Advokátka Hamplová: Nedospělý Macron. Ti, kteří mají radost z požáru Notre-Dame, musí pryč z Evropy. Jasní nepřátelé. Vyznamenání pro generála Pavla? Velké ano

19.04.2019 13:33

ROZHOVOR „Když se podobná věc stane, ať by to bylo v kterékoli zemi, lidé se zastaví a cítí sounáležitost. Pak je tu ale už velká skupina lidí, ve kterých podobné tragédie vyvolávají radost,“ říká v souvislosti s požárem slavné katedrály Notre-Dame advokátka Jana Zwyrtek Hamplová. Vystupování francouzského prezidenta hodnotí jako politický kalkul. „Doufám, že požár Notre-Dame jako symbol spojí Evropany proti lidem právě typu Macrona,“ podotýká Hamplová s tím, že Evropa se musí bránit hlavně Evropské unii.

Advokátka Hamplová: Nedospělý Macron. Ti, kteří mají radost z požáru Notre-Dame, musí pryč z Evropy. Jasní nepřátelé. Vyznamenání pro generála Pavla? Velké ano
Foto: archiv J. Zwyrtek Hamplová
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová

Požár slavné katedrály Notre-Dame vyburcoval veřejnost. O čem jste přemýšlela vy, když jste sledovala záběry hořícího chrámu?

Bylo mi to hlavně líto, protože jsou to nenahraditelné ztráty. Záběry s plameny v té architektonické kráse vyvolávaly mrazení, smutek, pocit bezmoci.  

Úřad pařížského prokurátora rychle vyloučil žhářství, hovoří se výhradně o nehodě. Zároveň se ale v této souvislosti připomíná i zvýšený počet útoků na francouzské kostely v minulých letech a načasování před největšími křesťanskými svátky. Na sociálních sítích si lidé všímají posměšných reakcí. V médiích už se objevilo varování před lživými zprávami, které se šíří. S jakým dojmem sledujete reakce, co požár vyvolal?

Je smutné, že situace v Evropě je taková, že nás hned tyto spekulace napadnou. Svědčí to o tom, že si všichni uvědomujeme, že tu mezi námi žijí jasní nepřátelé, kteří se radují nad našimi neštěstími a svým nepřátelstvím vůči nám a našim hodnotám se ani netají. Ptáme se, jak to evropští lídři mohli připustit, ptáme se, jak je možné, že se s tím nic nedělá. Protože ti lidé musí z Evropy odejít. Buď sami, protože tu nenajdou to, co hledali, nebo je musíme vykázat. A ne je podporovat, jak se nám to snaží přikazovat EU. Neuvěřitelné, z mého pohledu.  

Spisovatel a publicista Alexander Tomský uvedl v rozhovoru pro PL: „Nepochybně, je to zlé znamení – omen – postupující sekularizace.“ Má podle vás požár chrámu Notre-Dame nějaký symbolický přesah?

Anketa

Přispějete na obnovu katedrály Notre-Dame?

hlasovalo: 13038 lidí
Na symboly příliš nevěřím, tedy s tímto postojem se neztotožňuji. Spíše bych připomenula to, co jsem říkala výše. Když se podobná věc stane, ať by to bylo v kterékoli zemi, lidé se zastaví a cítí sounáležitost. Pak je tu ale už velká skupina lidí, ve kterých podobné tragédie vyvolávají radost. Měli bychom se zamyslet nad tím, proč tu podobné lidi trpíme a z Evropy je nevykážeme. Jednou provždy. Evropa je náš domov, ne jejich. 

K neštěstí v souvislosti s katedrálou se vyjádřil na ČT kardinál Dominik Duka: „Francouzský laicismus má podíl na tom, že v minulém roce byl stav katedrály Notre-Dame vyhlášen za katastrofální. Zboření věže nebylo jen z důvodu požáru, ale myslím, že i z důvodu technického stavu.“ Co si o tom myslíte?

Nemám o tom dost informací, abych mohla dělat závěry. Kdyby to měla být pravda, pak bych řekla asi tolik, že francouzské elity v čele s Macronem by se měly méně starat o kázání nám ostatním v Evropě, co a jak máme dělat a co o kom si máme myslet, a měly by se starat o to, co je opravdu důležité. Třeba právě o budovy na svém území, které jsou odkazem evropské historie.  

Nad požárem katedrály se zamýšlel autor knihy Podivná smrt Evropy Douglas Murray. „Jak jsem řekl ve své knize před několika lety, v určitých ohledech se o budoucnosti evropské civilizace rozhodne podle toho, jak se stavíme ke kostelům a jiným kulturním památkám. Budeme je nenávidět, ignorovat, pracovat s nimi, nebo je dále uctívat? Budeme je udržovat?“ psal. Rozhoduje o evropské budoucnosti i náš vztah k památkám? Jaký je podle vás?

Naši budoucnost neovlivňuje ani tak vztah k památkám, který je, dle mého soudu, stále plný úcty a respektu k práci našich předků, protože do chrámů a kostelů chodí i ateisté a žasnou nad tou krásou, ale ovlivní ji to, jak uhájíme evropské tradice včetně těch památek. A zde jednoznačně selháváme, když tolerujeme evropským politikům to, jak připustili příchod x tisíců běženců, kteří do Evropy nepatří, nemají tu co dělat, a kteří jsou našimi jasnými nepřáteli už svými ideologiemi, vírami a výchovou. Tito lidé nepatří do evropské civilizace, a jsou to oni, kteří se budou nad požáry památek typu Notre-Dame radovat. Tedy bych citát poopravila pro Evropu dnešních dnů – bude záležet na tom, jak se budeme chovat k lidem, kteří budou projevovat neúctu k našim památkám a k našim hodnotám. Za mne – tito lidé musí z Evropy odejít.        

Je to jistě zásadní kulturní ztráta. Někteří ale řeknou, že nikdo nezemřel, tak proč tolik pláče? A pak, horší než vyhořelá budova, i když jde o Notre-Dame, je vyhořelý člověk. Upínáme se na chrámy, protože lidi už jsou nám jedno?  

Osobně jsem velmi ráda, že tam nezemřel hlavně žádný hasič, protože ze všeho kolem lze usuzovat, že poměrně dost riskovali, když se snažili zachránit až nemožné. Žádný život hasiče nestojí za záchranu zdí jakkoli cenných. Ale nemyslím si, že nám jde více o chrámy a že lidé jsou nám jedno. To pouze evropským politikům jsme jedno, ti nás tou invazí přistěhovalců ohrozili a ohrožují tak, že to nemá obdoby. Obklopili se frázemi a humanistickými žvásty, a Evropu zaplavili jasnými nepřáteli Evropy… a evropských chrámů, abych to řekla symbolicky.

Takže na Evropany zapomněli evropští političtí lídři v čele s Merkelovou, která bezohledně, sama a bez jakéhokoli ohledu na členství Německa v Evropské unii, jejichž dalších členů byla povinna se zeptat, spustila tu neuvěřitelnou vlnu migrace. Na jejím místě bych odkráčela do propadliště dějin a tam navždy zůstala. Něco takového mohla udělat jen hloupá, sebestředná a bezdětná žena. Tedy nejsou tu žádní vyhořelí Evropané, ale nezodpovědní, od reality života odtržení evropští politikové.            

Francouzský prezident Emmanuel Macron už má konkrétní termín, do kdy bude katedrála opravena. Tvrdí, že do pěti let. Finančně mít jistě problém nebude, miliardáři se skládají na opravu. Hovoří se i o nové podobě věže…

Za sebe se přikláním ke stejné podobě chrámu, jaký byl. Žádné novoty. Doba, za kterou se to podaří, je nedůležitá. Hlavně aby se to podařilo. Jako nám kdysi s Národním divadlem.  

Emmanuel Macron, a nejen on, hlásá, že požár Francouze spojí. Posbírá takto Macron politické body, aby si vylepšil nepříznivé skóre? Jak hodnotíte jeho dosavadní vystupování?

Macron je nezralý a nikdy nedospělý muž, kterého Francouzi zvolili snad omylem. Přání bylo otcem myšlenky, ale přání se nenaplnilo. Naopak – ego toho mladého muže přesahuje realitu. Doufám, že požár Notre-Dame jako symbol spojí Evropany proti lidem právě typu Macrona. Nevěřím mu ani slovo, jeho dosavadní vystupování je pouze politický kalkul. Nic víc. Nejde mu o chrám ani o Evropany. Jde mu jen o sebe sama. 

Pomoct Francii chce i Česká republika. Vláda nabízí Francii pomoc odborníků. Měli bychom nějak přispět a jak?

Evropskou solidaritu považuji za velkou hodnotu. Možná ani ne samotným obsahem, kolik a jak, ale tím, že tu pomoc země, včetně nás, spontánně nabízí. Evropa musí držet spolu, a zdůrazňuji Evropa, ne Evropská unie. Evropská unie je dnes v tom podstatném fakticky mrtvá, Evropa ale v žádném případě. Cítím to tak, že Evropa se nyní musí bránit hlavně Evropské unii, která svou byrokracií, politikařením a impotencí cokoli užitečného pro Evropany dělat se nám, normálním Evropanům, neuvěřitelně odcizila. Tedy odpověď na otázku: Ano, měli bychom přispět, protože jsme Evropané stejně jako Francouzi, a kdyby shořel chrám svatého Víta, Francouzi a další by udělali totéž. Nabídka pomoci je symbolem naší empatie s tím, co se stalo, a v Evropě bychom k sobě empatičtí měli být. Bez ohledu na to, že totálně selhává EU. Nebo možná právě proto.    

Ještě k české politické scéně. Před časem to schytal jak od opozice, tak od premiéra pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík, když zmínil, že zvyšování výdajů na zbrojení na dvě procenta HDP „je v českých podmínkách jednoduše nesmysl“. Jak k výdajům na zbrojení přistoupit?

V dnešní době je zbrojení na celém světě pouze těžký byznys. Vysoká hra o astronomické peníze. Proto se vytváří napětí, proto se velmoci „bijí“. To bijí je v uvozovkách, protože kdyby se „to“ mělo spustit fakticky, je po nás všech veta. Vedle toho je handrkování o to, kolik dáme na zbrojení my u nás, v malé České republice, směšné ve své samé podstatě. Na to jsme tak malí hráči, že bavit se o jakýchkoli procentech je zbytečné. Mít armádu je ve světě dnešních dnů otázkou spíše národní hrdosti než praktického významu. Tím neříkám, že je zbytečná. Možná o to víc je dobré ji mít, právě proto, že jsme malá země.     

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.
   

TOP 09 letos na státní vyznamenání navrhla generála Petra Pavla, někdejšího předsedu Vojenského výboru celé Aliance. Zaslouží si to? Měl by mít i státní vyznamenání? A za co by si ho zasloužil?

Generál Petr Pavel by státní vyznamenání dostat nepochybně měl. Nejen za své působení v armádě, ale hlavně za své postoje. Včetně toho, že se nikdy neskláněl před politiky, a říkal si své. Včetně názorů na migraci. Více takových chlapů by to chtělo. Kdyby kandidoval, volila bych ho za prezidenta.  Měl by přirozený respekt, před nikým by se neklaněl, a hájil barvy České republiky jako nikdo jiný. O tom jsem přesvědčena. Tedy za mne a od srdce – velké ano.   

V médiích se objevují spekulace, zda Zeman vyznamená profesora Petra Piťhu. Ve veřejném prostoru zaznělo i jméno youtubera Karla Kováře známého jako Kovy. Ten už dal ale najevo, že i kdyby navržen byl, vyznamenání z rukou Miloše Zemana by si nepřevzal. Mluvčí Ovčáček na oplátku na sociálních sítích sdělil, že od prezidenta Zemana se Kovář vyznamenání nedočká. Zaujalo vás nějaké jméno v souvislosti s udělováním státních vyznamenání? Kdo by ho měl mít podle vás?

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí
Vyznamenání pro prof. Petra Piťhu určitě ano. Na druhé straně musím přiznat, že nad některými návrhy na státní vyznamenání jsem taky, jako asi každý, někdy kroutila hlavou, protože jsem měla pocit, že některé návrhy tak trochu degradují sama ta vyznamenání pro jiné, opravdové osobnosti. Ale nechci se stavět do role člověka, který má právo to hodnotit. Je na každém z nás, jaký názor zaujme k tomu kterému jménu. Jinak pozérství typu z těch a těch rukou to nepřevezmu, neuznávám. Až někdo jednou řekne, že vyznamenání nepřevezme, protože se domnívá, že si ho ještě nezaslouží, to bude jiná liga.     

Sněmovna projednávala odvolání Václava Klause ml. z pozice předsedy školského výboru. V čele výboru skončil. Myslíte si, že je správné, že Václav Klaus ml. nebude zastávat tuto pozici? A co říkáte jeho nástupci?

Tady přece nešlo vůbec o předsedu školského výboru. Tady šlo o trest za neposlušnost vůči mateřské straně. Napřed vyloučení a pak odebrání funkce, kterou jako člen této strany získal. Ten druhý krok byl sice politicky logický, ale současně je pro voliče jasným signálem, že politika je pro danou stranu více než odbornost. Jak bylo odvolání z výboru špatné, ale politicky logické, naopak ten první krok, to vyloučení, byl krok politicky zcela nelogický.

Mám-li ve svých řadách populárního politika, který sbírá preferenční hlasy, v té straně si ho nechám, jakkoli mě štve. Tedy ODS vše, co se událo kolem Václava Klause mladšího, uškodí. V době, kdy bojuje o místo druhé nejsilnější volební strany, se prostě takové školácké chyby nesmí stávat. A vyloučení mladého Klause, jak se říká, školácká chyba byla. Zbavit se populárního politika a přinutit ho tak založit si vlastní stranu v době, kdy je napravo spíše pusto a prázdno, to se nevidí každý den. A vida.     

 

„Soutěž o blba měsíce tentokrát vyhrává Petr Fiala,“ konstatoval na Facebooku Petr Štěpánek, bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Ve středu se totiž za Klause ml. postavila poslankyně Majerová. Předseda ODS to v rozhovoru na TV Nova vysvětlil po svém, když sdělil, že je do něj zřejmě zamilovaná. Co vy na to?

Pokud to měl být vtip, tak byl zcela přes čáru jakékoli korektnosti. Nepoužila bych sice to slovo, co Petr Štěpánek, ale nadzvedlo mne to taky. Jak se o mně všeobecně ví, jsem všechno jiné než feministka a laškování mezi muži a ženami považuji za přirozené. Ale mezi laškováním a znevažováním je velký rozdíl. Petr Fiala není bohužel ani dobrý řečník, ani nemá dar udělat jakýkoli vtip, ani nemá charisma „vůdce smečky“. Ve své podstatě je divné, že je předsedou politické strany, který by všechny tyto vlastnosti měl mít.

V době personální nouze byl jistě volbou dobrou, protože možná jedinou... Ale ta doba záchrany ODS ode dna je už dávno pryč. Chce-li hrát ODS na politické scéně silnou rolí, musí mít silného a charismatického lídra. A tím Petr Fiala bohužel není. Říkám bohužel, protože ho vnímám jako slušného člověka. Ale to na lídra úspěšné strany prostě nestačí.  Ta poznámka o zamilovanosti toho byla jasným důkazem. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…