Atmosféra ve společnosti vynáší do čela populisty, povzdechl si kandidát do senátu Šanc

20.08.2016 11:59

Své zkušenosti ze zahraničí, ale i regionální politiky by rád Ivo Šanc (STAN) zúročil i v senátu. Věnovat by se chtěl životnímu prostředí, modernizaci školství, dostupnosti lékařské péče, ale i otázce bezpečnosti. Proč by právě on měl nahradit Jaromíra Strnada, který svůj mandát obhajuje? Z jakého důvodu by voliči měli přijít k volbám a jaká největší rizika by z nich mohla vzejít? I nad tím se zamýšlí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Atmosféra ve společnosti vynáší do čela populisty, povzdechl si kandidát do senátu Šanc
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Kandidát do senátu ve volebním obvodu č.40 - Kutná Hora Ivo Šanc (STAN)

Máte zkušenosti z krajské i komunální politiky. Co očekáváte od senátních voleb, s čím do nich jdete?

Myslím si, že zkušenosti z komunální politiky jsou dobrým předpokladem pro výkon funkce senátora. A myslím si také, že mám i zajímavé zkušenosti z působení v zahraničí. Tři roky jsem pracoval pro OSN v Kosovu a dva roky jsem strávil v Bruselu jako vedoucí České styčné kanceláře pro výzkum a vývoj. Do senátních voleb tedy jdu s tím, že chci tyto zkušenosti nabídnout ve službě naší veřejnosti. Nadcházející volby proběhnou za podmínek docela dobré ekonomické situace v naší zemi, ale zároveň ve složité mezinárodněpolitické a bezpečnostní situaci. Hrozící islamistický terorismus, riziko válečného konfliktu na Ukrajině, příliv imigrantů do Evropy, to jsou témata, jež ve volební kampani určitě zazní a kterých lze snadno zneužít.

Čím budete chtít přesvědčit voliče?

Voliče budu chtít přesvědčit právě zmíněnými zkušenostmi dlouholetého starosty Kutné Hory a znalostí mezinárodního prostředí. Ale věřím, že voliče přesvědčí i příslušnost k hnutí Starostové a nezávislí. To je velmi silná skupina lidí, kteří prošli komunální politikou, nejsou spjati se žádnými podnikatelskými skupinami, umějí se racionálně rozhodovat. Voliče nechceme přesvědčovat nákladnými reklamními kampaněmi, ale zaměřujeme se na tu velikou skupinu voličů, kteří právě hledají zkušenosti a schopnosti kandidátů.

Co považujete z programu za nejdůležitější?

Já jsem si vybral několik priorit našeho programu, kterým bych se chtěl věnovat. Těmi jsou například životní prostředí, modernizace školství, dostupnost lékařské péče a otázka bezpečnosti. Chtěl bych se však zasadit o prosazení několika obecnějších principů. Jde mi o posílení úlohy místních samospráv včetně dalších úprav rozpočtového určení daní ve prospěch měst a obcí. Chtěl bych taky podpořit trochu pozapomínané téma osobních svobod a práv jednotlivce. A jako případný člen zákonodárného orgánu bych chtěl přispět ke zjednodušení našeho právního systému, tak aby si k řešení každodenních problémů nemusel občan najímat právníka. Nechci se tedy zúčastnit závodů o další zákony a jejich novely, ale raději bych zákony zjednodušoval.

O jaký ze senátních výborů byste se v případě zvolení chtěl ucházet a jakou konkrétní problematikou se v něm zabývat?

Vzhledem ke své praxi a vzdělání by pro mě byl nejpřirozenější výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí. Já bych však chtěl od této problematiky pokročit o něco dál směrem k mezinárodním záležitostem a chtěl bych se případně ucházet o místo ve výboru pro záležitosti EU. A tam by mě zajímala široká tematika reformy EU, tak aby se EU operativněji a účinněji zabývala původním posláním tohoto společenství, tedy ve zkratce řečeno volností pohybu osob, zboží a myšlenek a také obranou tradičních evropských hodnot.

Co byste chtěl pro Kutnou Horu jako senátor udělat a co je podle vás reálné udělat?

Senátor sice jako člen celostátního zákonodárného orgánu formálně nemůže řešit problémy vybraného města nebo regionu, ale ve skutečnosti je v pozici, kdy každodenními kontakty a přístupem k informacím může být svému regionu prospěšný. Ptáte-li se na moje domovské město, pak bych chtěl Kutné Hoře pomoci se zřizováním kvalitních pracovních příležitostí pro mladé vzdělané lidi.

Současným senátorem za obvod Kutná Hora je socialista Jaromír Strnad, pro širší veřejnost zcela neznámý politik ČSSD. Můžete nám říci, jaký je to z vašeho pohledu politik a proč byste jej měl nahradit právě vy?

Senátora Strnada znám docela dobře díky jeho působení ve funkci starosty Čáslavi. Je to typ politika, který je zadobře s každým a vyhýbá se konfliktům. Pro širší veřejnost je jako politik asi neznámý právě proto, že se vyhýbá kontroverzním situacím, nepoutá na sebe pozornost vyhraněnými názory a prohlášeními. Prostřednictvím dobrých známostí si drží svoji pozici a nic neriskuje. Pokud tedy přehlédneme rizika spojená s jednou stavební firmou, jak to popsal před časem týdeník Týden. A proč bych jej měl nahradit právě já? Myslím, že senátor by měl žít ve svém volebním obvodu, svůj volební obvod dobře znát a být dlouhodobě v kontaktu s lidmi a  institucemi v tomto obvodu. A v tom mimo jiné vidím svoji výhodu.

Co vás nejvíce irituje při pohledu na českou politickou scénu?

Do významných politických pozic jsou často voleni nebo jmenováni lidé, kteří jsou průměrní, nemají žádné mimořádné předpoklady nebo schopnosti, jejich cílem je udržet se ve výhodných funkcích, a jsou proto ochotni spojit se s každým a sloužit tomu, kdo jim zajistí jejich výhody. Celková atmosféra vynáší do čela populisty, tedy ty, kteří říkají lidem to, co chtějí slyšet, ale přitom nenabízejí reálná řešení. Možná je to tím, že lidem v naší zemi se daří docela dobře, nemáme problémy podobné těm v řadě jiných zemí, tak asi není důvod volit silné osobnosti. A taky mi vadí to, že politické strany z větší části nemají skutečný politický program a ideologii, není jasné, jaké společenské principy chtějí prosazovat. Toho pragmatismu je na můj vkus příliš.

S ohledem na smlouvu mezi STAN a TOP 09, která stále trvá, strany proti sobě nestavějí v jednotlivých volebních obvodech své kandidáty. Znamená to také, že spolu budete spolupracovat i po volbách v rámci senátorského klubu?

Odpověď na tuto otázku by asi byla předčasná. Za svoji osobu bych měl zmínit, že kandiduji s podporou KDU-ČSL a v první řadě bych uvažoval o spojenectví s touto stranou. I když se s lidovci neshoduji na všech programových postojích, jejich důraz na programové hodnoty vycházející z evropských křesťanských civilizačních tradic je mi blízký zejména v současné složité globální situaci a vcelku sympatický je mi i způsob, jakým KDU-ČSL tyto hodnoty na domácí politické scéně prosazuje.

Volební účast bývá v senátních volbách tradičně nízká. Co byste vzkázal občanům, kteří senát považují za zbytečný a nechtějí nebo váhají jít k volebním urnám?

Tento postoj veřejnosti znám a docela i chápu. Přesto jsou senátní volby důležité. Jednak proto, že senát hraje svoji významnou roli v legislativním procesu a může zabránit některým nedobrým krokům nebo jiné dobré zákony může iniciovat. Volby do senátu jsou však důležité i proto, že přispívají k formování celkového rozložení politických sil v naší zemi, a to může mít dalekosáhlé důsledky, ať jde o ekonomický rozvoj České republiky, mezinárodní orientaci naší země a bezpečnostní situaci a další vývoj ve všech oblastech našeho života.

Jaké je podle vás největší reálné nebezpečí, které by mohlo vzejít z výsledku voleb?

To už jsem naznačil v jedné z předcházejících odpovědí. Jako při každých volbách hrozí, že uspějí takové politické subjekty, které mají nejvíc finančních prostředků od svých chlebodárců, a ovlivňují tak média a financují nákladné volební kampaně. A pak mohou uspět takové politické subjekty, které populisticky využívají složité situace, aniž však nabízejí reálné řešení. Obávám se, že ta první skupina politiků po volbách bude působit nikoli ku prospěchu naší společnosti, ale těch chlebodárců, kteří do voleb investují. A ta druhá kategorie chce získat výhodná křesla na základě zneužití obav a strašení občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…