Ať Senát dobře ladí. Hádek politiků mají lidé plné zuby. Hovořil s námi senátní kandidát Felix Slováček

31.05.2016 20:11

ROZHOVOR Politika je zajímavá oblast. Je lákavé to zkusit. V senátu přece může být i nějaký výkonný umělec. Babiš si také nemyslí, že jsme nejzkorumpovanější země. Koaličníci nevyvolají předčasné volby. Iva Valentu znám a znal jsem i jeho tatínka. Soukromníci jsou perspektivní stranou. Jejich nasazení je sympatické. Kontrolní hlášení DPH je práce navíc. Znám to. Pražanům vzkazuji, že chci vnést do politiky uklidnění. Pracoval bych ve výboru pro vzdělání, vědu a kulturu. To nám řekl Felix Antonín Slováček, vynikající interpret a kandidát do senátu.

Ať Senát dobře ladí. Hádek politiků mají lidé plné zuby. Hovořil s námi senátní kandidát Felix Slováček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Felix Slováček

Od výrazné podpory současného prezidenta Miloše Zemana na přelomu let 2012–2013 přes kandidaturu za SPOZ v posledních sněmovních volbách až k politické straně Soukromníci. A ke kandidatuře do senátu. Proč chce excelentní interperet, který prodal dva miliony desek, do politiky?

Protože politika je nesmírně zajímavá oblast, a když ta možnost je, je velmi lákavé to zkusit. To byl případ kandidatury do sněmovny před třemi lety a je to i případ nynější kandidatury do senátu. Jsem skoro pořád mezi lidmi a povídám si s nimi a v obou případech při nějakém takovém povídání slovo dalo slovo. Získání senátního mandátu je víc o konkrétním člověku než souboj ve volbách do sněmovny, kde jednotlivec hodně závisí na pověsti strany a ostatních kandidátů, tak mi to přijde jako další zajímavá životní zkušenost. Proč by kromě lékařů, učitelů, starostů a podnikatelů nemohl být v senátu i nějaký ten výkonný umělec…

Tato země se třetím rokem připravuje na to, že ji ovládne současný ministr financí a možný příští premiér Andrej Babiš. Proč mu podstatná část veřejnosti věří?

To je asi spíš otázka pro politologa, sociologa nebo psychologa, a jak tak čtu články v novinách a na internetu, mám pocit, že ani oni na to nemají úplně jasný, jednoznačný pohled. Já tomu rozumím tak, že pan Babiš vyšel vstříc nějaké poptávce veřejnosti po výměně neoblíbené silně šetřící vlády a po nastolení pořádku, po boji s korupcí a tak dále. A vůbec tím neříkám, že si myslím, že jsme nejzkorumpovanější země na světě, vlastně skoro bych řekl, že si to ve skutečnosti nemyslí ani ten pan Babiš.

Jak vůbec nahlížíte na současného vládního koaličního kočkopsa? Anticharismatik Sobotka, korporativec Babiš a proamerický Bělobrádek...


Koalice je koalice, a když jim to funguje, tak proč ne. Podporu veřejnosti mají docela vysokou a nemají žádné zvláštní neshody, takže jim to nejspíš ten rok a něco do dalších voleb vydrží. A když si představím, jak složité by to bylo, ani moc nevěřím tomu, že by někdo z nich mohl zkusit vyvolat předčasné volby jen proto, že by se mu to možná zrovna hodilo.

Soukromníci mají zatím pouze jediného zákonodárce. Slováckého senátora Iva Valentu. Když jste před necelými třemi lety kandidoval za Zemanovce na pátém místě v Libereckém kraji, tak z vás čišel optimismus. Dopadlo to jinak. V čem jsou pro vás Soukromníci perspektivní politickou stranou?

Znám Iva Valentu i jeho tatínka mnoho let, a tak jsme si jednou povídali, jak to v tom senátu chodí, a jak už jsem říkal, slovo dalo slovo. Nejsem sice členem Strany soukromníků, ale jejich aktivita je mi sympatická, protože koneckonců jsem také celý život soukromník, nikdy jsem nezávisel na nějakém soukromém, nebo dokonce státním zaměstnavateli. Podle mně jsou Soukromníci perspektivní stranou, a to se zajisté ukáže, letos v senátních volbách a příští rok ve sněmovních. Přál bych to jim, protože mi je sympatické jejich nasazení, a přál bych to i celé zemi, protože by ji měli vést lidé, kteří něčeho dosáhli. Schválně říkám vést, ne řídit.

Jaký pohled máte na témata, kterými se Soukromníci profilovali v uplynulém půlroce: elektronická evidence tržeb, kontrolní hlášení DPH, ale i nový zákon o hazardu?

Jestli evidence tržeb a kontrolní hlášení něco přinesou, to podle mě není jisté, dokonce jsem zatím nezaznamenal ani nějaká reálná fakta, spíš takové hádání z křišťálové koule. Protože se mojí agentury samozřejmě také týká už zavedené kontrolní hlášení, souhlasím, že je to práce navíc, ze které nic nemám. A kladu si otázku, kolik času nad tím všichni živnostníci a malé podniky strávili a kolik peněz je to stálo na změnách účetního softwaru a cenách daňových poradců. A hlavně jestli si to těch 90 nebo asi ještě víc procent plátců DPH, kteří nepodvádějí, zasloužilo. Myslí si snad někdo, že například já dělám karuselové obchody s plátky do saxofonů nebo s pozvánkami na koncerty?

Dokážete již dnes Pražanům říci, proč by vás měli volit?

Hlavní věc, kterou bych chtěl do politiky vnést, je uklidnění. Celý život jsem byl členem nebo kapelníkem party patnácti dvaceti lidí, kteří by vlastně všichni mohli být sólisty nebo se tak aspoň vidí, ale když chtějí lidem něco předvést, musejí se dohodnout, ukáznit, vyjít si vstříc, respektovat se. Jinak kapela neladí a nikdy nic pořádného nezahraje. A s politikou to vidím podobně. Chci, aby i senát dobře ladil, protože hádek politiků mají lidé plné zuby.

Již v roce 2013 jste při kandidatuře do sněmovny tvrdil, že byste se jako poslanec věnoval kultuře. V jakém smyslu coby případný senátor?

Dělám kulturu celý život, takže by mě to k ní samozřejmě táhlo i v senátu. Vím, že tam je méně výborů než ve sněmovně a zabírají širší problematiku, takže kdyby na to došlo, viděl bych to na výbor, který má na starosti vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…