ANO ani není strana, jen amébní útvar s bývalým komunistou v čele. Hrabě z TOP 09 zato vychválil Schwarzenberga, který je nenahraditelný

02.06.2014 17:14

ROZHOVOR Volby do europarlamentu ukázaly, že euroskeptici nemají většinu, domnívá se Tomáš Czernin z TOP 09, který byl číslem 7 na kandidátce strany do europarlamentu. Podle něj je třeba lidem vysvětlit důležitost takových voleb. Případná spolupráce topky a hnutí ANO ve vládě je nemožná, na post premiéra by nikdy nepodpořil člověka aktivního v komunistickém režimu.

ANO ani není strana, jen amébní útvar s bývalým komunistou v čele. Hrabě z TOP 09 zato vychválil Schwarzenberga, který je nenahraditelný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hrabě Czernin

Do europarlamentu se nedostal, ale počet získaných hlasů považuje za osobní vítězství. Tomáš Czernin si myslí, že Andrej Babiš ve funkci sice šetří na papíru, ale zadlužuje stát. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz dále uvedl, že v každých volbách je nějaká nová hvězda jako Svobodní, ale záleží na tom, jak dlouho vydrží.

Jak hodnotíte výsledky voleb do europarlamentu?

V zásadě pozitivně. Ukázalo se, že euroskeptici nemají většinu a že jasný postoj TOP 09 k Evropě má své voliče. To je pozitivní. Bohužel se však také ukázalo, že politici nedokázali občanům vysvětlit, jak velmi důležité volby do europarlamentu jsou. Ti, kteří nešli volit, nám vysílají signál – nezajímá mě to. A to je negativní zpráva. Evropa a Evropská unie je pro nás životně důležitá.

Někdo tvrdí, že skutečným vítězem voleb do europarlamentu je vlastně TOP 09? Co si o tom myslíte?

Úspěch TOP 09 je stejně nesporný jako nečekaný. Ale vítězstvím by bylo, kdyby se skutečná většina občanů vyslovila pro Evropu a nezůstala doma.

Sám jste se do europarlamentu nedostal. Kde se stala chyba?

Kandidáti TOP 09 do europarlamentu pracovali a vystupovali jako tým. Není tak úplně důležité, kdo uspěl. Osobně považuji počet preferenčních hlasů, které jsem obdržel - a v celkovém pořadí jsem osmnáctý ze všech sedmi set padesáti kandidátů - za osobní vítězství, jež je nesmírně zavazující. Minimálně k tomu, abych svým kolegům, kteří mandát v europarlamentu získali, zprostředkovával priority, jež jsem svým voličům nabídl já.

Kdo by měl podle vás být eurokomisařem? Andrej Babiš nejdříve mluvil o Niedermayerovi, nyní ho vynechává…

O návrhu eurokomisaře bude rozhodovat vláda. Rád jim tuto výsadu přenechám. Nicméně myslím, že by bylo vhodné se nejdříve zamyslet, jakou problematikou by se náš eurokomisař měl zabývat a poté hledat vhodného adepta. Obráceně mi to připadá pošetilé.

Dokážete si představit, že TOP 09 spolupracuje v Poslanecké sněmovně s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO? Je pro vás přijatelný například jako premiér?

Hnutí ANO není standardní politická strana. TOP 09 je naproti tomu velmi zřetelným zastáncem parlamentní demokracie, kde mají strukturované a čitelné politické strany klíčové místo. Myslím si proto, že spolupráce s amébním útvarem, jehož ideje jsou nejasné, je pro standardní politickou stranu minimálně obtížné, pro TOP 09 nemožné. Nikdy bych nesouhlasil s tím, aby se premiérem mé země, kterou mám rád, stal člověk, který byl aktivní součástí totalitního režimu, jenž potlačoval občanské svobody a lidská práva a vraždil ty, kteří se odvážili mu vzepřít.

Jak hodnotíte kroky Andreje Babiše, které po nástupu do vlády učinil a další, které plánuje? Například změny v daňových sazbách nebo zdanění živnostníků?

Andrej Babiš uspěl s rétorikou o úsporách a zodpovědnosti. Ve funkci sice šetří na papíru, ale zadlužuje stát. Lze hodnotit takový postup jinak než negativně? Na zdanění živnostníků se vláda stále ještě definitivně nedohodla. Avšak považuji za nehorázné jakékoli podvazování aktivity živnostníků. Jsou to lidé, kteří s odvahou vzali svou budoucnost do vlastních rukou, od státu nic nechtějí, ba dokonce jiným poskytují práci. To máme ocenit, nikoli trestat.

Souhlasíte s názory Karla Schwarzenberga ohledně obrany naší země?

Ano, v tomto tématu jsme zcela zajedno. V rámci NATO se v podstatě vezeme na zádech ostatních. To není ani moudré, ani solidní a ani bezpečné.

Koho si dokážete představit jako jeho nástupce v čele TOP 09?

Karel Schwarzenberg, a znám ho léta osobně, je muž plný sil a já jsem přesvědčen, že topce ještě pár let svého života a mnoho své energie věnuje. TOP 09 má pak celou řadu zkušených, schopných a čestných politiků, kteří by se mohli, až nadejde čas, předsednické funkce chopit. Ale ano, charisma Karla Schwarzenberga nahradit nelze. Lze však hledat jiné cesty k voličům.

Jak nastavit pozitivní vnímání Evropské unie u Čechů?

Změnit tento neblahý stav nelze přes noc. Je to závažný úkol jak pro politiky, tak pro média, jako důležité tvůrce veřejného mínění. Lze toho dosáhnout objektivním informováním o tom, co nám Evropská unie přináší a co můžeme my přinést Evropě. Češi mohou být hrdými Evropany. Je škoda, že se tak necítí.

Co si myslíte o vztahu Ruska a Evropy? Měla by se vměšovat do tamních záležitostí?

Vztahy všech států by měly být korektní, podložené vzájemnou důvěrou a spoluprací. To je samozřejmě ideál, který nastává jen zřídka, ale ke kterému bychom měli cílit. Ve vztahu k Rusku či kterémukoli jinému státu. Evropa nabízí svůj model demokracie založený na ochraně práv jednotlivce a nezadatelnosti lidských práv. Proto je důležité, když Evropa jednoznačně vyjádří svůj nesouhlas tam, kde jsou lidská práva pošlapávána. To není vměšování, to je transparentní hodnotový postoj.

Jak se díváte na volby na Ukrajině? Považujete je za legitimní?

Volby na Ukrajině proběhly na základě usnesení zvoleného parlamentu, o jejich legitimitě není pochyb. Otázkou zůstává, jak se postavit k oblastem, kde separatisté znemožnili občanům realizaci jejich občanského práva. Mám však za to, že nelegitimní nejsou volby, nýbrž konání těchto separatistů.

ODS v poslední době ztrácela mnoho svých voličů, proč si myslíte, že se tak děje?

Odliv voličů ODS je již dlouhodobý proces. Myslím, že došlo k ideovému vyprázdnění této strany a současně k její penetraci různými rádobypodnikateli, kteří chtěli z kontaktu s politikou týt. Tím ztratila ODS svou důvěryhodnost. Jen máloco se získává zpět tak obtížně jako důvěra.

Svoji volební kampaň postavili na obraně koruny proti euru. Myslíte, že se jednalo o populistický krok?

Nechci soudit, ale domnívám se, že to bylo hrubé podcenění vlastního voličského elektorátu. Ne, že by byli voliči ODS přesvědčení Evropané, to jistě ne, ale osobně bych se obával, že takovou jednoduchou kampaní urazím jejich inteligenci.

Jaký je váš názor na zavedení eura u nás?

V okamžiku, kdy naše ekonomika bude v takové kondici, že bychom nebyli Evropě přítěží, měli bychom euro přijmout. Pomůže to našim podnikatelům, kteří, když obchodují s eurozónou, nyní jen obtížně mohou predikovat vývoj kurzu koruny k euru. Také to bude významný přínos k zabezpečení ekonomiky, protože koruna, jako malá měna, je vystavena nebezpečí velkých spekulantů.

Do europarlamentu se dostal Petr Mach ze Svobodných, jak vnímáte jejich úspěch a co si myslíte o jejich volebním programu?

V každých volbách se objeví nová hvězda. Je však otázka, jak dlouho bude zářit. Obávám se, že ostře protievropský a pravicově extrapolovaný program dlouhodobě nemůže oslovit dostatečný počet voličů. Ale možná se mýlím.

Svobodní spolu s Piráty získali deset procent hlasů, domníváte se, že bude jejich obliba stoupat i v dalších volbách?

Postoje a nálady voličů lze jen obtížně předjímat. Pokud se zmíněným uskupením podaří svůj program rozšířit natolik, aby skutečně řešil problémy, které voliče trápí, je to možné. Dlouhodobě to však, i se znalostí osudu Pirátů v okolních státech, nepředpokládám.

Jaký je váš názor na smlouvu o volném obchodu s USA (TTIP)? Měla by ji EU uzavřít?

Mluvíme o čemsi, co nemá ještě ani jasné kontury. A má-li něco příliš „možná, asi, snad a nevíme“, netvořím si k tomu postoj.

Kdybyste měl od této chvíle tu moc, jakým způsobem byste začal snižovat státní dluh?

Nejsem diktátor a nechci jím být. TOP 09 již v předchozích letech ukázala, jak lze zodpovědně se státními financemi zacházet. Bylo by vhodné v tom pokračovat.

Mění se pravicová politika v České republice? A jak? Nebo se mění spíše vnímání pravice veřejností?

Nerad mluvím o pravicovosti či levicovosti politiky. Mnohem spíše ji rozlišuji jako racionální a populistickou. A snad lze říci, že strany, které se označují za pravicové, dělaly politiku racionální a zodpovědnou. Avšak přicházejí hnutí, která se ráda označují za pravicová a jejich politika je čistě populistická. Soudím tedy, že se tato dělení stírají. A je věcí budoucnosti, čemu budou občané raději naslouchat a jakou politickou mapu vytvoří. Jak se strany označují, není až tak podstatné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…