Advokát Láska se podíval na konec kauzy Nagyová. Takto podle něho dopadne

13.06.2014 8:41

ROZHOVOR Je tomu rok, co policejní zásah na Úřadu vlády odstartoval pád Nečasovy vlády. Advokát a bývalý vyšetřovatel Václav Láska v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zhodnotil dosavadní průběh vyšetřování a odhadl další vývoj. Podle něj celá záležitost skončí odsuzujícími rozsudky a podmíněnými tresty odnětí svobody. Vyjádřil se také k nově vzniklé Unii obhájců ČR, kterou vnímá jako součást obhajoby obviněných v kauze Nagyová. Řeč byla i o Láskově kandidatuře do Senátu.

Advokát Láska se podíval na konec kauzy Nagyová. Takto podle něho dopadne
Foto: ČT24
Popisek: Václav Láska

Anketa

Uplynul rok od zatčení Jany Nagyové. Co říkáte na dosavadní průběh a výsledky vyšetřování?

hlasovalo: 8230 lidí

Uplynul rok od zásahu na Úřadu vlády. Co říkáte na dosavadní průběh a výsledky vyšetřování? Jak se díváte dnes na celou kauzu Nagyová?

Možná jsem očekával rychlejší vývoj a více vznešených obvinění. Ale fakt je, že na vyšetřující policisty a státní zástupce je vyvíjen soustředěný tlak ze strany obviněných a jejich obhájců. A to pravděpodobně jejich práci zpomaluje.

Co se podle vás olomouckému vrchnímu žalobci Ivo Ištvanovi v této kauze podařilo vyřešit?

Podařilo se mu prozatím prokázat, že to, co politici nazývají politickým obchodem, je uplácení. A rozhodnutí Nejvyššího soudu o indemnitě pro Tluchoře a spol. na tom nic nemění. Na druhou stranu, zda se mu to podaří prokázat i s konečnou platností, to ještě uvidíme.

Vnímáte některé jeho kroky v této kauze jako kontroverzní?

Kroky státního zástupce nikoli. Ale za kontroverzní obecně vnímám zveřejňování odposlechů v průběhu přípravného řízení. Odposlechy mají sloužit jako důkaz před soudem. Jen a pouze.

Nyní se údajně schyluje k obžalobě vlivné zákulisní postavy, lobbisty Ivo Rittiga. Policie ho podezírá, že se dostal k utajeným informacím BIS. Co tomu říkáte?

Pokud byl obviněn, tak lze očekávat obžalobu. Jen mizivé procento případů končí zastavením trestního stíhání v přípravném řízení. Takže informace o připravené obžalobě nemůžou být nijak překvapivé.

Petr Nečas, stíhaný za to, že poslancům Tluchořovi a spol. nabízel placená místa ve státních firmách, tvrdí, že o tom, kdo v této zemi bude vládnout, rozhodují prokurátoři, kteří chtějí vzbudit lživý dojem, že lobbista Ivo Rittig platil pokračování jeho vlády. Jak vnímáte tato slova?

Petr Nečas řekl mnoho slov, která jsou velmi hloupá. Nezdráhal se používat výrazy jako gestapo či svině. Chápu, že je pod obrovským tlakem, ale jako chlap by si měl připustit, že on potopil sebe i celou svou vládu, když řízení této země předal do rukou své milenky. To, kolik a jaké trestné činy při tom spáchal, rozhodne až soud. Ale za svůj politický konec si může jen on sám. To hází na státní zástupce dost alibisticky.

Zdá se vám, že policie se příliš spoléhá na odposlechy?

V kauze Petra Nečase? Nevím, to poznáme až z obžaloby a hlavního líčení, jaké všechny důkazy budou obžalobou navrhovány. Na jakých důkazech bude stát.

Jak si myslíte, že celá kauza Nagyová skončí?

Odsuzujícími rozsudky a podmíněnými tresty odnětí svobody. Ale je to opravdu jen můj tip, bez podrobné znalosti spisu. Tedy žádná sofistikovaná předpověď.

Jak hodnotíte vznik Unie obhájců České republiky, která stojí mimo Českou advokátní komoru a která má být protiváhou údajně sílící moci orgánů činných v trestním řízení?

Jako lobbistické uskupení několika privilegovaných advokátů. Uskupení, které mate veřejnost svým názvem, které evokuje vznik nějaké nové stavovské organizace. Založení této „unie“ z velké části vnímám jako součást obhajoby obviněných v kauze Nagyová.

Vášnivá debata se teď rozpoutala kolem nového zákona o státním zastupitelství. Máte k němu nějaké výhrady?

Nemám nastudované podrobně aktuální návrhy.

Do Senátu jste se prý rozhodl kandidovat, protože na boj proti korupci potřebujete spojence, jelikož v roli advokáta je to podle vás stále složitější. V čem?

Protože jsem pod tlakem Advokátní komory, která se mne podle mého názoru snaží zbavit advokátní licence. I pod tlakem mnoha žalob a trestních oznámení, které na mě podávají lidé, na jejichž trestnou činnost jsem upozornil. A tomuto tlaku už nejsem schopen čelit osamoceně.

Jak konkrétně chcete v Senátu s korupcí bojovat?

Společně s některými dalšími senátory, jako je třeba Eliška Wágnerová či Libor Michálek podporovat, nebo iniciovat smysluplné zákony. Třeba vrátit do trestního zákoníku institut zvláštní účinné lítosti u úplatkářských deliktů. A také bych z tohoto postu chtěl poskytovat maximální podporu neziskovým protikorupčním aktivitám. Jsem si vědom toho, že možnosti jediného senátora nejsou bůh ví jak velké, proto bych se z části dále věnoval i své dosavadní činnosti, tedy analyzování a odhalování zajímavých případů, v nichž je dáno podezření z hospodářské nebo úplatkářské trestné činnosti.

Pro svou kandidaturu jste získal podporu Strany zelených a KDU-ČSL. Jak to vypadá s podporou Pirátů, o níž se mělo také jednat?

Piráti si již moji podporu schválili. Teď dáváme této spolupráci i smluvní rámec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…