Andrej Babiš je dojič státu. Závažné tvrzení podepřené důkazy

30.11.2016 10:51

ROZHOVOR Šéf hnutí ANO, miliardář Andrej Babiš, nedělá podle předsedy Asociace podnikatelů a manažerů Radomila Bábka nic jiného, než že dojí stát. „Kdyby neměl dotace a státní zakázky, tak by ze dne na den zkrachoval. On hlavně chce dělat všechno pro sebe. Stát a občané ho vůbec nezajímají. Zajímají ho jen jeho příjmy, jeho moc, jeho peníze,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz jeden z organizátorů protestů proti zavedení elektronické evidence tržeb, které podle něj ohrožuje svobodu podnikání v České republice.

Andrej Babiš je dojič státu. Závažné tvrzení podepřené důkazy
Foto: Archiv RB
Popisek: Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů

Blíží se den, kdy bude spuštěna elektronická evidence tržeb. Co říkáte tomu, že ministr financí Andrej Babiš na poslední chvíli přichází s návrhy na změnu zákona, který připravoval tři roky a kdy po celou tu dobu odmítal jakoukoli kritiku? 

Není to vlastně nic překvapujícího. Každý, kdo je trochu zkušenější v chápání lidského chování a rozumí řeči těla, vidí, když se podívá na chování Andreje Babiše, že začíná propadat mírné panice. Zdá se, že si začíná uvědomovat, že elektronická evidence tržeb vyvolává velký odpor. On tomu nevěřil, snažil se nepodnikatelskou veřejnost zcela zmanipulovat, což se mu do jisté míry podařilo, ale zároveň si myslel, že podnikatelé a živnostníci ohnou hřbet a jako vždycky na sobě nechají štípat dříví. Ale v tomhle směru se zmýlil. A navíc zjišťuje, že v testovacím provozu to vůbec nefunguje dobře, že je s tím spousta problémů, že doba odezvy se výrazně prodlužuje, mluví se i o stovkách vteřin, mají to být mimochodem dvě vteřiny. Takže už pánové Babiš a Volný začínají masírovat veřejnost tím, jak je to výborné, jak všechno funguje. 

A když si to dáme dohromady, pochopíme, proč ministr financí teď přišel s tím, že pro e-shopy by zákon neměl platit, přičemž samozřejmě jejich chod, fungování, tržby dobře léta letoucí zná. Největší fintou je jeho poslední výrok, že by nemuseli být povinnými v EET živnostníci a podnikatelé do 250 tisíc korun ročního obratu. Vypadá to hrozně hezky, ale je to typická bolševická propaganda. Pan Babiš se jen dělá hezkým a chce se zalíbit části publika. Ale na to mu určitě neskočíme. Proč zrovna do 250 tisíc, do 270 tisíc nebo do 300 tisíc, proč by to měla být právě nějaká taková částka? Prostě je potřeba zrušit elektronickou evidenci tržeb, ať si pan Babiš říká, co chce.

Takže si myslíte, že ministr financí lže, když tvrdí, jak pilotní projekt na EET skvěle funguje, že žádné problémy nejsou a že nemá smysl měnit zákon a zavádět nějaké výjimky, jak plánuje nejen Andrej Babiš, ale třeba i lidovci? 

Samozřejmě, že si Babiš vymýšlí a lže, když tvrdí, že to báječně funguje. A to nám teď bude tvrdit týdny a měsíce úplně stejně jako u zavádění kontrolních hlášení. To byl také propadák, přineslo to obrovské problémy, ale na veřejnost chodily z Ministerstva financí jen a jen dobré zprávy. U elektronické evidence tržeb to bude totéž, jen v bledě modrém. My to víme, protože z terénu od živnostníků a podnikatelů máme velmi špatné zprávy. V České televizi zrovna před pár dny běžel pořad, kde velmi dobře popisovali, jak se mnoho dní čeká na certifikaci, jaká je odezva, jak finanční správa není schopna vydávat jiné informace, než které si úředníci přečtou v zákoně nebo v metodické příručce. Samozřejmě, že to nefunguje dobře a nepochybně to bude katastrofa. Ale pan Babiš bude krmit veřejnost jinou informací. Proč tedy dělat nějaké výjimky, když se ukazuje, že to bude problém, takže je lepší to prostě zrušit. 

Souhlasíte tedy s ODS, která se nechce divadla s výjimkami v Poslanecké sněmovně účastnit a prosazuje úplné zrušení EET?

Jednoznačně souhlasím s ODS, nebo ODS souhlasí s námi. Záleží na tom, kdo se vyslovoval první. Ano, souhlasím s ODS jednoznačně. A pokud jde o lidovce, cítí krev a bojí se, že se s tím negativním vývojem EET svezou, vždyť ji také pomáhali prosazovat, a teď se jako tonoucí chytají stébla, chtějí se ukázat  v lepším světle. Moc se mi to nelíbí. 

Nezůstane tedy nakonec ten Černý Petr na sociální demokracii, protože je jediná strana, která drží původní záměr, nechce žádné výjimky, jednak z principu, aby se tím nezpochybnila vlajková loď celé vlády, jednak proto, že je neprofesionální měnit spřežení uprostřed kopce? Koho viníte z odpovědnosti za zjevně zpackaný zákon o zavedení EET, ministra financí Andreje Babiše, který odmítal slyšet jakékoli námitky a kritiku po celé tři roky, kdy byl zákon připravován, nebo celou vládu, která ho navzdory upozorněním z mnoha stran schválila, nebo ČSSD, která za ním i teď stojí a nechce připustit ani kosmetické změny? 

Jednoznačně původcem všeho toho zla je Andrej Babiš. To je nepochybné. Na druhou stranu – sociální demokrati i lidovci se do toho společně s Babišem pustili, vzali to jako společný projekt, takže tu vinu nesou zcela stoprocentně s ním. Správně jste naznačila, že to vypadá, že teď ČSSD jediná bude držet Černého Petra. Ano, ono to tak opravdu vypadá. Zahraju si teď trochu na politologa a trochu na sociálního psychologa. Podle mého dělá pan Sobotka obrovskou chybu, protože si myslí, že taková podpora EET, kterou vyslovovala nepodnikatelská veřejnost, je většinová a že většinová i zůstane a že tedy na tom může stavět. Ale myslím si, že se velmi mýlí, protože až zavře pár set hospod na venkově, a mimochodem, už se tak děje, tak se najednou EET dostane do úplně jiného světla. A strategická chyba pana Sobotky je v tom, že v případě, když přišel Andrej Babiš s těmi nesmyslnými změnami na poslední chvíli, protože panikaří, jako premiér neřekl, tak to zrušíme, protože jste to špatně připravil. To by byla těžká prohra Andreje Babiše. Zatímco takhle z toho může Andrej Babiš vybruslit a prohraje Bohuslav Sobotka. 

Vy jste se s touto situací ale nesmířili, nenechali jste se ukonejšit ani navrhovanými změnami, a chcete to dát nějakými veřejnými akcemi jasně najevo. Co připravujete?

Kromě toho, že už dva roky konzistentně vystupujeme proti zavedení EET – teď, když už nás do toho vězení EET zavírají, budeme demonstrovat. Za prvé 1. prosince bude několik stovek provozoven zavřeno, jistě ne celý den, to si živnostník nemůže dovolit, ale třeba na hodinu, na dvě, tím začínáme trochu sjednocovat podnikatelskou veřejnost. A druhý protest, který připravujeme, je protestní shromáždění, které se uskuteční 3. prosince za pět minut dvanáct na Václavském náměstí – u koně – v Praze. Máme ho samozřejmě nahlášené, předpokládám, že se tam sejde několik stovek lidí, kteří budou demonstrovat svůj postoj proti elektronické evidenci tržeb, za svobodné podnikání.

Asi nečekáte, že tohle donutí vládní koalici, aby od záměru ustoupila. Co tedy budete dělat dál?

V případě, že do 12. března příštího roku nebude elektronická evidence zrušena a dojde ke druhé vlně, tak budeme veřejně protestovat znovu. 

Doufáte, že Ústavní soud zavedení EET zruší na návrh poslanců ODS a TOP 09? Myslíte si, že zákon, už třeba tím, že neplatí najednou pro všechny podnikatele, je v rozporu s Listinou práv a svobod?

Není to úplně v souladu nejen s Listinou práv a svobod, ale ani i s Ústavou České republiky. Jsem zvědav, jak to dopadne. Mám trochu pochybnosti. Ústavní stížnost je samozřejmě napsaná skvěle, nakonec to psal renomovaný právník, na druhou stranu tam postrádám některé argumenty. Já bych celou žalobu k Ústavnímu soudu zjednodušil na jedinou věc, že EET mění právní prostředí v České republice, protože zavádí nové podmínky pro podnikání. Pro podnikání totiž nepotřebujete splnit téměř žádné podmínky, pokud podnikáte ve volných živnostech, ale EET zavádí velmi nenápadně podmínku, máte-li k dispozici internetové připojení, musíte je využívat. Když si řeknete tuto větu dvakrát, třikrát, dojde vám, jak je absurdní. A to je skutečně změna principu podmínek podnikání v České republice. 

Jinými slovy – můžeme čekat, že v budoucnu nám třeba řeknou, kdo nemá televizi, nemůže podnikat, nebo bez auta nemůžete podnikat, nebo – když nemáte řidičák, nemůžete podnikat. A pak to může jít dál: malý, tlustý, plešatý nemůže podnikat, protože Andrej Babiš je vysoký, štíhlý, vlasatý. Platí premisa, že jen základní podmínky pro podnikání musí být splněny a žádné ostatní už nesmí podnikání determinovat. A EET zavádí nenápadně, nepojmenovaně úplně novou podmínku, a to je pro mne zcela nepřijatelné. Pro tohle by měl podle mého názoru Ústavní soud zákon o EET zrušit. 

Není to zdaleka první problém, kterým politici komplikují život podnikatelům a znejišťují podnikatelské prostředí. V minulosti například i pravicové vlády schvalovaly na poslední chvíli daňové změny. Ale exministr financí Vlastimil Tlustý prohlásil, že tohle je nejhorší znejistění podnikatelského prostředí, když autor návrhu přichází na poslední chvíli s nějakými změnami, které zpochybňují vůbec smysl zavedení EET. Souhlasíte s ním?

Podle mého názoru, i kdyby autor návrhu, tedy Andrej Babiš, nepřišel s žádnými výjimkami, tak EET je skutečně exces. Myslím, že to je průzkumný balón, co všechno si ještě necháme líbit. Máte pravdu, že živnostníci a podnikatelé dostávají léta letoucí zprava zleva, myslím z politického směru, protože všechno je na poslední chvíli, naše legislativa je džungle, v níž se není možné vyznat, přibývají neustále nové a nové povinnosti a odpovědnost, více a více byrokracie atd. 

Tohle všechno dokáží podnikatelé snášet, ale pak přijde něco, čím státní moc přestřelí. A domnívám se, že to je EET v kombinaci s kontrolními hlášeními. Kontrolní hlášení možná pohár trpělivost naplnila a elektronickou evidencí tržeb ten pohár přeteče. To je můj postoj k tomu, jestli to živnostníci a podnikatelé ještě déle vydrží, nebo ne. Je moc zajímavé si všimnout, že v roce 2005 tehdejší ministr financí zrušil živnostníkům povinnost vydávat účtenky a navrhoval zrušit jim odvody. Ten ministr financí se jmenoval Bohuslav Sobotka.

Nepodnikatelská veřejnost, hlavně zaměstnanci tleskají Andreji Babišovi, protože jim mnozí politici, Andrejem Babišem počínaje a komunisty a socialisty konče, tvrdí, že podnikatelé tento stát okrádají, proto se zavedení kontroly brání, i když v jiných vyspělých evropských zemích něco takového dávno funguje. Můžete jim vysvětlit, v čem je to jiné?

Věcně je to velmi jednoduché. My jsme ekonomika srovnatelná s těmi nejlepšími ekonomikami v Evropě a Evropské unii. Šedá ekonomika v České republice je zhruba na patnácti procentech, jsme na tom přibližně stejně jako Švédové nebo Němci. Zatímco Chorvatsko, které má být naším vzorem, má šedou ekonomiku na dvojnásobné úrovni. Máme standardní evropskou ekonomiku, u nás se nepodvádí víc než jinde, to se jen hodí politikům vykládat, jak se tady podvádí, protože když se vytváří ve veřejnosti dojem, jak je to tady špatné, pak jim projde to, co by jim jinak neprošlo. Třeba nějaká tvrdá opatření. 

A když se podíváte na zprávy NKÚ, například mezera na výběru DPH je asi 105 miliard, z toho na malé a střední podniky připadá jen asi sedm miliard. Tak malá část a z toho ještě většinu tvoří práce načerno ve stavebnictví. Takže vykládat, že nedoplatky na dani od malých podnikatelů a živnostníků mají nějaký vliv na státní rozpočet, je absolutní lež. Přesto nám to tady vtloukají do hlavy. Zmínila jste se o tom, jak mluví o podnikatelích Andrej Babiš, Michaela Marksová, Jan Mládek, Jiří Dienstbier a další. Ono je to vlastně strašně jednoduché: když si položíme otázku Qui bono, dojde nám, proč to dělají. Oni přece potřebují rozdělenou společnost. Potřebují ovládat co nejvíce lidí prostřednictvím buď státního zaměstnávání, nebo státních dávek a dotací. Čím víc lidí budou takhle ovládat, čím víc lidí bude závislých na státu, tím víc lidí je bude volit. Budují tady socialismus. 

Lidé nezávislí na státu jsou jim trnem v oku, to jsou především malí a střední podnikatelé, živnostníci, sedláci, rolníci, řemeslníci. A jak skřípnout tento nezávislý segment? Nejjednodušší je začít z nás dělat zloděje a podvodníky. To znamená vrazit klín do společnosti a vytvořit obraz, mimochodem nepravdivý, že co podnikatel a živnostník, to zloděj a podvodník. Je to stejná metoda, kterou použili bolševici v 50. letech. Tehdy sedlák byl kulak a obchodník byl keťas nebo šmelinář. A už to tu máme zas. Od poloviny 90. let si podnikatelé a živnostníci vlastně napravovali renomé, protože na začátku 90. let neměli dobré jméno. A oprávněně. Dvacet let se dařilo podnikatelské veřejnosti toto jméno napravovat. Dnes máme standardní podnikatelské prostředí. Dám ruku do ohně za to, že se tady co do kvality a kultivovanosti podniká stejně jako v Holandsku, ve Francii, Německu, Rakousku, Švédsku a jinde. To dobré jméno, které se podařilo vybudovat, během posledních tří let Babiš, Marksová, Mládek, Středula a další dokázali poškodit téměř nevratným způsobem. Dalších dvacet let se to bude možná zase napravovat.

Není to absurdní, když mezi socialisty a odboráři, kteří označují podnikatele za podvodníky a parazity, se objevuje i jméno velkého podnikatele, miliardáře Andreje Babiše, kterému řada živnostníků a podnikatelů věřila a podpořila ho ve volbách? 

Za prvé: Andrej Babiš není podnikatel, Andrej Babiš je dojič státu. On nedělá nic jiného, než že dojí stát. Kdyby neměl dotace a státní zakázky, tak by ze dne na den zkrachoval. A za druhé: Andrej Babiš má bolševické geny. Toho se nikdy nezbaví. To, že má velký majetek, ještě neznamená, že v sobě nemá ten socialismus hluboko zakořeněný. Ale on chce hlavně dělat všechno pro sebe. Stát a občané ho vůbec nezajímají. Zajímají ho jen jeho příjmy, jeho moc, jeho peníze. Máte pravdu, že ve volbách v roce 2013 ho volili možná především malí a střední podnikatelé. Je zjevné, že krátce po volbách tuhle cílovou skupinu hodil přes palubu a obrátil se k voličům socialistů a komunistů. Také je to na jejich volebních výsledcích znát. Udělal to velmi pragmaticky, věděl, že může živnostníkům a podnikatelům před volbami slibovat, ale nemůže to splnit, protože kdyby měl pracovat ve prospěch svobodného podnikání, pracoval by proti svým zájmům.

Myslíte, že se mezi podnikateli ještě najde někdo, kdo bude hnutí ANO Andreje Babiše i po těchto zkušenostech v příštích sněmovních volbách podporovat?

Dneska je to tak, že už ho téměř nikdo z malých živnostníků a podnikatelů volit nebude, on se jich zbavil jako zbytečnosti. Jsem ale přesvědčen, že někteří podnikatelé ho volit budou. Volit ho budou takoví lidé, kterým se říká oligarchové, protože oligarchický systém, který tady nastavuje, jim vyhovuje. Principem systému, který Babiš buduje, je: Pojďme sebrat obrovské prostředky od všech občanů v celé republice a pojďme si je rozdat mezi sebou, deseti, padesáti, sto padesáti firmám, které se z toho budou mít dobře. A to je trychtýř, který tady buduje Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

20 let v EU. Jenže ta se zvrhla. Reformovat? Nejde

18:00 20 let v EU. Jenže ta se zvrhla. Reformovat? Nejde

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ – U data 1. května bude v kalendáři díky nynějším zákonodárcům nově uve…