Advokát Vyvadil, který fandí Putinovi: Západ bohudík totálně prohrál. Česká havlistická média jsou jak za Husáka

30.04.2014 11:02

ROZHOVOR Bývalý senátor ČSSD a advokát Jiří Vyvadil o víkendu jako jediný Čech vystoupil na setkání ruských krajanů v Praze. Vyvadil v ukrajinské krizi jednoznačně podporuje Rusko a prezidenta Putina a ParlamentníListy.cz se ho ptaly na některé negativní aspekty v souvislosti s Ruskem i na Ukrajinu. „Západ totálně prohrál, proto jsou naše pravdoláskařská média nervózní,“ řekl doktor Vyvadil.

Advokát Vyvadil, který fandí Putinovi: Západ bohudík totálně prohrál. Česká havlistická média jsou jak za Husáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Založil jste sdružení Přátelé Ruska v ČR a o víkendu vystoupil na setkání ruských krajanů v Praze. Proč? Nejste Rus, co vás k tomu vystoupení vedlo?

Byl jsem pozván. Naše facebooková skupina je prakticky nejrychleji rozvíjející se v České republice. Jako reakce na nás vznikli Nepřátelé Ruska a Přátelé Ukrajiny. Nepřátelé Ruska mají asi 420, Přátelé Ukrajiny mají 220 a my teď máme 4100 příznivců. Lidé nám velice důvěřují a z těchto důvodů jsem byl jako jediný Čech na to setkání pozván.

Není ten počet fanoušků na Facebooku z hlediska české podpory zkreslující? Jistě je tam i mnoho v Česku žijících Rusů.

Samozřejmě, že tam jsou i Rusové a já jsem tomu rád. Oni jsou hrozně vděční, protože žijí momentálně v zemi, kde na ně média dennodenně dští oheň a teď je někdo ochoten říct, že nejednají tak špatně.

Musím teď říct jednu věc, a to je pro mě snad nejdůležitější. Každý ví, že na Ukrajině jde o nejzávažnější geopolitický střet od konce druhé světové války a že vlastně o Ukrajinu nejde. Západ chtěl tuto zemi vyjmout z oblasti ruského vlivu a chtěl ji přimknout k sobě. Bohudík to Západu nevyšlo a z těchto důvodů poroste napětí. Západ totálně prohrál. Proto je tak nervózní a proto jsou nervózní i naše média, která jsou z devadesáti devíti procent havlistická, pravdoláskařská.

Anketa

Co je pro vás důležitější?

hlasovalo: 10098 lidí

Za to vystoupení vás ostře kritizovala třeba novinářka Petra Procházková. Nelitujete zpětně toho, že jste tam šel?

To absolutně ne. Musím říct, že pokud mě kritizuje Petra Procházková, která svého času masivně podporovala islámské teroristy v Čečensku, která má úplně převrácený pohled na svět, tak to je pro mě vyznamenání. Ona doslova nenávidí Rusy, hledá všechno špatné na současném Rusku. Takže její kritika je pro mě obrovská pocta.

Když takovým způsobem podporujete Vladimira Putina, nebojíte se, že vás někteří označí za vlastizrádce?

Sem tam mi někdo napíše, že jsem vlastizrádce, to je pravda. Ale zároveň musím říct, že stejně tak dostávám poměrně silnou podporu, a upřímně řečeno, není to asi jenom mnou samotným. Je to proto, že česká média se dnes přeměnila v cosi podobného jako za Kojzara a husákovské propagandy, jsou jednostranně proamerická, jednostranně prounijní a téměř fanaticky protiruská.

Český člověk upřímně řečeno nemá rád toto davové šílenství, takže z těchto důvodů i třeba ti, kteří by nad Putinem neplesali, mi drží palce a jsou rádi, že se ozývá zcela jiný tón. Takže je to absolutně správná cesta.

Anketa

Jaké řešení doporučujete v případě východní Ukrajiny?

hlasovalo: 31913 lidí

V poměrně nedávné minulosti v Rusku umírali novináři, stát potlačuje některé nevládní organizace, světově známá je také kauza kolem zákona proti homosexuálům… Nemáte z podpory toho všeho těžké spaní?

Těžké spaní rozhodně nemám. Řekl bych to ještě jinak. Jestliže já teď podporuji Rusko, tak je to z důvodu, že pokládám za nezbytné, aby zde byla protiváha USA. Od roku 1989 Amerika zahájila tolik válek, při kterých umíraly statisíce lidí. Jen v Iráku zemřelo půl milionu lidí! „Humanitární“ bombardování Jugoslávie byl terorismus, Libye a tak dále. Všechno to bylo jen proto, že zde bylo naprosto slabé Rusko, které se proti tomu nemohlo postavit.

Až v poslední době vidíme, že ať už šlo o Írán nebo Sýrii, že to najednou jde. Jinými slovy, já nejsem typ člověka, který by chtěl žít v Rusku. Tam je z osmdesáti procent velmi silná religiozita, pravoslaví, já jsem spíše člověk liberální. Jsou to jejich hodnoty. Ale na druhé straně konstatuji, že dnes osmdesát procent lidí v Rusku je silně konzervativních, věřících a věří v hodnoty, které nám jsou do určité míry cizí, ale já jim to nevyčítám. Jsou velmi fundamentalističtí ve věcech, kde my jsme mnohem tolerantnější.

JUDr. Jiří Vyvadil

  • BPP
  • No, budeme trpět, ale udělali jsme si to sami.

Mluví se o tom, že Rusko v Evropě podporuje kontroverzní či krajně pravicové strany, jako třeba francouzskou Národní frontu. Nevadí vám to jako sociálnímu demokratovi?

Je to spíše dáno tím, že Evropská unie prožívá obrovskou krizi. My jsme tam před deseti lety vstoupili, a já nepatřím k těm, kdo by si myslel, že to byl hloupý krok. Ale vstoupili jsme v době, kdy EU šla takovým sestupujícím směrem dolů a je zcela nesporné, že ta kritika Unie narůstá. Jsem pevně přesvědčen, že ne možná v České republice, ale mimo právě tyto euroskeptické, protibruselské strany silně porostou a oprávněně.

Nevím, proč máme mít desítky tisíc úředníků v Bruselu. Ten chomout se dostal do takové situace, že tyto velmi kritické strany rozhodně porostou a je to tak správně, protože Brusel se musí změnit. Samozřejmě tyto strany tím pádem do určité míry k tomu Putinovi inklinují. Ale to nejsou jen pravicové strany, v The Times byl Putin označen za nejvýznamnější politickou osobnost dneška a jsem přesvědčen, že i v Americe rozhodně porazí Obamu. Takže toto je realita světa.

Myslíte, že se lidem na Ukrajině za dob Viktora Janukovyče žilo lépe?

Hned na počátku těch událostí jsem založil ještě jednu skupinu „Ukrajina rozhodně do Evropy nepatří“. My si musíme uvědomit, že Ukrajina za stejnou dobu, kdy my jsme budovali naši Českou republiku, za těch 20-25 let neudělala naprosto žádný pokrok. Svým způsobem je to horší stav, než když začínala po rozpadu Sovětského svazu. Jeden prezident za druhým, všichni byli napojeni na oligarchy. Byli tam miliardáři a vedle toho obrovská bída.

Jinými slovy, Ukrajina je příkladem země, která absolutně nezvládla veškerý proces transformace a její osud vidím velmi bolestně. Ten, kdo má zvítězit, je další z oligarchů, a já mám téměř pocit, že Ukrajina bude nejbolestivější částí budoucího evropského kontinentu a všichni s ní budou mít obrovskou starost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…