Alexandr Vondra a Ivan Langer se provokativně rozjeli proti vlně uprchlíků. Padaly vážné hrozby a exministr musel přiznat cosi o Rusku

22.09.2015 12:56

„Prezident Obama je slabý, Islámský stát nevyvolal uprchlickou krizi, jedná se o největší ohrožení evropské civilizace.“ I taková silná prohlášení padala z úst bývalých ministrů a předsedy ODS Petra Fialy na konferenci Budoucnost české pravice, kde se především probírala zahraniční a bezpečnostní politika.

Alexandr Vondra a Ivan Langer se provokativně rozjeli proti vlně uprchlíků. Padaly vážné hrozby a exministr musel přiznat cosi o Rusku
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Alexandr Vondra a Ivan Langer

Anketa

Trenky na Hradě... Co vy na ně?

hlasovalo: 19059 lidí

Provokativní bonmoty, neotřelé výroky, se kterými by ale mnoho lidí vášnivě polemizovalo, si vyslechli účastníci akce, kterou připravil klub Mladých konzervativců v pondělí 21. září v Ostravě. Na konferenci se především nechávaly slyšet známé postavy české pravicové politiky – nedávný ministr obrany Saša Vondra, bývalý ministr vnitra Ivan Langer, šéf občanských demokratů Petr Fiala a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. Uhlazenou atmosférou akce, na kterou přišla většina účastníků v saku či v bílé košili, určitě necloumaly emoce, nicméně i tak řečníci nabádali českou vládu k razantním opatřením, která by pomohla vyřešit současnou uprchlickou krizi. Dřívější i současné vedení ODS se shodlo na receptech, jak utečenecký exodus řešit, rozdílné názory ale zazněly na jeho příčiny.

Na 100 tisíc emigrantů ročně není Česko připraveno

„Neměli bychom si nechat vnutit pocit viny a nemyslím si, že máme povinnost se o někoho starat takovým způsobem, abychom rezignovali na své životy a na své bezpečí. V mnoha případech se totiž jedná o obchod s lidmi s mnohamiliardovými zisky. Nemůžeme také zavírat oči nad tím, že si neplní povinnosti některé hraniční státy EU, jako například Itálie a Řecko,“ zahájil diskuzi o migrační krizi Ivan Langer. Ten dále uvedl, že už léta platí v Evropské unii praxe, kdy některé státy jsou pod kritickým dohledem jako například Česko, jež si muselo vstup do schengenského prostoru odpracovat zavedením různých složitých procedur, a pak „středomořské státy“, na které je velmi benevolentní náhled. „Evropa si v prvé řadě musí vyjasnit a sjednotit svou migrační politiku a začít dodržovat pravidla, která jsou dána mezinárodními úmluvami a nenapadat státy jako Maďarsko, které se je snaží dodržovat. V žádném případě si nesmíme nechat vnutit kvóty, protože se nejedná jen o 4 nebo 7 tisíc běženců, o kterých se dnes mluví. Pokud bude ten gigantický příliv imigrantů pokračovat, jednalo by se až o 100 tisíc lidí ročně. A na to není česká společnost připravená,“ doplnil Langer.

Vondra: Uprchlík dostane v Německu vyšší kapesné, než je česká minimální mzda

„Domnívám se, že jsme nyní svědky zásadního bodu zlomu, kdy některá osvědčená pravidla přestala ve světě fungovat. Prakticky 25 let byl Západ a USA v ofenzívě a my tady v Česku taky. Oni byli pro nás tou kotvou stability a pro nás to bylo hodně snadné. Orientovali jsme se na ně a nemuseli v politice nic vymýšlet. Nyní je Rusko nahoře a Západ v defenzívě, což započalo asi v roce 2008 hospodářskou krizí. Dále následovaly problémy s Řeckem a vyvrcholilo to uprchlickou vlnou. Evropa teď stále řeší jen své velké problémy, které vznikly špatnou koncepcí eurozóny,“ uvedl Saša Vondra, který pak většinu přítomných překvapil svým tvrzením, že hlavní příčinou současného migračního exodu, není agrese Islámského státu, ale jiné důvody. „Uprchlíky především přitahuje jako magnet evropský rozdávačný sociální systém. V Německu emigrant s azylem dostává vyšší kapesné, než je v Česku minimální mzda. Ti lidé jdou prostě za lepším, zvlášť když cítí tu otevřenou náruč Evropy. To odstartovala Angela Merkelová svým bezprecedentním výrokem, který s žádnou zemí předem nekonzultovala, a to že praktický každý Syřan má nárok na azyl,“ vysvětloval dřívější ministr obrany a známý předlistopadový disident.

Podle Vondry může za současnou obtížnou situaci v Evropě také americký prezident Obama svojí neuváženou, „měkkou“ zahraniční politikou, kdy například stáhl své jednotky z Iráku a Afghánistánu a udržuje napjaté vztahy s Izraelem. „Spojené státy se už také nemusí tolik starat o energetické zásoby v arabských zemích, protože nyní využívají ve velké míře svůj břidlicový plyn, jehož těžba zažívá v USA v dnešní době svůj boom,“ dodal Vondra.

Islám prý vede proti Evropě válku

S velmi tvrdou kritikou Evropské unie přišel ve svém vystoupení také předseda ODS Petr Fiala, což nebylo pro mnohé přítomné žádným překvapením, protože ODS už léta veřejně prezentuje svůj euroskepticismus. Lídr občanských demokratů se ale nevybíravě pustil i do současné politiky Bílého domu.

„Evropská unie za současné situace nyní nefunguje, takže my si musíme prosadit svoje národní zájmy. O její slabosti například svědčí to, že si není schopna prosadit v OSN mandát k tomu, aby mohla zasahovat na moři proti převaděčům. Není schopna se domluvit na základních principech, jako je ochrana schengenských hranic, vybudování záchytných stanovišť pro uprchlíky a podobně. Prostě nevidím v tomto směru žádnou společnou evropskou politiku,“ konstatoval předseda ODS.

Stanovení kvót na příjímání imigrantů velmi rezolutně odmítl i šéf Strany svobodných demokratů Petr Mach. „Kvóty jsou absolutně nesmyslné. Proč by musel například Eritrejec vegetovat na severu Evropy v Lotyšsku, když on chce do Německa. Domnívám se, že násilné přidělování běženců do jednotlivých států je proti evropskému právu. Jedná se ale i o absurdní situaci. Uprchlíkům chtějí vnucovat, kde mají žít. Zemím, jako je Česká republika, nařizují brát lidi, i když je nechtějí. Neměli bychom si to nechat líbit a třeba se obrátit k evropskému soudnímu dvoru,“ zlobil se Petr Mach.

Petr Fiala označil současnou situaci za válku islámu proti Evropě a vyslovil své obavy nad tím, jak se tuto složitou situaci podaří vůbec vyřešit, když už i Spojené státy přistupují k tomuto problému velmi laxně. „Obamova administrativa dělá fatální chyby, jako je například dohoda s Íránem, ale na druhé straně spojit se nyní se silným Ruskem by mohlo být pro Evropu velmi riskantní. My jsme ve válce a v ní se musí dočasně spolupracovat s tím, s kým to právě jde. Určitě bychom měli tak podpořit alespoň Turecko na jeho syrské hranici,“ uvažoval předseda ODS a doplnil: „Pokud se nebude Západ bránit, tak dohrál. V mezinárodních vztazích platí brutální pravidla, a když někdo opustí nějaký prostor, okamžitě ho zaplní jiný, silnější soupeř. Jsem ale optimista a myslím si, že po příštích prezidentských volbách v USA se situace ve světě změní k lepšímu.“ 

Jan Štěpán

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…