,,Zhulený Ivan Bartoš"? Už čtyři roky abstinuji, sdělil předseda Pirátů PL

06.09.2017 9:21

ROZHOVOR „Vyjádření pana Babiše jen vypovídá o tom, že věcně nemá na mou kritiku co dodat, a proto se uchýlil ke smyšleným a nekonstruktivním vyjádřením. O to směšnější jeho vyjádření je, když je veřejně známo, že marihuanu nekouřím a jsem již čtvrtým rokem abstinent,“ říká předseda Pirátů Ivan Bartoš v rozhovoru pro PL.cz o aktuální přestřelce mezi ním a lídrem hnutí ANO. „Již několikrát jsem řekl, že bych nešel do koalice s žádnou stranou či spíše osobou zatíženou korupční minulostí, a za tím si stojím. Problém je, že hlavní prizma letošní kampaně a možná i politiky posledních let je postoj ‚pro-Babiš‘ a ‚anti-Babiš‘. Politická debata se scvrkla do této prostoduché dichotomie a brání konstruktivní diskuzi,“ dodává.

,,Zhulený Ivan Bartoš"? Už čtyři roky abstinuji, sdělil předseda Pirátů PL
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš v Dolánkách u Turnova

„Málokdy se mi stane, že si po zhlédnutí či přečtení programu nějaký strany představím, jak hrozný by bylo, kdyby některý jeho body fakt realizovala. Já chci žít ve svobodný zemi, a ne v socfašistickým zřízení a reálně vlastně makat v Burešově firmě,“ uvedl jste na adresu programu hnutí ANO. Jeho lídr Andrej Babiš kontroval v Právu, že „pan Bartoš při jeho čtení asi hulil trávu“. To jsou ostrá slova z obou stran. Znamenají nějakou studenou válku mezi ANO a Piráty, či mezi Babišem a Bartošem?

Studenou válkou bych tohle nenazval, jsme prostě v horké fázi předvolební kampaně a já jsem jako lídr jedné z mála demokratických a liberálních stran u nás projevil názor na program, které před pár dny představilo hnutí ANO, a za tímto si samozřejmě dále stojím. Vyjádření pana Babiše jen vypovídá o tom, že věcně nemá na mou kritiku co dodat, a proto se uchýlil ke smyšleným a nekonstruktivním vyjádřením. O to směšnější jeho vyjádření je, když je veřejně známo, že marihuanu nekouřím a jsem již čtvrtým rokem abstinent. Andrej Babiš se ani netají tím, že chce stát řídit jako firmu. A firma samozřejmě nikdy není řízená demokraticky, to musí pan Babiš dobře vědět.

Ptám se na to proto, že ještě nedávno jste tvrdil, že se nechcete přidávat do protibabišovské národní fronty. „Nejsme na jedné lodi ani s ČSSD, ani s TOP 09 v té národní frontě protibabišismu. Oni mu nemají co vyčítat. Oni mu dali vzniknout,“ řekl jste před časem pro Právo. Změnilo se něco v tomto směru?

V tomto směru se nic nezměnilo. Nechci se přidávat ani na jednu z těchto „stran“. Piráti jsou důstojným politickým subjektem, který má již své pevné místo na českém politickém poli, a tomu odpovídá i pozornost, kterou nám ostatní strany v poslední době věnují. Již několikrát jsem řekl, že bych nešel do koalice s žádnou stranou či spíše osobou zatíženou korupční minulostí, a za tím si stojím. U všech zmíněných hráčů však o nezatíženosti korupčními skandály hovořit příliš nelze.
Problém je, že hlavní prizma letošní kampaně a možná i politiky posledních let je postoj „pro-Babiš“ a „anti-Babiš“. Politická debata se scvrkla do této prostoduché dichotomie a brání konstruktivní diskuzi.

Jak to vlastně s Andrejem Babišem dopadne? Stane se premiérem? Nebo skončí ve vězení?

To si netroufám soudit. Pevně ale věřím v nezávislost a soudnost české justice, tedy v to, že kauza Čapí hnízdo „nevyprchá“ jako ostatní politické kauzy, které zde máme tu čest historicky sledovat, a že u pana Babiše bude učiněno pravdě zadost.

Při facebookových diskuzích jsem se dočetl názor, který se vám nebude líbit. Tvrdí, že „Piráti jsou ANO pro mladý“. V tom smyslu, že slíbí všechno všem. Jak byste oponoval tomuto tvrzení?

V souvislosti s tím, že Piráti již osmým rokem konstruktivně budují svou pozici, demokraticky schvalují každou část svého programu, mají za sebou kus práce na mnoha úrovních České politiky a jsou pevní ve svých postojích, přijde mi takové tvrzení smutné. Slibujeme to, co můžeme splnit, na co máme dostatek odborníků a co máme propracované i obsahově. Když nás voliči letos pustí do Sněmovny, konečně budeme mít příležitost toto všem dokázat.
Piráti se profilují na svých dnes už tradičních tématech, která však jsou – vzhledem k neschopnosti dosavadních vlád modernizovat stát – stále živá: Digitalizace, zjednodušení úřadů, svobodný software, fungující registry apod. Navíc máme prakticky jako jediná strana skutečně demokratickou strukturu, což je naprosto v kontrastu se stranou jednoho vůdce tohoto tzv. hnutí.

Zmiňovaný nesmlouvavý kritik Pirátů (levicově zaměřený) také uvedl, že vaše heslo „Pusťte nás na ně“, by klidně mohlo být heslem hnutí ANO. Co přesně tento váš slogan vyjadřuje, co konkrétně si pod ním máme představit?

„Pusťte nás na ně“ v sobě skrývá sílu Pirátů tvořit důslednou a konstruktivní politickou sílu ve Sněmovně. V heslu se odráží dosavadní práce Pirátů, kterou odvedli třeba naši pražští zastupitelé, kteří na magistrátě úspěšně odhalili řadu kauz, které by jinak politikům prošly, ať už je to dění okolo pana Březiny, odvolání Radmily Kleslové, Opencard a další – to vše je práce našich zastupitelů. A podobnou cennou funkci my chceme mimo jiné zastávat i ve Sněmovně. Nebudeme brát žádné úplatky ani trafiky, když nás „na ně“ voliči pustí, budeme pracovat čistě a zodpovědně a zastavíme nekalé praktiky, které jsou dnes každodenní součástí politiky.

Velkou pozornost vzbudil váš pomalovaný autobus. Je na něm Andrej Babiš s čapím hnízdem na hlavě, David Rath se sedmičkou vína, premiér Sobotka s OKD, Miroslav Kalousek s hazardem a padáky pro vojáky. Jana Nagyová-Nečasová je na něm vyobrazena jako loutkovodička bývalého premiéra Nečase. Což se jí velice nelíbí a podala předžalobní výzvu k odstranění své osoby z autobusu. Soud však tuto její výzvu zamítl. Co tomu to říkáte a proč se podle vás takto ozvala pouze Nagyová-Nečasová?

Potrefená husa nejvíce kejhá, chtělo by se říci. Odmítáme ale jakýkoliv zásah do osobních práv paní Nagyové (Nečasové) či dokonce absurdní tvrzení, že by ji tak mohlo hrozit nějaké fyzické ohrožení. Veškerá tvrzení paní Nagyové (Nečasové) považujeme pouze za účelová, jelikož se jedná o dezinterpretaci a vytržení jednotlivých tvrzení z celého kontextu. Piráti odkazují na obecně mediálně známé politické kauzy, nejedná se o útok proti jednotlivci – p. Nagyové (Nečasové). Co více, Piráti dlouhodobě prosazují demokratický stát, svobodu a ochranu práv jednotlivců, což je zřejmé z hesel uvedených v zadní části autobusu, a to „Obrana svobody“, „Ochrana občanů před šikanou“ a „Kontrola moci a mocných“.

Sociální demokraté vyrukovali do voleb s mottem „Když bohatne země, musí bohatnout i lidé“. Jejich volební lídr Lubomír Zaorálek sdělil, že „podnikatel, který neumí dobře zaplatit své zaměstnance a který se hroutí ze zvýšení minimální mzdy, je darebák a neměl by podnikat“. Jiní socialisté a odboráři říkají, že když máme nevídaný hospodářský růst, musí se zvýšit zaměstnancům platy, protože „kdy jindy už“. Jaký je váš názor na tuto záležitost?

Minimální mzda v ČR skutečně patří k těm nejnižším v Evropě. Její zvyšování je často kritizováno mezi libertariány jakožto nespravedlivý prvek, který zamezuje lepšímu ocenění výkonných zaměstnanců. Domníváme se ale, že plat okolo 11 tisíc skutečně neodpovídá současným nákladům na důstojný život. Minimální mzdu je rovněž třeba vnímat v reálném kontextu sociální podpory. Musí tedy být nastavená v takové míře, aby se občanům vyplatilo pracovat, nikoliv jen pasivně čekat na dávky.

Jak vnímáte skandál kolem obchodního řetězce Lidl, který v letáku odstranil z řeckého chrámu kříž? Nepřipomíná to dobu minulou, předlistopadovou, kdy se z fotek či školních učebnic vymazávaly nepohodlné osoby?

V zásadě se jedná o maličkost, ale tento krok řetězce vnímáme jako nešťastný. Neměli bychom se vzdávat vlastní kultury. Pokud mluvíme o multikulturalismu a rozmanitosti v jednotě, pak i naše tradiční symboly k tomu také patří. Nelze žít v uniformním a sterilním světě, kde se budeme neustále bát o to, aby náhodou něco někoho neuráželo, a to platí pro všechny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…