Analytik Chelemendik nejen k Ukrajině: Kroky Ruska mohou přinést konec USA. Evropě hrozí, že bude zruinována

02.04.2014 10:34

JINÝMA OČIMA Sergej Chelemendik, prokremelsky orientovaný ruský analytik žijící v Bratislavě, předkládá ParlamentnímListům.cz ruský pohled na poslední dění na Ukrajině, hovoří o budoucnosti Ruska a předkládá svůj pohled na některé informace či analýzy, které se objevují v českých i jiných západních médiích.

Analytik Chelemendik nejen k Ukrajině: Kroky Ruska mohou přinést konec USA. Evropě hrozí, že bude zruinována
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruský spisovatel a analytik Sergej Chelemendik

Ve svém článku tvrdíte, že konflikt na Ukrajině byl vyvolán za účelem vyprovokování třetí světové války, která začne mezi Ruskem a Ukrajinou a postupně do toho bude vtažena celá Evropa. Zároveň zazněla i úvaha, že Američané by z toho mohli usoudit, že Evropa se má tak blahobytně, že je potřeba ji trochu srazit zpátky. Každopádně člověk, který čte pouze český tisk, by se Vás ptal, jaké důkazy pro to máte a jak byste reagoval na tvrzení, které každodenně čteme, že Ukrajinci bojovali za svou svobodnou existenci, za to, aby mohli žít ve svobodném vyspělém západním světě, bez korupce a bez objetí ruského medvěda?

Ukrajina v této fázi nikdy nebude taková, jako byla. Po událostech na Krymu bude již vývoj jiný. Ukrajina je vlastně státem, který se nikdy státem nestal. Je třeba pochopit jednu věc. Ukrajina i Rusko byly jedním národem, měly jedny dějiny, byly jedním celkem, který byl rozpadem Sovětského svazu nějakým způsobem rozdělený. A na to rozdělení se nikdo těchto lidí neptal, zda to tak vůbec chtějí. Rus Jelcin, Ukrajinec Kravčuk a Bělorus Šuškevič se sešli někde u Bělověžského pralesa a podepsali smlouvu, podle které se svět změnil. A Bush starší tomu nechtěl věřit. Dva dny nechtěl věřit tomu, že něco takového je vůbec možné. Stále jim volal a ptal se, jak je možné, že sami rozbili ten velký stát.

Vše k tématu Ukrajina ZDE

Co se týká toho, že na Ukrajině za západní peníze fungují již více než 15 let stovky mimovládních organizací z celého světa, díky kterým implantována Ukrajině iluze, že Evropa je blahobyt: Ukrajincům bylo vysvětlováno, že Evropská unie je sen, že je to ten ráj na zemi, kde se mají lidé dobře a kde není korupce, kde je vysoký životní standard, kde je spravedlnost. Ostatně tomu bylo stejně i u Čechů. I zde byla představa, jaké to bude nádherné. Ta představa byla ale nereálná. Výsledkem toho je ale to, že většina českého i slovenského majetku se dostala do cizích rukou. Hovořit tedy o tom, že Ukrajinci bojují za nějakou prosperitu, se dá pouze v tom slova smyslu, že jim byl ukázán nějaký obraz, nějaké poznatky – stejně jako Chorvatům, Bulharům. A ti pak mají účet za elektřinu větší než samotný důchod. Jsou to zruinované krajiny.

A kdybych měl hovořit o světové válce, je třeba si uvědomit jednu věc: Ta éra absolutní dominance USA se blíží ke konci. Ta dominance však vznikla výsledkem dvou světových válek. Výsledkem dvou světových válek ležela Evropa v ruinách. Tato myšlenka, že konflikt na Ukrajině může přejít v občanskou válku mezi Ruskem a Ukrajinou, je možná snem USA, ale to se nestane. To Vám říkám jako Rus i Ukrajinec současně. Tato situace není možná. A ještě, že by se tato občanská válka přesunula do Ruska? Že by byly nepokoje i tam? To byl jistý záměr, který de facto ztroskotal – ten největší problém USA je nyní ten, že ony byly přesvědčeny o tom, že nastane další arabské jaro. Neuvědomily si však, že Ukrajina a Rusko nejsou arabskými státy.

Neudělal Vladimir Putin chybu, že dlouhá léta přihlížel tomu, jak Janukovyč, ať už v jakékoliv funkci, řídí Ukrajinu tím způsobem, že ta země má nejnižší hrubý domácí produkt na osobu široko daleko kromě Moldavska – zejména tedy západní část?

Je všeobecně uznaným názorem, že podpora Janukovyče a vůbec celý vývoj na Ukrajině byly strategickými chybami Ruska. O tom nikdo nediskutuje. Je to jednoznačně uznané, je to popsané, hovoří se o tom. Akorát si nepamatuji, že by to takto přiznal Putin sám.

Anketa

Který český premiér byl nejlepší?

16%
56%
2%
5%
12%
1%
2%
1%
2%
hlasovalo: 17467 lidí

Jak je možné, že nejbohatší Ukrajinec a bývalý příznivec Janukovyče Rinat Achmetov, kterému nadneseně řečeno patří de facto celý východoukrajinský Doněck, podporuje kyjevskou vládu? Jak silné je to protestní hnutí na východě Ukrajiny, proti té kyjevské vládě? Je skutečně na východě Ukrajiny velká většina lidí, kteří jsou pro to, aby byla federalizace či jsou dokonce přímo pro odtržení? Protestovaly přeci tisíce lidí, ale Doněck i Charkov jsou milionovými městy...

Ukrajinští oligarchové se vytvořili na dost primitivní klanové úrovni a nikdy nesměřovali k tomu, aby budovali stát. Nachází se zhruba v tom bodě, kdy dříve Rusko – tehdy vlastně oligarchové rozhodli o tom, že Jelcin bude pokračovat jako prezident. Ale pak se to proměnilo, stát se konsolidoval. Na Ukrajině to však dopadlo jiným způsobem – klany jdou proti sobě, jde o zápas. A toto je pro Ukrajinu neudržitelná situace. Takto to nemůže fungovat. A Janukovyče měl Západ i Rusko jako jistou kompromisní postavu, která dokáže jednoduše udržet nějakou rovnováhu. A dost dlouho se mu to dařilo.

A co se týče federalizace Ukrajiny – dá se říct, že zásadní část této východní Ukrajiny si přeje federalizaci, nebo je to tak, jak píší západní média, že tam pronikají z Ruska provokatéři, kteří podněcují demonstrace a lidé ve skutečnosti federalizaci či odtržení nechtějí...

No, to se píše. A to nebudu komentovat, neboť narážím na smutnou zkušenost na Slovensku, se slovenskými politiky, kteří na základě informací z deníku SME dělají rozhodnutí. Jihovýchod Ukrajiny je úplně jinak orientovaný, Ukrajina je historický slepenec. A toto lidé na Západě i v Čechách ignorují, kdy pomíjí fakta, kdy byla jaká část k Ukrajině připojena. Krym se stal teritoriem Ruské federace, za pár týdnů, bez prolití krve, v poklidu. Já si myslím, že toto dosti ovlivňuje úvahy těch dvaceti milionů lidí, kteří patří do výše zmiňovaného regionu. Toto bude rozhodující, neboť oni to vidí. Důchodci na Krymu začali dostávat ruský důchod, který je daleko větší, než dostávali předtím. Vojáci dostanou v ruské armádě až pětinásobně vyšší plat.  To samé je u platů státních úředníků, které jsou nyní až čtyřnásobně vyšší. Rusko je zkrátka bohatší, větší a výše uvedená část země k němu inklinuje.

Jste si jist, že kdyby bylo nyní vypsáno referendum, že velká většina obyvatel jihovýchodní Ukrajiny se bude chtít připojit k Rusku, či bude chtít federalizaci?

Rusko jde na rozdíl od Západu velmi legitimním směrem. Jisté je jedno – i na jihovýchod Ukrajiny přijdou referenda a ta vlastně ukáží, co lidé chtějí. Jedním z dalších možných kroků je jihovýchodní autonomie. Ten směr je dost jasný. Západní propaganda se nyní pouze snaží zakrýt svoji prohru.

Zdá se ale, že volby, ať již prezidentské či parlamentní, vyhrají prozápadní struktury a ty dávají najevo, že žádnou federalizaci nechtějí... Jak by mohl vypadat ten proces, který k federalizaci dospěje? Západ s tím nesouhlasí, ukrajinská prozápadní reprezentace jakbysmet...

Nejpravděpodobnějším scénářem je, že těch prezidentských voleb, které se chystají na 25. 5., se nebude účastnit jihovýchod země, bude je ignorovat. Zhruba polovina obyvatel Ukrajiny se tak nezúčastní. Kandidáti na prezidenta by také měli brát v úvahu, že možnost voleb  přišla kvůli ozbrojenému převratu, za kterým stojí tzv. Pravý sektor, de facto organizovaná armáda fašistického směřování.

A Pravý sektor bude opět do voleb mluvit, již se hovořilo o tom, že dodá lidi se samopaly a kalašnikovy... Ty volby se rozhodně nerýsují jako nějaké řešení. To mohu říct dopředu.

Neexistuje cesta, že by se za pomoci nějakých slibů či peněz ze Západu nechal jihovýchod Ukrajiny přesvědčit?

Západ ale už nedá žádné peníze! Západ chce brát peníze. Ty peníze právě začalo dávat Rusko. Federalizace je nejlepší scénář, jak se na Ukrajině vyhnout horším scénářům. Ostatní scénáře jsou daleko horší. Mohlo by dojít k občanským válkám, regionálním válkám.

Objevují se některé úvahy, že Putin bude chtít jednou zabrat i Finsko, český senátor Jaromír Štětina sdělil, že Putin bude chtít zabrat Pobaltí – tak učiní ne přímo, ale pomocí ruské páté kolony v Pobaltí po krymském vzoru... Miroslav Kalousek dokonce v českém Parlamentu pronesl tuto větu: „Chcete být další na řadě? Já tedy ne.“

Na to je jeden dobrý vtip, který má historický význam: Rusové a Ukrajinci se dohodli, že se budou bít mezi sebou, ne na život a na smrt, ale na smrt a výsledkem toho bylo to, že sebrali Američanům Aljašku. Toto je takový vážný humor. Já si myslím, že tam nejde o to, co bude chtít Putin vzít, ale jde o celosvětovou situaci. Například Čína má vyhraněný postoj a je na straně Ruska. Pozitivní na současné situaci je to, že Krym je Rusko. Za dva, za tři týdny, bez střelby, bez krve – to se nikdy v moderních dějinách nestalo. Opakuji – bylo to zcela legitimní. Stokrát se připojovala různá teritoria v Evropě, ve světě. Uvažovat, že Rusko plánuje expanzi na Západ, je mýlkou. Rusko to nepotřebuje.

Jakým způsobem bude Rusko dál realizovat svůj plán na návrat na světovou scénu, když se tedy Západ nemusí bát?

Jak to bude v příštích desítkách let, neumím říct, neboť ani nevím, zda svět bude ještě existovat. V dohledné budoucnosti bude Rusko řešit to, že je napadené na svém historickém území. A bude to řešit velmi účinně. Jak se to bude vyvíjet dál, uvidíme. To, že se Rusko díky dění na Ukrajině stane silnější, není třeba ani komentovat. Je to příčinou té zuřivé reakce Spojených států. Útok na Rusko vyvolal protiútok.

Někteří západní i čeští ekonomové tvrdí, že Rusko je ve zhoršující se ekonomické kondici. Je to pravda?

Když je Rusko zaostalé, jak je možné, že vyvinulo zbraně další generace, které nemají ani Američané? Proč se stalo druhým největším exportérem zbraní po celém světě? Rusko má skutečně hlavní příjem z exportu surovin, ale země se vyvíjí. Evropa může přestat brát suroviny z Ruska, může je brát z arabských zemí nebo USA, ale to bude dvakrát tak dražší a Evropu to zruinuje. Víc než jakákoliv válka. To je realita.

Každopádně – ekonomický růst Ruska se zpomalil...

Kde se ten růst urychluje? Na to bych se chtěl především zeptat!

Pokud jde o Rusko, tak se opět objevují teorie, jak uspořádá své vztahy s Čínou. Jedna pochází od analytika Jefima Fištejna - ten říká, že se schyluje k válce mezi Ruskem a Čínou, další teorií je to, že se Rusko spojí s Čínou a Indií a vytvoří spolek, který se obejde zcela bez Evropy. Co Vy na to?

Teorie Jefima Fištejna je zbožné přání.  A k té druhé teorii – v současné době se Rusko bez Evropy neobejde, zítra je to však možné. Spojené státy mají největší obavy z toho, že vzniká nový geopolitický blok... A vznik bloku je koncem Spojených států. Do jisté míry jde o existenční otázku USA, ten zápas nebude jednoduchý.

V jakém horizontu by mohlo Rusko s Čínou potopit americký dolar?

Není třeba topit. Spojené státy ale de facto přinutily Rusko vyvíjet vlastní platební systém.

Kam až by mohla zajít integrace Ruska, Číny a střední Asie? Mohlo by to dojít až tam, kde je dnes Evropská unie?

To určitě ne. Jde o jinou integraci, jde o jiné civilizace, jiné světy. Nyní to spíše spěje k vytvoření vojenského a politického bloku Ruska a Číny. Tento směr změní svět. Není to otázka měsíců, ale let.

Nikita Chruščov vždy toužil dohnat a předehnat Spojené státy, má Putin šanci se tomu alespoň přiblížit?

Nemůžeme porovnávat neporovnatelné. Spojené státy nikdy nepoznaly válku, pro Rusko je de facto válka permanentním stavem. Putin by nikdy nebyl tak populární, kdyby ta životní úroveň v Rusku nevyrostla tak, jak vyrostla. A toto se nestalo ani v Americe, ani žádné jiné zemi v Evropě. Ale je otázkou, jak posuzujeme životní úroveň, co si pod tím pojmem představíme...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nep

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…