Aby někdo vyzýval k občanskému neklidu jen proto, že Zeman není jeho prezident... Režisér Magnusek účtuje nejen s umělci od Krause

09.12.2016 8:15

„Myslím, že kdyby každého z nás natočili kolem našich neřestí, úchylek a podobně, tak pak by nikdo nemohl dělat nic. Podle mého soudu u Forejta jen někdo využil jeho neřestí, aby se ho zbavil,“ říká v rozhovoru ParlamentníchListů.cz režisér, předseda Obce českých spisovatelů a také zastupitel v Náchodě Tomáš Magnusek. Kromě toho, že navrch zhodnotil údajnou klesající popularitu Miloše Zemana a prosel příčiny tohoto jevu, se také zastal zpěváka Radka Bangy. Ten totiž na protest proti kontroverznímu krajně pravicovému zpěvákovi Tomáši Ortelovi nedávno provokativně odešel ze sálu karlínského divadla, kde se předávaly ceny Český slavík.

Aby někdo vyzýval k občanskému neklidu jen proto, že Zeman není jeho prezident... Režisér Magnusek účtuje nejen s umělci od Krause
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Magnusek

Jak vnímáte aféru s odcházejícím šéfem hradního protokolu Jindřichem Forejtem, kdy společností kolují zvěsti, že existuje jakési kompromitující video, jež koupil server Hlídací pes? Z videa unikly prozatím tři fotografie, ale spoluzakladatel serveru Hlídací pes Ondřej Neumann tvrdí, že neví, od koho materiál pořídili, policii prý nekontaktovali. Na videu má být kromě jiného zachycen Forejt, jak údajně šňupe v župánku drogu. O čem celá tato kauza svědčí?

Především o tom, že tady byl nějaký zájem někoho. Totiž vždycky, když se něco podobného objeví na veřejnosti, tak máte pocit, že se tomu tak děje na objednávku.

Miloš Zeman se ovšem Forejta zastal, stejně tak jako bývalý prezident Václav Klaus. I přesto se objevují spekulace, že Forejt poslední dobou zápasil se stihomamem a s hysterií. Jeho leckdy iracionální chování prý brzdilo chod jeho odboru...

To posoudit nemohu. Docela nedávno jsem se ale setkal s lidmi, kteří znají Miloše Zemana osobně a tvrdí o něm, že se dlouhodobě obklopuje špatnými lidmi. Řekla mi to třeba paní, která mu dělala kampaň a která ho moc milovala. Jenže to akorát tak nahrává těm lidem, kteří ho nemají rádi. I když na druhou stranu celá ta anabáze kolem Forejta spíš vypadá na to, že jej likvidují lidi kolem Zemana.

Ovšem nabízí se otázka, zda si takový vysoký úředník Hradu může vůbec dovolit – byť ve svém soukromí - šňupat drogy, přestože tato věc nebyla dosud reálně nijak doložená.

Myslím, že kdyby každého z nás natočili kolem našich neřestí, úchylek a podobně, tak pak by nikdo nemohl dělat nic. Ale je pravdou, že se na Hradě pořád něco skoro až podivného děje, podle mnohých je to stále takový až polotajný spolek lidí různých osobních zájmů. Vždycky je to o tom, že někdo někomu něco slíbil a proto jsou nejlepší ti politici, kteří nemusejí kromě voličů nikomu nic slibovat a pak skládat účty. Také je důležité, zda jsou politici nezávislí na financích, protože pak nejsou tolik závislými na svých funkcích a mohou v životě dělat i něco jiného. Podle mého soudu ale u Forejta jen někdo využil jeho neřestí, aby se ho zbavil.

Nejsou ale všechny nedávné přešlapy Pražského hradu příčinou poklesu popularity Miloše Zemana, jemuž v polovině listopadu poklesla důvěra o osm procentních bodů? Momentálně má o procento víc odpůrců nežli příznivců.

Především si nemyslím, že by si za pokles své popularity mohl Zeman sám. Ti lidé kolem něj zřejmě na tom všem mají větší díl viny, nežli to na první pohled vypadá.

Naposledy zvedla Zemanovi důvěru migrační krize. Teď byl Donaldem Trumpem pozván do Bílého domu – myslíte si, že mu tato cesta do USA může pomoci znovu získat sympatie lidí?

Pamatujete si, jak jsem říkal, že Američani si nakonec toho Trumpa zvolí? On přece říká jen to, co si lidi myslí, takže proto u nich bodoval. Takže otázka, zda teď Trump pomůže i Zemanovi, je trochu mimo. Podle mne Zemanovi daleko více pomáhají ti, kteří se proti němu veřejně bouří. Jeden můj kamarád dokonce k tomu položertem říkal, že by ho zajímalo, kolik ten Zeman všem těm Horáčkům platí za to, že se proti němu tak vymezují, protože pak tím získává body. Já vím, že si Zeman „užívá“ svůj mandát, ale mnohdy říká jen to, co si drtivá většina lidí myslí, což není úplně moderní chování. Politická korektnost politiků i médií mu však v tom jen nahrává. Zeman je přece demokraticky zvolený prezident a dělá politiku upřímnosti a reality a aby někdo vyzýval k občanským nepokojům jenom proto, že Zeman není zrovna „jeho“ prezidentem, to je trošku unfér.

Zajímalo by mne, co by se stalo, kdyby ti lidé, co Zemana volili, mohli veřejně přijít do nějakého televizního pořadu s tím, že chtějí veřejnosti něco důležitého sdělit. Třeba to, že přece panu Bradymu neudělil vyznamenání ani prezident Klaus a ani Havel. A kdyby ještě navrch vykládali o tom, jak je to s imigranty v Evropě, tak pak by mne zajímalo z čistě filozofického hlediska, která z televizí by je do vysílání s tímto poselstvím pustila. Dostali by stejný prostor jako ti v Krausově show? Asi ne! Ale ať dostane i protipól šanci! Vždyť jsou mezi nimi lidé jako je Zbořil, Robejšek, či Vyskočil s Troškou a další. A to přece nejsou žádní hlupáci!

Když už jste se toho dotknul - poslední dobou jede ostrá kampaň proti některým médiím v tom smyslu, že ,šíří propagandu a manipulaci´. Všiml jste si toho?

Nevím sice, kdo z umělců nazval určité weby trolly a k tomu jmenoval dokonce i Parlamentní listy, ale tohle mne dost mrzí. Já osobně vím, že v Parlamentních listech hovoří lidé, kteří prezentují opačný názor, nežli mainstreamová média, ale říkat kvůli tomu, že jsou trolly, mi přijde hodně nefér. Skupina lidí si ovšem asi myslí, že má pravdu jen ona a že jiný názor neexistuje. Přece ale každý máme svůj názor na cokoliv a jsou věci, v nichž budu obhajovat prezidenta a jsou věci, kdy ho obhajovat nebudu a přitom přece nepatřím ani do pražské kavárny, ale ani nejsem vyhraněně proruský Zemanovec! To, že se o vašem webu říká, že jste proruští, tak to mne za vás uráží, neboť cítím, že tomu tak není.

Jenže vlna nevole části společnosti zasahuje i Českou televizi a další mainstreamová média...

Když se podívám na zpravodajství České televize a pak si něco přečtu v alternativních médiích, vždy si něco odněkud odnesu a ten obrázek si pak poskládám z různých střípků. Důležité ale pro mne je, abych si mohl o události udělat obrázek sám. Nejlepší je stejně znát někoho, kdo o konkrétních kauzách něco ví, protože s ním o tom mohu živě diskutovat. Tohle syrové se ale nikdy do mainstreamových médií dostat nemůže a hlavně by to veřejnost asi ani neskousla, ať už z jakýchkoliv důvodů. Co však podle mne médiím nejvíc škodí, a to zvláště České televizi, tak to je absolutní korektnost. Domnívám se, že si řada osobností a tváří veřejnoprávní televize také nemyslí, že je ve vztahu k migraci všechno tak růžové, ale prostě není cool říkat všechno nahlas. Není cool se stavět za Zemana, stejně jako v Americe nebylo cool podporovat Trumpa. Teď zase není cool stavět se za Babiše, ale přece někdo ho musí volit, když měla jeho strana ve volbách takové výsledky! Odpovědí mi ale je, že se prostě dnes málokdo odváží říci svůj názor nahlas.

Českem docela nedávno otřásla debata o skupině Ortel a o kontroverzním krajně pravicovému zpěvákovi Tomáši Ortelovi, jemuž vox populi letos přiřknul příčku stříbrného Českého slavíka. A hned byl z toho poprask. Radek Banga protestoval, chodily mu pak sprosté nadávky. Co si o této záležitosti myslíte?

Já jsem ty Slavíky neviděl, ale podle mne má každý člověk právo říci a udělat to, co si myslí. A když má nějaký hudebník pocit, že musí vstát a projevit svou nevoli proti tvorbě někoho jiného, tak to je přece také v pořádku. Stejně tak jako má jiný zpěvák právo někomu jinému zatleskat a projevit mu sympatie. Co to je, když se jeden vymezuje proti druhému a když někdo někomu píše sprosté vzkazy jen kvůli tomu, že je tmavé pleti a že odešel ze sálu? To dělají jen hlupáci! Nejde mi do hlavy, že lidi mají čas na to řešit takové hovadiny. Banga se podle mne projevil statečně, ať si každý o tom myslí, co chce. Chtěli demokracii, tak ji mají! Až tady bude diktátor, tak to bude zase jiná situace – někdo nebude moci točit, jiný zase nebude moci tleskat, někdo nebude moci sedět v divadle, no a jiný zase nebude moci onu cenu popularity získat. Teď ale máme demokracii, takže se každý v sále karlínského divadla mohl zachovat, jak chtěl. V tom nevidím žádný problém.

Andrej Babiš se nepouští do kritiky Zemana. Zatímco jemu rostou preference, ČSSD zaostává. Řítí se skutečně na českou scénu od příštího roku tandem Zeman-Babiš? A sledoval jste, jak prezident Zeman při svém projevu v Poslanecké sněmovně Babiše u příležitosti projednání státního rozpočtu vychválil?

To jsem nesledoval, takže nevím, co Zeman řekl na adresu Babiše, jenom jsem zaregistroval teď někde na webech, jak se Babiš opět zakousl do Miroslava Kalouska ve smyslu, že kradnúl delší dobu...

Myslíte si, že navzdory tomu, jak se do Babiše stále někdo strefuje, si počíná ve svém resortu financí dobře?

Tak to nevím. Za pár měsíců otevřu herecké muzeum, kde bude i restaurace, tak uvidím, jaký na to budu mít názor.

EET a tak?

Ano, přesně. Pak si řekneme.

Bojíte se EET?

Já osobně ne, ale možná jen proto, že to neznám. Za čtvrt roku ale mohu hovořit jinak.

U politiky ještě chvíli zůstaňme. Ministerstvo školství chce vést děti k úctě k multikulturalismu, homosexualitě apod., a to pod hlavičkou výchovy k demokracii. Patří tento typ ,,občanské výchovy" do škol?

Jako pedagog si myslím, že by se děti měly především vést k úctě jich samotných a k úctě k rodičům a ke společnosti jako celku a ne vypichovat jen nějakou entitu. Lidé se mají k sobě chovat slušně a to bez ohledu na vrtstvy a národy. Příklon k multikulturalismu je ale především nějaké lobby skupin, které financuje z rozpočtu stát skrze občanské společnosti či sdružení. A to mi přijde zbytečný.

Donald Trump pomalu sestavuje svůj tým. Jak jeho kroky hodnotíte?

Ten rozruch kolem jeho kampaně byla podle mne jen hra a on sám teď ukáže, že to všechno z jeho strany nebylo tak horké a prudké, což bylo kromě jiného důvodem pro to, jak se proti němu všichni vymezovali. Ale znovu opakuji - pokud se nadále budou proti němu vymezovat všechny ty americké celebrity, tak mu to bude jen a jen nahrávat do karet. Je to stejný princip jako u nás proti Zemanovi. V USA to není jenom o bílých amerických mužích, jak se o tom hovořilo a hovoří, protože Trumpa zjevně nevolili jenom tito muži. Lidi tam se ale podle mne už nenechají tak snadno opít rohlíkem jako kdysi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…