Alexandr Vondra o hujerství, ublížení Nečasovi a strašném pádu Andreje Babiše

12.03.2014 4:44

ROZHOVOR Bývalý ministr zahraničí i obrany a také místopředseda ODS Alexandr Vondra odešel z politické scény koncem roku 2012. Nyní působí jako ředitel Centra transatlantických vztahů vysoké školy CEVRO Institut. Svým nástupcům v čele zmíněných rezortů pozici v době krymské krize ani trochu nezávidí, celé Sobotkově vládě však nedává příliš dlouhého trvání.

Alexandr Vondra o hujerství, ublížení Nečasovi a strašném pádu Andreje Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Anketa

Senátor McCain vrací do hry návrh na postavení amerického radaru v ČR. Co vy na to?

hlasovalo: 12956 lidí

U příležitosti 15. výročí vstupu České republiky do NATO si Centrum transatlantických vztahů nechalo zpracovat výzkum mapující veřejné mínění občanů o významu NATO a vztazích s USA v kontextu bezpečnosti státu. Jak vnímáte jako člověk, který se podílel na vyjednávání vstupu do NATO, jeho zjištění?

Výsledky průzkumu mě spíš potěšily. Je z nich jasně cítit, že Češi jsou ve značné většině rádi, že jsme součástí Severoatlantické aliance, a to nejenom kvůli tomu ukotvení na Západě v minulosti, ale i z hlediska budoucnosti. Spojenectví se Západem včetně Ameriky je pro nás zdaleka nejlepší způsob, jak zajistit vlastní bezpečnost. Na druhou stranu ale i z toho průzkumu pronikají na povrch taková naše specifika, že jakmile nejde už jen o to bezpečnost konzumovat, ale také tomu něco obětovat, tak už ta podpora začíná padat. Naše členství v NATO považuje za správné 70 procent, ale vysílání českých vojáků do zahraničních misí už jen 58 procent občanů a s intervencí NATO v Afghánistánu souhlasí 53 procent. Není to nic dramatického, pořád je to přes 50 procent, ale už to není těch 70 procent, kde je jen to naše pohodlí a bezpečí.

Do průzkumu byly zařazeny i otázky k umístění americké radarové základny na našem území. Co vás k tomu vedlo?

My jsme se chtěli podívat trošku víc do střev česko-amerických vztahů kvůli jednomu výzkumnému projektu, a tohle byl přece jen určitý milník. Přece jen do té doby, dokud se o radaru nejednalo, tak česko-americké vztahy měly i globálně větší význam, než by i odpovídalo naší velikosti. Zatímco dnes to není. Z toho výzkumu dokonce vyplynulo, že většina Čechů si myslí, že bychom měli rozvíjet hospodářskou spolupráci se Spojenými státy. Ale kdyby měli na něco ukázat, uvést nějaký příklad, tak už mají problémy, protože jich moc není.

Vy máte v této věci pořád stejný názor jako v době, kdy americký radar na našem území byla hodně aktuální otázka?

Pokud jde o mě jako Sašu Vondru, tak já jsem setrvale názoru, že by bylo dobré americkou vojenskou základnu mít, že by posílila naši bezpečnost, zvýšila by naši váhu v mezinárodních vztazích, posílila by význam teritoria České republiky a postavila se za ni, až se bude zase někdy lámat chleba. A že se někdy zase ten chleba lámat bude. Já nejsem idealista, který si myslí, že by nám tady nikdy už nic nehrozilo, že to je pohádka bez konce. Čili já jsem jednoznačně pro, ale přitom jsem pořád skeptický. Pokud by se to náhodou někdy v budoucnosti začalo zase přehodnocovat, tak i z toho průzkumu vyplývá, že je nutné s českou veřejností pracovat a vysvětlovat, vysvětlovat a vysvětlovat. Protože tehdy hysterie té debaty, kdy nakonec to, co mělo naši bezpečnost posilovat, bylo českou veřejností vnímáno jako záležitost, která ji oslabuje, byla velká. Do dneška mezi lidmi tenhleten názor převažuje. Muselo by se začít do hloubky a mnohem kvalifikovaněji diskutovat než dříve. Pokud by tu radar někdy měl být s tím, že já jsem skeptický k přehodnocení ze strany Ameriky, čekalo by nás tady dost práce.

Anketa

Jste rádi, že jsme členy Evropské unie?

22%
78%
hlasovalo: 22144 lidí

Co říkáte prohlášením vlivného republikánského senátora Johna McCaina, který přišel v souvislosti s událostmi na Krymu s myšlenkou oživit právě systém raketové obrany u nás a v Polsku?

Jedna věc je John McCain a druhá věc je Barack Obama, který v zásadě ten americký leadership hodně omezil. Já jsem byl hodně nespokojen s tím, jak to stávající administrativa v Americe dělá. To, že tam jeden opoziční politik něco říká, tedy ještě neznamená, že podle toho bude postupovat demokratická administrativa. Za těmi slovy Johna McCaina nevidím nic jiného než snahu atakovat prezidenta Obamu, že je jako vůdce slabý. Z toho já zatím nic víc nečtu.

Jak hodnotíte vystupování českých ministrů zahraničí a obrany, tedy šéfů rezortů, kterým jste v minulosti velel, k událostem na Ukrajině? Nebyla příliš protiruská a až válečnická, jak se také ozývalo?

Musím přiznat, že jim tu roli moc nezávidím. A nemyslím si, že tohle je zrovna příklad, kdy bych chtěl poukazovat na nějaké fatální selhání. Nevím, jestli jsem cítil ze strany právě těchto dvou válečnické choutky, to asi ne. Oni poukázali na to, že to je v rozporu s mezinárodním právem, a to mají nepochybně pravdu. Možnosti k jejich kritice určitě přijdou, až budeme mluvit o Evropské unii. Třeba si myslím, že naprosto trestuhodné jsou záměry vlády přistupovat k fiskálnímu paktu Evropské unie. My jsme za Petra Nečase celkem sebevědomou politikou vybudovali pozici, která nám umožní reagovat přiměřeně podle vývoje v Evropě. Ale zavazovat se k něčemu, co by pro Čechy bylo absolutně nevýhodné, kupříkladu platit za fatální selhání některých evropských států, aniž bychom měli jakoukoli protihodnotu, to je hujerství, které začíná z té naší vlády trošku čišet. To si zasluhuje kritiku, ale postoje dvou zmíněných ministrů v té krymské krizi kritizovat nebudu, nezávidím jim tu situaci a nechtěl bych být na jejich místě.

Plynule jste přešel k hodnocení Sobotkovy vlády. Myslíte si, že vydrží celé volební období?

Tomu, že vydrží celé čtyři roky, nevěřím. Napětí mezi ČSSD a ANO má ještě větší rozkladný potenciál, než bylo napětí mezi námi a TOP 09. Koneckonců obrázek slabšího premiéra a dominantního ministra financí bude možná teď aktuální víc než kdykoli v minulosti. A pak si myslím, že situace uvnitř ČSSD není taková, že by všichni dokázali táhnout za jeden provaz delší dobu.

Doslova politickou kometou je ale předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Vyhrává průzkumy popularity mezi jednotlivými politiky, po volbách jeho hnutí už v několika šetřeních porazilo ČSSD. Co jeho raketovému politickému vzestupu říkáte?

Ukazuje to, že lidé chtějí v politice chlapíky s testosteronem. A on je testosteronový politik a testosteronový člověk. To hraje samozřejmě v jeho prospěch. Co ale hraje v jeho neprospěch, je ten megamegakonflikt zájmů, který tam je do toho od začátku zabudován. A ten příměr tygra, kterého bláhově necháme přes noc v masně v domnění, že tam snad nic nesní, je podle mě docela dobrý.

Mluvíte o megamegaproblému. Čím si pak ale vysvětlujete, že to lidem nevadí a ve volbách hnutí ANO tolik podpořili?

Lidé se začnou o něco zajímat, až když jsou zpravidla s nějakým problémem přímo konfrontováni. A tady je to v té rovině, že se něco může stát. Určitě se to stane, o tom nemám pochybnosti, ale ještě to nevíme. Druhým důvodem jsou informace. Hodně se připomíná Berlusconi, ale ten měl pár zábavných televizních kanálů, kdežto Andrej Babiš tady vlastní mainstreamové noviny, které vytvářejí politické názory, rádio, noviny mají přímý dopad na internet přes iDnes.cz a podobně. A když si tam lidé dnes a denně čtou, jaký má problém ten či onen politický oponent, skandál toho či onoho a hnutí ANO je z toho v zásadě vyňato, tak mu to samozřejmě dává nějaký polštář do budoucnosti. Čím později ten polštář praskne, tím už bude nafouknutější, a tím ten pád může být horší a tvrdší.

Máte tedy z dalšího politického vývoje u nás obavy?

Obávám se té hysterické atmosféry, která se tu posledních několik let šíří. Výsledkem je, že velká část společnosti má pocit, že všichni v politice jsou zločinci, co kradou a loupí. To takhle není. Ale ten obraz se tu léta šíří. A lidé si pak bláhově myslí, že pan Babiš má prachy, a tak už tam nejde kvůli tomu. A já mám obavu, že je tu ochromený establishment tradičních politických stran a říkám si, kdo přijde příště. Fašista Okamura nebo rudí bolševici? Volby v posledních letech ukazují malou zakořeněnost české společnosti. A to se netýká jen politiky a politických preferencí. Na Baník chodili lidi, když hrál o titul, když se nedaří, tak tam nikdo nepřijde.

S jakými pocity sledujete vyšetřování kauzy Petra Nečase a sdílíte názor ODS, že jde o politickou šikanu?

Určitě to vnímám jako křivdu, jako kampaň proti němu a jsem z toho hrozně znechucen. V době jarních prázdnin jsem byl s dětmi týden v Rakousku na lyžích. A tam jsem si každý den četl rakouské noviny a zrovna se tam objevil docela velký skandál, který se týká nákupu pro rakouskou armádu a možné velké peníze pro tamní politiky. A na prvních stránkách novin byly informace o tom, jak to probíhá na Ukrajině, na druhé straně bylo jak slaví úspěchy na olympijských hrách, a ta kauza byla někde na třetí stránce všech novin. Kdežto tady bylo na prvních stránkách o kabelkách Jany Nagyové. Já jsem si z toho odnesl, že Rakousko tohle řeší nehysterickým způsobem, zatímco tady je to předmětem kampaní, často nechutných. Pokud jde o Petra Nečase, jsem přesvědčen, že doplatil na tuhle hysterickou atmosféru a útoky vůči němu považuji za hodně politicky motivované.

Vy jste si uložil politickou karanténu, dokud se neuzavře kauza ProMoPro. Nepřemýšlíte někdy o tom, kde a v čem byste se chtěl jako politik ještě uplatnit?

Mě věci veřejné zajímají celoživotně a určitě mě budou zajímat i v budoucnosti. Ale zatím jsem v karanténě a nevidím jediný důvod z ní vycházet. Svou vlastní budoucnost si nikdy dlouhodobě neplánuji. Teď dělám to, co považuji za užitečné, baví mě učit, občas něco psát a věnovat se spíš výzkumu. A jsem docela rád, že teď v tom politickém „vidrholci" nemusím působit. Myslím, že každý time out má svůj význam pro to načerpat síly, a co bude v budoucnosti, se uvidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

10:02 Drulák: Tomuto člověku se vyplatil Fiala v Bílém domě. Není to Čech

„Byla to čistě rituální návštěva, která měla potvrdit naši absolutní loajalitu Washingtonu,“ hodnotí…