AfD chce revidovat výsledky druhé světové války, strašil diváky ČT expert Šonka. Úplná blbost. Petr Bystroň vyvrací dezinformace, které se o straně šíří

25.09.2017 19:41

ROZHOVOR „Jsme vítězem voleb,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bavorský zemský předseda Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň. Příště to bude podle něj ještě lepší. „Dostaneme přes 20 procent. Souvisí to s globálními trendy, kdy levicové strany jsou na ústupu. Vítězí strany nového typu, jako je AfD,“ myslí si. Vysvětluje také, proč nařkl kancléřku Merkelovou ze spolupráce se Stasi, co si myslí o výrocích publicisty Šonky či co říká na případný odchod ze strany předsedkyně AfD Frauke Petry.

AfD chce revidovat výsledky druhé světové války, strašil diváky ČT expert Šonka. Úplná blbost. Petr Bystroň vyvrací dezinformace, které se o straně šíří
Foto: Archiv PB
Popisek: Petr Bystroň, předseda bavorské zemské organizace Alternativy pro Německo

Anketa

Kdybyste byli Němci, kdo by dostal váš volební hlas?

92%
4%
hlasovalo: 11958 lidí

Vaše Alternativa pro Německo skončila ve volbách třetí. Považujete to za úspěch? Připomenu, že v Sasku jste dokonce vyhráli...

Jsme vítězem voleb. Nejenom v Sasku. Ale i já v Bavorsku mám výborné výsledky. Jsme nejsilnější zemská organizace v celém západním Německu. Všichni ostatní ztratili. Mám největší radost z toho, že výrazně ubylo hlasům socialistům.

SPD má snad nejhorší volební výsledek v poválečné historii...

Přesně tak. Ukázalo se, že bruselský aparátčík Schulz nedokázal voličům nabídnout nic, co by je zaujalo. Století socialistických teorií bylo dvacáté století. My už žijeme ve 21. století a tyto levicové strany v celé Evropě nemají recepty na výzvy dnešní doby. Zákonitě upadají, přestává o ně být zájem. 

Jaká teď bude role vaší strany v německé politice? Považujete se za jedinou skutečnou opozici?

Určitě. Teoreticky by se mohli i bývalí komunisté chovat jako opozice, což ale v minulých čtyřech letech příliš nepředvedli. My jsme jediná kritická opozice. Těšíme se na to, že budeme v parlamentu opravdu tvrdou opozicí. 

Je tento výsledek pro vás povzbuzením do budoucnosti? Bude to za čtyři roky lepší? A mohl být váš výsledek ještě lepší už teď? Narážím na určité neshody uvnitř vaší strany (projevily se ostatně už na první povolební tiskovce, kde předsedkyně AfD Frauke Petry oznámila, že nebude součástí parlamentní frakce AfD), které vám mohly ubrat hlasy.

Samozřejmě. Před několika měsíci v průzkumech veřejného mínění skoro třicet procent Němců uvažovalo o tom, že nám dá hlas. Nejde ale jen o tyto vnitřní rozpory, ale jejich medializaci. Kdy jsou silně medializováni právě proto, aby nám to škodilo. Odštěpení Frauke Petry je úplně běžným jevem u všech nově založených stran. V Čechách to znáte o hodně líp než my tady v Německu. Jakmile se nově založená strana dostane do parlamentu, vždy pár poslanců napadne, že by pro ně bylo lepší se oddělit. My to jako strana v pohodě přežijeme. Jsme už strana hodně silná a etablovaná.

Jsme ve všech zemských parlamentech, do kterých jsme kandidovali, v Evropském parlamentu. V Bundestagu nás bude 88. V těch dalších volbách budeme mít určitě ještě více hlasů než teď. Počítám s tím, že to bude nad dvacet procent. Souvisí to s globálním trendem. Jak jsem už říkal, levicové strany jsou na ústupu. Naopak vítězí strany nového typu. Takové, jako je AfD.  

Vaši soupeři, ale i média AfD označují jako populistickou, či dokonce krajně pravicovou. Kam ji řadíte vy?

Jsme strana liberálně konzervativní. V Česku jako něco mezi ODS a Svobodnými. 

Publicista Šonka vás v ČT označil za stranu s perverzními náběhy. Prý máte v programu revizi druhé světové války a vy sám jste prý obvinil kancléřku Merkelovou ze spolupráce se Stasi. Můžete prosím toto okomentovat?

Jsou to tři věci. Jediná, ve které má pravdu, je, že jsem Merkelovou obvinil ze spolupráce se Stasi. Nejsem první. Bylo to několikrát publikováno v knihách. Každý, kdo komunismus zažil, je mu to nabíledni.

Pokud dělala referentku agitace a propagandy na vysoké škole a jezdila neustále nejenom do Sovětského svazu, ale mohla jako občan NDR studovat v Československu, dokonce mohla jezdit i na Západ, stejně jako její otec volně jezdil do západního Německa. Celá rodina splňuje kritéria, která splňovali spolupracovníci Stasi. Jde jenom o to, kdy se objeví její akta, o kterých se celou dobu tvrdí, že nejsou k nalezení, a kdy se to potvrdí.

Zajímavé v tomto kontextu jsou výpovědi spolupracovníka Stasi, který s ní seděl v jedné kanceláři. Tvrdil, že ona pro Stasi pracovala. Není to můj názor, pouze jsem citoval fakta, která jsou nezvratná a která tady v Německu byla knižně publikována.

Mládí Angely Merkelové v NDR. Oficiální verze Deutsche Welle

A co ta revize druhé světové války, kterou máte podle něj v programu?

To je úplná blbost. Šonka taky tvrdí, že německé ženy neznásilňují migranti, ale neonacisti. To je tvrzení asi tak na stejné úrovni jako s tou revizí druhé světové války.

Co bude teď po volbách? SPD oznámila, že půjde do opozice. Znamená to tedy, že vznikne koalice CDU/CSU s FDP a Zelenými? Nebo se to může ještě změnit, protože se ví, že FDP a Zelení mají velké programové rozdíly?

Oni velké programové rozdíly nemají. Je to jen takové divadlo. Ve všech důležitých bodech se nakonec shodnou. Hlavně chtějí všichni do vlády v podstatě za každou cenu. Myslím, že se nakonec nějak dohodnou. Buď trojkoalici – o které se vůbec nemluví – CDU/CSU, SPD a liberálů, anebo ta Jamajka. Uvidíme, počkáme si. Jak jsme to zažívali v předvolebním boji, tak rozdíly mezi těmito stranami jsou marginální. Určitě se nějak dohodnou.

Bude je i spojovat strach z AfD?

Pokud by je spojil strach z nás, tak by jako řekli, že se na ničem nedohodli, a vyhlásí nové předčasné volby. Pouze ale v případě, že by bylo očividné, že se AfD dělí, a dostali by pak více hlasů než teď.

Což ale nepředpokládáte, že by nastalo?

Naše šiky jsou sevřené. Budeme dál jako strana postupovat společně.

Takže vámi výrazně neotřese případný odchod Frauke Petry? Přece jen je to dosavadní předsedkyně, takže bych to nezlehčoval...

Nechci to zlehčovat. Je to škoda. Má dobré výsledky v Sasku. Je populární a známá. Je to jeden aspekt. Samozřejmě by bylo lepší, kdyby dál kopala za nás. Ale je to jako ve fotbale. Když vám odejde dobrý útočník, je to škoda. Ale mužstvo sestává z jedenácti hráčů a na každou pozici můžete dosadit někoho jiného. My jako tým dosahujeme výsledky výborné.

Podobnou situaci jsme měli s panem profesorem Luckem, kdy taky vystoupil. Tehdy měl ještě mnohem dominantnější roli ve straně než Frauke Petry teď. I ve společnosti byl o hodně známější. Ale i teď máme špičkové kandidáty. Paní doktorku Weigelovou, pana doktora Gaulanda a další. Takže tato ztráta je menší, než kterou už jsme jednou zažili. Strana ji ale dobře zpracovala a vyšli jsme z ní nakonec posíleni.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…