Ani po tom, co předvedl Nečas, Plzeňsko rudé nebude, ujišťuje veterán místní ODS

28.09.2013 9:01

ROZHOVOR Starosta Blovic na jižním Plzeňsku Jan Poduška je na kandidátce ODS v její druhé, zadní části. Napadá otázka, není-li to škoda, proč strana, které padají preference, neposune své populární osobnosti poněkud dopředu. Proto daly ParlamentníiListy.cz prostor k rozhovoru již zde dostatečně známému Poduškovi, který je nejstarším zastupitelem Plzeňského kraje.

Ani po tom, co předvedl Nečas, Plzeňsko rudé nebude, ujišťuje veterán místní ODS
Foto: Archiv Krajského úřadu Plzeňského kraje       
Popisek: Jan Poduška

Anketa

Kdo má Váš volební hlas? (strany jsou vybrané dle aktuálních průzkumů ČT)

7%
13%
32%
7%
4%
6%
hlasovalo: 23994 lidí
Cítíte dnešní dobu jako nástup levice? Jak byste popsal situaci uvnitř ODS?

Všude v Evropě je obvyklé, že po víceletém vládnutí určitého politického spektra je volen jeho protipól. Vlády, které byly nuceny v době krize dělat nepopulární reformy, byly vystřídány při volbách zpravidla opačným politickým spektrem. Kde vládla pravice, nastoupila levice a naopak. Výjimkou je Německo se silnou osobností kancléřky paní Merkelové.

A situace uvnitř ODS? Cítím zklamání z Petra Nečase a několika jednotlivců, kteří ODS velmi poškodili. Na druhé straně vnímám silné odhodlání věci napravit a dokázat voličům, že ODS se umí se vším negativním úspěšně vypořádat.

Jste společně s dalšími několika starosty natolik populární, že by vám „slušelo"  lepší místo na kandidátce... Není to tím, že strana kategoricky trvá na stejných tvářích a nové i do nejvyšších pater politiky příliš nepouští?

Kandidátka ODS v Plzeňském kraji je dobře sestavena. Na jejím čele stojí známé a úspěšné tváře. Jiří Pospíšil, úspěšný ministr spravedlnosti a bojovník proti korupci. Jiří Papež, který má velké zásluhy o rozvoj venkova, jeho zemědělství a lesnictví. Vladimír Vilímec, s významnými úspěchy v rozpočtovém určení daní pro města a obce ČR. Je pro mne čest být na kandidátce s uvedenými kolegy, a je jedno na kterém místě.

Co říkáte na předvolební aktivity prezidenta Zemana, který, zdá se, že nepokrytě podporuje „své" zemanovce a na původní ČSSD dopadá "kladivo pomsty" za neúspěšnou minulou prezidentskou volbu?

Předvolební aktivity pana prezidenta jsou hodně nefér. Naprosto veřejně používá státní finance ve prospěch propagace své strany. Myslím, že to voliči dobře vnímají a při volbách to náležitě ocení. Je mi jedno, proč současní a bývalí členové ČSSD mezi sebou válčí, to je jejich věc.

Jaký máte názor na nová uskupení typu Úsvit přímé demokracie nebo Hlavu vzhůru!? Jsou dostatečně „čitelná"? Nerozmělňují již tak dnes rozhádanou politickou scénu?

Úsvit vede neúspěšný podnikatel pan Okamura, Hlavu vzhůru! paní Bobošíková, která kandidovala za KSČM proti Václavu Klausovi. Nyní se o Klause opírá. Oběma vůdcům nerozumím, mám pocit, že jim jde pouze o získání peněz pro další činnost za procentní získání voličů.

Samostatnou otázku jsem si ponechal na ANO a Andreje Babiše...

Je dobře, že se objevují nové strany. Jestli pan Andrej Babiš všechny své podnikatelské úspěchy dosáhl skutečně poctivě a čestně, je to jen dobře.

Při vaší negativní zkušenosti s komunisty, jak se díváte na stále více „rudnoucí" Plzeňský kraj?

Vůbec nesouhlasím, že Plzeňský kraj je stále více „rudnoucí“. V Plzeňském kraji se dobře žije - to je statistika. Proti jiným má temnou minulost padesátých let a stávky v roce 1953. Zažil odstrkování za komunismu, asi za to, že jej osvobodili Američané, a také za to, že měl společnou hranici s tehdejším takzvaným nepřátelským světem. Troufám si tipovat, že parlamentní volby ukážou, že Plzeňský kraj nerudne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…