Analytik Štefec očekává po Sýrii další zásadní krok Trumpa. Ještě letos. A toto se prý děje mezi Putinem a Medveděvem

05.01.2019 14:55

ROZHOVOR „Trump dělá přesně to, co slíbil před volbami,“ říká k plánu stáhnout americké vojáky ze Sýrie v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bezpečnostní analytik Jaroslav Štefec. Podle něj Američané odejdou i z Afghánistánu. „Myslím si, že ještě letos. Určitě tam téměř jistě dojde k dohodě s Tálibánem a Američané se stáhnou. Bez ohledu na to, jak se zachovají ostatní země NATO,“ domnívá se.

Analytik Štefec očekává po Sýrii další zásadní krok Trumpa. Ještě letos. A toto se prý děje mezi Putinem a Medveděvem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Štefec

Kritizoval jste případný nábor Čechů do německé armády. Proč?

Z jednoduchého a prostého důvodu. Národní armáda je národní armáda. V momentě, kdy voják odejde sloužit do cizí armády, bude přísahat věrnost cizí armádě i zemi, stává se z něj obyčejný žoldák. Z mého pohledu je to stejné jako by sloužil v pravidelných žoldáckých armádách různých soukromých společností. Zákon to vlastně ani neumožňuje – říká, že voják může bojovat v řadách spojeneckých armád, nikoliv sloužit. Pravidelná služba v cizí armádě je z tohoto pohledu v rozporu se zákonem.
 
Americký prezident Trump oznámil stažení vojáků ze Sýrie, za což je kritizován, že vyklízí pozice Rusku a Íránu. Jak to vidíte vy?
 
Přesně dělá to, co slíbil před volbami. Říkal – dostanu americké vojáky domů, zabráním tomu, aby umírali v cizích zemích za cizí zájmy a aby se vynakládaly zbytečně finanční prostředky. Odchod ze Sýrie není dneska ani vyklizení pozic Rusku. Je to spíš dohoda s Tureckem, kdy mu víceméně uvolňuje ruce k tomu, aby si řešilo svoje problémy. Jsou to samozřejmě složité strategické hry. Z pohledu Trumpovy předvolební rétoriky a jeho hesla „Amerika First“ je tento jeho krok naprosto logický a očekávatelný.
 
Dá se něco podobného čekat i v Afghánistánu?
 

Anketa

Měly by Spojené státy stáhnout svá vojska ze Sýrie?

93%
7%
hlasovalo: 7077 lidí
Spolehlivě. Myslím si, že naprostá většina amerických vojáků odejde ještě letos. Určitě tam téměř jistě dojde k dohodě s Tálibánem a Američané se stáhnou. Bez ohledu na to, jak se zachovají ostatní země NATO. Ostatně Trump nedávno prohlásil – když mu sdělili, že jeho popularita v Evropě klesá – že na Evropu kašle. A může si to samozřejmě dovolit.
 
Má však také velkou opozici doma, ve Spojených státech...
 
Samozřejmě. Jsou tam lidé, kteří tam mají rozjeté své kšefty, podobně jako je měla paní Albrightová v bývalé Jugoslávii, kde získala poměrně značné majetky. Stejně tak americká administrativa, která byla navázaná na předchozí demokratické prezidenty, má rozjeté kšefty tady v těchto oblastech. Logicky mu tedy budou dělat opozici. Teze, že Amerika bude dělat světového četníka všude tam, kam noha amerického vojáka dosáhne, stále ještě platí. Myslím si ale, že Trump se spíše soustředí na Asii, na Čínu. Tam se přesouvá geostrategický problém z hlediska Spojených států, tam je obrovská konkurence. I to zatčení viceprezidentky Huawei v Kanadě na to ukazuje. Je tu těžký boj o trhy, o pozice. Nemá to vůbec nic společného s nějakou nebezpečností těch systémů či něco podobného. Dokonce jsem četl, že nějaký blbec u nás prohlásil, že EET je nebezpečná, protože se tam používají technologie Huawei. To jsem se fakt rozesmál. 
 
 
Zatímco tedy americko-čínské vztahy se evidentně zhoršují, jak to bude vypadat s těmi americko-ruskými? Můžeme být optimisty a čekat v tomto roce jejich zlepšení, nebo je to naivní představa?
 
Domnívám se, že Trump sám by rád vztahy s Ruskem zlepšil. Z prostého důvodu. Pokud bude on na Rusko tlačit, bude posilovat protiamerická opozice. Putin je v Rusku ve velmi podobné pozici jako Trump. Má obrovskou opozici mezi oligarchy, mezi lidmi ve vládě, Medveděv není jeho přítel. Naopak, je to jeden z jeho největších protivníků. On se s nimi musí nějak vyrovnat. Když bude tlak ze strany Spojených států, bude protiruská rétorika, tak sankce budou citelně dopadat na tyto lidi a nutit je přesouvat peníze a investice třeba právě do Asie, a posílí to pozici Putina. Když bude Trump zeslabovat protiruskou rétorikou, kamarádit se s Ruskem, půjde stejnou cestou jako kdysi prezident Reagan. Trump dnes dělá něco podobného.
 
To jste mi rozšířil obzory, vždy jsem si myslel, že Putin a Medveděv jsou taková sehraná dvojka...
 
Nejsou. V žádném případě. Jsou to protivníci, protože Medveděv je de facto zástupcem party oligarchů. On sám byl oligarcha obrovský. Putin a Medveděv nemají nic společného. Spousta lidí by Medveděva ráda viděla v čele Ruska, protože by šel na ruku zájmům nejen americkým, ale i britským či francouzským, které tam jsou. Je to taková úlitba. Je to dáno tím, že v Rusku vládnou lidé, kteří to umí. Putin nechává v řídících pozicích lidi, kteří umí řídit, přestože jsou jeho protivníky. Dává jim jasná zadání, z nichž nelze uhnout. Proto například i ten Medveděv. Kdyby se obklopoval neschopnými hlupáky a kariéristy, kteří nerozumí politice ani ekonomice, ale které může snadno ovládat, jak je zvykem na české politické scéně, už dávno by skončil on i Ruská federace jako samostatný stát. 
 
 
Ani v předvánočním čase nebyla Evropa ušetřena teroristických útoků s islamistickým pozadím. V souvislosti s (téměř) porážkou Islámského státu na území Sýrie a Iráku, bude to mít nějaký vliv na Evropu?
 

Anketa

Přispěl George Soros ke světovému dobru?

4%
96%
hlasovalo: 12441 lidí
Použít spojení, že Islámský stát byl poražen v Sýrii či kdekoliv jinde, je naprosto nesmyslné, protože Islámský stát nelze porazit. To je ideologie. Tento ideologický konstrukt vlastně funguje někdy od sedmého století. To znamená dobytí světa islámem. Islámský stát je takovým mezikrokem k realizaci tohoto plánu. Jde o to, že Islámský stát byl třeba vytlačen ze Sýrie, ale v žádném případě nebyl poražen. Četl jsem nedávno úvahu Andora Šándora, že nelze říci, jestli se skrývá někde v poušti. Lidé představující Islámský stát se přesunuli – a vlastně nikdy neodešli z Evropy, Spojených států a podobně. Oni tady jsou. Je to naprosto paralelní struktura mimo nás. 
 
Momentálně neútočí. Pokud by se o to pokusili, postaví se proti nim obrovské masy lidí, Evropanů. Největší práskači na radikály jsou imámové a party kolem mešit. Ti nejvíc spolupracují s tajnými službami, o čemž se moc nemluví. V tom smyslu, že tito lidé – radikálové – narušují tu představu, že Evropa bude dobyta vaginami islámských žen. Až bude dostatečná síla, postupně se bude přebírat politická moc, a pak se to převrátí zákony a podobně. Aniž si to lidé uvědomí. To je ta teorie žáby v hrnci. V momentě, kdy by začaly velké teroristické útoky, tak si islám postaví proti sobě i ty lidi v Evropě, kteří mu jdou na ruku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…