Analytik Chelemendik: Panství USA krachuje. Přestaňte koukat na televizi. Co se vám líbí na tom Babišovi

10.01.2014 8:34

ROZHOVOR Co stojí za dojmem, že vliv prezidenta Miloše Zemana upadá? Na tuto otázku jasně pro ParlamentníListy.cz odpovídá ruský analytik a spisovatel Sergej Chelemendik. Ten se také zamýšlí nad slovenskými prezidentskými volbami, upadajícím vlivem USA a jasně říká, co je třeba udělat pro snížení moci velkých médií.

Analytik Chelemendik: Panství USA krachuje. Přestaňte koukat na televizi. Co se vám líbí na tom Babišovi
Foto: Archiv SCh
Popisek: Ruský spisovatel a analytik Sergej Chelemendik

Anketa

Které velmoci věříte nejvíce?

10%
87%
3%
hlasovalo: 252890 lidí

Před časem jste v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz mluvil o tom, že zvolením Miloše Zemana dostala naše země nový motor a že jde o nové Pražské jaro. Nyní se někteří komentátoři a politici snaží tvrdit, že je prezident v defenzivě a jeho vliv padá. Jak to vidíte?

Strana, jejíž název obsahoval jméno prezidenta Zemana, utrpěla porážku v parlamentních volbách a to přirozeně oslabilo prezidentovu pozici a jeho možnosti ovlivňovat politický rozvoj. Hlavní příčina spočívá v něčem jiném: Zeman vyhrál prezidentské volby, protože nabídl jasnou, srozumitelnou a populární ideu; řekl, co je třeba dělat - konkrétně, odstranit od moci Nečasovu vládu. Toto slíbil a slib splnil.

Brzy uplyne rok od Zemanova zvolení do čela státu. Jak jeho dosavadní působení hodnotíte? A co od českého prezidenta očekáváte v příštím roce, třeba i s ohledem na zahraniční politiku?

Anketa

Kdo by byl lepší premiér?

hlasovalo: 10620 lidí

Zvolení Miloše Zemana na post prezidenta přineslo Čechám změny, ačkoliv většina Čechů bude asi sotva v současnosti tyto změny hodnotit jednoznačně pozitivně. Nejdůležitější výsledek - začala obnova české politické elity, objevily se nové strany, přišli noví politici. Není vyloučeno, že Babiš začne na české politické scéně měnit politickou agendu. V oblasti mezinárodní politiky nevidím nějaké výrazné změny - Zeman se drží celkových tradic české mezinárodní politiky.

Chcete se zapojit do diskuse pod článkem? Stačí se jednoduše zaregistrovat

Jakou událost v České republice v loňském roce hodnotíte jako nejzásadnější?

Zvolení Miloše Zemana prezidentem a parlamentní volby.

Bývalý prezident Václav Klaus nedávno řekl, že by byl raději, kdyby u nás vládli komunisté se sociální demokracií než hnutí Andreje Babiše, Tomio Okamury a podobná uskupení s nejasným politickým ukotvením. Co si o tom myslíte?

Myslím, že čas Klause jako politika již přešel a jeho prohlášení budou voliče zajímat stále méně. Nejzajímavější je dnes fenomén Babiše - v Čechách mnozí velmi rychle a družně souhlasili s tím, že Babiš bude ten nejhlavnější a bude rozhodovat. Trochu to připomíná otázku, kterou položí mladé hezké slečně ohledně jejího nového ženicha: "Co vás na tomto miliardáři tak zaujalo?"

Slovensko čekají v letošním roce prezidentské volby a dle očekávání nedávno svoji kandidaturu ohlásil premiér Rober Fico. Jaká je jeho pozice? Je mezi kandidáty někdo, kdo by mohl Ficovi vážně konkurovat?

Postavení Roberta Fica jako kandidáta na prezidenta změnilo zejména jeho vlastní pozici v politice. Část jeho voličů je zklamaná, ale důležitější je, že Fico si vybral toto skromné, ale spolehlivé místo ve slovenské společnosti. V prezidentských volbách nemá silné soupeře, pravděpodobnost jeho vítězství je proto dost vysoká. Pravda, pokud se do toho nezamíchá nový faktor, který se projevil v nedávných regionálních volbách na Slovensku a už se stal dominující tendencí v Čechách - protestní hlasování, které může mít ty nejrůznější formy. Do jaké míry se protestní hlasování dotkne prezidentských voleb na Slovensku, je dnes nejasné. To ale nezávisí na Ficovi, nýbrž na jeho konkurentech, mezi kterými nejsou žádné postavy, které by se sílou a vlivem mohly Ficovi rovnat.

Jak by podle vás Robert Fico jako prezident pojal prezidentský úřad? O něm se asi nedá předpokládat, že by se spokojil s rolí ceremoniáře a pouze formálním výkonem hlavy státu.

Tuto otázku by bylo lepší položit samotnému Robertu Ficovi.

Jak velkou váhu slovenským prezidentským volbám přikládáte z hlediska dalšího vývoje země?

Podle mého názoru se to nejhlavnější už stalo. Fico jako nejpopulárnější a prakticky jediný efektivní politik v současném Slovensku se rozhodl odejít do politického důchodu a toto rozhodnutí již změnilo politickou scénu na Slovensku. Samotné volby se mění na referendum o osobním osudu Roberta Fica, který prosí voliče Smeru, aby podpořili jeho rozhodnutí. Nejasné pro voliče zůstávají motivy - proč se Fico rozhodl odejít z postu premiéra.

Nějakým výrazným impulsem ke změnám se volby mohou stát, pouze pokud Fico toto referendum prohraje, což je málo pravděpodobné - k jistotám se Robert Fico staví velmi seriózně. V minulých volbách do Parlamentu psal na billboardech, že Slováci si zaslouží jistoty. Nyní se k tomu vrátil a upřesnil konkrétně, který Slovák na tyto jistoty má.

Jaký pohyb očekáváte v novém roce na geopolitickém poli? Mohou přijít nějaké významné změny?

Změny v geopolitice probíhají stále a urychlují se. Proto se v tomto novém roce budou jistě dít a bude jich mnoho. Doufejme, že budou mírové.

Co pozice USA a Ruska? Dojde k posílení druhého na úkor prvního, jak se delší čas říká? A co to případně může znamenat pro Česko a Slovensko?

Vztahy mezi USA a Ruskem se v Čechách, a nejen tam, často zkoumají v kategoriích fotbalového zápasu - jaké je skóre? Je to naivní a neperspektivní systém hodnocení. USA je říší globalismu, která celý svět vnímá jako pole pro svůj velký zápas. Pravda, za co USA bojují, je v současnosti stále méně jasné, protože idea světové dominance pax americana se stala zjevnou chimérou. Světové panství USA nenastoupí, protože není možné. Rusko se tradičně brání, tedy bojuje o své přežití, stává se silnějším. Pro Česko a Slovensko to zatím neznamená nic nového - ale pouze do okamžiku, kdy tyto země budou vtaženy do velké geopolitické hry. Například té, která se odehrává na Ukrajině.

Někteří analytici na příkladu Sýrie říkají, že to byla první velká americká prohra po hodně dlouhé době. Nejen Vy mluvíte o tom, že USA podporují ukrajinskou opozici s cílem ji zcela odříznout pouta s Ruskem. Když se to Americe nepodaří, jaké to bude mít dopady na jejich budoucí činnost na mezinárodním poli?

Na téma Ukrajiny jsem toho hodně napsal a rovněž jsem hodně veřejně vystupoval a nechci se opakovat. USA všude někoho podporují ve svých zájmech. Včetně České republiky. Novum spočívá v tom, že USA mají stále větší problémy stanovit si v rámci svých zájmů priority. Co je důležitější: Ukrajina, Afghánistán, Venezuela, Sýrie nebo Taiwan? USA se zapletly ve své vlastní hře na řízený chaos, který už nedokážou řídit. Samotná idea říše globalismu nyní zjevně krachuje, protože USA mají zájmů mnohem víc, než možností tyto zájmy realizovat.

Před necelým rokem jste pro ParlamentníListy.cz uvedl, že především západní média vytvářejí virtuální realitu, která se skutečností nesouvisí. Pokud se dočkáme výraznějších pohybů v mezinárodním dění, očekáváte, že velká média manipulaci s veřejností ještě zesílí? A mohou tomu lidé uvěřit?

Jedinou reálnou alternativou mainstreamu je dnes internet. Proto právě tam se dají čekat změny v oblasti médií, tam se reálně nějaké změny dějí. Důležité je pouze správně chápat prostou a zjevnou věc - každý den nějaké nové klipy na YouTube sbírají tisíce a miliony diváků, tedy reálně a úspěšně konkurují mainstreamu. Tato tendence se bude rozvíjet a právě ona přináší hlavní změny.

Co se podle vás musí stát, aby se lidé začali na média dívat primárně kriticky a seriózně uvažovali o tom, co média produkují?

To nejlepší, co se dá udělat pro revoluci v médiích, je přestat se dívat televizi. Vím, že v Rusku, přes množství programů různého vkusu, se lidé dívají na televizi stále méně. Tam už přišla americká koncepce vztahu úspěšných vážených lidí vůči televizi - nedívají se na televizi a jsou toho názoru, že televize je pro povaleče a smolaře, kteří nemají co dělat.

Co soudíte o mediální aféře kolem amnestie ruského prezidenta Vladimira Putina, díky které se na svobodu dostaly i dvě z členek „Pussy Riot“, kdy média mluví o účelovosti kvůli lepšímu PR před olympiádou v Soči? Vnímáte to jako další útok vůči vedení Ruské federace? Není přece zrovna běžné, aby světová média upírala tak velkou pozornost na dvě propuštěné ženy a pořádala obří tiskové konference…

Nevím, jestli je to normální, ale je to tak. Důležité je uvědomit si, že ve světě probíhá informační válka, v níž útoky na Rusko a Putina jsou její důležitou součástí.

Pokud by tři dívky začaly nepřístojně tančit v chrámu svatého Petra v Římě nebo v chrámu sv. Víta v Praze, nikdy by z toho nebyla vyrobena informační bomba - ale pokud se to stane v Moskvě, je to něco jiného.

Je možné v tuto chvíli vyřknout nějaké soudy k teroristickým útokům ve Volgogradu? Je to záměr, jak svět vystrašit a říci právě před zahájením olympijských her, že Rusko není bezpečná země?

Je to epizoda teroristické války, která probíhá na celém světě a proti celému světu se vede. A je nemožné donekonečna skrývat, kdo tuto válku organizuje a vede. Bohužel, teror jako forma vedení války se bude rozvíjet a zesilovat.

Všimli jsme si, že jste 7. 1. 2014 uveřejnil politický program hnutí Dobrá Síla. Bude to nová politická strana? O co jde?

Program se jmenuje „Slovensko může ochránit pouze silný suverénní stát“ a okamžitě vyvolal značný zájem našich čtenářů. Je to program politického subjektu nové generace. Jeho hlavní myšlenka spočívá v nezbytnosti radikálních změn, konkrétně osvobození se od koloniální závislosti na Evropské unii a USA. Klíčová je také teze o neutrálním statusu Slovenska jako základní strategii budování silného suverénního státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…