Andrej Babiš po jednání se Zemanem usedl sám před kameru PL. Toto před ostatními novináři nezaznělo

03.05.2017 20:04

VIDEO UVNITŘ Premiér Sobotka poškozuje pověst Česka v zahraničí. Asi je přepracovaný a potřebuje si odpočinout. ParlamentnímListům.cz to řekl ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš poté, co opustil pracovnu prezidenta Miloše Zemana na Hradě. Sobotka se podle něho nezachoval jako chlap a útočí na Babiše, coby úspěšného politika i podnikatele.

Andrej Babiš po jednání se Zemanem usedl sám před kameru PL. Toto před ostatními novináři nezaznělo
Foto: Archiv PL
Popisek: Rozhovor s Andrejem Babišem

Pane ministře, můžete krátce shrnout průběh Vaší schůzky s panem prezidentem?

K panu prezidentovi jsem se objednal už dříve, kdy vznikl celý pseudoproblém. Stále jsem nepochopil, proč se pan premiér snaží dostat mě z vlády pryč a dokonce jde až tak daleko, že poškozuje vládu a dává demisi bez toho, aby to s námi konzultoval. Teď je nová situace. Pan premiér rozhodnutí zítra (ve čtvrtek, pozn. red.) předá do rukou pana prezidenta.

Takže já jsem panu prezidentovi jen řekl naše stanovisko za hnutí ANO, že nevidíme důvod podávat demisi, protože vláda je úspěšná a nechápeme postoj pana premiéra a to byl hlavní cíl mé návštěvy.

Co prezident na to? Bavili jste se o tom, co bude následovat?

Pan prezident je známý tím, že má svůj názor, svůj rozum a rozhodne se podle sebe. V minulosti jsme ne vždy měli stejná stanoviska, třeba na reformu policie, či jak já říkám na likvidaci útvaru pana Šlachty. Určitě to pan prezident neřekl (jak bude postupovat, pozn. red.), ale zcela jistě rozhodne podle uvážení tak, aby vláda pokračovala a nebyla destabilizována či aby nevznikl problém, který by měl dopad na rozpočet.

Bavili jste se o časovém horizontu, kdy by nějaké řešení mělo proběhnout?

Ne, pan prezident řekl, že zítra čeká pana premiéra a na Hrad přijdou i další politici. Příští týden má další program, neřekl nic konkrétního.

Jak vy sám chápete vyvrcholení celé situace, jak to šlo celé po sobě? Nejdřív premiér mluvil o vašem odvolání a cílem tedy bylo dostat vás z vlády. Premiér to pak vyřešil tím, že chce položit celou vládu. Nicméně podle mnoha výkladů ústavy nepřinese Sobotka na Hrad demisi vlády, ale pouze demisi vlastní… Jak to vnímáte?

Hlavně nechápu, a strašně mi vadí, že pan premiér mluví o tom, že já mám nějaký problém. Já žádný problém nemám, jsem politik, který ukázal daňová přiznání za dvacet let, nechal jsem si vše ověřit… Mrzí mě, že pan premiér ani nepočkal na mé vysvětlení dle usnesení Sněmovny, přestože toto usnesení považuji za velmi netradiční a za politický boj tradičních stran, kdy už ve čtvrtek večer měli jasno.

Myslím, že premiér mé vysvětlení ani nečetl. Přitom jde o vysvětlení velice fundované. Je to na šešti stranách s přílohami. Vše jsem vysvětlil. Korunové dluhopisy jsou problém pana Kalouska, on přišel s tím zákonem. Pokud někoho měli vyšetřovat, je to pan Kalousek. Pan premiér mohl toto rozhodnutí změnit a navrhnout zdanění dluhopisů, ale nenavrhnul to. Kalousek a Sobotka mě vlastně pokrytecky kritizují, přitom mám já sám čistý štít.

 

Co se týká mého podnikání, považuji to za absurdní. Za historii mého podnikání jsem zachránil mnoho různých fakrik a závodů – Lovochemie, Synthesii, Kostelecké uzeniny, Maso Planá, Olma a další, které, pokud já bych do toho kapitálově nevstoupil, by byly už dávno po smrti. Dá se to dohledat. Dochází tady k manipulování informací, často jsme spíš byli obětí podvodů ze strany těch, co nám prodávali firmy.

Já ta nařčení prostě odmítám. Pan premiér dobře na začátku věděl, co mám za sebou. Když byl lánský puč, neváhal jsem ani sekundu a podpořil jsem ho v říjnu 2013. Nechápu, proč chce vstoupit do historie naší země s nepochopitelnou demisí. Jestli to má nějakou souvislost s dnešním zadržením Sobotkova blízkého přítele Karla Březiny, který s ním dělá velice dlouho, nevím. Nerozumím tomu, co se stalo a neznám detaily. Celou situaci premiér vyřešil zbaběle, předal to do rukou pana prezidenta, který samozřejmě využije své kompetence.

Opakově jste mluvil o tom, že spolu pánové Sobotka a Kalousek spolupracují atd. Po ohlášení demise Bohuslava Sobotky ale přišla velmi ostrá reakce Miroslava Kalouska. Řekl, že se Sobotka zachoval jako srab. Co si myslíte o těchto třenicích?

Pan premiér s panem Kalouskem jednoznačně spolupracovali proti zdanění hazardu, spolupracovali na Lex Babiš a spolupracovali u skandálního rozhodnutí Sněmovny, kdy dolní komora jasně věděla, že jsem ČTK sdělil, myslím 10. března, všechny mé příjmy, přesto se tvářili, že jsem to nevysvětlil. Teď to neumím komentovat. Pan Kalousek něco řekl, ale faktem je, že jejich spolupráce za poslední měsíc je evidentní. Lex Babiš také navrhovali pánové Chvojka (ČSSD) a Plíšek (TOP 09), což jsou jen nastrčení lidé.

Převezmu-li terminologii Miroslava Kalouska, myslíte si Vy sám, že se Bohuslav Sobotka zachoval jako srab tím, jakým způsobem vyřešil situaci? Nepokusil se Vás odvolat, přestože to zjevně chtěl…

Nevím, jaké je silnější slovo, jestli srab nebo zbabělec. Ale podle mě se nezachoval jako chlap. Zachoval se jako zbabělec, přitom mě ještě prvního května vyzýval, abych se zachoval jako chlap a že mám odstoupit. K tomu já nevidím nejmenší důvod. Je to podle mě strašné. Za sebe říkám, že jsem v životě nepracoval tolik, co pracuju jako ministr financí. Sedm dní v týdnu, od rána do večera.

Máme skvělou image. U mě byl dnes bavorský premiér pan Seehofer a mluvil v superlativech o našich výsledcích a spolupráci. Pan premiér poškozuje naši pověst v Evropě, v zahraničí. To je špatně, protože tomu nikdo nerozumí. Nikdo nerozumí, když na jedné straně říká „jsem úspěšný premiér, mám úspěšnou vládu“ a potom podá demisi. Fakt nechápu, asi je pan premiér přepracovaný a potřebuje si odpočinout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…