Asad je demokraticky zvolený prezident, řekl prezident Zeman v Rusku. Reakce Schwarzenberga, Gazdíka nebo Koláře vážně stojí za to

21.11.2017 19:43

Prezident Miloš Zeman se setkal v Soči se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem. A to, co řekl na úvod společného setkání, si možná opět zapíše do deníku pražská kavárna. Zeman se totiž rozhovořil o Bašáru Asadovi. „Drží se proruského směřování všech svých výroků a prostě ví, že mu u nás vše projde,“ reagoval vůči Zemanově poznámce exministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. A vyjádřili se i jiní...

Asad je demokraticky zvolený prezident, řekl prezident Zeman v Rusku. Reakce Schwarzenberga, Gazdíka nebo Koláře vážně stojí za to
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman na setkání s občany v Lipníku nad Bečvou v Olomouckém kraji

Český prezident Miloš Zeman opět rozviřuje horkokrevné diskuse mezi svými oponenty. Ty započaly už tím, že Zeman odletěl do Ruska. Pražská kavárna to totiž rozhodně za pozitivní neoznačila.

Před odletem do Ruska totiž česká hlava státu opětovně zpochybnila efekt a smysl protiruských sankcí a ruskou anexi Krymu označila za uzavřenou záležitost. Ruská anexe Krymu je „fait accompli“, tedy hotová nezvratná věc, a Rusko by anektovaný poloostrov mohlo Ukrajině kompenzovat ať už finančně, nebo prostřednictvím ropy a zemního plynu, prohlásil Zeman před Parlamentním shromážděním Rady Evropy ve Štrasburku. Rozhořčená reakce ukrajinských politiků na sebe nenechala dlouho čekat.

„Miloš Zeman se v Rusku dočká pochvaly i vděku. Už to, že byl pozván na návštěvu, která má všechny atributy státní návštěvy, je svým způsobem ocenění Miloše Zemana... Zeman se chová jako agent Vladimira Putina a Ruskem je dobře využitelný pro domácí propagandu,“ glosoval dnes v rozhovoru pro DVTV Zemanovu cestu v Rusku bývalý velvyslanec v Moskvě Petr Kolář. Českému prezidentovi se podle něj stává poměrně často, že posouvá Descartovo rčení „myslím, tedy jsem“, na takové své vlastní „myslím si to, tak to tak je“.

Pražská kavárna má ovšem další věc „na okomentování“. Miloš Zeman si při příležitosti setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem totiž neodpustil jednu pichlavou poznámku. „Včera jste přijal syrského prezidenta,“ zahájil Zeman konverzaci s jedním z nejmocnějších mužů planety. Dále zmínil, že syrské síly, které mají ruskou podporu, ve válce vítězí. „Asad je demokraticky zvolený prezident,“ pronesl také Zeman, jehož Putin přijal nikoliv v Kremlu, ale ve své vile Bočarov ručej v letovisku Soči na pobřeží Černého moře.

ParlamentníListy.cz se otázaly politiků, zda je to od Zemana vhodná poznámka a jestli se jí neměl raději vyhnout.

„Neznám kontext celého setkání, a tak mohu těžko reagovat na slova našeho prezidenta. Mám jen jednu poznámku. Demokraticky zvolený prezident může být nakonec diktátor. U Bašára Asada je otázka legitimity. A bohužel jeho legitimita skončila použitím zakázaných chemických látek proti civilistům. Budoucnost Sýrie je nutné vnímat v kontextu občanské války. A to, že s Asadem musíme komunikovat, je jasné, ale za demokrata ho nepovažujeme,“ uvedl za tábor europoslanců KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Domnívám se, že prezident Zeman konstatoval holý fakt. Je sice pravda, že volby v době občanské války mohou být napadnutelné, ale nic to nemění na faktu, že hlavním představitelem Sýrie je Bašár Asad, a čím dříve si to uvědomíme, tím dříve může válka skončit a uprchlíci se budou moci vrátit domů a začít s poválečnou rekonstrukcí své země,“ uvedla europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Co chcete vytýkat za sdělení pravdy? Nebo snad nebyl zvolen demokraticky? Pokud ne, tak kdo to tvrdí, popřípadě čím je schopen to doložit?“ otázal se na dotaz místopředseda poslaneckého klubu KSČM Zdeněk Ondráček.

„Tak nebudeme si myslet, že v Sýrii vládne demokracie, a že volby tudíž byly svobodné a demokratické, byť v nich už nekandidovala jen jediná strana. Demokracii si snad v České republice představujeme jinak. Alespoň doufám,“ pronesl k dotazu poslanec Starostů Petr Gazdík.

„Drží se proruského směřování všech svých výroků, a to i těch absurdních. Takže to není nic nového. Miloš Zeman prostě ví, že mu u nás vše projde,“ podotkl exministr zahraničí a poslanec TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Prezident Asad byl opakovaně zvolen občany Sýrie v přímé volbě, tedy v referendu. A řekněme si na rovinu, že Asadova Sýrie je úrovní demokracie a lidských práv výše, než většina islámských zemí v oblasti Blízkého a Středního východu," odepsal na dotaz formou sms zprávy předseda SPD Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Miloši Zemanovi, českému prezidentovi, se za tuto odpověď nedá nic vytknout. Není totiž co vytýkat. Pokud snad není zájem být součástí těch, kteří rozdmýchávají válku v Sýrii. Jistě se takoví najdou,“ podotkl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) otázku vzal vážně a dopodrobna ji rozebral. „Asad je prostě legálně zvoleným prezidentem a prezident Zeman v tom má plnou pravdu. Kdo jiný než občané Sýrie má právo rozhodnout, koho za prezidenta chtějí. Opakuji, prezident Zeman má stoprocentní pravdu. Asad je legálně a právoplatně zvoleným prezidentem Sýrie!“ poznamenal napřed na konto Zemanových slov.

„Ať byl syrský režim před občanskou válkou jakkoliv tzv. policejní, jak tvrdí odpůrci prezidenta Asada, během občanské války byl jedinou jistotou pro tzv. normální lidi. Pokud mohli křesťané a umírnění šíité a sunnité hledat někde jistotu, bylo to na území ovládaném syrskými vládními (Asadovými) jednotkami. Z toho se ale Američanům dělalo nevolno a chtěli zvolit stejnou cestu, jakou se zbavili vzpurných prezidentů Iráku a Libye. Zhovadilé novinářské slzy nad osudem civilistů ve východním Aleppu drženém islamisty jsme měli na talíři každý den, ale nikdo již neinformoval o tom, že v západní části Allepa žili svým životem křesťané, kurdové, šíité a sunnité, protože byli pod ochranou syrské armády. Pokud se v západní části města ozývaly výbuchy a rozhořely se ohně, bylo to kvůli ostřelování západní části města islamisty ve východní městské části. O tom se nepsalo, nešvitořila o tom ani televize. Jediné místo, kde tyto informace bylo možné nalézt, bylo na internetu v české sekci Rádia Vatikán. Doufám, že tento zdroj někdo nepovažuje za prokremelský… I když ale o tom také pochybuji, hlavně po zprávě, že Rusko stálo za událostmi v Katalánsku,“ uvedl Doubrava.

Poznamenal, že osobně se setkával se členy syrského parlamentu v rámci meziparlamentní unie, kde je Sýrie rovněž zastoupena.

„Ptal jsem se jich, co říkají činnosti ruských vojáků v konfliktu. Jednoznačná odpověď od nich byla: ‚Díky Bohu, díky jim. Měli přijít dřív! Konečně se válka skončí, konečně uvidíme Američanům do karet.‘ A ono se skutečně začalo dít! Asadův režim má již většinu území pod kontrolou, vrací se do země opět normální život. Sice většinu islamistických skupin považuje Asad za ‚teroristy placené ze zahraničí‘, tvrdí ale, že je s nimi ochoten uzavřít dohodu, složí-li zbraně a budou jednat o smíření. A k tomu již dochází,“ dodal senátor.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…