Aby nedopadli jako ti malí hadi na Slovensku, varuje Komárek předem ty, kteří by se chtěli spojit proti Babišovi

15.01.2017 8:00

ROZHOVOR Novela zákona o střetu zájmů, kterou ve čtvrtek schválila poslanecká sněmovna, je dle Martina Komárka (ANO) blbost. O soužití koalice do voleb říká: "Je to manželství, kde se muž a žena chtějí vzájemně zabít, nebo dokonce sníst, jak to řekl kolega Birke. Leč mají společné děti, a to je ještě drží pohromadě. Takže koalice vydrží, byť to budou neustálé nové hádky a občas poletí i nějaký menší předmět," vysvětluje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. A také proč byla zrušena liberecká buňka ANO i s primátorem Liberce, jejíž byl donedávna členem.

Aby nedopadli jako ti malí hadi na Slovensku, varuje Komárek předem ty, kteří by se chtěli spojit proti Babišovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

O novele zákona o střetu zájmů, takzvané lex Babiš, kterou poslanci schválili, jste uvedl, že jde o absurdní blbost? Proč si to myslíte?
 
Je to absurdní blbost ze dvou důvodů. Vymýšlet zákon proti jednomu člověku, který se nám v politice nelíbí, je nejenom nemorální, ale je to blbost. A to i proto, že mu to navíc neuškodí, ale pomůže. Druhý důvod je vážnější. Myslím, že není možné někomu zakazovat vlastnit majetek a diskriminovat ho v politické soutěži. To tenhle zákon zakazuje. Omezuje politickou soutěž a diskriminuje bohaté lidi, kteří si něco koupili. To je podle mě naprosto nepřijatelná záležitost.
 
Jde o snahu politických konkurentů znechutit Andreje Babiše natolik, aby odešel z politiky?
 
Je to snaha oslabit Andreje Babiše a hnutí ANO před volbami. Nemyslím, že by v uvozovkách sebevětší optimista z těch, kdo pro tento absurdní zákon hlasovali, věřil, že Babiš ten boj vzdá. V to nevěřil nikdo, prostě ho chtěli jen poškodit. 
 
Andreje Babiše však schválení novely ve čtvrtek docela naštvalo a volil tvrdé vyjádření na adresu premiéra Bohuslava Sobotky. Mluvil o tom, že ho podrazil stejně jako Miloše Zemana při volbě prezidenta, tehdy ještě Poslaneckou sněmovnou. Zdá se, že poslední měsíce koalice budou náročné, co se týká vzájemných vztahů....
 
Je to manželství, kde se muž a žena chtějí vzájemně zabít, nebo dokonce sníst, jak to řekl kolega Birke. Leč mají společné děti, a to je ještě drží pohromadě. Takže koalice vydrží, byť to budou neustálé nové hádky a občas poletí i nějaký menší předmět.
 
 
Je tohle nějaká předzvěst věcí příštích, tedy možnosti, že se po sněmovních volbách zopakuje královéhradecký krajský model a všichni se spojí proti ANO? Neobáváte se této možnosti, nebo jste spíše optimistou?
 
Myslím si, že vyhrajeme volby a budeme mít možnost sestavit vládu. Ale samozřejmě v politice se může stát cokoliv. To, co naznačujete, se stalo už jednou. Na Slovensku, kdy se takzvaní malí hadi všichni spojili proti Ficovi. Chvíli to vydrželi, další volby však Fico vyhrál tak zdrcujícím způsobem, že získal absolutní většinu. A všichni ti věrolomní hadi se rozpadli a nezbylo z nich nic. Protože volič je potrestal. On je potrestá i v tom Hradci.
 
Když už jsme u krajů, vy jste zvolený poslanec za Liberecký kraj a donedávna jste byl členem liberecké organizace hnutí ANO. Tu však před pár dny nejvyšší orgán hnutí zrušil, takže například všichni zastupitelé města Liberce včetně primátora Tibora Batthyányho se stali ze dne na den podle vlastních slov ke svému velkému překvapení nestraníci. Co se stalo?
 
Dlouhodobě byl v liberecké místní organizaci nemilosrdný boj dvou skupin. Neměl žádný důležitý předmět, že by šlo o politické přetahování. Nic takového. Organizace de facto nefungovala. Ty dvě skupiny aspoň z mého pohledu nebojovaly férově. Navzájem se špinily i na veřejnosti. Tím pádem poškozovaly i dobré jméno hnutí v Liberci. Promítlo se to i do poměrně tristního výsledku krajských voleb. 
 
Takže rozpory nebyly nad nějakou konkrétní zásadní věcí?
 
Bohužel ne. Šlo o styl, o prosazování nějaké osobní vůle. Část liberecké organizace dokonce chtěla nikoliv vystoupit, ale někam se přehlásit. Protože byli terčem, jak tvrdili, šikany. Což naše stanovy neumožňují. Neexistovalo z toho dlouhodobě nějaké konstruktivní východisko. To zrušení organizace je pro mě osobně velice bolestné. Snažil jsem se o smíření obou táborů. Musím přiznat, že jsem neuspěl se svou mírumilovností. Tato situace neměla dobrá řešení, jenom špatná. V předsednictvu jsme se přiklonili k tomu, že tohle je nejlepší z těch špatných řešení.
 
Řešení je to riskantní. Volby jsou za devět měsíců a jestli voliči nemají něco rádi, tak jsou to vnitřní rozpory. Takže vám to může alespoň v tomto kraji uškodit....
 
Znovu říkám - nebylo to dobré řešení, ale nejlepší ze špatných. Tenhle spor však vedl i k absolutní laxnosti liberecké organizace, dokonce libereckých zastupitelů a radních v krajské volební kampani. Vedlo to k tomu, že jsme v Libereckém kraji dopadli prakticky nejhůř v celé republice a naprosto ostudně proti tomu, jak jsme tam slušně zabodovali v parlamentních volbách.
 
Co bude dál s ANO v Liberci - a také ve Frýdlantě, kde byla organizace hnutí ANO současně s Libercem také zrušena? Prý lidé ze zrušených organizací mohou opět požádat o členství. Opravdu všichni? Není na někoho embargo? Jakou by pak mělo logiku rušení těch buněk, kdyby tam hypoteticky opět všichni vstoupili znovu?
 
Určitě můžou požádat všichni a jsou vítáni. Je ale potom na krajském předsednictvu, které bylo pověřeno znovuzaložením těch organizací, zda je všechny doporučí k přijetí celorepublikovému výboru. Nechal bych to otevřené. Je to věc lidí, kteří tam žijí a pracují, ať si to vyříkají. Jsem věčný optimista. Kdyby se tam chtěli znovu přihlásit všichni, tak to rozpuštění může působit jako tytyty. Tak už se sakra chovejte dospěle. A ti lidé si to mohou uvědomit. Člověku když se dostane takového poučení v životě - a stává se to nám všem - tak se může chovat jako "malej trotl" a trucovat, anebo si řekne - asi jsem dělal něco špatně, měl bych se nad tím zamyslet. To je dospělé řešení situace.
 
No někteří dle jejich výroků patrně trucovat budou....
 
Myslím, že to není dospělé řešení situace. Tím je přemýšlet i o sobě, co jsem udělal špatně a co jsem mohl udělat lépe. Ne to všechno svalovat na ty druhé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…