Aktivista Horváth: To, co nám přinesli v roce 1945 Sověti, není proč slavit. A co znásilňování německých žen a další zvěrstva rudoarmějců

11.04.2015 19:19

ROZHOVOR „To, co nám přinesli Sověti, nevidím důvod oslavovat.“ S tímto názorem na 70. výročí konce II. světové války přichází písničkář, aktivista, který se dlouhodobě zabývá novodobou historií, Ziggy Horváth, který za skutečné osvobození považuje až rok 1989. Zároveň zdůraznil: „Čest a sláva všem hrdinům, kteří prošli válkou.“ V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz připomenul, že konec války provázely nejen šeříky, ale také znásilňování německých žen rudoarmějci.

Aktivista Horváth: To, co nám přinesli v roce 1945 Sověti, není proč slavit. A co znásilňování německých žen a další zvěrstva rudoarmějců
Foto: Daniela Černá
Popisek: Aktivista a písničkář Ziggy Horváth pokládá ve Zlíně dotaz prezidentovi

Letošní květen bude ve znamení vzpomínky na konec II. světové války. Chystá se řada pietních aktů. Jak bychom měli oslavit kulaté výročí ukončení okupace?

Vůbec a ani v nejmenším nechci shazovat hrdinství vojáků, kteří zažili jatka druhé světové války, a kteří vyhnali z Evropy Hitlera. To, co nám ale přinesli, nevidím důvod oslavovat. Okupační správu pouze od Hitlera převzali Sověti. Nechali tu v roce 1945 své poradce, kteří připravovali rok 1948, což historikové jasně dokládají. Pro mě je osvobozením Československa až rok 1989. Pořád je ale na čem pracovat, protože zcela svobodný si ani dnes ještě nepřipadám. Výročí osvobození se blíží a obávám se, že to bude velký svátek komunistů, na který spousta lidí nebude mít argument. Slyšel jsem v televizi, když vysílali záběry z vítání Američanů, jak tam nějaký chlap řval: „Co ti vaši Američani! Kdyby Rusové nehnali Hitlera, do války by ani nevstoupili!“ Skutečnost je jiná. Hitler by dobyl Sovětský svaz, pokud by nebylo pomoci Američanů. Vždyť Američané poslali Stalinovi včas obrovské množství vojenské pomoci, tisíce nákladních vozů, jídlo, otevřeli druhou frontu, kde vyhlásili válku, atd, atd. Američané měli obrovský podíl na výsledku druhé světové války. Nesmíme samozřejmě zapomenout ani na Velkou Británii. Důkazem toho, že Rusové začali hned po roce 1945 ovládat naši politiku, je i to, že hned likvidovali účastníky západního odboje.

Spojujete konec druhé světové války s nástupem socialismu, ale spousta lidí nebojovala za ideologii, řada válečných veteránů říká, že šlo prostě „jen“ o boj o holý život, za své rodiny.….

Samozřejmě. Byli lidé, kteří se nechtěli nechat zotročit a kývat hlavou. Náš národ se ale sklonil. Bylo u nás málo lidí jako byl Balabán, Morávek, Mašín a ti skutečně položili své životy dříve než přítel Stalina a jeho komplic Adolf Hitler podrazil svého parťáka. Hitler byl inspirován Stalinem. Vždyť přeci Marx, Engels, to bylo lůno levice a najednou tam vyrostl ultrapravičák Hitler. Řekněme si po pravdě, že program ultralevice a ultrapravice se liší jen minimálně. Řada komunistů v Německu využila možnosti vstoupit do NSDAP a sloužili v klidu myšlence Hitlera.

Nemáte pocit, že tím, že tvrdíte, že po válce pouze „okupační správu od Hitlera převzali Sověti“ znevažujete památku více než 60 milionů mrtvých?

V žádném případě neznevažuji. Ne. První má slova jsou: „Čest a sláva všem hrdinům, kteří prošli válkou.“

Jedním dechem ale také říkáte: „To, co nám přinesli, nemíním oslavovat.“ Jenže my se přece vracíme do historie. V té době lidé vítali osvobození, tak proč si to takto nepřipomínat?

Jistě, šeříky a vůně nafty, lidé jim házely kytice, ale ne všichni. Když utíkali Němci před Rudou armádou, babička od nich coby malá dostala knoflíky a čokoládu. Když šli Rusové, tak jim vzali domácí zvířata. Určitě jste četla, jak Rusové znásilňovali ženy v Německu a zvěrstva, která páchali, si nezadají s chováním Islámského státu. „Válka vypije lidem duši,“ to mi říkal válečný zpravodaj, dnes europoslanec Jaromír Štětina. Pak už se lidé vraždí navzájem. Za to, že lidé dřív jásali a zdravili Hitlera, je pak Rusové mučili, potupovali, trýznili. Nedávno jsem slyšel vyprávění jedné německé ženy, která v době po květnu 1945 byla zavřená ve sklepě a hovořila o desítkách znásilnění za den. Dostala se odtud za měsíc nebo za dva. Tohle prováděli sovětští vojáci v Německu masově.

Jak tedy Vy si budete připomínat výročí 70 let od konce války?

Vzdejme úctu, sejměme čapky z hlavy 8. května pro každého padlého ruského vojáka, pro všechny ty chudáky, ale připomeňme si i lidi, kteří skočili v gulagu, odvlečené ruské emigranty, kteří žili v České republice a které NKVD odvleklo násilím hned po květnu 1945. Žádné tři roky do roku 1948 nebyly. Prezident Zeman se zaštiťuje tím, že jde slavit rok 1945 a že až v roce 1948 tady začali řádit Rusové a komunisté. Nebylo tomu tak.

Na Jaltské konferenci bylo rozhodnuto o sféře vlivu, o rozdělení Evropy vítěznými mocnostmi a bohužel demarkační čára byla v Německu a my jsme se ocitli ve sféře Ruska. Viděli jsme markantně, jaká je sféra vlivu Ruska a jaká je sféra vlivu demokratických mocností. To byl žalostný a propastný rozdíl. Jedni mohli jít přes čáru a druzí byli na hranicích zastřeleni.

Konec Hitlera ve druhé světové válce byl i pro Německo velkou záchranou. Hitler byl šílenec, masový vrah, autoritářský vládce, despota, který by likvidoval všechny odpůrce a veškerou opozici, která by v jeho říši vznikla. Hitlerovy metody, genocidy, jeho postup východní Evropou, to by se setkalo s kritikou. Teď je potřeba, aby Rusko prohrálo nějakou válku. Přál bych si, aby prohráli konvenční válku s USA, aby poprvé v historii své země poznali demokracii. Tam, kde zastavily americké tanky, zavládla demokracie. Přál bych jim, aby se zbavili svého úhlavního nepřítele Vladimira Putina.

Kolem cesty prezidenta Zemana do Ruska na oslavy osvobození se rozvířila velká debata. Vojenské přehlídky se sice nezúčastní, ale do Moskvy pojede. Jak si myslíte, že nás bude vnímat Evropa?

Nejdřív bych poděkoval občanům, kteří nedopustili ostudu, ke které se tu schylovalo v souvislosti s průjezdem amerického konvoje. Občané teď zachraňují pověst České republiky proti vůli a činům prezidenta republiky. To je úžasná reakce. To je to dobré, co můžeme najít na faktu, že máme v čele země člověka formátu Miloše Zemana. Reflexe národa tady je. My, lidé, kteří jsme zaměřeni prodemokraticky a prozápadně, kteří přejeme Rusům to nejlepší, aby konečně v životě poznali demokracii, jsme se spojili. Miloš Zeman nás spojil a byl to úžasný pocit právě při průjezdu amerického konvoje.

Na Vašem Facebooku jste vyjadřoval spokojenost s tím, jaký obraz vytvořili lidé o České republice. Jak jste sledoval průjezd konvoje?

Spokojený s tím, jak proběhlo vítání, to je slabé slovo. Byl jsem strašně šťastný, kolik lidí si vzpomnělo na dobu před listopadem 89, a když se mě teď na to ptáte, mám téměř slzy v očích. Já jsem byl dojatý. Uspořádali jsme koncert. Vítal jsem Američany písněmi Karla Kryla u kasáren ve Vyškově. Vzal jsem s sebou svého staršího syna, kterého učím milovat Ameriku, svobodný způsob života i demokracii. Nic tak fantastického jako průjezd amerického konvoje jsem ve svém životě nezažil a to jsem stál v první linii při listopadu 1989, radoval jsem se pak ze vstupu do NATO i Evropské unie, ale tohle byl tak hmatatelný důkaz toho, že už sem Rusové nevtrhnou a neudělají nám to, co v roce 1968 a dál…Bylo to něco úžasného. Mě naučili milovat Ameriku a americkou demokracii komunisté tím, že mi svobodu upírali.

  • Další fotogalerie ZDE

Jean-Claude Juncker, předseda Evropské komise, podporuje vytvoření společné evropské armády. Ta by měla Rusku ukázat, že Evropská unie to s obranou svých hodnot myslí vážně, což uvedl pro německý list Welt am Sonntag. Potřebujeme společnou armádu?

Rozhodně. Potřebujeme ji nejen proto, abychom se cítili bezpečněji, že se za nás někdo bude prát. Já, jako muž, chlap, který si své chlapáctví nevybíjí před televizní obrazovkou při různých olympiádách nebo sportovních utkáních, ale šetřím si energii na to, na co mi byla dána, tedy na obranu své země, rodiny, kde žiji, kde je mi dobře, postrádám armádu. Zvedlo by se tím sebevědomí národa, které výrazně utrpělo. Kdybychom se vrátili k Bílé hoře, je to daleko, ale je to zásadní úhelný kámen. I tím, že jsme zůstali sami, nebojovali proti Hitlerovi v roce 1939…Určitě by spousta lidí, hrdinů zemřela. Hitler ale potřeboval otroky, potřeboval mít Čechy, Moravu a Slezsko osídlené, takže by všechny nevyvraždil. Ti, kteří by přežili, by žili hrdě a nikoli s pocitem potupy, se zaťatými pěstmi našich dědů, kteří přihlíželi průjezdu německých vojsk a zabrání Československa. Jako občan Evropské unie považuji evropskou armádu za svou armádu. Je to něco daleko bližšího než když prosebně koukám přes Pacifik, zda Američani pošlou své syny umírat za nás v nějakém konfliktu s Vladimirem Putinem nebo kýmkoli jiným. Mohou se měnit jména, ale nebezpečí pro nás zůstává stejné a to nedemokratický, totalitní stát Sovětský svaz, dnes zvaný Rusko.

Návrh novely zákona, která zahrnuje také odvody mužů a žen, schválila česká vláda. Jak Vy se díváte na odvody osmnáctiletých? Bude to mít nějaký smysl?

Smysl to bude mít ten, o kterém hovořím. Chci věřit, že se v tom najde řada mladých mužů i žen. Byl jsem odveden do armády za totality v roce 1988. Nastupoval jsem tehdy do Tachova k vojenskému útvaru jako kulometčík a mým úkolem bylo střílet Američany, západní Němce, kohokoli tady takového najdu. Dělal jsem maximum proto, abych dostal modrou knížku a do armády nemusel, abych nebyl nucen hájit výdobytky socialismu tímto způsobem. Nakonec jsem tam nějaký čas strávil, ale podařilo se mi z armády dostat. Kdybych se mohl vrátit do minulosti a byl daleko mladší, budu dychtivě čekat na novelu zákona a budu se první chtít postavit v případě ohrožení se zbraní v ruce na obranu státu. Chci i teď bránit rodinu, místo, kde žiji, Českou republiku a chci, aby mě už nikdy nikdo z naší krásné kotlinky nevyháněl.

Zajímalo by mě, jak se díváte na sílu ruské propagandy u nás a jak vnímáte americkou propagandu?

Je to pro mnoho občanů skrytá válka. Ve chvíli, kdy se rozhořela krize na Ukrajině, tak se rozhořel i boj v našich médiích. U americké propagandy vnímám spíš její absenci. Na tomto bojišti Američané spíš mírně prohrávají. Je známé, že Amerika investuje neskutečné peníze do toho, aby odstraňovala diktátory. Kdyby byli propagátoři svých kroků, tak by se jim nemohlo hroutit jejich vybudované dílo. Na tomto poli selhávají. Velmi navrch má právě Rusko, které do propagandy investuje.

Vliv ruské propagandy určitým dílem u nás cítit je. Česká televize i další byli káráni za to, že nekriticky přinášeli zprávy o průjezdu amerického konvoje. Ale jaké zprávy mohla přinášet členská země NATO? Vždyť odpůrci představovali banální a zanedbatelnou skupinku lidí, byly to podvratné záležitosti. Navíc v reportážích byl dán prostor i těmto podivným lidem, kteří vystrkovali holé zadky a ukazovali prostředníky americkým vojákům. Myslím si, že odpůrci opravdu nemají důvod plakat kvůli neobjektivnímu přístupu médií. Když se podívám na ČT, lze snadno vysledovat, kteří reportéři si zvou do pořadů Martu Semelovou nebo Vojtěcha Filipa a ty nechají vyprávět o tom, jak vidí svět. Tito lidé jsou ale ultra levičáci. A připomenu ještě ruskou interpretaci průjezdu konvoje u nás. Z ruských médií se každý občan dozvěděl, že tu byly obrovské demonstrace proti průjezdu a o žádném vítání tam není ani slovo. Takto si Rusové představovali vykreslování České republiky před příjezdem americké kolony, Česko, kde je národ rozpolcen, kde polovina souhlasí s tím, co dělá Rusko a s anexí Krymu a zbytek se neúčastní. Ukázalo se, že je to úplně jinak. Jsem šťastný za průjezd kolony, který u nás ukázal, kolik koho je.

Byli jsme v područí Ruska. Nikdo odtud nevykázal žádnou armádu ruských agentů a špionů. Téměř žádní odhaleni nebyli. Kde jsou ty osoby? BIS upozorňuje na aktivity ruských agentů, ovšem jejich odhalování a vyhošťování je sváteční záležitostí. Na to by se měly tajné služby zaměřit. Žijeme v nebezpečné době, kdy se skutečně dostáváme hodně blízko k bojové linii ruské armády. Rusko se nezastaví ani před vyhrožováním členským zemím NATO. Vždyť přeci Putin vyčíslil snad na dva dny zabrání pobaltských zemí, proč by se měl zdráhat zabrat ještě své oblíbené Čechy, které tak dobře šlapaly pro Hitlera, Stalina a pak pro Brežněva a další. Jistota, že se nám nic nestane, tu není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…