Alexandr Vondra pro PL: Zeman jde za znovuzvolením. Drží v akci své skalní jádro, červené karty mu prospívají. Dobře se baví a rok před volbami nás takto překvapí...

14.04.2015 6:54

ROZHOVOR Vyjádření amerického velvyslance Schapira na konto cesty Miloše Zemana do Moskvy nijak přes čáru nebylo, přestože by právě Američané měli Zemanovi co vracet, zmínil v rozhovoru ParlamentníchListů.cz překvapivě exministr obrany a zahraničí Alexander Vondra (ODS). O co jde? Při své poslední cestě do USA se totiž český prezident s nikým z amerických představitelů sice nesetkal, ale i přesto prý výrazně zasáhl do americké domácí politiky tím, že vystoupil na kongresu AIPAC, kde podpořil izraelského premiéra. „Dokážu si představit, jak tím Bílý dům naštval,“ vysvětlil k tomu Vondra. Odvětil ovšem i na jiné otázky.

Alexandr Vondra pro PL: Zeman jde za znovuzvolením. Drží v akci své skalní jádro, červené karty mu prospívají. Dobře se baví a rok před volbami nás takto překvapí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Anketa

Co si myslíte o Václavu Moravcovi?

hlasovalo: 14620 lidí

Jak se díváte na dohady a změny okolo cesty prezidenta Miloše Zemana do Moskvy 9. května? Zeman se měl v Moskvě účastnit vojenské přehlídky jako jediná hlava státu ze zemí Evropské unie, ale minulý pátek mluvčí Hradu Jiří Ovčáček oznámil, že Zeman změnil rozhodnutí a přehlídky se nezúčastní. Namísto toho se v Moskvě prý sejde se slovenským premiérem Robertem Ficem. Byl podle vás prezident donucen změnit své rozhodnutí?

Nevím, to je otázka pro prezidenta, aby vysvětlil své rozhodování, nikoli pro mě. Já mohu jeho kroky pouze komentovat. V tomto případě jsem přesvědčen, že se prezident nakonec pod tlakem rozhodl správně. Jeho účast na vojenské přehlídce ruských ozbrojených sil, kde budou defilovat jednotky, které se podílely na anexi Krymu a invazi na východě Ukrajiny, by byla skandální. Nechtěl bych se dožít situace, kdy hlava naší země bude zase trůnit někde na tribuně mezi Putinem a Kim Čong-unem ze Severní Koreje. Z druhé strany – poklonit se památce vojáků Rudé armády, která osvobodila větší část naší země od nacistické okupace, je při 70. výročí na místě.

Vláda rozhodnutí o Zemanově cestě minulý týden odložila. Pokud by ale prezident necouvl, mohla by mu vlastně tuto cestu zakázat? Domníváte se, že by to v takovém případě byl mezinárodní skandál? O „určitém skandálu“ a možném poškození České republiky směrem navenek totiž v souvislosti s tím hovořil předseda vlády Bohuslav Sobotka...

Účast na vojenské přehlídce by byla trapná a skandální, to už jsem řekl. Ale nemyslím si, že vláda má podle naší ústavy možnost prezidentovi cestu někam zakázat. Prezidentské cesty vláda zpravidla bere na vědomí a rozhoduje o jejich placení z účtu na vrcholné návštěvy. Vláda samozřejmě může zdůraznit svůj odlišný postoj a může taky odmítnout cestu zaplatit, ale to je tak asi všechno. Pokud prezident chce někam vyrazit a zaplatí si to z rozpočtu Kanceláře prezidenta republiky, jen těžko mu v tom vláda může zabránit. Vládní koalice by ovšem mohla osekat příští rozpočet Kanceláře prezidenta republiky na úplné minimum jako preventivní opatření do budoucnosti. Jenže prezident bez peněz a sponzorovaný ruskými oligarchy a proruskými byznysmeny doma by byla také ostuda…

Cesta do Moskvy se ale stala předmětem sporu mezi velvyslancem USA v ČR A. Schapirem a samotným Zemanem. O americkém ambasadorovi totiž Zeman v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že má dveře na Hrad zavřené. Důvodem k takové reakci mu byly ambasadorovy výhrady k jeho moskevskému angažmá.

Nevím, proč to prezident takhle zbytečně vyhrotil. Třeba usoudil, že v Bílém domě má už dveře zavřené dávno. Možná ho k tomu vedly vnitropolitické důvody. Myslím si, že bude chtít kandidovat ještě na příští volební období, aby se v rámci české politiky „srovnal“ s Václavem Havlem a Václavem Klausem. K tomu potřebuje držet ve stálé pohotovosti jádro svých skalních příznivců. Všechny ty Veleby, Vyvadily a další. K tomu se mu paradoxně hodí jak červené karty na českých náměstích, tak občasné proruské nebo protizápadní a protiamerické výpady. Mobilizují totiž jeho přívržence. Prezident potřebuje držet tohle skalní jádro v akci. Myslím, že se tím osobně docela dobře baví, a očekávám, že tak rok před volbami svou rétoriku zjemní, aby pak začal sbírat také hlasy více středových voličů překvapených jeho více umírněným tónem. Podobně jako to demonstroval zrovna teď s cestou do Moskvy. A podobně určitě brzy uvidíme, jak se dveře na Pražský hrad pro amerického velvyslance zase otevřou.

Podle některých komentátorů ale byla slova amerického velvyslance, která řekl 30. března v pořadu Události, komentáře ČT, opravdu poněkud „přes čáru“. Vy jste tehdy také byl hostem tohoto pořadu, proto víte, co tam od něj padlo. Pro jistotu zopakuji přesné znění slov pana velvyslance: „Není na mně nebo na kterékoli jiné zemi, aby říkala českému prezidentovi, co má nebo nemá dělat. Chápu, když prezident Zeman říká, že je třeba uctít oběti 2. světové války ze všech zemí. Ale symbolika toho, že možná bude jediným představitelem státu Evropské unie na tribuně a sledovat vojenskou přehlídku ruské armády, když ta armáda destabilizuje jeden ze států sousedících s EU, tak to možná je poněkud prekérní.“ Lze tato slova podle vás vnímat negativně?

Byl jsem v televizi stejný večer a do studia šel vzápětí po velvyslanci Schapirovi. Jeho vyjádření, které správně citujete, bylo velmi umírněné, nic „přes čáru“ to rozhodně nebylo. Přitom Američané by měli Zemanovi co vracet. Říkám to nerad – k Obamově administrativě mám totiž své značné výhrady a zároveň si vážím izraelského premiéra Bibiho Netanyahua – ale při své poslední cestě do USA se český prezident s nikým z amerických představitelů nesetkal, ale zároveň přímo zasáhl do americké domácí politiky tím, že vystoupil na kongresu AIPAC a izraelského premiéra na jeho kontroverzní protiobamovské cestě ve Washingtonu přímo podpořil. Dokážu si představit, jak tím Bílý dům naštval.

Jenže hádka mezi Zemanem a americkým velvyslancem se přenesla i na mezinárodní scénu. Třeba šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov ocenil Zemana slovy, že je to člověk, který má vlastní důstojnost a vlastní hrdost. Naopak Lavrov vyjádření amerického velvyslance označil za „děs“, který ani nebude komentovat. Obecně však poznamenal, že Američané se v zásadě snaží omezovat vztahy všech zemí s Ruskem, a to všech zemí bez výjimky. Co takové reakci ruské strany říkáte?

Ruská vyjádření beru v dnešní době s velkou rezervou. Je to čistá propaganda, které bychom neměli podléhat. Když vicepremiér Rogozin spolu s ruskou ambasádou v Praze retweetují video „Já okupant“, už mě nepřekvapí vůbec nic… Pokud jde o rusko-americké vztahy, je to jiné kafe. Myslím si, že by měl Washington s Moskvou mluvit, ale nikoli naivně. Prezident Obama kdysi vyhlásil reset s Ruskem – myslel to konstruktivně, ale udělal nabídku, aniž za to cokoli dostal. Teď se cítí dotčený. Zbytečné iluze o Rusku a velká politická chyba. Putin si Obamu od té doby zkouší, jak to kdysi dělal Chruščov mladému Kennedymu. Výsledkem bylo také zvýšené napětí. Chtělo by to nového Reagana, aby Moskvu odkázal do patřičných mezí.

Pokud se mám vrátit k průjezdu amerického konvoje napříč Českem, tak třeba vám osobně tento průjezd vůbec nevadil. Dokonce jste v již zmiňovaném pořadu Události, komentáře reagoval poznámkou, že by pro Česko bylo dobré, kdyby na našem území existovala nějaká struktura NATO, o což prý pravicové vlády kdysi usilovaly. „Ta infrastruktura by se měla přesunout blíže do střední a východní Evropy. Tady ta akce má jedinou chybu, že tu ti vojáci budou jen čtyři dny,“ posteskl jste si. Můžete svůj názor na stálou přítomnost vojsk NATO rozvinout?

NATO se v posledních patnácti letech rozšířilo o 12 nových členů vesměs ve střední a východní Evropě, ale rozmístění vojenské infrastruktury tomu neodpovídá. NATO je obranná aliance, která chrání své členy před ozbrojeným útokem. Poslední léta ukazují, že největší vojenská rizika směřují právě z východu. Proto si dlouhodobě myslím, že by se měla obranná infrastruktura více posunout tímto směrem. Poláci i tři baltské státy, které se cítí logicky nejvíce ohroženy, o to otevřeně usilují. Rotační pobyty amerických vojsk a cvičení NATO jsou první odpovědí na tuto hrozbu. Zmíněný konvoj byl pouhým návratem vojáků z jednoho takového cvičení. Jen letos se jich má konat v Polsku, v Pobaltí, v Rumunsku a Bulharsku asi deset. Stálá přítomnost by ale byla daleko důležitější. Zvyšovala by totiž spoluodpovědnost Američanů za závazek ke společné obraně v Evropě.

Odpůrci průjezdu konvoje a zvláště pak levicoví politici upozorňují na to, že průjezd konvoje nebyl nic jiného nežli příprava půdy pro onu přítomnost cizích vojsk na našem území. Ostatně takovou možnost – i když velmi opatrně – nedávno připustil i ministr obrany Martin Stropnický. Vy jste v době svého působení coby ministr obrany a ministr zahraničí někdy ze strany USA či NATO zaznamenal takovou žádost?

Američané nás o umístění obranné infrastruktury požádali už jednou. V letech 2002 až 2008 zvažovali na našem území umístění základny protiraketové obrany. Z toho nakonec sešlo, protože česká levice proti tomu nesmyslně vystupovala a protože Obamova administrativa změnila plány. Dnes se tyto základny budují v Polsku a Rumunsku. Od té doby žádná žádost ve vztahu k Praze nebyla. Čeští vojáci – jako celá naše republika – jsou samozřejmě součástí NATO. Ale když sílí vnější hrozba, je to i důvod k reakci celé organizace. Když v sedmdesátých letech Brežněv posiloval sovětské síly ve střední Evropě, německý kancléř Schmidt (sociální demokrat) i premiérka Thatcherová (konzervativec) žádali po Američanech větší míru zapojení. Svým způsobem jsme dnes v podobné situaci. Putin také zbrojí a třeba do Kaliningradu posílá nové zbraňové systémy. Je proto na místě odpovědět. Chceme-li udržet mír, musíme být silní a soudržní.

Vaše kolegyně z ODS Miroslava Němcová se ve Sněmovně při nedávných interpelacích premiéra Sobotky otázala, jak hodlá zajistit, aby občané České republiky měli přehled o serverech a iniciativách, které jsou podporovány z Ruské federace. Naznačovala přitom, že jako předseda vlády má ústavní a další zákonnou povinnost chránit suverenitu České republiky a bezpečnost jejích občanů. Máte nějaké informace o tom, že by Ruská federace tímto způsobem chtěla suverenitu ČR ohrožovat?

Ani aktivity jako již zmíněné retweetování videa „Já okupant“ ruskou ambasádou v Praze bych nebral jako legraci. Ruská propaganda na internetu ale funguje velmi masivně. A pak máme spojence, kteří jsou ohrožováni přímo. Cvičení invaze do Estonska patří k běžné výbavě ruských válečných her.

Pane exministře, jakou činností se pracovně nyní zabýváte? Co naplňuje váš diář z největší části?

Teď přednáším a zkouším na CEVRO, od podzimu budu přednášet také na Univerzitě Karlově. Řídím Pražské centrum transatlantických vztahů na CEVRO, pořádáme konference, zveme na přednášky lidi ze zahraničních institucí, vydáváme expertní stanoviska k zahraničním a bezpečnostním věcem. Píšu, čtu, vystupuji. Je toho docela dost, ale baví mě to a jsem víc svým pánem, než když jsem byl ve vrcholné politice.

Nakonec něco pro odlehčení. Do telefonu jste mi řekl, že jeden den budete „pozorovat ptáky“. Když odmyslím, že jste členem ODS, která v logu má modré ptáky, a studoval jste geografii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze, jak lze toto vaše sdělení vnímat?

Ornitologie je můj koníček v pokročilém věku. Někdo prohání mladé holky, já se věnuji přírodě a ptákům.

A jak jsou na tom momentálně modří ptáci v ODS? Zvenku to totiž vypadá, že se strana v těchto dnech nijak neprojevuje...

Sestoupili jsme na dno a teď nás čeká zase cesta vzhůru. Nepochybuji o tom. Tak jako se po zimě vrátili z jihu tažní ptáci, vrátí se i ODS opět na výsluní české pravicové politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…