Andrej Babiš zásadně a upřímně o zavedení eura, které chce Sobotka. Ptali jsme se i na ČEZ, šéf ANO se zasmál

17.05.2017 12:45

ROZHOVOR Předseda hnutí ANO, vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš nesouhlasí s premiérem Bohuslavem Sobotkou, že by ČR měla určit datum přijetí eura. Euro by nám dle něho přineslo spíše nevýhody a Babiš nechce, abychom museli ručit za krachující státy eurozóny a jejich banky. „Pro mě dnes euro skýtá více nevýhod než výhod,“ říká. Dle Babiše by euro mohlo být i tématem k referendu. Vyjádřil se i k otázce spojení vládní krize se spojením premiéra Sobotky a ČEZu.

Andrej Babiš zásadně a upřímně o zavedení eura, které chce Sobotka. Ptali jsme se i na ČEZ, šéf ANO se zasmál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Premiér Bohuslav Sobotka řekl na sněmu Hospodářské komory, že by se mělo určit datum přijetí eura, abychom nezůstali mimo hlavní proud evropské integrace, protože dle Sobotky budou prezident Francie Emanuel Macron a německá kancléřka Angela Merkelová směřovat k větší integraci eurozóny. Předseda Senátu Milan Štěch řekl, že Česká republika euro potřebuje, protože to je prý stabilizační měna. Co tomu říkáte?

Já si to nemyslím. Nemyslím si, že by euro byla stabilizační měna. Když se podíváte na výsledky veřejných rozpočtů států eurozóny a států, které nejsou v eurozóně jako Česká republika, tak státy eurozóny mají podstatně horší deficity, podstatně větší zadlužení. Můžeme se podívat na Řecko, Itálii či další státy. Takže být v eurozóně neznamená prosperitu. Jsem přesvědčen, že pro nás je důležité si nechat nezávislost z hlediska měnové politiky, ponechat si nezávislost České národní banky.

Jaké jsou argumenty proti přijetí eura?

Pokud bychom vstoupili do eurozóny, tak by již věci neurčovala ČNB, ale Evropská centrální banka. A v případě, že se nebude ekonomice dařit, tak má ČNB možné nástroje jak na to reagovat, může ovlivnit kurs a může učinit určité intervence. To je důležité. Euro má samozřejmě i nějaké výhody pro určité firmy, aby nemusely hedgeovat či se zajišťovat.

Anketa

Ohrožuje Andrej Babiš českou demokracii?

14%
86%
hlasovalo: 11261 lidí

Každopádně otázka eura je úkol příští vlády, která vyjde z voleb, a bude na ní, jak se k tomu postaví. Já mám vlastní zkušenost z působení v Radě EU, v radě ministrů financí, kde jsem prosazoval ten náš pilotní projekt „reverse charge“. Když jsem si to dohledal, tak vlastně jediná legislativní změna, kterou Česká republika v EU prosadila od vstupu do Evropské unie, tak je tento náš projekt, na kterém jsem tvrdě pracoval.

Často jsem viděl naši bezmoc při snaze postupovat proti zájmům velkých států a při prosazování našeho českého národního zájmu. Tím naším českým národním zájmem bylo získat kompetenci pro českou vládu, aby rozhodovala o tom, jakým způsobem aplikovat tento institut boje proti neplacení DPH.

Proto pro mě dnes euro skýtá více nevýhod než výhod. Nechci ručit za řecké dluhy, nechci ručit za italské banky. Eurozóna potřebuje reformu. Všichni vědí, že Řecko je v bankrotu, ale všichni se tváří, že to tak není. Odkládají splátky o desítky let. Místo ekonomického projektu je to politický projekt. Nemyslím, že když budeme v eurozóně, že nám to z hlediska našich zájmů v Evropě nějak pomůže. My potřebujeme mít v Evropě lidi, kteří budou prosazovat naše zájmy, podobně jako já jsem udělal ten reverse charge. Potřebujeme lidi, kteří se budou bít proti směrnici o zbraních, proti kvótám a podobně. Takže určovat termín vstupu do eurozóny nepovažuji za důležité.

Jak jste hovořil o tom, že nechcete ručit za řecké dluhy či italské banky, tak jste tím myslel mechanismus ESM, že bychom museli financovat ty státy v problémech?

Samozřejmě. Naše banky jsou ve skvělé kondici, a pokud by někde v EU bankrotovala nějaká banka, tak bychom se museli na tom finančně podílet.

Také bychom přišli o dohled naší centrální banky nad našimi bankami…

To taky. A bůhví, co by se stalo s našimi bankami...

Byla by otázka přijetí eura vhodným tématem pro referendum? Švédové také přijali ve smlouvách euro, ale pak uspořádali referendum a euro nemají…

Jo. Proč ne… Když se lidem dobře vysvětlí ty plusy a minusy, tak si myslím, že to není proti ničemu.

Ještě jedna otázka mimo téma. Web Neovlivní napsal, že celá vládní krize vznikla kvůli tomu, že jste chtěl prý na červnové valné hromadě ovládnout ČEZ a kvůli tomu vás chce prý Sobotka odvolat, protože je spojencem šéfa ČEZu Beneše. Jde prý o elektrárnu, kterou chce koupit pan Tykač… Tak jestli k tomu něco řeknete…

Tak nevím. Já nechci spekulovat. Ale je všeobecně známo, že vlastně ČEZ byl vždycky strašně vlivný a… Nechci to nějak moc rozvádět jako... (smích)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…