obcí z rozpočtového určení daní tak, aby více odpovídaly reálným nákladům obcí spojených s přenesenou i samostatnou působností veřejné správy.

Korespondují vypisované dotační tituly Zlínského kraje se skutečnými potřebami obcí?

Nejsem o tom přesvědčena. Obávám se, že často jsou naopak nejrůznější projekty deformovány povahou dotačních titulů a jejich parametry. Z dotací se stal obří byrokratický moloch, který nejen není schopen uspokojovat skutečné potřeby obcí a jejich občanů, ale také neúměrně zatěžuje místní samosprávu velkou dávkou zcela zbytečné a často zdvojené administrativy. Obce pak nemají čas na to, aby se věnovaly samosprávě, protože jsou zhlceny byrokracií. A právě toto jsou problémy, na které bych se chtěla jako krajská zastupitelka zaměřit a společně pomoci k zásadní změně.

Jaká by měla být role místních samospráv při rozdělování peněz v rámci Zlínského kraje?

Role rovnocenného partnera. Měly by to být právě obce, které rozhodnou o rozdělování peněz v rámci Zlínského kraje a na co by měly být použity.  Obce nejlépe vědí, kde jsou tyto prostředky potřeba.

Na jaký konkrétní projekt jste marně sháněli peníze, a přitom byl pro fungování obce zásadní?

V současné době je to například projekt hydrogeologického průzkumu podzemních vod s následným svedením do obecního vodojemu. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: az

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…