Až si tady budou lidi podřezávat krky a vypichovat oči, budeme rádi, když Amerika zasáhne. Agenti Ruska tu řádí jak černá ruka, říká Vladimír Hučín

08.04.2015 8:31

Maximální odsouzení. Tak se vyjadřuje bývalý důstojník BIS a politický vězeň Vladimír Hučín k cestě prezidenta Miloše Zemana do Moskvy. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zdůraznil i to, že tajné služby u nás „řádí jako černá ruka“ a varoval: „Až si tady budou lidi podřezávat krky a vypichovat oči, budeme rádi, když silná Amerika zasáhne.“

Až si tady budou lidi podřezávat krky a vypichovat oči, budeme rádi, když Amerika zasáhne. Agenti Ruska tu řádí jak černá ruka, říká Vladimír Hučín
Foto: Archiv VH
Popisek: Vladimír Hučín

Jak Vy vnímáte skutečnost, že prezident naší republiky pojede do Moskvy na oslavy konce II. světové války?

Zkusím to nadlehčit, dnes už s vámi mluvím v podstatě jako válečný veterán. Dostal jsem jako jediný občan České republiky od roku 1968 do roku 1989 za třetí odboj status válečný veterán, to si můžete klidně vyhledat. Zemanovo jednání odsuzuji, ale raději předem říkám, že jsem trochu podjatý. Byl premiérem v době, kdy mě zatkli v roce 2001 jako zpravodajského důstojníka, pak mě zprostili obvinění a státem odškodnili. Nemám Miloše Zemana rád z více důvodů a mám s ním velmi špatné zkušenosti. Bohužel, není žalobce není soudce. To, že je prezidentem, je smutná věc. Co víc říct? Jsem k jeho jednání velmi kritický a takto jsem vystupoval vždy i při volbách. Hovořím také jako místopředseda Konfederace politických vězňů pobočky Přerov a my jsme jeho cestu do Moskvy maximálně odsoudili. To samé mohu konstatovat za KAN, kde jsem místopředsedou.

Problém je prý hlavně v jeho účasti na vojenské přehlídce. Kancléřka Angela Merkelová pojede do Moskvy také, ale až 10. května, kdy položí společně s ruským prezidentem Vladimirem Putinem věnec k hrobu neznámého vojína. Tuto formu uctění památky byste akceptoval?

Období II. světové války a její oběti je nutné si neustále připomínat. Ale, aby tam prezident vystupoval s bývalým důstojníkem KGB, který má zásadní podíl na tom, co se teď děje s Ukrajinou, kde tajné služby páchají zločiny nejvyššího stupně? Svět tyto skutečnosti nechce příliš vidět. Chápu, že Rusko je velmoc. Merkelová má ke svému chování trochu jiné důvody a Německo je v jiné pozici. Naše republika má s Ruskem smutné zkušenosti. Jednak z roku 1948 a také z roku 1968. Upřímně řečeno, já bych tam raději nejel.  

Americký velvyslanec Andrew Schapiro zkritizoval prezidenta Miloše Zemana v souvislosti s oslavou konce války v Moskvě a od Zemana přišla odpověď: „Obávám se, že po tomto prohlášení má naopak velvyslanec Schapiro dveře na Hrad zavřené.“ Řada komentátorů hovoří o tom, že se prezident izoluje. V Rusku mu ale tleskají. Co si o tom myslíte Vy?

Amerika si stále neuvědomuje, jak je v České republice situace ve vztahu k Rusku závažná. Tady existuje spousta opěrných bodů, jejich agenti tady řádí jako černá ruka. Tajná služba BIS není schopná tohle nějakým způsobem monitorovat nebo proti tomu něco dělat. Myslím si, že si Amerika pomalu začne uvědomovat, jak je situace vážná a koho máme v čele. Tímto gestem, o kterém hovoříte, určitě nepřispíváme v morální rovině k dobré pověsti. Až si tady budou lidi podřezávat krky a vypichovat oči, budeme rádi, když silná Amerika zasáhne. Snad si začnou uvědomovat, jak to tady vypadá. Jasné je, že jsme maličký stát, strategicky ne až tak významný, ale součástí NATO jsme a bude dobré, když si jejich zpravodajské služby situace všimnou, zdůrazní to a něco se začne dělat.   

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v úterý přišel do Poslanecké sněmovny s tím, že by se k Zemanově cestě měli vyjádřit i poslanci. „Myslím si, že je naší povinností, když toho už zřetelně není schopna vláda, aby Poslanecká sněmovna své stanovisko řekla jasně,“ vysvětlil Kalousek. Sněmovna se tím ale odmítla zabývat. Měla by se k cestě prezidenta do Moskvy vyjadřovat Poslanecká sněmovna?

Určitě, hlavně ti, kteří mají přístup k utajovaným skutečnostem a zabývají se branně-bezpečnostní problematikou.

Vlivem ruské propagandy u nás se zabývá Evropská unie, myslíte si, že dochází k nějaké změně nálady ve společnosti v souvislosti s naší geopolitickou orientací? Například průjezd amerického konvoje ale svědčil spíš o tom, že lidé vyjadřují sounáležitost s NATO…

Jistě, to byl pozitivní signál. Sám jsem se na tom za KAN podílel, abychom vyjádřili Američanům podporu. Ve zpravodajské službě BIS jsem pracoval 10 let a protiamerické zájmy tady ruská tajná služby podněcuje na všech úrovních. Jde o jejich napojení na nejrůznější krajně levicové i středně levicově orientované organizace. Využívají k tomu propagandu o nezaměstnanosti. Systém byl prorostlý komunismem, lidé jsou tím hodně chycení. Podněcovat protiamerické nálady je velmi snadné, v tom jsou mistři.

Když kritizujete jednání prezidenta Miloše Zemana, jak vnímáte působení vlády Bohuslava Sobotky?

Vláda se snaží eliminovat Zemanovo počínání, bohužel protiamerická propaganda ze strany ruských tajných služeb je velmi výrazná. Já to vidím i z pohledu severní Moravy, kde je velká nezaměstnanost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…