Aktivista: Zemanovi nelze věřit ani nos mezi očima. Největší zlo je Babiš. Ovčáček? Nechci se bavit o opravdu hloupých lidech

14.03.2016 7:25

Prezidentovi Miloši Zemanovi nelze prý věřit nos mezi očima a média dělají opravdu velkou chybu, že Zemanovi na jeho „bonmoty“ naskakují, říká v rozhovoru ParlamentníchListů.cz politický aktivista Petr Suda z Občanského liberálního hnutí. Podle něj měli senátoři výroky a konání Zemana řešit již dávno. A vicepremiér, ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš? Tak ten prý Zemana hravě dohání, neboť i on je v současnosti největší hrozbou pro další zdravý rozvoj České republiky.

Aktivista: Zemanovi nelze věřit ani nos mezi očima. Největší zlo je Babiš. Ovčáček? Nechci se bavit o opravdu hloupých lidech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman zavítal do poslanecké sněmovny. Vyjádřil se k vládnímu návrhu ústavního zákona o celostátním referendu

Anketa

Podporujete Angelu Merkelovou?

2%
98%
hlasovalo: 13348 lidí

Za tři roky, co je prezident Miloš Zeman ve funkci, už došlo k mnoha situacím, kdy rozvířil veřejné mínění. Co byste řekl s odstupem času na různá Zemanova vyjádření, ať již jde o známá slova „kunda sem, kunda tam“ či že vláda „zkurvila“ služební zákon, vrávorání nad klenoty, kauzu Peroutka a zcela nedávno „kalašnikov“?

Vždy odpovídám stejně: Zeman mistrně odvádí pozornost od podstatně důležitějších otázek rozhodnutí vlády a jednání parlamentu, kde pak bez povšimnutí médií a tím i veřejnosti procházejí zákony nebo novely zákonů, které postupně zhoršují život občanů České republiky. Média dělají opravdu velkou chybu, že Zemanovi na jeho „bonmoty“ naskakují.

Pojďme se bavit o tom, co by bylo pro občany této země přínosem a vedlo ke zlepšování jejich životní úrovně. Bavme se o tom, jak se bránit vlivu velkých koncernů, nadnárodních společností, protože každá monopolizace trhu je pro koncového klienta nevýhodná. Jak zabránit, aby další stovky miliard nebyly každoročně doslova vytunelovávány ze státního rozpočtu. O tom, jak z České republiky udělat suverénní samostatný stát, který by opět – po 78 letech – nepodléhal tlaku nějaké mocnost, ať Německa, Ruska, Ameriky, či Číny, anebo třeba i EU. O tom, jak pomoci malým a drobným podnikatelům, jakožto tahounům ekonomiky každé země. O tom, jak se pokusit začít nastavovat atributy politického systému občanského státu, který mají například Švýcaři. Jak decentralizovat moc a posílit nižší územní celky a především města a obce, aby mohli občané lépe rozhodovat, na co se vynaloží od nich vybrané daně. Jak výrazně snížit armádu úředníků, přebujelou byrokracii, zjednodušit neuvěřitelně složitou změť zákonů atd. atd. To vše je jediná cesta, jak by se dalo zefektivnit hospodaření státu, aby se mohly zaměstnancům i zaměstnavatelům snížit daně a všem tak zůstávalo v peněženkách více peněz.

Miloši Zemanovi i přes časté útoky médií paradoxně stoupá obliba u lidí. Stále roste počet jeho příznivců a podporovatelů. Čím je to podle vás způsobeno?

Za prvé je to způsobeno slabostí a neschopností politických stran, které nepatří do skupiny spojené pupeční šňůrou ze Zemanem. Za druhé je to tím, že lidé mají politiky a politiků plné zuby, nesledují politiku a nemají tak dost informací, aby dokázali rozpoznat opravdu zlé a sobecké lidi, kteří svou pravou tvář skrývají za populistická prohlášení a demagogii. Přitom by stačilo podívat se na výroky a změnu postojů Miloše Zemana za posledních 26 let a všem by bylo hned jasné, že mu nelze věřit nos mezi očima. A to jej v posledních letech strká do kapsy Andrej Babiš, který je v současnosti největší hrozbou pro další zdravý rozvoj České republiky.

Senát zcela nedávno vyzval prezidenta, aby byl ve svých výrocích zdrženlivější. Část usnesení konkrétně zní: „Prezident republiky by měl být ve svých vyjádřeních natolik zdrženlivý, aby nemohla vzniknout žádná pochybnost ohledně ohrožení spojeneckých závazků České republiky a její ústavně deklarované hodnotové orientace.“ Pak usnesení také říká, že by prezident neměl rozdělovat společnost. Měl by být podle vás prezident republiky opatrnější ve svých výrocích? A jak vnímáte vůbec fakt, že se Zemanovými výroky zabývala horní komora Parlamentu?

Senátoři měli výroky a konání Zemana řešit již dávno. A nejde jen o prezidenta, ale jde i o výroky dalších politiků a senátoři by přece měli stát v čele obrany svobody, demokracie a práv občanů! Ukazuje se ale, bohužel, že v Parlamentu nesedí takové osobnosti, které by dokázaly jednat včas a důrazně. Pak se nesmí senátoři divit, že občané považují horní komoru za nadbytečnou a nepotřebnou. Ona důležitá je, ale lidé ji musí ve volbách naplnit opravdovými osobnostmi a ne jen loutkami politických stran, vysloužilými politiky, nebo ustrašenými bačkorami.

Mluvčí Pražského hradu Jiří Ovčáček ale k usnesení senátorů na twitteru reagoval slovy, že prezident si nenechá přece nasadit náhubek a že byl zvolen v přímé volbě občany ČR, a ne senátory. Zeman pak to stejné řekl i v nedělní Partii. Co o tom soudíte?

Zeman, Klaus, Babiš – to jsou typy lidí, kteří vždy útočí na ty, kteří je ohrožují, mohou ohrozit, nebo s nimi nesouhlasí. Je tragédií, když se dostanou k moci lidé, pro které jsou zákony i Ústava cárem papíru.

Některým senátorům vadí, že prezident prý dehonestuje premiéra Bohuslava Sobotku. Jaký pocit vy osobně máte z výroků hlavy státu na adresu premiéra? A připravuje Občanské liberální hnutí (OLH) proti Zemanovi nějaké čestvé aktivity?

Premiér Sobotka je slaboch a je evidentní, že se dokáže vzepřít Zemanovi nebo Babišovi jen mediálně. Ve vládě nebo Parlamentu pak vždy zkrotne – možná, že je to pod vlivem významné části ČSSD – a udělá to, co si oni přejí. Bělobrádek a celá KDU-ČSL jsou přes kopírák to samé.

Proti Zemanovi momentálně OLH nevymýšlí nic. Připravili jsme projekt „Chraňme Hrad“ (www.chranmehrad.cz), kterým bychom chtěli napomoci ochránit důstojnost a kredit funkce prezidenta a Pražského hradu jako reprezentantů a symbolů české státnosti. Po Klausovi a Zemanovi by bylo fajn, kdybychom měli na Hradě osobnost, která by si dokázala získat obdiv i jiných zemí či politiků, než jen Ruska a Číny. Vždyť je zde více osobností, které migrační problém vnímají jako vážný, a přitom to jsou normální a rozumní lidé. Není důvod, abychom v čele státu měli někoho, kdo se jen snaží pomocí demagogie a populismu zalíbit se jakkoli voličům, mluvit jak dlaždič a mít i problém se životosprávou.

Není to tak dávno, co byla na stole otázka prezidentských pravomocí. Dá se předpokládat, že se objeví znovu. Jak to vidíte vy? Měl by mít přímo zvolený prezident více, či méně svobody? Jaký by měl být podle vás budoucí prezident?

Jsem zastáncem občanské společnosti a opravdu se mi líbí model, který si za dlouhou dobu vytvořili Švýcaři. Prezident je zde volen na jeden rok, jde vysloveně o reprezentativní funkci a tuto funkci „prvního mezi rovnými“ zastává zvolený člen Spolkové rady (federální vlády). Víte, nejvyšší entitou země musí být občan. Nikdo jiný! Lidé se musí naučit vládnout si sami a ne se spoléhat na nějakého vůdce. Začít musíme v každé obci, městě. Musíme si sami hlídat hospodaření radnice, konání svých zastupitelů, radních, starostů. No a prezident přece není nikdo jiný než občan České republiky, kterému byla na pět let propůjčena funkce prezidenta. Nechápu dotaz na to, že by měl mít méně nebo více svobody. Musí především ctít Ústavu ČR a měl by to být člověk, který je slušný, nelže, neuráží ostatní, není to buran a sprosťák, dbá o sebe z pohledu zdravotní i duševní stránky, umí být empatický, není to psychopat a dokáže být dobrým reprezentantem své země.

Co mají společného Donald Trump a Miloš Zeman? Podle některých komentátorů si jsou prý podobní v mluvě, která není právě politicky korektní. K tomu mi v nedávném rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalý europoslanec a bývalý generální ředitel TV NOVA Vladimír Železný řekl, že je leckdy velmi úlevné Trumpa poslouchat a to právě proto, že není politicky korektní. Prostě hovoří lidovou mluvou.

Lidé jsou čím dál více z médií a různými pochybnými postavičkami přesvědčováni, že sprostota a primitivismus patří do veřejného vyjadřování vrcholných politiků či prezidenta. Podle mne to není pravda. Asi jde o jakousi celkovou krizi politických stran, kde je nejspíše nedostatek silných a rozumných osobností.

Zdá se, že Miloše Zemana podporuje vicepremiér Andrej Babiš a možná ho bude podporovat i v další prezidentské volbě. Spojení těch dvou – je to podle vás dobře, anebo špatně? Lze si vůbec představit kandidáta, který by Zemana porazil?

Na svůj profil na Facebooku jsem po výroku Václava Klause, kde podpořil Zemana v kandidatuře na prezidenta stylem, že ani nemá smysl jít v prezidentských volbách proti němu, napsal: Klaus opět ukazuje, že je se Zemanem jedno tělo a jedna duše. Komunisté kdysi podpořili Klause při prezidentské volbě. Zeman zase podporuje Babiše, Babiš Zemana. Kdo je kdo a kdo spolu táhne za jeden provaz, je evidentní. Kdo si kdy myslel, nebo dodnes myslí, že je Klaus pravičák a ODS pod ním byla pravicovou stranou, ten už snad konečně chápe, jak šeredně se mýlil. Populisté a demagogové typu Klause, nebo Zemana ze sebe dokáží udělat cokoli a říkat cokoli. Jen když to s sebou nese v daném okamžiku voliče.

Neustále se snažíme přesvědčovat všechny demokratické strany, iniciativy, organizace, osobnosti kulturního nebo uměleckého světa, aby se pokusily vybrat kvalitní rozumnou osobnost a shodnout se na její kandidatuře. Naše země si po Klausovi a Zemanovi prostě zaslouží, aby měla dobrého a váženého prezidenta. Snad jsem tím dostatečně odpověděl.

Jak se díváte na postoj Miloše Zemana vůči imigrantům? Dá se mu v této věci přisoudit status dobrého prognostika, anebo se tady přece jen do jisté míry mýlil?

Imigrace je velký problém a státy Evropy na něj nebyly připraveny. Spekulovat můžeme, zda to, jak k imigraci přistupují špičky zemí EU, je jen odtržení se od reality, hloupost, nebo něčí záměr. Okolnosti nakonec ale dotlačí občany především západních zemí prohlédnout a donutí je i politiky jednat. A jak už jsem odpovídal, Zeman není jediný, kdo problém imigrace vnímá.

Miloše Zemana obklopuje mnoho lidí, kteří jsou rovněž – stejně jako on – často mediálně ostřelováni. Jaký máte třeba názor na jeho tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka? Jeho osobu dost často zesměšňují třeba imitátoři....

Nechci se bavit o opravdu hloupých lidech. Promiňte. Jsou desítky důležitějších témat, která by měla občany zajímat, a o kterých by měla média psát. Jsou schvalovány zákony a vyhlášky, o nichž se mediálně nepíše, nebo píše velmi málo. Lidé, tedy i novináři, budou postupně zjišťovat – ale to bohužel bude již pozdě – jak jim znepříjemní život a zasáhnou nejen do jejich svobody žití, ale i do peněženek. Pokud ale chytří a rozumní lidé nespojí své síly a nepůjdou do politiky, bude jen a jen hůře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…