Babiš je mimořádný populista, ale tato fakta už PR nepřebije. Jiří Pospíšil pro PL hovoří o trestuhodném chaosu

18.09.2020 18:05

ROZHOVOR Bývalý předseda TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vnímá velmi kriticky současný postup vlády v boji proti koronavirové pandemii. Ukázalo se, podle něj, že premiér je zdatný populista a mág PR, ale praktické problémy řešit neumí. Pokud by skutečně řídil stát jako firmu, jak s oblibou vykládá, obává se Pospíšil, že by takovou firmu přivedl ke krachu i s pravidelným přísunem peněz z evropských dotací.

Babiš je mimořádný populista, ale tato fakta už PR nepřebije. Jiří Pospíšil pro PL hovoří o trestuhodném chaosu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Anketa

Bojíte se COVIDu-19? (Ptáme se od 16.9.2020)

41%
59%
hlasovalo: 21104 lidí

Pojďme se zaměřit na současnou vládu a její činnost. Jak podle vás doposud zvládá pandemii koronaviru?

Doufal jsem, že vláda využije léto k lepší přípravě na další vlnu koronaviru, o které nikdo nepochyboval, že přijde. Místo toho jsme svědky obrovského chaosu, který zde převládá, a občané v zásadě neví, jaké jsou možné scénáře při nárůstu počtu nakažených. To vše bylo možné částečně pochopit na jaře, kdy to začínalo, ale nyní, kdy měla vláda na přípravu celé léto, je současný stav nepřijatelný, neobhajitelný a vyloženě trestuhodný.

Co podle vás ukázala pandemie o premiéru Babišovi a jeho stylu vlády?

Premiér Andrej Babiš je mimořádně úspěšný populista. Jeho marketingové oddělení zvládalo dlouhé týdny vytvářet dojem, že vláda pandemii úspěšně zvládá. Aktuální situace však ukazuje, že ani sebelepší marketing a PR nedokážou přebít pravdu a fakta.

Andrej Babiš v létě situaci podcenil nebo se bál jakákoliv opatření před samotnými volbami zavést. Nyní jsme svědky toho, že enormně narůstá počet nakažených, a já se obávám, že po krajských a senátních volbách, ne-li dříve, bude vláda muset přijímat drastická opatření.

Opozice včetně TOP 09 v úterý v Poslanecké sněmovně zablokovala vládní návrh na jednorázovou podporu penzistů, nazývanou opozicí jako „rouškovné“. Jaké jsou vaše námitky proti tomuto návrhu?

Problém je ten, že tato vláda zcela rezignovala na důchodovou reformu. Někdo to může vnímat jako frázi, ale pokud se neprovedou koncepční změny, pak budoucí generace na kvalitní důchody nedosáhnou. A tohle „rouškovné“ je bohužel jenom forma volebního úplatku před samotnými krajskými a senátními volbami.

Stálým tématem, na kterém se vláda dělí, je zřízení krizového štábu. Premiér a ANO jej odmítá, ČSSD a vicepremiér Hamáček jeho aktivaci prosazují. Vy jako ministr ve vládách, které taky některé krizové situace zažily, byl byste pro jeho zřízení?

Nijak se tomu nebráním. Každopádně v této chvíli je podstatné říct, že z hlediska fungování této vlády není důležité, co chce ČSSD, ale co chce Andrej Babiš.

Když pomineme aktuální situaci kolem koronaviru, jaké jsou vaše další výtky vůči současné vládě?

Víte, Andrej Babiš se často chlubí tím, že řídí stát jako firmu. Kdyby ale svou firmu řídil tak, jako nyní český stát, tak by už dávno zkrachovala – a to i s evropskými dotacemi.

Bohužel, tato vláda rezignovala na koncepční změny, nedělá klíčová rozhodnutí, která jsou důležitá pro další generace, ale uchyluje se k aktuálním populistickým krokům typu: dáme peníze určitým sociálním skupinám před volbami. Výsledkem toho je, že nám dodnes chybí důchodová reforma, o které jsem hovořil, školská reforma, reformy v justici, které se od mého odchodu z ministerstva zastavily, atd. Nejedná se tedy o systematické vládnutí, ale jen o populistickou politiku.

Vláda plánuje na letošní rok schodek rozpočtu půl bilionu korun, na příští rok zhruba stejný. Je to podle vás odůvodněné?

Patřím k těm lidem, kteří mají pocit, že ne všechny peníze, které vláda v rámci koronaviru rozdala, byly smysluplné využité. Víte, dluhy se jednoduše dělají, ale těžce splácejí. A je nutné si uvědomit, že tímto schodkem jsme zadlužili budoucí generace, které budou muset tento dluh a úroky z něj někdy splatit. Na druhou stranu si myslím, že jsme měli více podporovat menší a střední podniky. Ta pomoc nebyla vždy efektivní, což ukazují programy bezúročných půjček, které pomáhaly jen vyvoleným podnikům – viz COVID Praha.

Co jsou vůbec, podle vás, ty nejdůležitější věci, které případně bude muset udělat vláda, která převezme zemi po Andreji Babišovi?

Bude muset stabilizovat veřejné rozpočty a udělat reformy, které jsou pro dlouhodobou prosperitu naší země nutností. A ta není možná bez důchodové reformy, bez reformy českého školství, bez zrychlování soudního řízení a bez snižování administrativní zátěže. Zkrátka a dobře, budou se muset udělat reformy, na které tato vláda rezignovala.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…