A zase špatně. Machův muž potopil Sobotkův přístup k nezaměstnanosti

12.02.2014 17:11

ROZHOVOR Nezaměstnaní nepotřebují kratší fronty na úřadech práce, potřebují motivaci zaměstnavatele je zaměstnat, a malé odvody, ať jim z mezd něco také za práci zbude. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to řekl místopředseda Strany svobodných občanů Tomáš Pajonk k rekordní nezaměstnanosti v naší novodobé historii. Vyjádřil se i k výsledkům švýcarského referenda o omezení imigrace.

A zase špatně. Machův muž potopil Sobotkův přístup k nezaměstnanosti
Foto: Archiv TP
Popisek: Tomáš Pajonk

Česko má nejvyšší nezaměstnanost v novodobé historii. Bez práce bylo v lednu téměř 630 tisíc lidí. Co je toho příčinou a co se musí stát, aby se situace začala zlepšovat?

Začnu anekdotou, můj známý je kuchař, má restauraci a dostal příležitost k denní výrobě 80 jídel pro nedalekou organizaci. Kapacitu na výrobu má, mohl by přibrat jednoho kuchaře. Vše je dobré! Ale krajská a okresní hygienická stanice tohoto názoru není. V kolaudačních dokumentech není nic o takovéto přípravě jídel napsáno, podnikatel podle nich nemá prý dostatečně velký sklad zásob. Nepovolí mu to. Co je jim do toho? Mají kontrolovat, zda se z jídla někdo neotráví, nemají Vám co mluvit do toho, jaký máte sklad! Takových příběhů se dnes a denně dějí stovky v celé republice. Malé firmy a pracovití lidé se snaží být dobří v tom, v čem podnikají. Bohužel nemají šanci proti hromadě předpisů, kterým leckdy stěží rozumí. Chceš něco dělat? Prásk tě přes prsty, aby sis moc nevyskakoval.

Růst nezaměstnanosti a úbytek pracovních míst je problém v celé EU s výjimkou velmi specifického Německa. Příčin je více, ale jen jedna jediná jde k dlouhodobému kořenu věci. A tou je odpověď na tuto otázku, kdo vytváří v ekonomice nová pracovní místa? Protože těm to jde hůř a hůř.

Je tedy problém propouštění, nebo spíše absence vyššího počtu nových pracovních míst?

Jde o strukturální problém. Propouštění je přirozené. Je dobře, že je méně práce při větším množství výroby. Velké korporace jsou vynikající v racionalizaci výroby, v automatizaci a v úsporách z rozsahu. Potřebujeme je. Ale, a to je velké ale, ony neumí tvořit opravdová nová místa. Pokud místa vytváří, tak často tím, že se jinde místa zruší.

To malé a střední podniky musí být inovativní, musí zkoušet nové trhy, vytvářet nové příležitosti. Musí zkoušet nové cesty. To je zákon evoluce. Malí mohou a musí být mrštní. Jinak je čeká krach.

Koho však náš stát protežuje a podporuje? Velké firmy. Komu hází klacky pod nohy? Malým firmám. Regulace, dotace a neustálé změny zákonů, složitost systému. Dnes nestačí být skvělý pekař, musíte navíc umět lobbovat, sledovat, kde dají dotaci do vzdělání, z níž pak zaplatíte mzdy. Pak máte levnější koblihu a zničíte konkurenta, který sice lépe peče, ale méně sbírá granty a podpory. To vše dopadá na malé firmy mnohem více než na velké korporace.

Obyvatelé velkých měst, pracující např. v IT, marketingu a administrativě, to zatím palčivě nepocítili. V těchto oblastech se stát moc do podnikání neplete. Nikdo po nás programátorech například nevyžaduje povinně používat „unit-testing“ a každoročně si platit kontrolora, který nám to metodicky hezky schválí. V tradičních odvětvích, ve výrobě, v živnosti je to bohužel jiné. Propuštění dělníci ve strojírnách novou práci najít nemohou, protože nové firmy nejsou.

Zakládají se nějaké inkubátory. Komu to ale hlavně dá práci? Kde se ty peníze ztratí? Stát je vezme těm, co si vydělají a dá je konkurenci, která nevydělává. Tato do nebe volající neférovost a nespravedlnost je zničující. Moc bych něco přál všem lidem, kteří tyto programy prosadili, aby místo míst ve správních radách krajských firem investovali své životní úspory například do hotelu. Pak ať mi dají dotaci a já jim vedle něj postavím další hotel za 20 % ceny. Uvidíme, kdo bude mít levnější pokoje a kdo více vydělá.

Smyčka kolem regulérně fungujících firem se postupně utahuje. Ubývá těch, kteří pracovní místa tvoří a naše republika tak začíná připomínat monokulturní smrkový les. Mizí nám spodní patro podrostu. Místo fungujícího ekosystému začínáme mít nestabilní prostředí, po kterém v případě větší vichřice zůstane místo lesa holina.

Očekáváte, že nová vláda svými opatřeními deklarovanými v programovém prohlášení umožní snížit nezaměstnanost?

Vláda k problému přistoupila technokratickým způsobem. Plánuje personálně posílit úřady práce. Takže opět práce pro práci. Pomůžeme byrokracii. Nezaměstnaní nepotřebují kratší fronty na úřadech práce. Potřebují motivaci zaměstnavatele je zaměstnat a malé odvody, ať jim z mezd něco také za práci zbude. Pro toto sociální demokraté v historii ČR zatím neměli pochopení.

Líbí se mi návrh změny zákona o DPH, který ruší povinnost firem ručit za platby DPH jejich obchodních partnerů. Přišel s tím Tomio Okamura. Jsem zvědavý, zda i za toto ho opět označí za populistu. Držím palce a doufám, že mu návrh sněmovnou projde.



Pomohlo by nižšímu počtu lidí bez práce zavedení čtyřdenního pracovního týdne?

Prvně, délka práce je předmětem dobrovolné smlouvy mezi dospělými lidmi. Stát se do ní nemá co motat. Za druhé, za 4denní pracovní týden Vám opravdu „poděkují“ ti, co dnes pracují. Máte pocit, že by měli mít ještě méně peněz? Máte pocit, že zaměstnavatelé mají více utíkat k agenturní práci? Já ne. Nemluvě na organizační komplikace pro obě strany.

Hrozí radikalizace mladých lidí bez práce, jak se domnívají někteří poslanci?

Určitě ano. Státní správa a EU si samozřejmě kupuje spokojenost absolventů vybraných humanitních oborů. Ti si snadno najdou místa v různých státních, polostátních či EU dotovaných organizacích. Oproti tomu mladí lidé, kteří chtějí za opravdovou práci opravdové peníze, jsou a budou frustrováni systémem, jenž jim nepřeje. Pokud práci nenajdou, budou hledat štěstí jinde.

Mnoho mladých lidí si stěžuje, že pro zaměstnavatele je výhodnější zaměstnávat důchodce či studenty, popřípadě zaměstnávají lidi pokud možno na dohody. Mělo by být toto omezeno?

Podmínky mají být rovné pro všechny. Jakmile začneme jedny protežovat, tak druhé poškozujeme. Proč by měl pracovitý důchodce být potrestán za to, že on pracovat chce? Bohužel mnozí politici mají zálibu ve vytloukání klínu klínem a neustálými drobnými změnami k horšímu. Tímto nesystémovým přístupem jsme se dopracovali k současnému stavu.

Jak se díváte na výsledek švýcarského referenda o omezení imigrace? Hlasování iniciovali konzervativci, podle nichž mimo jiné berou přistěhovalci práci místním. I v ČR pracuje spousta přistěhovalců, může to mít vliv na rekordní nezaměstnanost?

Ukázalo to, že Švýcarsko je stále svrchovaný stát. Neomezili však imigraci kompletně a výsledek byl velmi těsný. Imigranti nejsou zdaleka hlavní příčinou nezaměstnanosti. Imigranti nikomu nevadí, pokud dodržují pravidla a nezneužívají sociální systém. Bohužel, mnoho lidí si udělalo živnost z dojení státního cecku. Desítky let tak za státní peníze obětavě pomáhají menšinám či imigrantům a v dobré víře tak jejich izolaci jen upevňují. Prosazují pro ně různé výhody. Opět podpora jedněch je diskriminace druhých a stát ji nemá co provádět. Stát má mít ke všem rovný přístup.

Nemělo by být více podporováno učňovské školství? Není současná nezaměstnanost důvodem i jisté „překvalifikovanosti“?

Vaše otázka přesně odpovídá stylu rozhodování dnešní generace politiků, včetně těch, co se označují za „nepolitiky, ale makače“.

Vycházíte z toho, že politik ví, co je pro všechny občany dobré. A když to ví, tak za ně rozhodne. Za dvacet let zjistíme, že se spletl a máme celou generaci neefektivně vzdělaných lidí.

Půjdu jinou cestou. Budu hájit svobodu občanů. Ať si sami vyberou, jaké vzdělání chtějí podporovat. Já nevím, co je pro jednotlivé rodiny a děti dobré a mám tu pokoru jim své řešení nevnucovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…